Натурална закваска за хляб или Хляб с квас.....

• 186 510
  • 749
  •   1
Отговори
# 255
  • Балчик
Сигурна ли си, че нямаш такава програма?  newsm78 Това силно ме учудва.

# 256
Сигурна ли си, че нямаш такава програма?  newsm78 Това силно ме учудва.
Ами не нямам.Сега пак ходих да ги гледам.Освен там разните му хлябове и багети имам за тесто, пица и готвене - но това готвене е 10 мин при мен и се използва ако хляба е недопечен.
Що са ми сложили тоя мармалад като ни ще правя ни ми трябва ooooh!

# 257
Питка тип болярска не спретнах....Но си оставих днес малко закваска...Т.е. не направих цялата закваска на хляб, а оставих една част за.....опит за козунак или нещо такова, може би питка да се получи......Сложих 2 яйца и половина. Половината идва от яйцето, с което мазах вчера злополучния си козунак-провал с обикновена мая. Сложих и прясно мляко,  краве масло и олио, бяло брашно, захар и сол.....Хубава топка се получи.....Смятам обаче да я оставя да втасва в хладилника...До утре напр. Едно 24ч. в хладилника - вие какво ще кажете? Сигурно дълго ще втасва - ако втаса въобще.......Какво да правя с топката тесто със закваска?

# 258
Маме, ми ще чакаш да втаса, какво друго да правиш?

# 259
Днес правих хляб, стана разкошен. Благодаря за съветите и описанието стъпка по стъпка на Рая Flowers Bouquet

# 260
Дуци, радвам се,че си успяла! Поздравелния!

Аз да си кажа за яйцата......Номера е чакането и топлото.....Цял ден не беше мръднало тестото, вечерта като започнах да готвя и...започна да се надига....Но не го дочаках,че ми писна да го гледам.....Надигна се, да, но вътре не ми е вкусно.

Във формата - Готово, но можеше още да чакам........

И хляба, вече не го показвам,че съм банална - http://i120.photobucket.com/albums/o195/rdjvl/CopyofP1050538.jpg - с 1 идея можеше още малко да втаса.....Май за да готвя спокойно още една фурна трябва да си взема,че като се получи опашка за фурната и се изнервям.....

# 261
Ето ми хляба(това остана за днес за снимка) Simple Smile

Днес обаче му е малко странен вкуса, като че ще се развали всеки момент Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 15 апр 2009, 21:43 от Дуци

# 262
Eто ме и мен с новата ми йенска тава. Купих я за козунак, но реших първо да я пробвам с хляб. Ето 2 снимки:
цял
разрез
Само, че го пекох без хартия в намазана с олио тава и малко зор го отлепих отдолу, даже се отчупи част.
Как да процедирам с козунака, за да се отлепя добре? С хартия ли? Страх ме е да не се спари и да не се опече хубаво?

# 263
  • София
e4o_me4o, Дуци,

Браво, дами.

Джемма,

Радвам се да те видя. Simple Smile
Какво стана с панетонето? Пусни по едно фото, да се поослюнчим малко.

Да се оплача - нещо ми се развали закваската. Мирише силно на кисело, обаче не се надига. И става като газирана вода, а не на едри мехурчета. По скоро на ферментирала боза мяза, отколкото на тесто. Последният хляб се надигна едва на половина от обичайното, а беше бял. А аз си мислех, че като се стопли времето по-бързо и по-добре ще втасват нещата...

# 264
На мен изобщо не ми се надигна закваската, но пак си стана идеален хляба.
Сега пак сложих да се меси един хляб. Закваската миришеше много силно на кисело, обрах с една лъжица горното и сложих долната част и повечко захар, да убия киселинноста, да видим какво ще излезе.
В съда от закваската добавих брашно и вода и сложих в хладилника, да не ми става такава миризлива, че малко ме е гнус Blush Crazy

# 265
Аз си затрих закваската bowuu bowuu bowuu

Рая, не си сама.......Въпреки,че ако питаш мен нищо и няма....Моята и тя стана същата, аз и затова сложих нова........Но...старата си вършеше чудесна работа, ама чудесна, върни се и прочети постовете и притесненията ми, как закваската въобще не ми е вдъхвала доверие, дори и 8 дни си седя  в хладилника и няма ти приказвам на какво бе станала, но...от същата, дето не ми лъхаше доверие, станаха добри хлябове...Също както и Дуци ти е писала...не се коси!

На мен от вчера в кухнята хич не ми върви......

Сложих си аз рядкото тесто сутринта рано-рано като най-оправна булка, отидох на работа, върнах се, реших за довечера да започна хляба и...го започнах....Без да си отделя закваска....Докато се усетя бях сложила вече солта........Добре, ама много добре,че бях решила да си опресня процеса...И да си кажа скромното мнение.

Закваската има все пак някакъв срок на годност.....Старата беше започнала да става като боза, без онези хубави мехури, които имаше в началото. Ставаше и хляба, но някак си по-бавно втасваше. Моята значи е долу-горе от времето, когато пуснах тази тема. Може би 4-5 дена отпреди това имах закваска........И май мина цял месец от тогава....Сега новата закваска - има същите стари мехури....Заквасих ръжена закваска, мирише ми на боза, но....май това е от главата ми...Сложих я в пласмасова кофа от течен шоколад...И не трябваше въобще в пласмаса да слагам, ама...акъл......за друг път естествено ще знам.

Сега една част от тестото сложих в хладилника за утре да го изпека, отделих тесто за днес, за хляба ни. Това е...споделих!

Hug

# 266
  • София
Четох, Маме, четох. Но проблемът е, че не ми се надига така хлябът. Втасва общо почти 18 часа - иначе 10-11 са му достатъчни.

Ще правя нова закваска явно.

# 267
Маме, ако искаш да ти дам малко от старата ти закваска  Laughing
Аз я пазя, пазя!
И без това имам да ти връщам буркан  Joy

# 268
  • София
И един топъл самун вземи с буркана. Заемите се въщат с лихви...

# 269
  • Балчик
Маме, миризмата на боза не е в главата ти- и на мен ми миришеше на боза в началото.

Ечо - мечо, за козунака изобщо не се притеснявай. Не ти трябва хартия, мажеш формата с неразтопено масло, да оставя що-годе дебел филм по йената. Ще си излезе козуначето без проблем. Peace

Рая, снимки на панетонето дадох в темата за коузнака. Не стана много надигнат, но си отчетох грешката- малко беше втасало тестото. Сега онази част от нея, която не отиде в тестото живее в порцеланова купа в кухнята ми. Идеална е и мисля да се преобвам единия козунак в събота да направя с нея.

А ето я закваската:

Общи условия

Активация на акаунт