Натурална закваска за хляб или Хляб с квас.....

• 187 379
  • 749
  •   1
Отговори
# 120
Да наистина е и вкусен,после ще ви кача и разрез-снимах го.Кората е тъничка и много мека.Веднага ,след като го извадих от фурната го намазах с масло отгоре,не съм пръскала с вода въобще.Намазах го и го завих с кърпа.На мен това ми е третият хляб със закваска и нито един досега не ми е киселеел.Не знам,може и от захарта да е.Винаги слагам захар-може и една щипчица да е,но слагам и на питките и на баниците и на всичко тестено.Баба ми казва така-"Сол се слага винаги в хляба -за Господ,а захарта-да ти е сладък живота" и аз изпълнявам...може и да е от захарта,но нали ви казвам,че никога не съм пропускала да слагам и нямам почва за сравнение.А като ми втаса закваската правя си нова-брашно и вода и слагам две супени лъжици от втасалата,след което узрялата я замесвам с още брашно,така както е в буркана-да почне да се отлепя от стените и го оставям 30-40 мин да шупне-после меся.....така го правя аз,но резултата е чудесен.Повтарям се,но-Маме,много ти благодаря за всичко-без теб....нямаше да се справя!
Един въпрос,ако може към г-жа Тънка ,стройна Фиданка.Г-жо Тънка ,стройна Фиданка,как да ви наричаме,като вече не сте Мама Цоцоланка?Може ли само Фиданка?Или само тънка и стройна....че докато го напиша,ще забравям какво трябва да пиша. Wink

Последна редакция: ср, 01 апр 2009, 08:17 от dodyniki

# 121
И аз към въпроса на dodyniki ...как ти е новото "име"  ?
А познайте кой е зарибен с тая ваша закваска?!Ужасни сте...Вече я чакам...

# 122
Доди Ники Peace.Просто чудесен хляб.Освен всичко друго имам същата йенска тенжерка и май и аз точно като тебе ще процедирам при печенето Hug
Снощи отвинтих капака на буркана със закваската.Сложих още една лъжица брашно и покрих със салфетка.
Тази сутрин видях, че още се епнадигнала закваската и вече май усещам леко да намирисва на кисело.Или на мен така ми се струва от голямато желание hahaha
Хайдеееееееее и Краси_Мира в кюпа hahaha
И Мамето си сменила името.Що така бе Цоце Hug

# 123
Г-жо dodyniki, нещо си се объркала, пич! Нямам нищо общо с онази Цоцоланка! Не ми е нито на килограмите, нито на образованието! Гледам сте подвели с въпроса си и други потребителки.....

Краси.мира за вашето зарибяване, и за вашите килограми - темата отговорност не носи! Ако евентуално оберете овациите на масата от свекървата, или тя каже лоша дума за вашия хляб - да знаете и двата случая благодари каква оправна снаха има! Питай Ечо Мечо - свекърва и вече е фен на тъмни питки!

Госпожа Рая, да споделя опита дето ми бе предаден от една Цоцоланеста Мама.....Вие знаете ли,че има нещо общо между нея и вас? Не знам по какъв повод сте Рая - дали така се казвате, или просто ви харесва като ник, но нейната дъщеря също носи това прекрасно име. Така че името ви е общо! Та...отплеснах се.....прощавайте.....

Госпожо Рая, снощи наред с други зарибявки от форума, седнах да правя хляб с кисело мляко. Докато се накумя, стана 24ч. Без майтап - живея до истинска фурна за хляб, от която обаче и 1 хляб не съм купила,че като и знам хигиената.... - фурните започват работа долу-горе тогава и си викам...Ей го вече фурната работи, нормално време за мен да правя хляб.....Закваската бе втасала поне 100 пъти, мирише на кисело,че не се трае...Но...упорито човече съм. Сложих кисело мляко - по-малко от половин кофичка мляко, разбърках с малко вода, олио, сложих и от любимите ми семена(каквито останали) и тъкър-тъкър завъртях Ханка. Е...и бяло брашно сложих,че то иначе и за боза няма да стане без него. За пореден път установявам - топката не трябва да става твърда. Мека, пухкава, приятна, все едно работите с първокласна глина. Спеше ми се вече много, оформих в контейнера за хляб тестото, и ...легнах да спя.....Беше станало 2,30ч. вече. Сутринта - малко след 7,30ч. тестото бе втасало, превтасало, тръгнало да ме търси, колкото в контейнера, толкова и извън контейнера......Ни напред, ни назад....Намазних си ръцете и....премесих и ......една част в контейнера, друга част като питка малка. Доброто втасване във фурната на 50гр. и за час и половина бяха се надули доволно. Пуснах на вентилатор и за още 40-50 мин. имах вече две произведения на изкуството! Горещи са, не се пипат, та нямам разрез......Ако имат добър вкус, по-голямото хлебче ще иде за подарък на една много добра жена, която ми помогна в труден за мен момент........

