Пролет цветна ти ела, ела, че в Канада веч не щем снега! - 34

• 18 456
  • 289
  •   1
Отговори
# 90
За разчитане на майчиснтвото само ако отидем в Монреал(и ако ми признаят часовете).Това все пак не е ли федерална процедура??? Мисля си че в Монреал ще получавам 55% от заплатата,не 75% както е в Монреал, защото все пак съм си изработила часовете в англ.част! И другото което е исках да кажа-мисля че 800$ майчиснтво+1200$ детски за двете деца(това е за Монреал) и стипендия от мъжът ми-мисля,че са достатъчни за живеене. Не говоря за англ.част! Ако някой може да сподели във връзка с това ще се радвам! Hug

# 91
mamamia, този формуляр Application for a temporary visa аз съм го попълвала от името на майка ми и сега отворих да видя какво съм писала по тези точки, за които питаш.

1. В точка 2 трябва да фигурират и твоите данни. Пише, че се попълват данните за съпгуга и децата на кандидатстващия.
2. На точка 12е съм писала Не, въпреки, че логично би трябвало да е Да. Не знам защо съм решила да го пиша така, но е факт, че не е имало проблем с издаването на визата. Тук по-добре някой друг да се включи и да каже какво е писал.
3. Ако някой от членовете на семейството няма задграничен паспорт се оставя празно полето.
4. Точка 5 - оставила съм празно полето. В поканата сме писали, че поемаме всички разходи за престоя.
5. Не знам дали е задължителна или не нотариалната заверка на поканата, но ние я направихме.

# 92
искам да ви попитам ако някой си е пращал дипломи за evaluation, по пощата пращахте само копия или оригинали, защото определено не ми се нрави да ги пращам. Другият въпрос е да препоръчате преводач за заверка на преводите от БГ, казаха ми че руснаците вземат по малко ама къде да намеря идея си нямам.
Мъжът ми ползва услугите на Елена Риф.

Elena Rif
4784 Van Horne Ave., #105
Montreal, Qc H3W 1H7
Tel: 514-816-0631

За евалюация се отива на място с вече заверените преводи на дипломи. Не помня да са искали оригиналите, беше преди година и нещо.  Плаща се и такса. Аз така знам и така и направихме. Не знам да може да се праща по пощата. Но вече евалюирани, ги върнаха по пощата, да.

# 93
  • Калгари, Канада
mamamia, този формуляр Application for a temporary visa аз съм го попълвала от името на майка ми и сега отворих да видя какво съм писала по тези точки, за които питаш.

1. В точка 2 трябва да фигурират и твоите данни. Пише, че се попълват данните за съпгуга и децата на кандидатстващия.
2. На точка 12е съм писала Не, въпреки, че логично би трябвало да е Да. Не знам защо съм решила да го пиша така, но е факт, че не е имало проблем с издаването на визата. Тук по-добре някой друг да се включи и да каже какво е писал.
3. Ако някой от членовете на семейството няма задграничен паспорт се оставя празно полето.
4. Точка 5 - оставила съм празно полето. В поканата сме писали, че поемаме всички разходи за престоя.
5. Не знам дали е задължителна или не нотариалната заверка на поканата, но ние я направихме.

Благодаря и на теб!   bouquet
Дано и другите се включат!

Сетих се сега, че адреса на Canadian Embassy Bucharest, е сменен, че аз намерих нов адрес:
1-3, Tuberozelor St.
011411, Bucharest , sector 1
Romania

не на
36, Nicolae Iorga Str.
010436 Bucharest 22

Ако някой друг се е засилил да пише покана да го има в предвид.

# 94
  • Монреал
Milimishleta, много ви е сложен казуса - има прекалено много рискови фактори. Трудно е да се даде съвет. Не мисля, че 2000 ще ви стигнат за разходи за 4-членно семейство. Много зависи дали децата ще ходят на градина и колко ще ви е наема. Каквото и да решите - успех ви желая!

Дензъл, моля те сподели как е минало пътуването после, че и аз да се подготвя психически  Crazy.

Лека и успешна седмица на всички!   bouquet

# 95
heureuse, честита бременност и от мен!! лека и щастлива:)

Викториq, честито и на теб!

Добре дошли на новите канадски майки  bouquet

Пропуснала съм новата тема и тъкмо се чудих защо никой нищо не пише.. Crazy

За училищата, ние за сега сме в нърсари скул, в годината в която навършва 4 трябва да я запиша на киндергарден (джуниър, после синиър) след това на училище. Ние сме в района на най-доброто френско училище в наше село, така че сигурно ще е там. Ще видим как ще тръгнат нещата и ако е много зле ще се замисля за хом скулинг.
За сега съм много доволна, броят до двадесет и знаят буквите.. поне Виктория казва цялата азбука, разпознава половината букви като са поотделно и може да пише десетина букви с конец, явно така ги учат.. верно аз се занимавам допълнително, но си личи че и от училище доста научава, пита ме каквото не разбира и така. Детето на съседката ми на 4ри и половина години вече можеше да чете, ходеше на нормален киндергарден.

