Натурална закваска за хляб или Хляб с квас.....

• 186 426
  • 749
  •   1
Отговори
# 450
Ще споделя моя опит, пък ти Бенджи, ще си решиш за себе си от всичките отговори. Но според мен са страшно много 3 чаши брашно и толкова вода.
Аз правя от всяко ново тесто 3-5 топчета с диаметър около 1,5 см. Докато ми се наложи да правя нов хляб, те позасъхват особено ако са близо до печката. Та, когато ми потрябват ги нарязвам и натрошавам в един буркан от компот и само ги покривам с вода. В зависимост от топлината в помещението са готови за захранване по различно време, но аз май доста често ги оставям гладни моите бактерии - от вечерта, че чак сутринта ги храня или пък от сутринта, та вечерта ги храня за първи път. После на другата сутрин/вечер и така още един път, пак сутрин/вечер. Или всичко на всичко само два пъти ги захранвам. Захранвам го с 50гр. брашно и 50гр. вода (студена). Използвам рецептата на Слънце и луна, мисля че беше: 660 мл. вода, вкл. с кваса и брашно,колкото поеме. Никога не хвърлям квас, както пише по рецептите. И пак става. Още след първото захранване ми прилича да е готов кваса, но аз го захранвам още веднъж. Като чукна по дъното на буркана, звукът все едно има к.мляко с кипнала сода. Иначе не винаги го улучвам да се движи, както го описват, но като го смеся с топла вода и в брашното за хляба, то си е един вид голямо охранване на бактериите и тестото пак втасва.
С квас съм правила освен хляб и козунак и пици. За друго не се сещам сега.
Много обяснително стана. Дано има файда.  Simple Smile

# 451
  • Пловдив
 г-жа Претенция,   bouquet

Нямах предвид  3 чаши, а 3 части... Wink

Моят квас вече се движи и според мен е готов...Но пък е с едно "нахранване"...Не знам дали да го "храня" втори път или направо да меся хляб... newsm78

Ще се пробвам да замеся тази вечер и утре ще пека...Ще оставя от кваса, та ако не е сполучлив опитът, да пробвам пак... Simple Smile
Ще пиша кво е станало,

# 452
Ама че съм и аз... doh
Хайде, да видим дали ще стане с едно хранене. Да пишеш. Интересно ми е.

# 453
  • Варна
От кога се каня да правя и все нещо не ми е ясно, и искам повече информация преди да започна.
И сега тъмън   chef
Натуралната закваска според мен няма нищо общо с маята от магазина и е много по-истинска, полезна и вкусна.

Напротив , бактерийте ли гъбички ли са или пък дрожди , то май едно и също , са все същите , ама не намерих точно и ясно обяснение .Според повечето източници кубчетата мая си е същия тоя квас или закваска ,която си приготвяме в къщи, само дето е индустриализирана.Сухата пък е същата само че обработена с обезводняване и сушене по подобие на сухо мляко,пюре или пък нескафе.А иначе гадинките вътре са едни и същи Simple Smile. Вида и качествата на хляба сетне зависи от брашна,овкусители,добавки,време и температура на втасване,печене и т.н.т.н.т.н.т.н.т.н.т.н.т.н.
Ясно е че по света има хиляди и милиони видове хляб.То и сами си знаем , че няма две хлебарници и баничарници или хлебозаводи с  еднакъв хляб.Е на вчерашния ми хляб с 50/50% ръжено мляно в къщи + бяло брашно със смесено заквасване(суха ''Йоткер''за сигурност + домашен квас)се получи хем една педя пухкав хем невероятно вкусен.Ама на пак беля-вместо дебела хрупкава кора както френски селски  хляб-така го обичаме Simple Smile - се получи съвсем обикновена мека кора SadSadSad

# 454

Напротив , бактерийте ли гъбички ли са или пък дрожди , то май едно и също , са все същите , ама не намерих точно и ясно обяснение .Според повечето източници кубчетата мая си е същия тоя квас или закваска ,която си приготвяме в къщи, само дето е индустриализирана.Сухата пък е същата само че обработена с обезводняване и сушене по подобие на сухо мляко,пюре или пък нескафе.А иначе гадинките вътре са едни и същи

напротив, коренно различни са млечно-киселите или хмелните дрожди и промишлено отглежданите.

Цитат
Но ето че вече няколко десетилетия хлябът се пече по друг начин. Използват се за това не природни закваски а изкуствено създадени за целта термофилни дрожди (захаромицети). Технологията на завъждането им може да се нарече направо чудовищна и неприродна. Производството на хлебните дрожди се основава на размножаването им в течни хранителни среди. За целта меласата се разрежда с вода, обработва се с хлорна вар, окислява се със сярна киселина и т.н. Странни методи, трябва да си признаем, се използват за приготвянето на хранителен продукт, още повече когато в природата си съществува естествена закваска от полезни дрожди като хмелевите и др.

