Натурална закваска за хляб или Хляб с квас.....

  • 186 431
  • 749
  •   1
Отговори
# 465
  • Мнения: 573
Бенджи, хляба изглежда супер!  Flutter Квас и брашно ли сложи само, кажи как го направи?

# 466
  • Пловдив
  • Мнения: 5 214
1кг брашно /от което само няколко лъжици пълнозърнесто, повечето бяло/
660 гр. вода /аз сложих малко повече - може би около 700.../. Водата трябва да е със стайна темп., оставям я 30 мин. да изветрее хлора и тогава я сипвам при брашното...
200 гр. /1 ч. чаша/ квас
1 с.л. сол

Разбърках с дървена лъжица без да меся, пресипах в съда за печене, хвърлих му една кърпа отгоре и го завих.
Оставих го да втасва цяла нощ /около 12ч./
Сутринта го оставих за 1-2ч. на парното и после го метнах във фурната на 220-230гр. /10-15 мин./, после намалих до 170. Пекох го общо час. Извадих веднага хляба и го завих с кърпа.
Във фурната оставих и една купичка с вода при самото печене, за да се овлажни въздуха вътре.

Последна редакция: пн, 12 ное 2012, 20:20 от *Бенджи*

# 467
  • Мнения: 573
  bouquet Благодаря за бързия отговор!

Тъкмо се каня да си направя квас, че на хлебарството му бях дала почивка известно време. Но миризмата на пресен хляб, особено зимата е незаменима.

# 468
  • Мнения: 92
Птривет и от мен-една наистина абсолютно начинаеща в хлебоправенето,камо ли в това с квас!!!   chef
Значи четох,четох...и накрая пак не ми станаха ясни нещата newsm78Имам няколко въпроса/напълно индиански,признавам си,но не ми се смейте,защото не съм за смях,а по-скоро за съжаление Crossing Arms/:
1. Когато се прави за пръв път закваска,защо е необходимо да се изхвърля част от нея всеки следващ ден,за да се подхранва ?
2. Когато се получи засваската и отделим половината от нея/или колкото е нужно там/ за приготвянето на хляба,колко време може да се съхранява в хладилника остатъчната закваска?Трябва да се подхранвая по познатия вече начин ежедневно,така ли?
3. Ако се прибегне до замразяване на самата закваска,за да се "приспи" процесът на ферментиране в нея,как да се "събуди" после?! newsm78
Наистина с дълбок поклон се извинявам за идиотските си запитвания тук,но разполагам с ограничено време за четене из форума и просто не мога да си набавя информацията така Embarassed

# 469
  • Мнения: 5 824
Здравейте ,Честито Рождество!
Включвам се в темата с радост-отдавна си мечтая да си отгледам квас,много мотивиращи снимки сте пуснали   chef

Купих си преди време готов  квас,но не го сготвих( омесих,изпекох) и така ми загина в хладилника.Та си образувах карма и се надявам скоро да си я изчистя,затова ще ви чета.

Благодаря за споделения опит   bouquet

# 470
  • София и там където не се пуши
  • Мнения: 12 146
Спомням си преди време, така от ръка на ръка съседи гледахме квас, захранвахме и като разделим, давахме на други съседи, а ние в определен период си правехме хляб. Това ви разправям за преди 20 години. Спам по стар начин  Joy  . Беше някаква верига за нещо хубаво.

