ВАКСИНИ - Дискусия за вредата им (част 3).

• 78 852
  • 1 489
  •   1
Отговори
# 945
  • в матрицата
Аз се чудя, дали ако някой откаже приемането на детето в детска градина поради липса на ваксини, не е ли дискриминация, в предвид, че в закона, никъде не е задължително детето да има определени ваксини, за да посещава детска градина???

# 946
  • Пловдив
Септември ще мога да споделя опит за предучилищните групи в ДГ.

На сина ми няма да слагаме повече ваксини, а септември му предстоят по календар.
Просто се надявам никой да не се сети да иска документ за имунизациите, при положение че ходи в същото ОДЗ от двегодишен.

# 947
Аз се чудя, дали ако някой откаже приемането на детето в детска градина поради липса на ваксини, не е ли дискриминация, в предвид, че в закона, никъде не е задължително детето да има определени ваксини, за да посещава детска градина???

Зуза, ДГ не са контролен орган по ваксинациите, и след като няма нормативен документ, който да ги задължава да искат всички ваксини сложени по календар, нямат никакво основание да го правят. Ако го направят, надхвърлят правомощията си и можеш да ги погнеш по реда. ДГ обаче представят копия от картоните на децата в РИОКОЗ (колко често и на случаен принцип или планове не знам). Ако на РИОКОЗ нещо не им хареса, те вече са контролен орган и могат да си спазят процедурата, но тя не включва изключване от ДГ примерно или временнен "запор" на посещенията  Laughing

# 948
  • жителство на место
Майка ми е завеждащ ясла и от нея зная, че няма проблем за прием на неваксинирани деца. Прави им се списък и се дава в РОИКОЗ. По-често им изискват изследвания. Пак ще я разпитам подробно и ще докладвам Peace

# 949

Зуза, ДГ не са контролен орган по ваксинациите, и след като няма нормативен документ, който да ги задължава да искат всички ваксини сложени по календар, нямат никакво основание да го правят. Ако го направят, надхвърлят правомощията си и можеш да ги погнеш по реда. ДГ обаче представят копия от картоните на децата в РИОКОЗ (колко често и на случаен принцип или планове не знам). Ако на РИОКОЗ нещо не им хареса, те вече са контролен орган и могат да си спазят процедурата, но тя не включва изключване от ДГ примерно или временнен "запор" на посещенията  Laughing

Абе много е увъртяна тази работа, но и не законна, със сигурност.
Действително в ЗЗ, чл. 58 пише, че ваксините са задължителни. Има си имунизационен календар, който е променян преди 2г. май за последно.. Дотук добре. В него обаче пише, че ако нарушиш този член и откажеш, подлежиш на административни санкции (глоба). Но! Никъде в ЗЗ не пише, че неваксинирано дете не може да посещава ДГ или ясла!

РИОКОЗ си надхвърлят правомощията с изискването към директорите на детски заведения, без никакво законово основание! НИКОЙ (по закон) не може да получи две санкции за едно и също нарушение!! Плащаш си глобата, определена от ЗЗ, и толкоз! Дори в наредба 15 не пише, че някой ИМА ПРАВО да откаже прием на неваксинирани деца, в каквито и да е заведения!

Другото е, че човек след като получи съобщение за нарушение и административни санкции, може да обжалва в определен срок.
Дори да ви се случи (което е малко вероятно), не се шашакайте. То подлежи на обжалване, не бързайте да плащате глобата!