# 455
  • Пловдив
Айде и тук да се похваля:

# 456
Бенджи, как е на вкус, има ли кисела жилка?

# 457
  • Пловдив
Много леко накиселява, много по-малко от хляба, който опитах /от който ми дадоха кваса/, но пък той беше пълнозърнест, а моят е почти изцяло бял...

# 458
  • Варна

напротив, коренно различни са млечно-киселите или хмелните дрожди и промишлено отглежданите.

Цитат
Но ето че вече няколко десетилетия хлябът се пече по друг начин. Използват се за това не природни закваски а изкуствено създадени за целта термофилни дрожди (захаромицети). Технологията на завъждането им може да се нарече направо чудовищна и неприродна. Производството на хлебните дрожди се основава на размножаването им в течни хранителни среди. За целта меласата се разрежда с вода, обработва се с хлорна вар, окислява се със сярна киселина и т.н. Странни методи, трябва да си признаем, се използват за приготвянето на хранителен продукт, още повече когато в природата си съществува естествена закваска от полезни дрожди като хмелевите и др.

Това ми звучи като поредната пълна глупост размотаваща се из нета.Като размия кубчето купешка мая с топличка вода и брашно за да се възбуди си замирисва и зашуптява точно като домашно заквасените дрожди и затова си правя извода ,че дали са купешки или домашно завъдени гадовете са си все същите.

# 459
  • Варна
Аз това, което знам е, че маята е само един вид дрожди, а в кваса има дрожди и млечно-кисели бактерии и други бактерии от много видове.

# 460
И аз правих няколко пъти квас, къде успешно, кога не.
С брашното на Карфур, май се водеше био хич не станаха шупли. Пробвах и с едно мляно на мелница, също не много задоволителен резултат. Най-добре ми стана с едно брашно от Биомага от древни сортове пшеница. Много кисели обаче ми стават хлябовете и не са ми много вкусни. Вече няколко пъти правя със сода и кисело мляко. Сега пък ронливи са ми... Много ми се иска с квас, но нещо май не знам защо или не става или кисело Cry( Когато не е съвсем шупнало не е толкова кисел ,, но остава малко тестян, но това беше първите пъти. Сега втасвам доста по-продължително. Като омеся тестото го оставям или през нощта или цял ден.

# 461
  • Варна
И аз правих няколко пъти квас, къде успешно, кога не.
С брашното на Карфур, май се водеше био хич не станаха шупли. Пробвах и с едно мляно на мелница, също не много задоволителен резултат. Най-добре ми стана с едно брашно от Биомага от древни сортове пшеница. Много кисели обаче ми стават хлябовете и не са ми много вкусни. Вече няколко пъти правя със сода и кисело мляко. Сега пък ронливи са ми... Много ми се иска с квас, но нещо май не знам защо или не става или кисело Cry( Когато не е съвсем шупнало не е толкова кисел ,, но остава малко тестян, но това беше първите пъти. Сега втасвам доста по-продължително. Като омеся тестото го оставям или през нощта или цял ден.

Според мен не е от маята , а от брашното.По принцип колкото са по черни брашната са по кисели , особено ръжените.Можеш да пробваш и моя вариант= към кваса при месенето да добавиш и 2 -3 гр. суха мая , а бръшната 50 / 50 % бяло/ръжено, слагам и мъъничко царевично.

# 462
  • sofia
peterky2002 незнам дали ще ми повярваш, но има доста такива случаи като моя. Аз и детето имаме доста стомашни проблеми по принцип. Когато използвам купешка мая, дори след печенето някои от дрождите остават живи и започват да колонизират стомаха или червата (незнам в детайли). Започват страшни коликообразни болки, подуване и накрая грипоподобно състояние. Това не се случва когато ядем заводски хляб или хляб с домашен квас. Така че те оставям сама да си направиш изводите.

# 463
  • sofia
От моя опит - кисело става когато дрождите са се размножили до точката в която започват много от тях да умират и цикъла започва наново. Умрелите дрожди дават киселия - превтасъл вкус. Всичко това много се влияе от околната температура, така че дори някъде да пише втаства 6 часа- възможно е да трябва да го контролирате ръчно.  Ако се остави да втасва цяла нощ задължително става кисело. Лятото ми е втасвало и за 4 часа.

# 464
Бенджи, страхотен хляб се е получил. Поздравления!

Общи условия

Активация на акаунт