Краси, Цоцолнака би те посъветвала да се въоръжиш с търпение, ще стане закваската. Тя снощи като си отдели закваска и като я захрани - вече си има нова...Трудно е първият път.....

Питката

Хлябът

О.....Бъни.....пардон Пенке.......звездите ми говорят,че скоро у вас ще мирише на хляб със закваска. Дерзай, моме! Пък за киселото...не се коси......След киселото зеле, иде ред на киселата закваска......

# 124
Бъни,благодаря!Какво да ти кажа-на мен ми е много удобна тази тенджерка,пък и става малко хлебче-за един ден ни стига на четиримата и всеки ден правя.Не е кой знае каква философия,а и с една филийка се наяждаш-не като нашите хлябове-въздух под налягане-ядеш,ядеш и неможеш да се заситиш....така си е де ,какво!

# 125
Пък за киселото...не се коси......След киселото зеле, иде ред на киселата закваска......
hahaha hahaha hahaha.
Баш така си е.Да ни ти казвам какво ми викат в къщи - няма такъв имотикон дето си върти ръката като 5 часа на въртележката.
Ами вие сештайте се Wink
Аз чак сега схванах ,че месите в машинките бе хора ooooh!.Аз мислех, че на ръка ooooh! ooooh! ooooh!

# 126
Здравейте,
Прегледах с интерес темата, но за съжаление нямам възможност да я прочета подробно.
Искам и аз да опитам да направя закваската, но имам един въпрос. Освен за хляб и питки може ли да се използва за други неща като мекички, бухтички, тутманик, кифлички и други?

# 127
  • София
 Госпожо ТСФ,

За да втаса по-бавно тестото, правете го малко по-твърдо. Една идея по-твърдо само. И моля, слагайте по-малко закваска. Последният път сложих 150 мл. закваска на поне 600 гр. бяло брашно. Утежнете тестото с мазнинка. Така ще спите спокойно и ще предадете на бъдещото тестено изделие положителната енергия на радостното очакване.

Прави ми леко впечатление, Уважаема, че вашите произведения имат пукнатина, ръб или отделена горна кора. Обяснете на заинтересования читател, моля, защо така процедирате? Дали сте изнервена поради малодетитето Ви и не смогвате да зачакате да втаса насъщния? Или слагате самунчетата на гореща фурна, та кората се запича бърже? Или, може би, смятате, че чарът на хенд-мейд изкушенията е именно в тези леки несъвършенства на иначе несъмнено перфектното изделие?

Моля, скъпа г-жо ТСФ, да имате предвид, че особено си харесвам и уважавам името и поради щото някои Надарени Мами много да внимават с какво хранят и как точно предават занаята на подрастващите адашки.

# 128
Малей,страшни сте...панацея за добро настроение!
Додиники,сега се върнах назад...страхотен ти е хляба!  Peace 
Това ТСФ ми хареса,кратко,точно и ясно!
Та г-жо ТСФ, и аз съм луда на тема готвене ...ама досега в кулинарната ми кариера само веднъж съм стояла до сред нощите,за една торта ...Ох,вече съм спокойна ,че не само мен не ме хваща сън...от готвене. А ако почерпите и малко хляб с Додиники-то... Praynig     

# 129
Цитат
Госпожо ТСФ,
Е и аз баш така го измислих,че е по-лесно.Та ТСФ-хляба ти е чуден...особено с тия семенцааа....да взема и аз ли да направя такъв. newsm78.Виж за името-не,че нещо,ама първо си помислих,че съм объркала темата-честно,после,като видях аватара ми светна.Заблудила съм се....явно Мама Цоцоланка си е отишла......ееех от нея научихме много полезни неща и много ни помагаше,сега се надяваме ,че Вие г-жо Тънка Стройна Фиданка ще бъдете също така добра и отзивчива и пак ще ни помагате и съветвате! Hug
Нямаш проблеми,Краси,ако скокнеш по следобяда към вкъщи -с удоволствие-ама побързай,че е малко останал... Wink

# 130
Здравейте,
Прегледах с интерес темата, но за съжаление нямам възможност да я прочета подробно.
Искам и аз да опитам да направя закваската, но имам един въпрос. Освен за хляб и питки може ли да се използва за други неща като мекички, бухтички, тутманик, кифлички и други?