Пишете тук. Simple Smile

# 950
Петя, ще бъде много ценно!!! Благодаря   bouquet

# 951
me4ta22, очаквах точно този отговор от теб на това, което бях написала. Но аз имах предвид по-скоро друго. Колко хора биха могли да знаят, че ти си в нарушение на закона, както казваш, тъй като само 1 год. можете да отложите - ами, това са единици, от тези, примерно, които участват в комисиите по освобождаването. Лекари, мед. сестри, учителки, директорки не са наясно с такива подробности. На тях им стига, че ТИ си ги предупредила за проблема на детенцето ти с ваксините. Това е нещо, което плаши и респектира хората откъм поемане на подобни рискове с такива деца, а който от тях е по-съвестен само е позвънил на ЛЛ на детето за потвърждение (предполагам, де) и това е достатъчно. Останалото - не вярвам да е така, както някои смятате - че служители на ДЗ, лекари, мед.сестри и т.н. търчат до РИОКОЗ да ги уведомяват кой няма ваксина/и. Просто РИОКОЗ си правят периодични проверки, които явно са много нарядко и през пръсти и така може и детето да си изкара ДГ докато стигне каквото и да е инфо до тях. Или поне е било доскоро така. До този извод стигнах, след като отидох да проверя къде се намира Отказа ми в момента и се оказа, че ще си стои при ЛЛ, докато РИОКОЗ не минат на проверка. След 2 месеца, когато ще ходим на следващата редовна консултация идва ред на Пентаксима-реим-ята, така че сигурно пак ще стане въпрос така или иначе за ваксина и мисля да питам дали Отказът ми от МПР е стигнал вече до РИОКОЗ. Проблемът в момента е, както немалко писах наскоро, за кампанията покрай морбили. Така или иначе, лекарите са били свикани и инструктирани да слагат ваксините много по-стриктно и навреме. Ако са зачестили контрола, така или иначе няма да могат да се укрият дълго неваксинираните (говоря в 3-то лице, защото визирам тези, които посещават ДЗ или уч-ще, нас е по-малко вероятно да ни юрнат толкова бързо, поне така ми се струва). Може да са поставили и нови изисквания - примерно това, че ЛЛ поиска от мен да напиша отказа си на отделен лист, а не както е било преди - да се подпиша само в книгата им. Дано наистина законът да не дава правно основание на РИОКОЗ да предприема действия от рода на неприемане в детските заведения! Аз на този етап съм спокойна, понеже Настя има още доста време до ДГ, надявам се да не изкочи някоя нова епидемия. Но ще следя с интерес какво се случва с тези, които в момента записват децата си. Споделяйте! Аз наистина трудно бих възприела едно дете да е вече записано на ДГ или уч-ще и РИОКОЗ да го изключат в един момент, поради отказ да бъде ваксинирано. Не бих се учудила от намеци, че това ще направят или дори директни заплахи, но да издадат такава Заповед с посочен в нея нормативен документ, на който да се основава, не ми се вярва... освен ако има такъв (примерно, ако законът позволява издаването на местни/общински/ Правила за прием). Аз не съм чела законите и др. НА, просто се доверявам на това, което твърдят тези тук, които са го направили и са публикували най-важните цитати, които ни касаят, да ги прочетем. За което:  Hug
Дано не ви изнервям излишно с песимистичните си опасения. Старая се да съм обективна и да вземам впредвид фактите и евентуалните заплахи, които се предполагат от тях. Просто съм такава - мисля за най-лошото, за да съм подготвена, а когато това се размине, с радост казвам - слава богу, че не бях права и нещата, от които се опасявах, не се случиха. Така, че не е с цел да шашкам излишно. Mr. Green

Последна редакция: пт, 29 май 2009, 05:40 от desi_sunshine

# 952
  • София
От това което пишете за задължителната подготвителна група в детската градина, да разбирам ли, че нямат право да изключат синът ми? Той е на 6 години, посещава детска градина и есента ще бъде в подготвителна група. Ваксината, която му се "полага", ще я откажа официално.

# 953
Може ли някой по-запознат да ми отговори на няколко  въпроса. След доста четене стигнах до извода, че едно от най-вредните неща във ваксините са  допълнителните вещества - консерватни, стабилизатори и пр., като формалдехид и тимеросал/ производно на живака/ и още някои. Според СЗО няма такова нещо като здравословна доза живаk под каквато и да било форма.Тогава защо се слага във ваксините и се бие на невръстните, недоразвити и току що родени /за БЦЖ и Хепатитната / детски организми? Няма ли ваксини без тези съставки? Имат ли странични рекации и към живите или умъртвени вируси на съответните болести? И кое всъшност е по-опасно?

