Натурална закваска за хляб или Хляб с квас.....

  • 186 664
  • 749
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 1 394
Незнам,може би зависи от това какви брашна ползваш.Моят е само с пълнозърнесто и си удвои обема...почти утрои....от един юмрук-до горе на йенската тенджерка.А четох някъде,че хлябавете от ръжено и пълнозърнесто брашно,не се навдигали много.При теб има и бяло брашно и сигурно за това.При мен няма вкус на бира.Ако сте яли хляб Бонус обикновен-е,вкуса на моето хлебче е абсолютно същият-грам разлика не намирам.Следвашият обаче ще го направя като теб с бяло брашно....надявам се да се получи.

# 91
  • Мнения: 471
Да се похваля и аз, само че не мога сега да снимам. Направих 2 хляба различни с една и съща закваска.
Единия с грахам и бяло  брашно, използвах машината за месене и втасване 2 пъти. Първия път да втаса закваската и втория вече готовото тесто. След двата цикъла на месене и втасване вече преливаше от контейнера и не го оставих повече да втасва. Изпекох го на 175гр. на вентилатор.
Другия с царевично брашно 1 чаша и типово. Омесих го на питка и го разстлах в една тава, втасва цяла нощ и на сутринта го опекох пак така.
Първият си утрои обема, втория го удвои. Отдавам го на факта, че първото тесто беше малко по-рядко и може би и заради наличието на бяло брашно все пак, макар че типовото не е от най-пълнозърнестите.
Обаче и на двата хляба са им много корави корите, особено на втория, който е печен в тава.
При вас така ли се получава и знаете ли от какво е? Възможно ли е да е от самата закваска?
Сега прибрах една част закваска в хладилник да видим дали ще оцелее.
А леко киселия вкус е нормален, нали това си е от закваската?

# 92
  • Мнения: 11 607
Поздравления за Доди и Ечо Мечо! Не бе толкова трудно, нали?  bouquet  bouquet  bouquet

# 93
  • Мнения: 1 394
Интересно  Thinking моят хляб пък изобщо не киселее.И аз очаквах да има такъв вкус,но...
Хич не беше трудно ,Маме!И много ти благодаря,от все сърце,че ни просвети в това ново и вкусно за нас нещо.Вярно,ако не беше ти...нямаше и да ми мине през ум да се занимавам с тази закваска.Наистина си е друго да ядеш здравословен хляб....и то истински здравословен,не като тези в магазина...уж здравословни,а боядисани с .....кафе  Wink

# 94
  • Мнения: 11 607
И моя не киселееше......

# 95
  • Мнения: 1 394
Маме,я кажи ти сега дай съвет какъв да го направя следващият път.И да те питам още нещо-нормално ли е сега като си оставих от старата закваска и си захванах нова,за една нощ да се навдигне почти двойно?

# 96
  • Мнения: 11 607
Доди, всеки си има своя вкус.

Правила съм много видове хляб. За моето семейство виждам,че трябва да се съобразявам и с останалите, защото все пак не може да правя хляб само за себе си. Големият син е капризен, нищо че яде това, което сложа. Защото съм лоша в това отношение - каквото сложа - това е. Но все пак не съм толкова тъпа и упорита, и се съобразявам с техния вкус. А и големият е капризен откак започна да го удря от време на време хормона и го подготвя за същинския пубертет. Та на нас....ни хареса първия хляб, който направих - само със закваска, брашно, вода и сол. За мен това бе истинския хляб. Всичко останало е лукс. А и той се хареса на цялото домочадие....Така че занапред имам намерение да наблягам на него, като от време на време правя и вариации - главно с царевично брашно и чесън(чудя се какво ще сктане ако сложа и кашкавал) и за себе си евентуално тъмно хлебче, без бяло брашно също смятам да експериментирам. И хляба ми няма да е голям......За нашето семейство това е вкуса. Мъж ми яде също като мен, така че един вид ще правя хляб за нас, и хляб за децата.

И да, при тъмните хлебчета по-малко се надигат, бялото прави по-голям обем.

Корите и при мен станаха твърди, веднага след това увий в кърпа и така поне ще са меки.

Да, вече всяка следваща закваска ще става по-бързо. Фатката е първата, там е чакането......

