Рисуване за начинаещи 2

• 100 079
  • 746
  •   1
Отговори
# 300
Благодаря, Горица!  bouquet И аз натам се бях запътила, поне по интернет информацията. Гледах и някаква промоция в Jysk са пуснали за художнически пособия:
http://jysk.bg/downloads/01.2010Nr.2bg.pdf

Dilu беше обяснила назад, че го прави със шпакла. Понеже сега чета всичко, което сте писали от началото.  Hug
С шпакла/мастахин/ ми е по-интересно - според зависи от търсен ефект и настроение
Тази ми е първата картина, като ме завладя емоцията преди година - на фазер и с бояджийска шпакла  Laughing

# 301
  • гр.София
И двамата много обичаме камъни и кестени - имаме си от всяка почивка или разходка заедно. Повечето са ни речни или морски, сега като се замисля преди много години бях писала едно стихотворение, че искам да съм камъче за късмет - явно неосъзнато съм свързана с тях. Интересен е и третия ми камък - реших, че ще рисувам ангел и започвайки да го оглеждам в камъка вдълбано изскочи краче и на гърба ръчичка и сърце и само ги повдигнах с боя. В къщи имаме кът с павета и имах лак за камък от Бриколаж, но предполагам че става и със всеки друг на водна основа, ако са на такава основа боите. Аз използвам простото правило на каквато основа са боите, на такава и лака. Аз действах интуитивно за първия, за втория и третия се рових в гугъла и открих инфо
 тук. Иначе рисуването на камъните е свързано с вярванията, че чрез тях се премахва злото и се привлича добро. Пожеланието е "Да спи зло под камък". Задължително е да има бял цвят в него, да не е изцяло цветен и чертички/контур/ - да не е примерно само преливащи един в друг цветове.

Последна редакция: нд, 24 яну 2010, 17:10 от dilu

# 302
Dilu, на мен много ми харесаха цветята ти, както си ги направила на по 3 платна. Много хубаво се допълват и оставят усещане за обем. А също и тополите. Всъщност това масло ли е?

Друго да питам, трудно ли се рисува с масло? И първо фона ли нанасяте и после "трупате" отгоре или обратното - първо обекта и после го заобикаляте с фона? Много съм боса  Blush
Ама нали човек се учи...

# 303
  • гр.София
За масло ще помага Tandoori - аз преди 20 години съм рисувала с масло/имай впредвид, че мирише и трябва да е проветриво и можеш да лакираш след 3-6 месеца/ , сега рисувам с акрил - зависи от картината и с какво я правиш, но ако е с четка май последно фона - както го усещаш, едва ли има правила. Оставям Ви. Приятна и творческа неделя.

# 304
dilu, M_Nik, благодаря за отговорите.

Като заговорихте за триптих, се сетих, че мога да ви покажа една композиция от няколко свързани в обща тема платна. Щом я съзрях, веднага ми легна на сърцето. Намираше се в галерия в Созопол.
Ето го и споменът от нея:

http://prikachi.com/files/1309064z.jpg

Каня се да я изплагиатствам някой ден (иска ми се да направя нещо подобно), но чакам музата да ме навести. Което, май няма да е скоро...

Последна редакция: нд, 24 яну 2010, 12:52 от горица

# 305
  • гр.София
 Ще те чакаме да покажеш - много е интересна - не се вижда добре има ли микс с метални елементи - много си падам по миксирани неща и това е една от посоките, в която искам да се развивам. Някой има ли идея от къде в БГ се купува пирограф, ама както е писала в темичката си Tandoori да издържа до по-високи температури - че си правиме битова стая на село - чардака и огнището са вече готови и сега мен ме очаква декорацията. Мъжо изчезна да ми търси камъни по строителните хипермаркети за алпинеума - сега цяло лято само гледайте в какъв филм се вкарах  Joy Детето спи, мъжа го няма, аз творя - ей на това му викам аз рай - та успях да завърша и другия триптих от макове, който с предния може да се реди на 2 големи и 2-3-4 малки, както ти душа иска. Сега си започвам кончетата, докато чакам камъните Laughing

# 306
здравейте,мисля че сте объркали заглавието на темата ,защото всички неща които видях са много красиви .
Аз също обичам да рисувам когато имам вдъхновение и ми е интересно да пробвам различни неща,рисувала съм върху стъкло,върху керамика,с маслени ,акрилни и пр,но нещата ми не могат да се сравняват с вашите-моите поздравления и ще следя темата..
сега ви показвам последните ми две картини за детската стая на дъщеря ми.

