Отговори
# 195
  • София
Роси, абе то ние бяхме в Ямбол ( даже спахме там ) и Елхово, ама никакво време нямах да се обаждам. Някой от другите месеци  Hug. И на мен ми е мъчничко за вас  Heart Eyes

# 196
Добрютро!  bouquet

Цеце, много се радвам на разказа ти. Къде ходихте още? Как успяхте да пренесете толкова неща?! Shocked Канех се и аз да отскоча до ИКЕА, но реших, че едва ли е останало нещо след твоето посещение и ще чакам зареждане. Wink

Всичко е много подредено, хората са спокойни и усмихнати, на моменти чак нереално сърдечни и любезни.
Това е от хапчетата. Joy Нали ви казах, че тук е санаториум. Как пък веднъж не видях някой да вдигне скандал или да повиши тон поне. ooooh!

....на Коце чак му е трудно да повярва за случая със спрялата кола, докато се фотографирате  Grinning . Много приятно! Предполагам истински любезни хора, а ме изкуствените англичани  Thinking Ванилия, какво ще кажеш?
Вече не ме учудва. Не става всеки ден, но съм виждала няколко пъти. А пешеходците винаги спират, за да не попречат на снимката на някого. На пешеходните пътеки даже тирове и автобуси са спирали за да ми дадат път. Чак ми става неудобно, че спират само заради мен и Рони.

Роси, в Будапещенската ИКЕА беше Цецето. В подфорум Нашият дом има тема за ИКЕА и там има коментари и обяснения за Солунската.

Юлче, и моите кариеси са от водата - варненската. До 17 годишна възраст имах напълно здрави зъби, но когато отидох във Варна, настана погром. А сладко не обичам. Когато за първи път проявих интерес към шоколадови бонбони се оказа, че съм бременна. Joy

Плашите ме с тия ясли и болести. Аз пък ще напирам да давам Рони от септември. Струва ми се, че в яслата ще научи много повече, отколкото от мен, а и ще си има приятелчета. Thinking

Рони онзи ден изкачи един етаж и много ми помогна. Simple Smile До скоро изобщо не можеше да си вдигне крачето толкова високо, а сега се чуди къде да се покатери. Уменията по книжки много-много не ги следя, твърде относителни са. Гледах скоро в един сайт - за някои неща Рони е с 2 месеца напред, за други - с 2 назад. Най-коректни са описанията в здравната му книжка - там са дадени минималните изисквани умения за дадена възраст, за да се следят от родителите и ако детето не прави нещо, да се обърнат към лекаря или патронажната сестра.

Последна редакция: чт, 26 мар 2009, 10:20 от Ванилия Канелска

# 197
Здравейте,

поизгубих се пак за малко и се очертава в близките дни да не се задържам в форума, защото се започна с чакането за детска градина при нас. Вчера се записахме и сме 13 на опашката Crazy Луд народ, една седмица по рано, но няма какво да се направи, за съжаление сме притиснати от обстоятелствата.

В частните детски градини, аз дори не съм чувала да връщат пари за храна, имам впечатления само от една( не лични) и там се плаща на 6 месечие и не се връща нищо независимо дали детето ходи или не Wink.
А в държавните тук се плаща постоянна такса която е 20 лв. , в нашата понеже е специална 30 лв. и другите пари до пълната такса се разпределят според посещенията Mr. Green

За гърнето: Вече съм казвала, но да обобщя, разбира думичката "Пиш", но сяда само за секунда. Нямам никакво намерение да се мъча(аз Mr. Green) и ще го оставя да почне да си казва за да се учим на гърне, дотогава с памперс Peace

За биберона: махнахме го. Искам да уточня, че ни най малко не е било насилствено, давах му го по навик за заспиване, но той не си го търсеше. Просто го прибрах и той си заспа без него. На няколко пъти в моменти на плач съм се опитвала да му го дам за успокоение - вече не го иска изобщо, хваща го с ръка и го хвърля Grinning

За обръщенията: казваме му Гоги, Гогинце, Гогиту(от брат му, на което мъжът ми се сърди), Гого, Пате и Георге(когато ме ядосва)

Бързо оздравяване на всички болни дечица Hug Hug Hug
Моля се сега да няма болни в къщи, за да може да си изкараме дежурствата пред градината  Laughing

