Времето не спи , март ще отлети, а пък ние всички ще сме майки мили и добрички!

• 13 689
  • 289
  •   1
Отговори
# 150
Зелено човече, сега ми остана малко време и обяснявам за рефлекса на потичане на млякото.

Това си е рефлекс, който се задейства когато бебето засуче - млякото потича през каналите, като това потичане може да е по-бавно, по-бързо или нормално. При нормалното би трябвало всичко да е наред. По-бавното или по-бързото може да предизвикат някои проблеми.

Например при по-бавно потичане на млякото, бебето може да се сърди и да се върти на гърдата, тъй като е нужно да полага повече усилия, за да изсуче млякото. Друг проблем може да бъде при цеденето - майка с бавен рефлекс на потичане на млякото цеди много трудно, някой път почти невъзможно да изцеди нещо.

При по-бързо потичане - бебето може да се задавя често, гърдите да текат както по време на кърмене, така и през останалото време (например сещаш се за бебето, става ти мило и опа - гърдите потекли).

Ето няколко статии по въпроса:

Let down reflex - обща информация
Let down and engorgement - във връзка с препълването на гърдите
Let down reflex: Too slow - прекалено бавен рефлекс на потичане
Forceful Let-down (Milk Ejection Reflex) & Oversupply - силен рефлекс на потичане и свръхпроизводство
Overactive letdown - силен рефлекс на потичане

За съжаление не намерих на български статия.

# 151
  • Варна
Ееееее,  Есме,  дочака и ти своя час! Да ти е жива и здрава Теодора, много да те радва и слуша!!! Пък ако ще пиеш пак биричка, ми обади се де  Grinning  Grinning
Мери, честита рожба и на теб! Само хубави моменти след така дългото чакане.

Цитат
И още нещо се сещам - какво слабително мога да пия докато кърмя? Имам един чай ЦЯРЪ още от бременността, дали е подходящ?
Моята педитърка ми забрани всякакви билкови варианти, каза, че може да се отрази и на малката. Каза ми течен парафин или Лактулоза Мип. Пробвах лактулозата, доста бурно действа, а след секциото .... да не ти разправям какви болки бяха.  Може би при втори, трети прием се нормализира.

Симона
, много се смях на бебешорските мисли, благодаря.

# 152
  • София
Зеленко, аз имах същия проблем с любимата и омразната гърда. От една седмица вече го няма този проблем, дори омразанат гърда е доста по-пълна от другата и ни стана любима.
За лапането на ръчичките - съгласна съм, че не винаги е признак за глад.

# 153
Мамчета, някоя от вас използва ли лепенка за прибиране на пъпчето? newsm78 Сега се сетих, че педиатърката каза да купя, но още се чудя... Rolling Eyes

Аз ползвам Белла. На нас ни казаха, че имаме пъпна херния и около месец ще лепим пъпа Praynigдано се оправи. Обаче почна да се зачервява кожата и се бели наоколо и правя по-големи паузи до следващото лепене.
А на вас защо ви каза да го лепите? При нас специално ни показа как се прибира навътре пъпчето и тогава се лепи.

Зелено човече и ние днес изрязахме ноктите и махнахме ръкавичките Grinning. Ръцете  - то и преди си ги пъхаше в устата- с ръкавици, без все тая- все са в устата- ако се е нахранила и продължава да ги пъха, значи  й се суче и предлагам залъгалка. Ако е още гладна, изобщо не я иска, бута с езика и й предлагам още да суче, но ако я поеме, значи се е нахранила и просто иска да си задоволи сукателния рефлекс.
 Хайде лека нощ, че ще стане след малко добро утро Joy

# 154
Запис...
Нищо още!
 Hug

# 155
Напа, Есме,Рониа77 и Мери,ЧЕСТИТИ ВИ ПАМПЕРСИ  Mr. Green ,много да ви слушкат и радват   bouquet !
Ади и бебе  Hug стискам палци мила,всичко ще мине наред!Успех  Hug !

# 156

Например при по-бавно потичане на млякото, бебето може да се сърди и да се върти на гърдата, тъй като е нужно да полага повече усилия, за да изсуче млякото. Друг проблем може да бъде при цеденето - майка с бавен рефлекс на потичане на млякото цеди много трудно, някой път почти невъзможно да изцеди нещо.

При по-бързо потичане - бебето може да се задавя често, гърдите да текат както по време на кърмене, така и през останалото време (например сещаш се за бебето, става ти мило и опа - гърдите потекли).