Кажете сега на какви допълнителни неща ходят децата ви?
този семестър съм записала В на карате, плуване и балет, още се чудя дали да не се запишем и на музика, където си ходихме преди, но май ще ми дойде много.. от друга страна Ема също се радва на музиката и се чудя..
надявам се че не звуча като някоя супер амбициозна майка, просто не ми се седи в къщи и си търся поводи да излизаме и разбирасе да се изтощават батериите на детето че ме прави на луда калинка Laughing

# 96
Мерси много, този адрес ни е и близо, ще се възползвам   Wink

# 97
И аз бих ти препоръчала Елена Риф, но Вери ме е изпреварила Peace
Вери, нашто училище е Henri Forest, но във вашто ще ходиме на карате от април.
Гаргамелчо, много натоварена програме бе, ние караме по две активити макс. наведнъж, че иначе ще пада едно убийствено разкарване напред-назад, не ми се мисли...засега сме на плуване и карате. Лятото сме навън по цяла вечер, така че ще ограничим спорта до един.

Девойки, имаше в събота едно събиране на бг-мамми в Ласал, някой ходил ли е? Аз бях за малко, но никой не можах да разконспирирам... newsm78

# 98
Девойки, имаше в събота едно събиране на бг-мамми в Ласал, някой ходил ли е? Аз бях за малко, но никой не можах да разконспирирам... newsm78
От теб чувам.  Laughing Я раздуй.  Laughing Къде, в колко часа, колко народ?

Къде ходите на карате?

Маги засега не ходи на никакви допълнителни дейсности. Иска ми се тя сама да си избере.

Навремето аз съм "тренирала" тенис, плуване, кънки на лед, ски, карате. Това бяха желанията на майка ми. Не ходех с особена охота. Може би единствено ските по- така ми харесваха. Навсякъде се задържах по 3-4 месеца и спирах да ходя. Ските ги карах 3 зими през ваканцията. А да, и в хор / Бодра смяна / пях цели 6 години. Най- дългото ми занимание и по мое желание. После пубертетският ми мозък реши, че не съм достатъчно оценена и преустанових пеенето.

# 99
Milimishleta, много ви е сложен казуса - има прекалено много рискови фактори. Трудно е да се даде съвет. Не мисля, че 2000 ще ви стигнат за разходи за 4-членно семейство. Много зависи дали децата ще ходят на градина и колко ще ви е наема. Каквото и да решите - успех ви желая!

Мерси за подкрепата. Но може би не точно съм се изразила. Ако взимам 800$ майчинство и 1200$ детски се събират 2000$. Мъжът ми така или иначе ще работи или ще получава стипендия.(няма да си стои в къщи).А стипендията под 1000$ няма да му бъде. Така че се събират около 3000$, които в Монреал си мисля че ще стигнат. За тук в Алберта-ние караме с тия пари и ни стигат, дори остават!(не пушем и не пием).

# 100
От теб чувам.  Laughing Я раздуй.  Laughing Къде, в колко часа, колко народ?

Къде ходите на карате?

Струва ми се, че е училището до вас.

А събирането не беше на форумска основа, но имаше поне 30-тина девойки от махалата. Следващото се заформя май месец. Ще пиша като разбера кога и къде.

# 101
Струва ми се, че е училището до вас.
А, аз реших, че детето досега е ходило на едно място и от април сменят залата или нещо подобно. Ок, мерси, ще разуча.

# 102
  • В друго измерение
Milimishleta добре дошли в Канада и Алберта! Не ви осъждам, 4е не ви харесва Едмонтон - не съм 4увала хубави работи много за там. Виж Калгари е друго... Wink Не съм ходила в Монтреал, макар 4е и ние дойдохме по френската процедура преди 5 год. "Приземихме" направо в Калгари и не съжаляваме. Със сигурност там ще е по-евтино от Алберта, макар, 4е и тука малко поспаднаха цените. Имам и ''престой'' във Ванкувер и съм отвратена - много престъпност, трафик и азиатци - не е моя тип град. Зимата като стане -1 е все едно -15 в Калгари - и един дъжд непрекъснато, мен ли4но много ме депресира. Когато аз бях там, 2007-2008, беше по-евтино от Калгари...сега незнам как е...Където и да е решите да се местите, раз4итането на една май4инство и някакви студентски пари изоб6то няма да е достатъ4но - за съжаление.