# 198
Здравейте,милички!
Ние сме  добре! Но тази сутрин на покривите имаше сняг! Shocked

Роси, абе то ние бяхме в Ямбол ( даже спахме там ) и Елхово, ама никакво време нямах да се обаждам. Някой от другите месеци  Hug. И на мен ми е мъчничко за вас  Heart Eyes
Катюша Crossing ArmsИ за едно кафе ли нямаше време Crossing ArmsАма аз се досещам къде сте били Peace Grinning
Галакси, идеята с рубриката те е  newsm74 Винаги ми е интересно какъв е Въпроса!
За обръщениятаОбръщам се предимно на цяло име .Е , понякога Гоши,а няколко пъти и с Геца
За яслите и ДГ Всяка има Правилник за вътрешният ред,който се обновява всяка година . В него се уреждат всички отношения относно реда на приемане и престоя на децата в уч. заведение.
Работно време на заведението
Правата и задълженията на родителите,децата и персонала
Размера на таксите,начин на определяне на таксата и др.
Всички родители се запознават с Правилника в Началото на учебната година или при постъпване на детето.
Искам да ви обърна внимание ,че тези заведения са общински .Основен регулаторен орган е общината, За това няма единни критерии за прием  и такси, и други .
  Цеце ,хайде, затъжихме се за тебе.Вече започнах да си мисля,че те изгубихме в Маджарско Hug Grinning Чакам да разказваш още Popcorn

До после

# 199
Биси , направо ви съжалявам с тези проблеми . Все си мисля ,че може да се измисли нещо по-добро ...
А тук при нас даже обикаляме да ги каним за ДГ, за училища. На Учителите им излизат мазоли докато обходят всички в района и си съберат група/клас.
Вече са минали да ни калесват от 4-5 училища ,а още не е дошло лятото Laughing 
За играта
Нашите любими игри са игрите с пръсти "Варила мишката кашичка ", "Хей ръчички" , От няколко дена обикаля с една ръчна количка и носи  Grinning
Някои неща в този тест ме притесниха ,че не са точно така .
Разрових се и се оказа ,че грешката е вярна,но не е формулирана точно
 Има един тънък момент.
До 2,5-3 год. играта на децата е предметно-познавателна.
И ако детето играе в пясъка с кофичка и има в пясъчника до него други деца,това не означава ,че то играе с децата. Вашето дете играе с кофичката си!
За игра с други деца  ,говорим когато примерно те правят да кажем път и едното е шофьор на багер,другото е пешеходец и т н
Т.е. всяко дете има роля в играта и от тази позиция то извършва определени действия .
Но това се случва  в един по-късен момент.
 Другият момент ,който ми е интересен е навлизането на книжките за оцветяване. Аз съм много против това, защото  те убиват худ. способности. Не мога да се изкажа компетентно за периода преди 1-вай група ,но;
Дава се на детето да Дорисува дадена картинка ,Примерно Да нарисуваме пушека от коминчето ,очичките на котето и др.
да нарисуваме топка.
после ще допълвам още..

Последна редакция: чт, 26 мар 2009, 12:10 от Маджурката

# 200
Биси , направо ви съжалявам с тези проблеми . Все си мисля ,че може да се измисли нещо по-добро ...

Сигурно може да се измисли нещо....но проблема е че не си ли на тези опашки рискуваш детето ти да не е на градина...Ето до сега са записани 30 човека, а приемат 25 деца Confused  И на никой не му се рискува да си навлече гнева на останалите и да протестира...Успокоението ми е че все пак се прави нещо, има подписка и се обмисля протест пред общината с искания, дано успеят Peace В темата за кандидатстване в ДГ в Варна доста бурно се обсъждат тези неща Hug

А при вас защо така, не ходят ли хората на работа, кой ги гледа тези деца.... newsm78А и не само за гледането, аз съм много за ходенето на градина, а дори и за ясла, да се среща с деца ....Аз не съм от хората които сядат да учат децата си на песнички, стихчета и т. н. и градината ми компенсира пропуските Wink

# 201

А при вас защо така, не ходят ли хората на работа, кой ги гледа тези деца.... newsm78А 

Няма деца Биси SadГрадът се стопява
и Георге(когато ме ядосва)

smile3521, баща ми му казва маджурин Grinning

# 202
  • Хасково
Здравейте момичета  bouquet

Еййй тези детски градини, ясли... В Хасково за сега поне с яслите няма пробеми, за градините, обаче Crazy връзки, подкупи, корупция.... #Cussing out А и таксите са едни от най-високите в страната - 60 лв, на месец Shocked
По принцип съм малко предубедена към даването на ясли на децата. Майка ми работеше като готвачка и имаше преки наблюдения как се гледат там децата Crazy(предполагам не навсякъде отношението е такова Peace) Но нямам избор - записахме Стела още преди месец за септември ooooh!.