Аз май съм 2в 1,тека като чешма,а няколко минути след като съм го сложила на гърдата,почва да се дърпа и да реве! Абе ясно е,че и този път няма да кърмя дълго,дано поне до месец откарам Mr. Green Peace

# 157
  • София
Здравейте и от нас. Благодаря на всички за отговорите на моите питанки за яденето на ръцете и за смяната на гърдите при кърмене. Днес ще гледаме по-стриктно кога точно си яде ръцете наш Калинко, пък да видим  Whistling Направо завиждам на всички, които не цедят кърма - процедурата по цедене и стерилизиране ми е тоооолкова досадна, да не говорим колко е времеотнемаща...

Искам да ви питам пак дали вземате бебето да спи при вас (нощем) или го държите само в неговото креватче. Знам, че много мами са споделили вече, но може нещо да се е променило, както стана при нас. Откак е с колики, Калин почти всяка нощ спи при нас и съм забелязала, че спи по-спокойно и по-дълго, отколкото ако е в креватчето си. Не се стряска никак и е по-спокоен. Отделно, че с този сняг ме притеснява дали не му е студено, а като е при нас, мятам върху неговото одеалце и нашето. Четох разни статии - положението е малко като с предлагането на вода - има много ЗА и много ПРОТИВ. Whistling

И още да питам, понеже в нашата стая няма особена изолация, та е малко... продухващо, от вчера добавихме едно елече към облеклото на Калин - как мога да позная дали не го претоплям? Знам за обриви и за проверка дали не е потен на вратлето, също дали му е коремчето студено (но докато стигна до коремчето  ooooh! ), а друго  newsm78

SZA, благодаря за информацията за рефлекса на потичане на млякото. Интересно, че това нещо явно се променя, защото в началото се озорихме, докато открием, че трябва първо да изцедя малко мляко и тогава чак да предложа гърда на Калин. Последната седмица обаче го пробвам без предварително цедене и няма проблеми - явно се е регулирал този проблем... (има едно хранене сутрин без капки, което много ценя и за мен е блаженство, защото тогава пропускам цялото цедене и кърменето става нещо мноооого по-бързо, лесно и приятно)

# 158
Зеленко,аз го слагам в кошницата и го слагам на земята до спалнята,че иначе ако го оставя в леглото докато стана да го взема ще събуди каката! Не го слагам на леглото,защото каката се събужда по някое време и идва при мен и ме е страх да не го смачка!

Иначе нея не съм я взимала при мен в леглото , уж за да не свиква,ама тя сама се научи,като започна да излиза от кошарата Mr. Green

# 159
  • Стара Загора
И аз вземам Симона при мен сега когато го няма моя мъж, иначе не се издържа. А когато той си е тук ми е по лесно - защото през ноща той става, а аз спа.

# 160
  • София - Рим и обратно

Зелено човече, аз с Гого давах първо едната гърда да я изцока изцяло, после предлагах другата - колкото иска. След това почвах от последната предложена - в обратен ред.
И аз така правя. Струва ми се най-резонно, после го прочетох в книгата на Спок и се успокоих, че е правилно. Вече не се доизцеждам, защото само цапам помпата и не виждам смисъл. Единствено вечер се цедя изцяло и й давам от шише, за да й сложа вътре Колийфа и желязото - вечерния коктейл Flutter
А пък това потичане на млякото взе много да ме боли бе ooooh! Все едно камъни тръгват надолу, нормално ли е? Около 5 секунди след като започне да суче го усещам едновременно и в двете гърди. При вас така ли е?

Хубав снежно пролетен ден на всички  bouquet (Днес ми е термина Rolling Eyes )

# 161
здравейте мамчета  Hug

Да ви се похваля, че тази нощ имаме 3 наакани памперса и тази сутрин хапнахме доста от едната гърда, защото като дохранвах с АМ изяде само 30мл.

Зеленкото- аз също взимам Елия при мен, даже и таткото като е тук. Всички ми повтарят, че ще я науча на ръце, но ние не заспиваме на ръце. Като се нахраним я слагам в леглото и тя си заспива сама. Но понякога (когато е неспокойна или когйто на мен ми се гушка) си я взимам при мен в леглото и си държим ръцете.  Rolling Eyes
А що се отнася за обличането, ние седим доста голи. Обличам я с боди с къс ръкав и комплектче отгоре, чорапки и одеалце. Температурата ни е 23 градуса.

Май това е за сега. Днес ни е ден за посещения- сега чакаме свеки, а след обяд и мойта мама.

На мамитата 2 в 1  Praynig Hug

На останалите лек и усмихнат ден със слънчицата.

# 162
Ами...аз вече бях писала май и Рая спи при нас от известно време. Тя спи мако странно, не знам вашите бебоци правят ли го, но Рая докато спи си пъшка, промрънква и се върти, което ни буди на всеки 5-10 минути, а се успокоява, когато усети погалване по бузката, или по коремчето. И аз съм по-скокойна като я усещам до мен. А преди като си искаше да суче през нощта е много удобно, защото без много, много будене се понахранваме и продължаваме да спим.

