Натурална закваска за хляб или Хляб с квас.....

  • 186 632
  • 749
  •   1
Отговори
# 540
  • sofia
  • Мнения: 786
Джема, аз слагам и олио за да е по-мекичка коричката. Установих го това защото дори на най-тънка коричка пак беше дебела и твърда заради което временно печах на фурната, обаче дълга и широка и добре че се светнах за това.

Ох сега се запалих да си взема такава хлебопекарна Kenwood BM 450 като на Джема......... Леле колко хубаво би било.... M, че то не било непостижимо 170лв от ибей

Последна редакция: пт, 25 яну 2013, 12:55 от newradost

# 541
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Джема, аз слагам и олио за да е по-мекичка коричката. Установих го това защото дори на най-тънка коричка пак беше дебела и твърда заради което временно печах на фурната, обаче дълга и широка и добре че се светнах за това.

Ох сега се запалих да си взема такава хлебопекарна Kenwood BM 450 като на Джема......... Леле колко хубаво би било.... M, че то не било непостижимо 170лв от ибей

Не, аз не искам мазнини. А и кората ми си е супер.

моята хлебопекарна  е от Амазон.

# 542
  • Мнения: 289
Здравейте  Hug
Някой има ли опит в правенето на бузглутенови хлябове? Каква закваска се използва?
Интересно. Аз съм правила хляб от нахут с квас от нахут. Не се надува като другите естествено. Стана доста добър на вкус. С парченца маслини отгоре. Може и без.
Става горе-долу така. Все пак това са оригинали.
Иначе за този от царевично и оризово брашно не знам да се използва квас и става много бързо. Без втасване за около половин час.
Но ще ми е интересно и за други видове. От време на време решавам да видя как ще се чувствам само на безглутенови хлябове, но накрая за по-лесно все минавам на глутеновите.

# 543
  • София
  • Мнения: 8 504
Здравейте  Hug
Някой има ли опит в правенето на бузглутенови хлябове? Каква закваска се използва?
Интересно. Аз съм правила хляб от нахут с квас от нахут...

Значи много сериозна тема е безглутеновите продукти. Защото и една мъничка прашинка глутен може да се окаже понякога фатална.

Слушал съм, че продават безглутова мая. Слушал съм също някои твърдения, че сухата мая била безглутенова и затова се среща често в рецептите за безглутенов хляб. Аз обаче предпочитам да не рискувам.

Закваска ! От нахут, царевица, соя, сорго, ориз, елда и просо. Ами не е чак толкова ефективна ама върши работа. Прави се по същия начин. В началото на заквасването сложете малко млян кимион защото той направо привлича бактериите от въздуха. Ако може почнете я в селски или горски район - в панелка трудно ще прихване. Овъздушвайте я няколко пъти - това ще рече взимате с лъжица, после дигате лъжицата във въздуха над съда и я изсипвате бавно за да мине през въздуха, така ще привлечете бактериите (това овъздушаване лично аз го правя първо само със сухите съставки и после като добавя водата).

Захранването е ясно - демек по същия начин като обикновения квас, но със съответното брашно от което е правена закваската.

Иначе при безглутеновите хлябове аз работя с бакпулвер (по-рядко го ползвам, и внимателно чета етикета, щото някои пишман производители слагат бяло брашно в него) или сода и тестото ми е малко по гъсто от кексовото. Пека направо в загрята фурна в терин (правоъгълна кексова форма).

Апропо тука в БГ МАМАта сме коментирали много такива теми.

Последна редакция: сб, 26 яну 2013, 14:39 от дядо хаджия

# 544
  • Мнения: X
Моите оладушки със закваска (2 яйца, 2-3 суп. лъж. квас, 2 суп. лъж. захар, 1-2 щипки сол, прясно мляко около 200 мл и брашно). Оставих на топло да втаса и когато видях, че има мехурчета по повърхността, разбърках леко и ми се стори, че е готово. Изпържих бухтичките и дори без нищо друго са вкусни. Много нежни и пухкави станаха.

# 545
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
alys, супер са оладушките. Ръжен ли ти беше кваса?

# 546
  • Мнения: X
alys, супер са оладушките. Ръжен ли ти беше кваса?

Аха, ръжен. Иначе отделих една част и захранвам с бяло брашно, но оставям съвсем малко за захранване (всичко, което ми се вижда в повече, слагам в хляба, който пека). 

# 547
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Супер, ще опитам и аз скоро. Hug

# 548
  • Мнения: X
Направих палачинки с квас - ометохме ги за нула време. Придържах се към тази рецепта:
1,5 ч.ч. квас (моят беше бял и ръжен), 1,5 ч.ч. вода, 2 яйца, 250 г бяло брашно, сол, захар и щипка сода, 1,5 с.л. олио - всичко се разбърква и се пекат/пържат палачинките, като може да не се намазнява тиганът. Не пишеше да втасва. Сложих 2 с.л. захар, 1/2 ч.л. сол и пропуснах содата. Останалите продукти на око, защото не ми се занимаваше да меря.

# 549
  • София
  • Мнения: 547
Алис, страхотно изглеждат Simple Smile
за палачинки не се бях сетила, но се размислям за пица и ще взема да пробвам тия дни Simple Smile

# 550
  • Мнения: 11 607
Да си покажа и аз хлебчето с натурална закваска......

# 551
  • Мнения: 3 428
Чудесно е  bouquet

# 552
  • Мнения: X
Маме, много ти е хубаво хлебчето.
И от мене един хляб само на закваска, печен в машината. Май трябваше да втасва още, но не съм сигурна. Като втаса до 2/3 от казанчето, пуснах печене.  Не се надигна много. Изпечен е, но като гледам порите се чудя дали трябваше да го оставя още малко преди печенето.

# 553
  • Мнения: X
Давам линк към тема за хляб със закваска, като първият пост е с рецептата за хляба, а пост-отговор 4 е подробно описание как авторката се грижи за кваса. Много ясно и приложимо ми се струва. http://hlebopechka.ru/index.php?option=com_smf&Itemid=126&topic=194030.0

Сладък хляб със закваска, стафиди, мляко, яйца, сол, захар, течен подсладител, олио, брашно (без мая).  Не посмях да пека по-малко от 50 минути. Изглежда малко по-различен на цвят, но в кваса има малко ръжено брашно, пък и от закваската явно се променя външният вид.
След като го опитах, ми се изпариха всички притеснения - перфектен!  Simple Smile



Последна редакция: ср, 30 яну 2013, 20:39 от Анонимен

# 554
  • Мнения: X
По идея на Мина направих и пица. Закваските бяха пощурели и реших да оставя по 1 ч.л. бяла и ръжена в хладилника, а останалото уползотворих. Пицата замесих с 400 г закваска и добавих маалко вода и брашно, сол, захар и олио. Домързя ме да развявам големи тави и затова в по-малка пекох, така че се получи нещо между хляб и пица. Остава ми последната проба - 100% ръжен хляб. Ако се получи нещо, ще споделя резултата, ако не, другата седмица ще опитам, че за тази си изчерпах свободното време. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт