Натурална закваска за хляб или Хляб с квас.....

• 186 546
  • 749
  •   1
Отговори
# 225
Ами според мене, ти си ги видяла грешките. Печенето трябва да е на по-ниски градуси, въпреки че на мен за 35мин ми се опича на 170гр. с вентилатор. И другата груба грешка, която ми съсипа царевичния хляб е хартията в йенската тава. Запарва се и не може да се опече, стои клисаво.

# 226
. И другата груба грешка, която ми съсипа царевичния хляб е хартията в йенската тава. Запарва се и не може да се опече, стои клисаво.
Точно така Peace.
Два пъти я правя аз тази грешка ooooh!

# 227
Бъни, звучи много добре цялата технология...Аз лично грешка не виждам. Дори и при печенето, дори и при хартията. Аз ползвам хартия и коричката става супер.

Грешка може би виждам във втасването - както на първото тесто, рядкото, което не се меси. Може би аз бих го оставила още време - може би 4 часа някъде. И друго...защо си включила фурната на 180 гр., после изключила за същинското втасване? Не помня точно кой(моля да ме извините) в темата за питките бе написал,че високите градуси при втасването убиват дрождите в обикновената, прясна мая. Но ти пък пишеш,че са втасали идеално? newsm78

Друга причина...Може би е трябвало още да печеш и да не вадиш прекалено бързо от формата. Че ако някъде ти се е отлепила кора, от там влиза въздух и ти съсипва хляба. Та ако може би да обобщя - първоначалното втасване аз бих увеличила още малко, както и печенето и след това да внимавам кога вадя хляба от тавата.

И на Ечо Мечо прочетох поста...Ето този хляб е с хартия, в йенската(от форума се запалих по йенските), вижда се,че хартията не е попречила да се опече идеално хляба - http://i120.photobucket.com/albums/o195/rdjvl/CopyofP1050243.jpg - това е отдолу.......Вижда се как където се е била нагънала хартията, как е оставила черти.....

# 228
Ох Цоце появи се най накрая HugГолям зор голямо нещо видах ама съм упорито магаре ей ooooh!
Това за включената фурна - тя си загрява докато оформям тестото.После изключвам фурната и оформените питки втасват там цяла нощ.Нали е топличко.
Може би пък на по ниски градуси да бях затоплила фурната newsm78.Но наистина си втасаха чудесно питките.Но пак стояха едни такива тъмни не като на Рая бели и пухкави newsm78.
А това за вадене на хляба от формата не го разбрах.Трябва хляба добре да изстине и тогава да го вадя така ли newsm78

# 229
Бъни, те пак ще втасат питките, и без предварително да включваш фурната. Не знам, не разбирам много, но мен лично ме притеснява това втасване на първоначално нагрята фурна. Напр. при хлебопекарните градусите се увеличават постепенно при втасването. Не става топло от раз. Никога не съм практикувала така втасване. Може и да е успешно...знам ли.....

Да, аз лично чакам леко да изстине хляба и тогава го вадя. Защото ми се случи няколко пъти да се залепи кекс, хляб и козунак за хартията и от вкарания въздух цялата работа отиде на кино. А преди това всичко си е било ОК. И слагай на решетка за да може да диша. Напр. да оставиш 10-ина мин. във формата, тавата или каквото ползваш и тогава на решетка да оставиш, без да отлепваш от хартията да изстине напълно каквото правиш - хляб, козунак и пр.

# 230
Маме, аз два три пъти вече така втасвам на загрята фурна и не е имало проблем. Много добре си стават. Но това печене с хартия още не съм го усвоила. В йената ми се запоти хляба и беше недопечен точно при хартията, все едно спарен. Хартията само с цел да не се цапат тавите ли я слагаш?

# 231
Хартия използвам за да не ми се цапат тавите - да, а и по-лесно да отлепя изделието после. Сега се сещам......От стъклото може да има спарване, затова може да трябва веднага да се изкара хляб с хартията до пълно изстиване.......Без да се отлепя хартията. Не знам...Предполагам само.....

# 232
  • Балчик
Хайде, време е и аз да се запиша в тази тема. Най-после се наканих да направя закваската- получи се идеална,азобаче малко я видоизмених. Сега се меси хляба, стискайте палци да стане. Освен това вече трети ден се туткам със закваската за панетоне- онач от италианския сайт. Голямо премесваме, голямо чудо. Довечера трябва да е напълно готова закваската и да замеся първото тесто, а утре второто и да пека. И за там стискайте палци.

# 233
  • София
3.Включих фурната за загрява на 180 градуса.Започнах да оформям питки като си помагах с малко намаслени ръце защото доста лепнеше самото тесто.

Бъни,

Затопляш фурната на 50 градуса, слънце. Не на 180 -  hahaha chef

Важното, е че вече сама си хващаш грешките. И твоите хора ще дебелеят...  bouquet

# 234
Джемма, каква е тая закваска за панетоне, където я чакаш три дни. Да не си хванала и за него натурална закваска  Laughing
И аз мисля да правя по рецептата на Мамето, казвай нещо да не изпусна.