За любима игра newsm78 Стела сама не си играе с НИЩО. Не мога да й измисля никакво занимание, поне за 10-тина минутки докато свърша някоя дребна работа из къщи. Иначе най-много обича да разглеждаме книжките Flutter Аз я питам какво е това, и тя отговаря. Или какво прави мечо. Имаме една страхотна книжка препоръчвам яhttp://www.hermesbooks.com/detail.php?pID=865&pcatID=123. Стела казва на всяка картинка какво прави мечо: мие, бърше ръчичките, слънцето буди мечо, печката пари, мечо рисува, играе с топката и т.н. На всяка страничка има по 2-3 тайничета (скрита картинка), например шкаф в кухнята/прозореца на стаята, питам я какво има тук, тя отваря тайничето и казва "Чаша", "Кърпа", "Слънце"

Това време ме съсипва #Cussing out. Сутринта като видях снега и ми прилоша в буквалния смисъл. Къде е лятото бе хора #Crazy

Даже нямам настроение за нищо. Предиобяда изкарахме със Стела на спалнята в лежане и гушкане Mr. Green

И мисловната ми дейност се изпари
Желая ви лек и приятен ден Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 203
Стела казва на всяка картинка какво прави мечо: мие, бърше ръчичките, слънцето буди мечо, печката пари, мечо рисува, играе с топката и т.н. На всяка страничка има по 2-3 тайничета (скрита картинка), например шкаф в кухнята/прозореца на стаята, питам я какво има тук, тя отваря тайничето и казва "Чаша", "Кърпа", "Слънце"
Казва толкова много думи?! Shocked Браво!
Рони знае много неща, но говори главно на китайски и нищо не му разбирам. Знае доста животни и предмети и на бг и на унгарски, но само ги сочи. Единствено бау-бау е разбираемо. Иначе е много в час с процесите и задълженията вкъщи. Joy А най-употребяваните му думи са "Айде!" /нарочно без Х/ и "Дай!" Става за шеф. Wink

Ние ако уредим яслата, с детската градина няма да имаме проблем, защото има българска такава, която се бори за всяко дете и много ще се зарадват на Рони. От сегашния апартамент ни е на много удобно и хубаво място, но докато дойде време да я ползваме май ще ни е далечко. За 10 деца се грижат 3-ма човека. Joy

Последна редакция: чт, 26 мар 2009, 13:47 от Ванилия Канелска

# 204
  • София
Здравейте,

Аз ви чета, обаче нещо не мога да си събера акъла в главата и да пиша.

Мимоза, и аз да кажа за частните ясли, че е така - най-много храната да не ти удържат, иначе се плаща всичко. В нашта държавна ако занеса бележка от лекар нищо не плащам, а ако бележката е по семейни причини се плаща 50%. На Таня таксата е 40 лв на месец, а на Стефан като второ дете ми е 20 лв.

Цеце, добре дошла, радвам се, че си изкарала страхотно  Hug

Биси, стискам ти палци за детската градина.

За гърнето - още не съм го слагала, но в яслата го слагат и си върши разните му работи там. Отначало е протестирал, на вече стои и чака. На лято ще махаме пампреса и ще видим какво ще се случи.

За обръщенията Mr. Green Викам му пушона, мушона, фушона, пишона, шушона, дундьо, Стефундо и оп още хиляди начини, кой знае как звуча от страни  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Стефан обича да си играе сам, но в същото време играят на гоненица с кака си - ту тя го гони, ту той нея - големи са образи  Mr. Green А иначе той много обича да реди конструктор и много добре се справя - прави доста високи кули и ги подрежда и по цветове. Чашките също са му много любими, както и всякакви топки - рита и крещи - Гоооол. А, напоследък много си играе с два балона пълни с оризчета вътре - ходи в двете ръце, дрънчи яко с тях и танцува.

Стълбите обаче са ни непреодолимо препятствие все още, не може толкова да си вдигне крака и това си е.

От както тръгна на ясла доста му се обогати речника. Като му се доспи идва и ми казва - Ика нани  Simple Smile и си слага ръчичката на ухото, буй папите - обуй чорапите, гол Течо  Mr. Green и се тупа по корема, тати хър, кака Таня - това го казва много хубаво, което ме учуди - Таня си викаше Тая доста дълго време и още много думички...аз нищо не си записвам, ама май ще трябва, че ще забравя след време.

Днес диването стана в 6 без 10, аз отидах да ги видя кво правят в другата стая и им казах, че е много рано и да се оправят двамата. Отидох и си легнах обратно, изключих си и бебефона и поспах до 8 без 15, а те са си поиграли хубаво  Simple Smile Много съм доволна, че вече спят двамата в една стая и си се приспиват и занимават самички.