Извинявайте, нещо нередно ли попитах, та вече трима потребители прескочиха въпроса ми?

# 131
И моля, слагайте по-малко закваска. Последният път сложих 150 мл. закваска на поне 600 гр. бяло брашно. Утежнете тестото с мазнинка.

Дали сте изнервена поради малодетитето Ви и не смогвате да зачакате да втаса насъщния? Или слагате самунчетата на гореща фурна, та кората се запича бърже? Или, може би, смятате, че чарът на хенд-мейд изкушенията е именно в тези леки несъвършенства на иначе несъмнено перфектното изделие?

Мила ми Рая, закваска имам бол, чудя се какво да я правя, вече вярно фурна ще открия,че моите вдигнаха ръце от това,че има хляб в къщи. Искали спагети. За мазнината - то уж по-диетично с по-малко мазнина, пък знам ли......То (не)спането ми в последно време е свързано с болежки на Милото - 3 дни беше грипозен, 2 дена с коремни болки като на раждаща жена, та положителната енергия отива към него.......

Това "чарът на хенд-мейд изкушенията е именно в тези леки несъвършенства на иначе несъмнено перфектното изделие" - ще си го запиша в колекцията Февъритс - втасало е уж...Що така се получава - не знам.......Може би му пукам душицата докато го направя...Пък пека на около 170-180 градуса... - знам ли...Но ми харесва...Така си ги познавам отдалеко хлебните бебенца.......

Здравейте,

Това е в процес на експериментиране...До сега...установих едно......май яйце не е добра идея да се слага с такава закваска.....А и споменатите от теб творения са по принцип за закуска, 2 от тях бързо правещи се - мекици, бухтички - та абсурд.......За тутманик......не знам....може и да стане - трябва да се пробва, за кифлички - с това сладко съм по-скоро скептично настроена.......Чела съм темата и съм установила,че това е закваска от едно време ползвана предимно за хляб, та само за тутманик съм обнадеждена, но не много.

Простете веселото настроение в днешния ден и прескачането на питането ви......

Доди, още се чудя кое да е за подарък, та не съм срязала още нито едното, нито другото......Но и това ще стане...Някога...но ен сега...Двуумя се още...добре,че не се триумя.....

Краси, панацея сме а...Да не сме благотворителния ВБ, а? Я да пратиш един СМС на моя телефон, ще ти начисля няколко пъти ДДС-то,че зер брашното ми е на свършване.......

# 132
Аха, ТСФ благодаря  Wink
В такъв случай няма да експериментирам, ние у нас не сме почитатели на хляба, но се заинтригувах и ще се пробвам.
Простете за нетърпението ми.

# 133
Sonnic ,не ти отговорих,защото не знам...моята закваска е от вчера...дори не знам още как хляб да направя с нея...не е било умишлено.    Peace     

ТСФ,ами какво да направя ,като така ми действате... Hug   

# 134
Момичета, днес ме развеселихте, направо си повдигнах настроението  Joy
Фиданке, ако още не си срязала мисля, че питката е по-добре за подарък. Много ми хареса, особено с тези пукнатини ooooh!
Май ще правим среща за обмяна на хляб Laughing
Днес ми се иска да пробвам царевичен хляб, но мисля, че брашното трябва да е смес с бяло. А дали ще стане с царевично и грахам?
Вкъщи вече са фенове на малки питки само, големият хляб не им хареса много. Може би, ако го изпека във форма по-плитка от контейнера на машината, ще стане по-добре. Тези питки в йенска тавичка ли ги печете, че не разбрах?
Посъветвайте ме каква форма да си купя - йенска, кексова, тортена или др.?

Общи условия

Активация на акаунт