# 307
Друго да питам, трудно ли се рисува с масло? И първо фона ли нанасяте и после "трупате" отгоре или обратното - първо обекта и после го заобикаляте с фона? Много съм боса  Blush
Ама нали човек се учи...

M_Nik, трудно ми е да ти отговоря на въпроса трудно ли се рисува с масло. Има хора, които са родени за това, има хора, на които им е по-трудно. Ако имаш желание може да се научиш.
На мен като матриал много, ама много ми допада! Просто не мога да го сравня с нищо друго, което съм използвала досега.
Има много начини да се направи една картина, може да положиш фон както ти казваш...но тогава ако мислиш да използваш по-светли цветове ще трябва да изчакаш да изсъхне фона, за да можеш да рисуваш отгоре, а можеш и всичко да рисуваш паралелно. Аз правя второто, въпреки, че съм правила и първото. Аз обичам да рисувам мокро в мокро, т.е не чакам да изсъхне, за да нанасям боите и понякога цветовете се смесват и става много интересно. Разбира се, не бива да се прекалява, защото иначе се губят ефектите и боята изглежда мръсна на цвят.

Новите маслени бои НЕ миришат! Както и разворителите. Моят дядо едно време ползваше масло и не се траеше от миризма покрай него, но сега има дори  маслени бои на водна основа, за които дори разтворител не се ползва.
Аз специално тези на водна основа не съм ползвала, но мисля да пробвам в скоро време.  За варниш-а отгоре ( покритието за запазване) аз още не мога да се престраша да ги покрия моите. Засега съм ги оставила така, но си имам планирано да ги покрия. Може би като мине изложбата тогава, че сега са в рамки всичките и не искам да ги изцапам.
Другото нещо е, че маслените бои съхнат бавно...много бавно. Аз имах една картина, която съхна 2 месеца почти. Обикновено за 2-3-4 седмици са ОК, но пак зависи и от това колко боя е натрупана.

Дилу, нямам представа за пирографа, спомням си, че някой беше писал, че е виждал от евтините, но мисля, че не може да няма.

# 308
Tandoori, мерси за споделеното! bouquet Ще се пробвам, разбира се, само време да намеря... и като начало - ще тичам за материали.

# 309
Момичета, какъв фиксатор трябва да ползвам за сух пастел? Имам няколко рисунки, които искам да запазя..но не мога да намеря нищо подходящо?

# 310
  • най-шареното място
Навремето позлвахме лак за коса... колко флакона съм купила мислеха ме за супер кипра в магазина Wink в магазините вече сигурно има фиксатори, но за спешни случаи-лак Simple Smile

М_Nik маслото е от най-лесните техники. Технически позволява много грешки, волности и недомислици в хода на работата, които се поправят без проблем.
За разлика от акварела. И пак за разлика от него обикновено се работи отзад напред. Тези на водна оснава ще да са акрилни, мисля.

# 311
М_Nik маслото е от най-лесните техники. Технически позволява много грешки, волности и недомислици в хода на работата, които се поправят без проблем.
За разлика от акварела. И пак за разлика от него обикновено се работи отзад напред. Тези на водна оснава ще да са акрилни, мисля.

Не се бях сещала за лак за коса!  Laughing Ще взема да пробвам! Simple Smile

Арт мама, и аз си мислех, че маслото е от най-лесните техники, ама не е съвсем така. На курса който ходих само цветовата програма ни отне 1 седмица- да се научиш от 3 основни цвята да създаваш всички останали. Има много тънкости, за които не си и бях мислила преди, че съществуват.  А пък на акварела много му се плашех преди, а сега го предпочитам в някои отношения и ми е приятно да работя с него.

За маслените бои- не, не са акрилни със сигурност, маслени са. Акрилните бои са на водна основа, а маслените бои се разреждат с вода. Ето тук има статия по въпроса, само че е на английски:
http://painting.about.com/cs/oils/a/oilswatersol.htm

# 312
И аз ползвам предимно лак за коса. Върши чудесна работа, но е още по-добре с фиксатор за сух пастел.

# 313
Пробвах с лак за коса, но доста потъмня.  Thinking Дали защото самата рисунка беше в.у черна основа... newsm78

# 314
  • най-шареното място
Възможно е, но може и да е от лака. Напръскай малко черна основа и виж дали пуска.

Определено маслото е по-лесно. Forgiving, ама много! Не като акварела Simple Smile
Не знам какви тънкости сте учили за цветовете, но това с трите цвята важи за всички материали, макар и в различни технически вариации.

А ти показваш ли? Акварелът ти беше чуден Simple Smile

ПС не знаех за тези нови бои. Не съм пипала масло от почти 10 години...

Общи условия

Активация на акаунт