Натурална закваска за хляб или Хляб с квас.....

  • 186 666
  • 749
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 11 607
Да си кажа и аз впечатленията от опита си до сега:

1. Закваската не бива да бъде течна, не бива да бъде и суха, една номралма консистенция на боза е добре дошла.

2. Топлината е от важно значение за закваската и за втасването.

3. По-добри резултати лично аз постигам с правоъгълни форми, а не с разлати форми като тава. Ето и сега....вътрешнотстта на 2-та продълговати хляба е много по-нежна и добра, отколкото питката. Там също е добре, но когато се сравнят - има си разлика.

4. Тестото, което вече е направено за печене, не бива да е твърдо, а едно меко, еластично, но не лигаво, естествено. Меко и приятно.

5. Няма опасност да спадне хляба, ако се отваря фурната и се наблюдава процеса.

6. След печене - увивам в кърпа за да се задуши.


Ето и разреза - http://i120.photobucket.com/albums/o195/rdjvl/P1050247.jpg - това е на номер едно

А ето и за сравнение как седи при питката - http://i120.photobucket.com/albums/o195/rdjvl/P1050254.jpg

# 106
  • Мнения: 471
Ето ги и моите питки от снощи: ръжено-пшенични, диетични и с много семенца
С Мама Цоцолана ги пекохме по едно и също време  Wink
За да има повече разнообразие в менюто на фурната, аз ще поддържам диетичната част.
Моя опит с този на Мама Цоцолана изцяло се препокрива с всички точки, особено с точка 3 - още стои питката и само аз си я ям, докато малките питки всички ги харесаха, за мое учудване  Rolling Eyes ,тъй като в нас не са фенове на черничък хляб.

# 107
  • Мнения: 4 358
Аз да си кажа моята закваска от вчера сутринта имаше мехури.Захраних я с една лъжица типово брашно и малко водичка.Разбърках с вилица.А да ooooh! беше се отделила вода доста.Излях я.
Дано не греша.
Ще видим довечера кво ще е чудо.

# 108
  • София
  • Мнения: 4 527
Бъни,

Бъркай с дървена лъжица. Металът много не и понася на закваската.

Да споделя днешния опит - вчера в 22 часа замесих тесто от 150 мл. (този път точно) и 1 кофичка леко разредено кисело мляко. Сложих 2 с.л. олио. Брашно до образуване на хубава топка. Добавих две шепи сусам, малко ленено семе, тиквени и слънчогледови семки и около 2 с.л. царевичен грис. Като замеси семената, добавих една голяма лъжица мас. Като се омеси до края, извадих, оформих малки топченца - колкото кестен и прибрах тавата във фурната да си втасват. Сутринта в 6 часа не бяха втасали кой-знае колко и ги засилих на 50 градуса. До 6:35 бяха вече в по-приличен вид. Пекох на 170 градуса на вентилатор. Намазах с масло накрая. Миришат чудно на сиренце (не знам защо).

Снимка няма, че дадох фотото назаем.

# 109
  • София
  • Мнения: 4 527
Сега се замислих - дали не ми миришат на сирене от маста? Нали слагали мас (и други радости) в сиренето. Като добавиш и лекото киселко от закваската.....

# 110
  • Мнения: 1 394
Ех,Маме,Мамеее!Ако знаеш,че с твоята закваска зарибих цялата ми рода да си прави хляб....Снощи свекърва ми и тя си сложи да я подхваща.Тя е диабетичка и трябва да се храни здравословно.Дадох и да опита моя хляб и много го хареса.Сега и майка ми ще прави.....абе мания направо....но здравословна мания  Simple Smile
Ечо Мечо,питките ти са страхотни!