# 235
3.Включих фурната за загрява на 180 градуса.Започнах да оформям питки като си помагах с малко намаслени ръце защото доста лепнеше самото тесто.

Бъни,

Затопляш фурната на 50 градуса, слънце. Не на 180 -  hahaha chef

Важното, е че вече сама си хващаш грешките. И твоите хора ще дебелеят...  bouquet
Оле майкоооооооооооо ooooh! ooooh! ooooh!.
Абе тая закваска ми изпи мозъка.Чак такова затъпяване и чудо не е било ooooh!.Уж чета уж всичко разбрала пък hahaha.
Е да да се надявам, че вече хванах грешките.
Сега покрай Великден аз малко спирам с опитити.
Но след това ще ги подновя с пълна пара Peace

# 236
Да си кажа аз за закваската, която бях оставила и тя немила-недрага ме чака цяла седмица. Беше в хладилника, покрита с прозрачно фолио. Чакаше ме една тъмна вода със утайка. Киселееше ужасно, на развалено вино миришеше. Чудих се какво да правя.....Все пак си сложих нова закваска от ръжено брашно, да видя как ще я издокарам и нея, а и да си опресня процеса. В старата закваска, тази от хладилника, сложих непълна чаша брашно бяло + вода до консистенция на боза. Сутринта беше узряла. Но пак киселееше. Сложих само бяло брашно + вода и оставих за първоначалното втасване. Втаса. Но ми някак си странна - една лигава, късаше се като минавах с лъжицата на парцали(дали ме разбрахте?). Но нямах избор...Нямахме хляб. А и Бъни както писа в друга тема - магазина е близо. Замесих с кисело мляко, олио, вода, сол, пшенични и овесени трици, ленено и сусамово семе. Плюс ръжено, типово и бяло брашно, с лек превес на бялото брашно. Разпределих в 3 съда - йена с хартия, продълговатата кексова и контейнера от хлебопекарната. Втасвах във фурната,че времето застрашително напредна, като накрая поувеличих градусите Embarassed Embarassed Embarassedна втасването с вентилатор дори. Резултата:

Кексова фо … 88;ма

Контейнера

Йената с ха … 03;та

Вътре

още - още - още

Много , много киселееше закваската, но в хляба не се усещаше и грам киселиност, въпреки че се опасявах,че за първи път правя хляба не само с бяло брашно, а и с ръжено, и с типово. Децата го одобриха, значи опита е успешен! на снимките изглежда влажен, но не е така. Пухкав е, нещо, което не ми се е случвало с типово брашно с другата мая.

Ечо Мечо, на 1 стр. на козуначената тема съм дала линка към Панетонето на Джемма с натурална закваска. Виж там как е точно. А аз ще чакам наготово и ако опита е успешен, ще го правя и аз! Джемма, ще те чакам с отзивите, да знаеш!

# 237
Цитат
Джемма, каква е тая закваска за панетоне, където я чакаш три дни. Да не си хванала и за него натурална закваска 
И аз я намерих в един сайт.То не е закваска,ами е нещо,като тесто майка...поне на мен така ми се видя.Увито е в кърпа и се чака няколко дни.Ще се опитам да я намеря пак и ще пратя линк,ако успея.
http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/Bread/home_bread/recipe_93.php
ето нещо интересно за любителите на ръженият хляб.

Последна редакция: нд, 12 апр 2009, 21:14 от dodyniki

# 238
Е как ги правиш Цоце тия работи.Така онака това не би беше като хората, онова ми киселееше.Отварям снимките и  #Crazy ми браво Peace Peace Peace.Много хубави са се получили.
Нещо самия процес си съкратила май.Та значи първото там тесто рядкото ти втаса нормално пък после колко време втасва на фурна newsm78.
Просто идеални ми се виждат.Я дай малко рязяснения за времето на процеса Praynig

# 239
  • Балчик
Джемма, каква е тая закваска за панетоне, където я чакаш три дни. Да не си хванала и за него натурална закваска  Laughing
И аз мисля да правя по рецептата на Мамето, казвай нещо да не изпусна.

Има в козуначената тема на първа страница линк към италиански сайт, стъпка по стъпка за това панетоне. А някъде към последните страници аз я написах преведена. Мнооогоо туткав аработа и 100 пъти премесване и захранване на закваската. Дано трудът си струва. Сега в полунощ ще меся първото тесто с яйца, утре има и второ замесване и чак тогава печене.
А между временно бялото ми хлечбе със закваска вече почти е изпълнило контейнера на машината, след малко щего пускам да се пече. И понеже имах много закваска- направих и типов хляб, но той още не е втасал, явно посред нощите ще пека.

А закваската я видоизмених, като захраних не с брашно и вода, а с останалата закваска от панетонето. Получи се страхотна закваска.

П.П Да, точно тесто майка е, но то пак е закваска. Simple Smile

Последна редакция: нд, 12 апр 2009, 21:37 от Джемма

Общи условия

Активация на акаунт