Аз искам да попитам мамите, които вече правят масажи - кога правите масажа? И веднъж дневно достатъчно ли е? Забравих да питам доки, но утре все пак мисля да и звънна...

# 163
Добро утро момичета Hug
Честито на всички обебили се мами които ме съм поздравила че не съм писала от няколко дни.

Моля ако някой има моя проблем да помага, че много се обърках вече. Имаме колики, обаче не непрекъснато, взех и колиеф и забелязвам че като и го дам преди ядене тя почва да яде, но много бързо се унася ( това се получава в часовете когато не получава колики) и съответно не се нахранва и след час се буди, като и дам обаче пак да яде получава колики щото не и давам пак лекарството и почва да се гърчи и реве на втората минута. Така обаче пак не се нахранва понеже много я боли и често суче и реве едновременно. Мале как го обясних. ако някой ме е разбрал моля да помага. Имам чувството че е вечно гладна Confused
Ето сега и дадох преди да яде и заспа на втората глътка и то много дълбоко, какво ли не я правих да я събудя newsm78

Иначе да се отчета за ортопеда - няма проблем с луксацията, краката са и прави, и главата правилна Mr. Green
Каза че с такова хубаво дупе, прави крачета и красива муцунка тати трябвало картечница да си купи че пушката нямало да свърши работа Joy
За ръчичката каза да отидем в горна баня и там в клиниката по ръце да си харесаме доктор и около годинка да почваме с операциите. Каза че ако има и четирите лъча на пръстите ръката ще е напълно използваема, но че ще е по малка от другата. Каза че може и да се докара и го еднаквост но след като се оправи функцията и ни препоръча де не се вманиачаваме и да подлагаме детето на излишни операции само за красота.
 Исках да питал ЕЛЯ дали може да ми разкаже повече за нейните познати с такъв проблем Praynig

Момичета много ви прегръщам.
Много късмет на всички мами 2в1

Вероники страхотно момченце си имаш Peace

# 164
Добро утро!
Кантара днес показа -10 кило, водата излиза! Ура!

Нагаина, аз не се цедя, и никога не съм се цедяла, освен при болезнено пълни гърди до облекчаване. Така са ме научили по чешката система явно, но и в американските книжки не съм забелязала да се доизцеждат.

цитат СЗА"...Зелено човече, аз с Гого давах първо едната гърда да я изцока изцяло, после предлагах другата - колкото иска. След това почвах от последната предложена - в обратен ред."
цитат на Любима "..И аз така правя. Струва ми се най-резонно, после го прочетох в книгата на Спок и се успокоих, че е правилно..."

И аз така правя.  Sunglasses

Зелено човече, мен все ме е страх да не му е студено на детето и май го претоплям. У нас е много топло, ходим боси и по къс ръкав, но аз имах един странен епизод в къщи в неделя след изписването. Температурата ми падна на 35,9 и се тресях като листо. Много се изплаших да не се случи и на Тоби. След това се качи на 36,3 и беше много неприятно. Не знам дали заради загубата на кръв, или защото не ми е достигал кислород по време на изгонването...както и да е.
Сега се поуспокоих и е с боди с дълъг ръкав, гащиризонче с презрамки и завит с тънко одеялце. Навън слагам жилетка върху това, плюшеното му космонавтче и портбебето На Бебетто, което го имаме всички в мартенския отбор. И все ме гложди малко ли е, много ли е...
За спането, Том спеше с нас много често, просто беше бебе което искаше да усеща мама непрекъснато. Затова Риша ме смая като ядеше точно на 3 часа и си заспиваше сам в леглото. Всяко бебе има различни нужди. Peace
Ти сама ще си решиш за Калин. Все пак ако не консумирате алкохол и наркотици ( убедена съм че не) и имате лек сън няма да затиснете детето.

Забелването на пениса не се практикува и педиатърката ми е казала да не го правя. Аз слушам и изпълнявам.

Хълцането "лекувам" с кърма и му минава веднага. Едва ли го притеснява, защото не плаче като хълца, но на мен ми е жал като го слушам Sad. И след като върне го кърмя малко, за да му се оправи вкуса в устата.

Шу, аз съм с къса памет, но помня интервю с една актриса, мисля че беше от последните Бонд момичета. Тя е имала много операции и на двете ръце като малка, а сега е избрана между най-красивите жени на света. Не помня името, но мисля че беше от Бонд филм. Дано я намериш през Гугъл.

Внимание, докато пишехте, в темата бяха публикувани 5 нови отговора.

Последна редакция: нд, 22 мар 2009, 10:43 от Deziderata

Общи условия

Активация на акаунт