Последна редакция: пт, 29 май 2009, 18:03 от Егвийн ал-Вийр

# 954
  • в моя свят
Добре наистина може би е добре да сме подготвени за лошото,но чак пък толкова.......никаде не се е чуло за случай на дете изключено от градина или училище заради не сложени ваксини.Наистина ми се струва,че паниката е в повече и се преувеличава.Не виждам никаква разлика в случая с моето дете от вашите.И в двата случая не ваксинираме,и в двата случая сами сме направили избора си и на собствена отговорност.И какво от това,че съм казала примерно,че детето ми е имало тежка реакция след ваксинация като това не е потвърдено със документи.....нали всеки би могъл да го каже....от къде на къде директори на децки заведения ще вярват на това без официален документ,а и за да е всичко официално ХЕИ трябва да бъде известен за случая и съответно този случай да влезе в статистиките на нежеланите реакции вследствие ваксина.При нас няма такова нещо,защото след случая аз отказах да се занимавам с това,просто не ме интересуваше и в случая епикризата ни не е доказателство,защото трябваше да заведа детето си в ХЕИ където да му пуснат някакви сложни кръвни тестове,за да може да се документира случая и т.н.Но стига съм спамила темата.Наистина преувеличаваме и има родители,които за пръв път влизат в темата и мислят,че ако децата им нямат някой ваксини ще им бъде отказано образование.

# 955
  • в матрицата
Не знам дали на някое дете може да му бъде отказано образование, но при проблема с детските градини в София, това може да се яви достатъчно условие за да те "дисквалифицират" , ако детето е прието. В изброените документи за прием в детска градина фигурира и имунизационен паспорт или каквото му се казва, и има вероятност , ако не им го представиш, ПРОСТО ДА НЕ ЗАПИШАТ ДЕТЕТО, ВЪПРЕКИ, ЧЕ Е ПРИЕТО....

# 956
Бла-бла, вашият случай е като училището. Не, не могат да откажат на детето ти, длъжни са да го приемат. По мое време тези "подготвителни" групи си бяха в училище, сега с в ДГ, независимо от мястото обаче, тях вече ги обхващат други закони.

# 957
 Suzza, съгласна съм с теб. На мен позната учителка в ДГ (там сме записани, но в яслата) ми каза, че ако на 1ви септември не занеса заедно с изследванията иммунизациония календар или там както се води с всички ваксини вътре ще върнат малкия на 100%. Ще видим тази работа. Но една приятелка пък ми предложи да препишем ваксините от на нейното дете в картона на моето. Уж сестрата не ги гледала ,но незнам. Ако педи не се навие да ги впише, пък си ги напиша аз и отидат в РИОКОЗ какво ще стане?  newsm78

# 958
  • в моя свят
Съжелявам отново,че спамя.....Но ето всичко е само заплахи от учителки в ДГ(както пише teddy_ ),от ЛЛ,които също заплашват,че детето няма да бъде допуснато и т.н.Това е начин чрез заплахи да ни накарат да слагаме ваксините.Кажете ми поне един случай това да се е случило реално.Особенно за училище.За ДГ съм съгласна въпреки,че няма такова изискване по закон,но понякога се оказва пречка заради малкото свободни места в градините.И да искат имунизационен паспорт,но това не означава,че ако липсват ваксини в него няма да приемат детето,основно май зависи какво ще реши директора.
И в крайна сметка отново се повтарям,че моето дете е сменило 3 децки заведения,1-ви клас в едно училище и сега сме 2-ри в друго.Дори не е ставало въпрос защо детето ми няма всички ваксини. Аз лично съм говорила с учителките да не позволяват да му поставят ваксина без мое знание,но пред директор или мед.сестра не съм споменавала нищо,давала съм копия от картона на детето,защото ги изискват,но след това не знам дали някой ги проверява дали всички ваксини са вписани,но е факт,че никой не ме е търсил и не ме е попитал защо нямаме по голямата част от задължителните ваксини.

Последна редакция: пт, 29 май 2009, 14:51 от me4ta22

# 959
Теди, въпросът е доколко картонът на детето е официален документ - ако по принцип там не се слягат подписи и печати, които да се налага да се фалшифицират, записването на една или друга информация в него е чисто информативно и не би представлявало някакво нарушение вътре да напишеш каквото ти хареса. Според мен в РИОКОЗ използват чрез ДГ да правят двойно засичане на ваксинационния статус - веднъж получават инфо от ЛЛ, но те могат и де не се отчитат редовно, и да отлагат по свое усмотрение, което трудно се проследява във времето (или трябва някой конкретно да си води таблички и редовно да си ги проследява). Та, ако в РИОКОЗ дойде копие на картонче от ДГ без нужните ваксини в него, им е по-лесно, един вид "подсказка" да проверят случая. И все си мисля, че малко на случаен пример следят картоните, т.е. прави се извадка, в която може да не попадне непълнения картон на твоето дете примерно...

Общи условия

Активация на акаунт