Натурална закваска за хляб или Хляб с квас.....

  • 186 432
  • 749
  •   1
Отговори
# 480
  • Мнения: 307
Да ама тестото от квас прави разлика между металната кутия и перка и ръчичката Simple Smile

# 481
  • Мнения: 3 428
Да ама тестото от квас прави разлика между металната кутия и перка и ръчичката Simple Smile

Абе я не са халосвайте!! Глупости! Ай сега да месим по цял ден тесто на ръка и после като остареем, ръцете ни да са изкривени от артрит като на бабите ни.

# 482
  • Мнения: 307
В хлебопекарна с квас имам само един единствен що годе успешен опит. Квасеното тесто става течно като се меси от машина поне на мен така.
Сега си направих квас от бяло брашно и в момента го пека във фурната. Този път го замесих на ръка (само колкото да стане тесто не съм се престаравала със месенето) Ще кажа какъв е крайния резултат. Дано да се получи.

# 483
  • Мнения: 175
Бихте ли описали след като вече съм си купила готова квас от 30г. пакетчето колко пъти трябва да се захрани преди да е готова за употреба и през колко часа се прави захранването?

# 484
  • Мнения: 307
Къде продават готова квас и как изглежда?

# 485
  • Мнения: 175
В слънце и луна със сигорност,но мисля че и в другите био магазини би трябвало да има.Тя е вносна и е в пакетче-на прах.

# 486
  • Мнения: 573
Да споделя и моя опит с кваса- за около 5 дни,храних го редовно,имаше малко мехурчета,но изобщо не приличаше на пяна от бира.Не се и надигна значително.миризма-леко кисела.

Проготвих питка,която стоя около 20-тина часа,покрита с кърпа.Отгоре се получи нещо като лека коричка.Брашна смесих бяло,ръжено и типово.

Изпекох го в намазнена тава. Около час при 200 градуса.После допичах,че беше клисаво вътре. Така и си остана клисавото,но горната кора съвсем се овъгли. Иначе вътре имаше малко шупли,значи не е съвсем да няма закваска.  Долната кора мъжа ми едва я откърти от тавата. На вкус киселееше доста. Тя поне не беше овъглена,а само препечена,но доста корава.

И при втасването и при печенето не се промени обема  видимо.

И без това ме няма много-много в кухнята,засега отчитам това занимание в степен "трудно".Но аз дори и кекс не мога да изпека,така,че не съм мерило общовалидно.

Ще продължавам да ви чета и да се вдъхновявам   bouquet


Според моя скромен опит, бих ти дала следните съвети.

5 дена според мен са малка да се направи закваска, около 1-2 седмици са необходими за добра закваска. Каква е рецепта по която я прави?
Няма такова втасване от 20 часа, много е. Ако нямаш активна закваска, няма как да втаса и за 2 дена.
Винаги печа на 230-250 градуса в началото и после намалявам до към 200. Пак зависи от рецептата.
Кората на хляба с квас е обикновено твърда, а вкуса на хляба киселее.
Ако нямаш опит в правенето на хляб, най-добрия вариант е да се придържаш стриктно към дадена рецепта.
Не се отчайвай, нормално е да не се получи от първия път!  Hug

# 487
  • Мнения: 307
Ето ми го снощния опит. Захранвам го от 29 декември ( от миналата година хаха) Направих го с бяло брашно ама със застояла вода ( поне 2-3 дни) и не съм изхвърляла от закваската)
Храних 9 дни.
Вчера го опекох хлябчето втасва 8 часа и още близо 2 във фруната на 50 градуса.
Скрит текст:
 

# 488
  • Мнения: 5 824
...Ако нямаш опит в правенето на хляб, най-добрия вариант е да се придържаш стриктно към дадена рецепта.
Не се отчайвай, нормално е да не се получи от първия път!  Hug

Благодаря ти за съветите.Особено това с рецептата ще ми е ужасно трудно,просто отвътре ми идва да " разнообразявам " нещата  Laughing
Пак ще опитам,благодаря за куража  Hug

# 489
  • Мнения: 175
Здравейте,днес си купих готова течна квас,пакетирана -150гр.Бихте ли ми казали как да я захраня?

# 490
  • Мнения: 13
ЗДРАВЕЙТЕ,

Моля ви и аз като Ани , моля за информация какво да правим като сме си купили готов течен квас , пека през ден да го прибера в хладилника или да си стои на стайна температура?
Колко често да го захранвам и с колко брашно и вода?
С кваса искам да пека в хлебопекарна , моля споделете някой рецепта. всичко ми е като мъгла , чета , чета и в главата стана една каша.

Благодаря предварително  bouquet

# 491
  • София
  • Мнения: 8 497
Здравейте, дано не е обсъждано това, което ще попитам, но темата е огромна.

Въпроса ми е - има ли хлебопекарна, която приготвя хляба с квас?

 Предварително благодаря на отговорилите!   bouquet

Всяка една машина може да прави хляб с квас НО !!! доколкото знам няма готова програма и трябва да комбинирате. С квас според мен хляба втасва по продължително време.

# 492
  • Мнения: 836
Всяка една машина може да прави хляб с квас НО !!! доколкото знам няма готова програма и трябва да комбинирате. С квас според мен хляба втасва по продължително време.

и се меси много по-кратко (около 5 минути)

и още от темата http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=382463.msg18709429#msg18709429

Последна редакция: пт, 11 яну 2013, 20:26 от esme_bolger

# 493
  • Мнения: 7 779
и се меси много по-кратко (около 5 минути)
кваста допринася за по-краткото месене ли ? newsm78

# 494
  • Мнения: 836
кваста допринася за по-краткото месене ли ?

да, ако се прекали с месенето тестото става лигаво и отпуснато.

Общи условия

Активация на акаунт