# 471
  • Мнения: 69
Птривет и от мен-една наистина абсолютно начинаеща в хлебоправенето,камо ли в това с квас!!!   chef
Значи четох,четох...и накрая пак не ми станаха ясни нещата newsm78Имам няколко въпроса/напълно индиански,признавам си,но не ми се смейте,защото не съм за смях,а по-скоро за съжаление Crossing Arms/:
1. Когато се прави за пръв път закваска,защо е необходимо да се изхвърля част от нея всеки следващ ден,за да се подхранва ?
2. Когато се получи засваската и отделим половината от нея/или колкото е нужно там/ за приготвянето на хляба,колко време може да се съхранява в хладилника остатъчната закваска?Трябва да се подхранвая по познатия вече начин ежедневно,така ли?
3. Ако се прибегне до замразяване на самата закваска,за да се "приспи" процесът на ферментиране в нея,как да се "събуди" после?! newsm78
Наистина с дълбок поклон се извинявам за идиотските си запитвания тук,но разполагам с ограничено
време за четене из форума и просто не мога да си набавя информацията така Embarassed


Здравей,
В отговор на въпросите:
1. Ако не се изхвърля част от кваса, ще нарасне до огромно количество и всяко следващо подхранване ще бъде излишна  загуба на брашно.
2. Квасът може да се съхранява в хладилник около месец без подхранване и преди да загине. За да се използва, се изважда от хладилника и се подхранва по обичайния начин.
3. Не съм замразявала квас, но събуждането е винаги с неколкократно подхранване. Ако се надигне, значи кваса е жив.

# 472
  • София
  • Мнения: 762
Привет, майчета! Весела Коледа!

Ще се връщам да чета, че е много интересна темата. Надявам се да има информация и за хлебопекарни (че си купихме коледен подарък такава...  Blush )

# 473
  • Мнения: 92
white.orchid ,много ти благодаря за съветите!Днес си погледнах кваса,който направих вчера от ръжено брашно и вода-ами почти няма живот май...Честно казано,това с кваса ми се вижда много трудоемко упражнение с всичките втасвания след това и баенето покрай пекането...Май няма да имам време... Tired

# 474
  • Мнения: 573
Eдна успешна рецепта за направа на квас, които прави съвсем наскоро. Малко време и търпение иска, но си струва. Съжалявам, че е на английски само.
http://sourdough.com/blog/sourdom/beginners-blog-starter-scratch

Bitter(^_^)Moon, за един ден резултат не можеш да очакваш, съвсем естествено. Ако си разпределиш времето за втасването и печенето, работата не е кой знае колко.

# 475
# 476
  • Мнения: 5 824
Да споделя и моя опит с кваса- за около 5 дни,храних го редовно,имаше малко мехурчета,но изобщо не приличаше на пяна от бира.Не се и надигна значително.миризма-леко кисела.

Проготвих питка,която стоя около 20-тина часа,покрита с кърпа.Отгоре се получи нещо като лека коричка.Брашна смесих бяло,ръжено и типово.

Изпекох го в намазнена тава. Около час при 200 градуса.После допичах,че беше клисаво вътре. Така и си остана клисавото,но горната кора съвсем се овъгли. Иначе вътре имаше малко шупли,значи не е съвсем да няма закваска.  Долната кора мъжа ми едва я откърти от тавата. На вкус киселееше доста. Тя поне не беше овъглена,а само препечена,но доста корава.

И при втасването и при печенето не се промени обема  видимо.

И без това ме няма много-много в кухнята,засега отчитам това занимание в степен "трудно".Но аз дори и кекс не мога да изпека,така,че не съм мерило общовалидно.

Ще продължавам да ви чета и да се вдъхновявам   bouquet

# 477
  • Мнения: 342
Здравейте, дано не е обсъждано това, което ще попитам, но темата е огромна.

Въпроса ми е - има ли хлебопекарна, която приготвя хляба с квас?

 Предварително благодаря на отговорилите!   bouquet

# 478
  • Мнения: 2 126
Доколкото се информирах от написаното в темата много момичета си правят хляб с квас в хлебопекарната.Всяка една машинка би се справила.Хубаво е да прочетеш темата,много е полезна и обучаваща Peace

# 479
  • Мнения: 7 779
тя,машината, няма да направи разлика тестото с мая или с квас е. така че действай смело.  следи си втасването и когато е готово,  тогава пускай да се пече.

Последна редакция: нд, 06 яну 2013, 15:08 от bongo_2007

Общи условия

Активация на акаунт