Цитат
Аз съм се насочила към дентал хигиенист, а мъжът ми иска да учи инжинерство,но от бакалавър

Не мога да ти дам много съвети за местенето или май4инството, 4е последното тепарва ми предстои, но за у4енето мога да помогна. Незнам за каква стипендия говорите, при положение, 4е мъжа ти ще у4и за бакалавър? Там стипендии няма, има такси за обу4ение, скъпи у4ебници и много, много у4ене. Е, има някакви за успех, но са малко пари и много хора се борят за тях...С две де4ица ще е много трудно да се у4и, не казвам невъзможно, защото 4овек, ако има желание го прави, но много трудно. У4енето тука е много ангажиращо, само един предмет на семестър е достатъ4ен за да си супер зает с домашни и проекти, а бакалаврите взимат поне по 4...И накрая, диплома + много заеми. Проу4ете добре инжинеринга дето мъжа ти иска да у4и, как е с работата, 4е е малко деликатна ситуацията. Както маммамиа е обяснила преди това, магистратура или докторат е по-добре, тъй като за определени дипломи, напр. MSc, MASc, PhD може да не се плаща такса за обу4ение, ако професора, който си е избрал за ресър4 му ги поеме; може да поработва като teaching assistant и да прави пари, ама не много. Ако у4и MEng си плаща таксата и пак може да работи. При вси4ки слу4аи, тези варианти са по-висока степен на образование, пове4е пари и у4и 1.5 год (с изкл. на доктората), не 4 като бакалаврите.

Успех!

Yanadark, моя термин е няколко дни след твоя! И ако името ти се съдържа в ника, сме май адашки  Grinning! Успех на ехото тая седмица, дано разберете пола на бебока!

# 103
Много благодаря ти Alexa_78 !  bouquet

Ще трябва да се насоча към нещо,което е по кратко. Например тука има един колеж -КДМ дентал колеж, който подготвя за 7 месеца за дентал асистант. Има същия и в Калгари. След това ще мислим за бебе. Колкото до Ванкувър-учудена съм,че не си останала с добри впечателния от там,защото всички разправят колко е красиво,природа,паркове. За съжаление тука Едмонтон е много поддискащо-много мръсен ценър,просяци..и мен ме натъжава,че няма въобще майки и хора по улиците..паркове не стават за нищо,няма активитета. Имам само впечатления за Монреал-страхотни паркове,много хора по улиците и майки и деца. Единствено не ми харесва в Монреал,че децата са задължени да учат фреснки език още от началното училище. Много хора акзват,че този факт не би трябвало да ме притеснява..можело да уроци да го запиша и т.н..но е факт,че в Монреал децата не говорят англ до колеж. Според мен си и изтормозване на детето да го пращам на уроци събота и неделя..ето тука в англ.провинция няма забрана децата да учат във френски училища. Ние ако останем тука ще си го запишем във фр.училище..за англ.не е проблем,защото той е в англ.среда няма как да не го знае. Аз говоря френски и мога да кажа че това е един много труден език. Нека майките от Монреал да споделят в какви училища записват децата си. Аз бях намерила едно учлище в Монреал -двуезично(половината ден на френски,половината на англ)..казвам си Ок и звъня...но се оказа,че сме нямали право да го записваме детето. Това не ми харесва. Ще се радвам ако и др.майки споделят нещо.
А колкото за Калгари знам,че е по-скъп град от Едмонтон! Разкажете малко повече за града. Имам една позната от Монреал,която е живяла преди 20 години в Калгари и тя ми каза,че никога няма да се върне там-студ и сама по улицети си е движила с две бебета в количка..било е ужас..всичко е било в коли..когато е пристигнала в Монреал...си променила мнението за Канада...вече 20 години живее в Монреал. Тя ме съветва,че Монреал е по-добре за гледане на деца от соц.гледна точка
Поздрави и хубав ден  bouquet

# 104
Milimishleta
И ние в началото се чудехме защо са ограничени така децата да се записват само на френски училища и по-скоро се дразнехме от това.
Но решихме да го погледнем откъм хубавата му страна.
Така децата ще научат френски без много усилия, а допълнителен чужд език си е само предимство.
Английския се учи много по-лесно от френския и няма да е чак такъв проблем ако се научи малко по-късно.
Големият ни син ходи на публично френско училище и аз виждам, че се чувства добре и му харесва. По едно време се бях замисляла за частни училища, но говорих с една позната, която иска да бъде учителка тук и в момента учи точно това. Преди това се е занимавала с много деца във Франция. Тя познава доста добре различни системи на обучение и ми разказа, че тукашната система (става дума за primaire - или до 5ти клас май по нашите стандарти) е доста добра. Съобразена е и със стандартната, която ние си познаваме от БГ, но и с много други, като примерно са извлечени някои интересни стратегии на обучение от Монтесори или Валдорфката система. Вече за годините след това - тя казва, че е хубаво да се потърси наистина читаво училище и това става с много ходене и обикаляне по различни училища.
От септемви и втория ни син ще започне същото училище като батко си, защото то ни се пада по район.
Засега мога да кажа, че сме доволни от училището. Най-вече детето се чувства добре, въпреки, че много се уморява.

Общи условия

Активация на акаунт