Натурална закваска за хляб или Хляб с квас.....

• 186 617
  • 749
  •   1
Отговори
# 660
  • Балчик
Ето така живеят моите закваски в хладилника:

# 661
Ама защо в хладилника?
Аз нещо не съм разбрала държа ги на стайна температура покрити със салфетка фиксирана с ластик.

# 662
  • Балчик
Е, ти казваш,че ги активираш всеки ден или през ден. А моите на 5-6 дена веднъж. За това време на топло ме е страх,че ще вкисне и умре закваската. Пък и така си пишеше в указанията- държи се в хладилника.

# 663
  • София
Има ли разлика във вкуса на хляба, когато се използва закваска от хладилника и такава, която стои на стайна температура? Не става ли по-кисел хляба със закваска от хладилник. Отдавна се каня да пробвам, но още събирам информация.

# 664
  • Балчик
Защо да е кисел? нали си я активирам и я оставян на стайна температура да си втаса, само я съхранявам преди активирането в хладилника.

# 665
Аз също я държа в хладилника. Вчера я извадих след 2 седмичен престой и беше жива. Хванала беше коричка, която изхвърлих и тази сутрин беше увеличила обема си 4 пъти, на стайна температура.

Сменям буркана с чист почти всеки път, досега мухал не е хващала.

# 666
Здравейте, и за от скоро започнах да правя квасен хляб и децата в къщи много го харесват, което ме радва. За жалост мога да го приготвям само събота и неделя Sad Четох, че всички си запазвате заквасите в хладилник в "активно състояние", а аз процедирам по следния начин:

Когато замеся хляб не обирам изцяло кваса от съда, а оставам малко на дъното, и към това количество прибавям брашно, да стане по-гъсто и го оставям да изсъхне. Добре е съдът да е с по- голяма площ, да изсъхне по- бързо. След това го остъргвам хубаво и го прибирам в чисто бурканче, плътно затворено, и го слагам в хладилника и го забравям. Тъй като всичко е сухо не може да се получи мухлясване, дори и да не го ползваш повече от 2-3 седмици, а и лесно се транспортира.
Когато реша да правя хляб взимам изсъхналия квас, слагам го в подходящ съд, добавям чая от хмел и малко пълнозърнесто брашно и го оставям около 30 мин да омекнат коричките квас. След това ги размачквам и добавям брашно колкото е необходимо. След около 12 часа имам хубав шупнал квас готов за употреба.   bouquet

# 667
  • София
Благодарение на вашите съвети и аз вече пека хляб с квас.   bouquet
Днес обаче закваската ми мирише на вкиснато вино - да я сменям ли или да продължавам да я захранвам.

# 668
  • София
Защо да е кисел? нали си я активирам и я оставян на стайна температура да си втаса, само я съхранявам преди активирането в хладилника.
Защото в един сайт авторката обяснява, че не държи закваската на стайна температура, а в хладилника и хляба ставал киселичък, точно както го обичали, пък ние кисел не харесваме. Примерно в Чехия сме купували хляб, който киселее и хич не можахме да го ядем.
Явно ще трябва да пробвам  Simple Smile

# 669
  • Балчик
Няма логика и връзка с хладилника. По-скоро със вида на закваската, според мен.

# 670
  • София
Ако може да ми кажете с кой вид закваска не става кисел хляба?

# 671
  • Балчик

Ами моята е така наречената "вечна закваска" и не ми е кисел хляба.

# 672
  • София

Ами моята е така наречената "вечна закваска" и не ми е кисел хляба.

Моята път замириса на резлива боза и я изхвърлих.
Джема, на кое му викат вечна закваска.

# 673
  • Балчик
Линкът е на първа страница на тази тема, но ето давам го пак:
http://hlebopechka.ru/index.php?option=com_smf&Itemid=26&topic=41.0

# 674
  • София
Линкът е на първа страница на тази тема, но ето давам го пак:
http://hlebopechka.ru/index.php?option=com_smf&Itemid=26&topic=41.0

Ми то туй си е нормалната закваска. Кое точто и е вечното ?

Общи условия

Активация на акаунт