Последна редакция: вт, 31 мар 2009, 09:45 от dodyniki

# 111
  • Мнения: 11 607
Рая, аз все с метална лъжица бъркам Embarassed....Май съм в грешка newsm78

Бъни, според мен е рано още да кажеш за твоята закваска.....Ти в неделя я сложи....Тя така мирува в началото...вината не е в теб...Първата закваска по мое скромно мнение се прави 1 седмица, топло ли е у вас? Топлината е важна, ако усетиш,че не е топло - завий в кърпа. У нас не е топло. Но....установих и че фолио сложено като капачка на буркана, също върши добра работа, без да е в кърпа.

Сега съм сложила една подготовка за хляб, но не с грахам(то ми свърши),а с ръжено брашно. Да видим и от него какъв хляб ще направя. Обаче......Да си кажа и друго.......Дали от презастраховане или от нещо друго....но аз 2 пъти пускам месене на хляба. Пъривят път не ми харесва много, и затова пак пускам само месене на хлебопекарната на тестото за хляб. Вторият път става едно глаааадко, много хубаво и леко за работа. Сега ще заделя получената вторична закваска на 2. Едната за хляб по моя си начин. На втората - ще сложа и това онова, но без яйце.....Аз не готвя нищо свинско, така че ще сложа масло. И ще се отчитам после. Моя мъж бе купил торба от 5кг. бяло брашно в петък и се хвана за главата, че вече почти ог няма.......

# 112
  • София
  • Мнения: 4 527
Мама Цоцоланка,

Смеси маслото с олио. Иначе ще стане твърд хляба като изстине.

# 113
  • Мнения: 4 358
Ами като ви чета гледам имам две грешки - бъркам с вилица и съм сложила на буркана капачка с винт и плътно съм го затворила.
Май не трябва така newsm78.Като чета Мамето с кърпа да бях завила е по добре ooooh!
Ама да ви кажа двойна е станала.И вътре има май мехури.Отделя се доста вода Rolling Eyes
Ох голям зор.Аз да и хвана цаката един път после е лесно Mr. Green

# 114
  • София
  • Мнения: 4 527
Бъни,

Не трябва да се отделя вода. Слагай повечко брашно. Консистенцията е като на кексово тесто.
Закваската трябва да диша. За това се слага тензух, кърпа или салфетка отгоре.

# 115
  • Мнения: 471
Аз бъркам само с дървена лъжица Naughty
Слагам тензух с ластик на буркана.
Направих хляб без грам олио и не е твърд вътре, само кората.

# 116
  • София
  • Мнения: 4 527
e4o_me4o,

Маслото като изстине се втърдява -> хляба става по-твърд. При козунаците съм го "виждала" на живо. За това се смесват мазнините - хем да мирише на масло, хем да остане мек.

Разбира се, ако притопляш хляба няма да имаш проблеми.

# 117
  • Мнения: 4 358
Бъни,

Не трябва да се отделя вода. Слагай повечко брашно. Консистенцията е като на кексово тесто.
Закваската трябва да диша. За това се слага тензух, кърпа или салфетка отгоре.
Еми в грешка съм тотално #Crazy.Като се прибера ще отворя буркана и ще му сложа салфетка отгоре.Дано стане, ако ли пък не - карай.Това беше експеримент все пак Rolling Eyes
Пфуууууууу пък толкова четох теория Sick ама то практиката е друга работа Rolling Eyes

# 118
  • Мнения: 1 394
Момичета ето да видите и днешният ми бял хляб.Надмина всичките ми очаквания.Освен,че го чаках само 3часа да втасва,утрои обема си и във фурната се навдигна още два пръста.Правих го с бяло брашно,сол,вода,закваската и 1 к.л захар+1с.л. олио.Ето го и него цял-разрез после,че не е изстинал.


Последна редакция: ср, 01 апр 2009, 08:12 от dodyniki

# 119
  • Мнения: 471
Доди, много добре се е надигнал, браво. Как е кората му, така не ми се стува корава?
А захарта с каква цел я сложи, премахва ли леко киселия вкус на закваската?

Общи условия

Активация на акаунт