# 97
  • Мнения: 471
Маме, благодарности, без теб нямаше да се справим.  Hug
Аз отдавна бях мераклия на такава закваска, ама все я отлагах за бъдеще, че ми се струваше всичко много сложно. Чак по едно време ме хвана срам и си викам бе само аз ли съм толкова тъпа, та не мога да схвана как се прави прост хляб, както едно време са го правили.
При мен от какво ли се получава леко киселия вкус, дали пък не е от брашното. Този с грахама и бялото верно прилича на бонус, но сякаш и бонуса има леко кисел вкус.

# 98
  • Мнения: 4 358
Мамо Цоце  току що сложих моята първа закваска - 100 лм вода и 100 мл брашно.Някакво типово намерих в къщи от него сложих Rolling Eyes.
Обърках на кашичка и сега е в бурканче стъклено с капачката отгере на светло на кухненския ми прозорец.
Да видим утре как ще е Rolling Eyes

# 99
  • Мнения: 11 607
Бъни, само едно нещо ти казвам - имай търпение! То е от особена важност за първата закваска! Пък и каква наперена Пена ще си ако нямаш търпение?

# 100
  • Мнения: 1 394
Преди малко замесих и втория си хляб.Този път обаче сложих равни части бяло и пълнозърнесто брашно,пък да видим какво ще стане.Пак е малко хлебче в същият съд,защото не можем да го изядем,ако е по-голям. Wink
ПС-На диета сме  Flutter

# 101
  • Мнения: 471
Моята ръжена закваска май че стана  Party
Тази ве4ер пак ще се меси  chef

# 102
  • Мнения: 11 607
Топли, топли, моля, не се бутайте...ще има за всички!!!!

Да ви представя техни величества - хлябовете ми, извадени преди броени минути, горещи, не се пипат!

Първи номер:



Втори номер:



Трети номер - питка:

в лице:


и в гръб, за да се поФаля колко добре се е изпекла:



Дрънчат на празно, означава,че са втасали и опекли идеално, чакането и висенето до този час си е заслужавало. Утре разрези очаквайте от мен!

А да си призная....закваската ми каква беше....леле...една никаква...нещо се опитах да я прецакам.......май обаче опита ми се оказа неуспешен(слава на Бога!).

Ей ги и  втасали - http://i120.photobucket.com/albums/o195/rdjvl/CopyofP1050238.jpg

Последна редакция: пн, 30 мар 2009, 02:02 от Мама Цоцоланка

# 103
  • Мнения: 1 394
Маме,страхотна си!!!  bouquet Моето хлебче беше готово още в 22ч.,но не го снимах,че фотоапарата е при малкия в шкафа и да не го събудя.Обаче този път надмина очакванията ми.Даже с баткото го наядохме още топличък с масълце и чубричка....ммммм супер.Наду се доста и не го чаках толкова време като вчера и стана пухкав като памук!А той ми казва:"Мамо,вече само такъв хляб искам да ям!",което ме учуди доста имайки предвид,че е не капризен,а маниакално капризен и яде пет неща на кръст.На мъжа ми също страшно му допадна и......май и вкъщи вече такъв хляб ще се яде! Thinking
Маме и това викаш само с бяло брашно!Чудесни са.....няма какво да му мислиш-отваряй фурна!  chef Следвашият ми път ще бъде само с бяло брашно,защото много ми харесват твоите!Чудни са направо и като каза,че са топли.....само си ги представям и се облизвам.....моя изстина вече. Cry

# 104
  • София
  • Мнения: 4 527
Мама Цоцоланка,

Вярно да вземем да отворим фурничка Simple Smile

Последния хляб го замесих в 22 часа вечерта и го оставих в машината без бъркалки да втасва цяла нощ. Сутринта станах в 7 и го метнах (ама много внимателно) във фурната. Отне ми 40 мин. да се опече. Беше тръгнал да превтасва и в средата спадна при печенето, но с 1 сантиметър само. Вътре беше като пух. Никога с мая не ми е ставал така. А коричките бяха като бисквитки - хрупкави, но без да са твърди.

Замесих го с кисело мляко, бяло брашно и мас.
И скромно го намазах с масло докато беше горещ.

Последна редакция: пн, 30 мар 2009, 10:03 от Raya

Общи условия

Активация на акаунт