Натурална закваска за хляб или Хляб с квас.....

• 187 425
  • 749
  •   1
Отговори
# 135
Аз пък вчера го направих много меко тестото и за това май толкова бързо втаса,как мислите?А и меся на ръка-не ми се плеска машинката за едното месене.А и не обичам да пека в нея да си призная честно.Играе ми се на мен,иначе не ми е интересно.А първия го направих тестото като камък и стана сбит,сбит-като Бонус беше.Взех да го улучвам вече-малко по малко...

# 136
  • София
e4o_me4o,

Напоследък пека в тортена форма - удобно ми е, ако залепне хляба (особено по дъното). Освен това се получава пита като погача, ще ме прощаваш за израза.
Направих малки питки от малко по-твърдо тесто. Наредих ги в дълбоката тава на фурната върху хартия за печене. Екстра си станаха, но втасаха по-бавно. Ралика в тесто, което е премесено след първо втасване и това за питките (приличаха на земели) не видях. Питките ги оформих веднага след като машината измеси и направо ги пекох на сутринта. Чак ме е яд, че не снимах.
Та каквото и да си купиш - все е добре. Просто ще съобразяваш съдържанието с формата.

dodyniki,
Как камък, слънце? Меко е тестото, меко като висулката на ухо (друг пример имах, но не е за публикуване). Колкото по-меко, толкова по бързо втасва.

Последна редакция: ср, 01 апр 2009, 14:51 от Raya

# 137
Ти си писала -хубаво,ама аз някъде съм бляла Wink ,и защото за пръв път работих с пълнозърнесто брашно и ......откъде да знам....то пишело,ама някой трябва да го прочете.... newsm78 къде ли съм чела между редовете.....

# 138
  • София
Къде се затрихте Уважаеми (човек да не смее да напише Госпожи, че ще го санкционират от ЕС)?

За събота съм запланувала козунак със закваска - стискайте палци. После ще докладвам.
Или ще се оправдавам според случая Simple Smile

# 139
Къде се затрихте Уважаеми (човек да не смее да напише Госпожи, че ще го санкционират от ЕС)?

Зер някой се почувства дискриминирани...Аз днес на работа...цял ден...Та да питам....Оставих да втасва едно тесто със закваска в хладилника. Направих го много бързо - хич не можех да го мисля - меко/твърдо. Времето не бе с мен, а и аз с него.Та....никога не съм втасвала в хладилника нещо, не знам какво да очаквам от него като се прибера...Но принципно как да процедилам? Вадя го, оставям го да си почине навън(трябва ли да втаса или е достатъчно да се отпусне?) и на топло във фурната?

# 140
Някой осмели ли се вече да опече в машината? Аз сега забърках закваската с царевично и бяло изцяло в машината на основната програма, даже добавих царевица на звуковия сигнал. Много хубаво ми се надигна, ама се чудя дали да го пека там или във фурната.

# 141
А, Мамето се е върнала!!!Радост е това за мен!!!  bouquet
Незнам ,Маме,аз веднъж така едно тесто от хладилника та после се чудих какво да го правя,даже беше превтасало......нямам наблюдения за заквасеният хляб....той по-бавно втасва...мисля,че няма да е проблем.
Аз пък да ви кажа какви експерименти си правих.Вчера направих от закваската,бяло брашно,пълнозърнесто,сушени зеленчуци,коприва на прах,овесени ядки,ленено семе,1 яйце,сол и захар едно тесто.Сложих и малко чубричка....абе питка манджа си стана.Оставих го да втасва 3 часа.......Няма да ви казвам каква вкусотия се получи-съжалявам,че не можах да го снимам,но стана страхотен!!!
А преди малко си направих топчета от живи дрожди,закваска,брашно и  сега ще ги суша,като за мая.Това е по рецепта на баба ми-така са си правили хляб едно време с такава мая.Ще видим-ако стане ще пиша,ако не .....пак ще пиша,да се знае.

Последна редакция: пт, 03 апр 2009, 13:06 от dodyniki

# 142
И аз да кажа два лафа Mr. Green
Значи закваската ми още малко ще изкочи от буркана.И наййййййййййй накрая замириса на кисело.Захраних я тази вечер с още малко брашно и утре вечер ще меся Mr. Green

# 143

Зер някой се почувства дискриминирани...Аз днес на работа...цял ден...Та да питам....Оставих да втасва едно тесто със закваска в хладилника. Направих го много бързо - хич не можех да го мисля - меко/твърдо. Времето не бе с мен, а и аз с него.Та....никога не съм втасвала в хладилника нещо, не знам какво да очаквам от него като се прибера...Но принципно как да процедилам? Вадя го, оставям го да си почине навън(трябва ли да втаса или е достатъчно да се отпусне?) и на топло във фурната?

принципа е такъв : втасва в хладилник, но преди печене  е добре да се стопли на стайна температура поне 30 мин преди печене (в това време е хубаво да бъде сгорещена фурната - аз правя така )

# 144
Много полезна теми4ка.  Hug
И аз утре 6те опитам. Досега винаги съм ползвала мая и се 4удех за6то ръженият ми хляб не се надига.

# 145
  • София
И аз да кажа два лафа Mr. Green
Значи закваската ми още малко ще изкочи от буркана.И наййййййййййй накрая замириса на кисело.Захраних я тази вечер с още малко брашно и утре вечер ще меся Mr. Green

Да не се гоните със закваската из кухнята. Сложи буркана в по-голям съд, че по-лесно се мие после.

Мама Цоцоланка,

Не съм втасвала в хладилник. Виноват, г-жо старшинка.

# 146
Мале, толкова ме е яд. Снощи толкова добре ми вървеше царевичното хлебче, даже и добре изглежда на вид, но е клисав, клисав направо лепи. Ето го:
Втасал в машината: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=359064&pid=11403167
Втасал още един път в йенска тавичка във фурната: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=359064&pid=11403168
Изпечен: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=359064&pid=11403169
И накрая не става за ядене. Някой има ли идея от какво се получи така, дали може да е от йенската тава, нещо да се задушава вътре и да не може хубаво да се опече  newsm78
Направо толкова ме е яд. Между другото вчера сутринта имах още един провал, само че от типово брашно, но пак печен в тази тавичка. Ще я набедя за виновна, май.

# 147
  • София
e4o_me4o,

Надали е от съда. Нали вече си пекла други хлябове в него. Май трябва да печеш по-дълго или на по-високи градуси.

Разкажи точно как печеш, че чак мен ме хвана яд за хляба.

П.С. Дано не е фурната.

# 148

Да не се гоните със закваската из кухнята.
Без малко hahaha.Тази сутрин прехвърлих в по голям съд.Да видим довечера какво ще е чудо.
Само да не тръгне да ме търси тая ми ти закваска.
А иначе яко мирише на кисело.Довечера ще меся и ще оставя цяла нощ да втасва.
да меся в машината нали newsm78.Смятам да сложа 50/50 бяло и типово брашно, сол, захар, вода и мая.
И аз пека в йенски съд като на Ечо - Мечо.
Дано да стане.Аз друт път питки съм пекла в такава тавичка и са се изпичали екстра.
Ечо - Мечо яд ме хвана и мене за хляба ти.Ако аз успея да направя моя ще гледам да следя как съм пекла и ще ти кажа Hug

# 149
  • София
dodyniki,

защо сол в маята? Солта нали утрепва разните гъби, дрожди и прочее радости. Само брашно сложи и претрий през дланите, че да стане на трохи. Остави да изсъхне и прибери на тъмно, хладно и сухо място.

Общи условия

Активация на акаунт