Отивам да хапна нещо, че много огладнях  Simple Smile

# 205
  • Хасково
Казва толкова много думи?! Shocked Браво!

М да, но повечето само аз ги разбирам Joy

# 206
Майчета, току що разбрах, че Симона си има второ братовчедче и съм мноооого щастлива и развълнувана! newsm44 Моя първи братовчед днес се е сдобил със синче. Heart Eyes

Цеци, радвам се, че сте изкарали добре. Целувки на малкото дяволче. Аз съм ходила в Солунската ИКЕА и бях впечатлена, но бързахме и не я огледахме много добре. Simple Smile

Мимоза, радвам се, че се оправя малчо. Simple Smile

Веси, ама наистина Стелка голяма бърборица. Браво! Heart Eyes

Гале, за рубриката - хммм, май нямаме категорична любима игра. Напоследък се заиграва със сортерите, обича да разглеждаме книжки, разхожда си играчките в една детска количка...ама нищо конкретно и по-дълго от 10 мин. Laughing Като излизаме навън доста се заиграва в пясъка - пълни си кофичката, рови с една клечка или пък рисува с тебешир по пързалката. Simple Smile

Аз искам да ви питам - как сушите косате на децата? Thinking Особено питам мамите, чиито дечица са с по-дълга косичка. Симона я суша със сешоар, ама напоследък хич не дава и е голям зор. Outta Joint

# 207
В Хасково за сега поне с яслите няма пробеми, за градините, обаче Crazy връзки, подкупи, корупция.... #Cussing out А и таксите са едни от най-високите в страната - 60 лв, на месец Shocked

В Габрово таксата е 10лв. на месец. Отделно 1.50лв. на присъствен ден за храна.При пълен месец всичко излиза на 43лв.
Наистина е до общинска политика Peace
Все пак разликата е голяма Thinking

# 208
Здравейте,

Весе, много се радвам за Стели като ни разказваш какво казва, и друг път съм казвала, но наистина ми взима акъла ooooh!. Някои колеги имат по-големи от нашите дечица и все разказват какви неща говорят, та нямам търпение и аз вече да проговаря Васето.
Жу браво на Стеф за думичките, рядко момченцата проговарят на такава възраст, ползотворно му се отразява яслата Simple Smile.
Мимоза те момичетата са казали, но и аз да се включа, с един колега говорих даже току що-сина му ходи в частна ясла, плащат цяла такса, храна всичко, дори да е посещавал само 2 дни в месеца. Мотивът е, че те са си платили заплатата на персонала, тока, парното и т.н. независимо дали тяхното детенце е идвало или не, май дори и храната плащали, защото яслата била на абонамент.
Роска завиждам им благородно на Ицко и Лили как си прекарват деня и къде се ровят Grinning
Ванилия направо ме разби с тактиката за смяна на памперс Laughing
Цеце welcome

Много интересни неща сте разказали за уменията на децата, Маджурката и за оцветяването изобщо не се бях замисляла, много полезно Simple Smile. Иначе от тези на Юлчето Васко ги прави всичките. Нещо обаче хич не ме влече така да следя за конкретната възраст в някоя книжка какво трябва да умее да прави, никога не съм го правила Blush

За гърнето-не съм го учила, само в началото като го купихме, че ми беше интересно, но щом казвате, че изкачването на стълбите предполага, че вече е готов и за това ще пробвам, че той вече е специалист в него Laughing. Иначе мислех като се позатопли да почваме обучението, хем и да използвам майка като е тук, че май съм малко мързеливичка.
За игрите-ами Васко го заинтригувам най-дълго само с четене на книжки и с игра на криеница.

Довечера мисля да се направим на младежи с милото и да скокнем до Ялта, ТЕ щели да представят новия си албум, не че съм им луд фен, но да разнообразим малко Laughing А и да пробвам Васко да заспи без мен за първи път.

Айде приятен следобед Hug

п.с. Ditta Да е живо и здраво момчето Grinning

# 209

Аз искам да ви питам - как сушите косате на децата? Thinking Особено питам мамите, чиито дечица са с по-дълга косичка. Симона я суша със сешоар, ама напоследък хич не дава и е голям зор. Outta Joint

И аз със сешоар Peace.Направи ми впечатление,че се дърпа ако струята въздух и минава през лицето ,неможе да вижда и диша от нея.Внимавам накъде насочвам сешоара  Peace Пък и винаги сушим 1-во куклата/играчката с която се къпе. Като я изсушим и казваме "бравооо... вече е суха Мими" и следва "Сега е ред на Али...а Мими ще гледааа..." Али не плаче,защото и казваме ,че Мими ще и се смее.
(Мими е една гумена кукла,често я къпем,сушим,мажем,храним,че и ноктите и режем Laughing за демонстрация).

Общи условия

Активация на акаунт