КОЗУНАЦИ - вкусни, дъхави, разкошни! (Козуначена тема)

  • 295 515
  • 1 420
  •   1
Отговори
# 1 095
  • Мнения: 17
По въпроса за сухата мая, аз съм я ползвала и не съм имамала проблеми (за питки и козунаци). Просто когато се купува се гледа да е в годност.
Тази година не ми остава време да Ви чета момичета, но видях от рано почнахте с репетициите.
Успех на всички Simple Smile

# 1 096
  • Мнения: 638
 Simple Smile Здравейте и аz утре сутрин zапо4вам с куzунаците,правим zаедно zакуска сьс семейството,боядисвам яйца,до тогава продуктите zа коzунака по4иват на стайна температура и се подготвят да станат на вкусен коzунак  Laughing
Нямах време zа експерименти zатова 6те правя миналогоди6ната рецепта на Тандори.
А_а_а пробвах се с коzунак в ма6ината zа хляб,полу4и се,но рь4ният е несравним  Simple Smile
Искам да zаменя сухата мая с жива,в каква пропорция да е ,благодаря предварително!

# 1 097
  • Варна
  • Мнения: 153
А ето и обещаните рецепти:

ШУМЕНСКИ КОЗУНАК

2 кг брашно,10 яйца,1/2 литър пр. мляко,1 пак. масло,1/2 кг захар, 1 ч.ч олио, 2 кубчета мая, кората на 1 лимон,1 с.л коняк или ром, бадеми, стафиди

Маята се разбърква с 1 чйце, 2 с.л захар, малко затоплено мляко и брашно. Да стане гъста каша. Докато втасва разбиваме яйцата и захарта и разтопеното масло. Прибавяме втасалата мая, ломоновата кора, коняка, прясното мляко. Пресяваме брашното и правим кладенче. Изсипваме сместта и започваме да месим. Като се оформи тесто, топим ръцете си в олио и продължаваме да месим, докато го поеме цялото. Месим докато се появят плюски и се получи меко, пухкаво тесто. Добавят се стафидите. Оставяме на топло да втаса, покрито с кърпа. Обилно се намазват тавите с мазнина. Оформят се козунаците и се оставят да втасат.  Мажат се с жълтък, ръси се със захар, бучват се бадеми и се пече в умерено загрята фурна.
   
Привет и от мен момичета,
Моите най искренни поздравления-СТРАХОТНИ СТЕ  bouquet
И аз най-на края се наканих да направя козунак.Избрах си тази рецепта и имам няколко въпросчета:
1.Колко козунака излизат и как по точно да разделя тестото?
2. newsm78.....оле имах 100въпроса и ми изкочиха от главата,ако утре се сетя ще питам пак,или
ако някой се сети за нещо по-специфично при направата на този козунак-съвети приемам всякакви.

Благодаря ви, предварително  bouquet

# 1 098
  • София
  • Мнения: 8 525
Урааааааааааааааааааааа, успях най-накрая да прочета цялата тема.
Утре запрятам ръкавите и почвам. Ма тъй де и ние мъжете трябва да се отчетем при творенето на козунаците.
На всички дами, които ще месят в събота стискам палци и само като си представя как ще бъдат усмихнати и нежни докато ги месяаааат направоооо ...

Айде успехи, па какво е направил дедааа ви хаджия ще докладваме своевременно.

# 1 099
  • Мнения: 56
Здравейте и от мен!
Записвам се в темата като начинаеща производителка на козунаци! Приготвила съм продуктите и утре сутринта, докато бебето спи се захващам с месенето. Избрах рецептата на Скарлет О'Хара и ще докладвам за резултата.
Дано да стане, че отдавна не сме яли вкусен козунак!
Стискайте палци!

# 1 100
  • София
  • Мнения: 4 554
Свърших с козунаците за до към понеделник. Доволна съм. Изпекох два напряко на правоъгълна тава. Където се допират, има хубави конци.

Дядо хаджия, пиши, пиши. Винаги е удоволствие да те чета.

# 1 101
  • Мнения: 1 505
Успях само да снимам козуна4ените мъфинки които направих,от тестото за мързеливия козунак.Утре и мъни4кия ми козунак 6те покажа.

http://media.snimka.bg/2708/011670501.jpg

# 1 102
  • Мнения: 1 168
Добро утро и успешен ден на всички козунакоправещи! cook

Аз замесих първата доза, но ми се струва, че ако втаса както трябва ще ми дойде много за тавата, пък и едни съмнения ме обземат дали съм сложила достатъчно брашно /макар че пак сложих повече от колкото в рецептата/ newsm78

Ама голям цирк беше с маята Joy На пробния козунак явно беше по-студена и бавно шупна, а днес шупна почти веднага - да ама аз само успях да пресея брашното, другите неща не бяха още готови за добавяне към брашното, маята тръгна да излиза от купичката, абеее мани-мани.

За втората доза чакам гости да ги уча как се прави козунак ooooh! - то аз не мога, ама тях ще уча  Mr. Green

# 1 103
  • Балчик
  • Мнения: 9 287
Добро утре и от мен. Двете машинки месят втори път на програма тесто. След 10 мин ще са готови тестото за козуначения щрудел и 1/2 доза традиционен козунак. Продуктите за още  доза традиционен козунак са приготвени и чакат своето приложение. Simple Smile

За Шуменския козунак- излизат около 4-5  козунака. Тестото разделяш с нож.

# 1 104
  • Мнения: 4 916
... Искам да zаменя сухата мая с жива,в каква пропорция да е ,благодаря предварително!


1 г суха мая към 3 г жива.

# 1 105
  • Мнения: X
Добро утро!
Ето и моя козунак, месих и пекох снощи късно. Легнах си в 3, но резултата си заслужава. Дъхави и вкусни, на конци, топят се направо.
Ползвах рецептата и инструкциите на О´Хара.
Весели празници на всички!

# 1 106
  • София
  • Мнения: 3 878
Отчет и тук от мен- един козунак в правоъгълна кексова форма , две козуначета в гюведжета и един в кексова форма с дупка.
Козунаците ги правих снощи по рецепта на Джема за традиционен козунак, вътре сложих парченца шоколад, отгоре намазах с белтък, сложих орехчета и захар. Hug

# 1 107
  • Балчик
  • Мнения: 9 287
Момичета, аз никога не ъм мазала с белтък, затова да ви питам- разбивате ли го малко на пяна или мажете така направо. предполагам се разбива леко.

Последна редакция: сб, 18 апр 2009, 09:28 от Джемма

# 1 108
  • София
  • Мнения: 3 878
Джемма, аз леко го разбих с тел на ръка. Peace И аз до сега съм мазала само с жълтък, но и така се получиха добре. Simple Smile

# 1 109
  • Мнения: 899
Здравейте, момичета - страхотни козунаци!

От мен само парченце, толкова остана от първия козунак, който изпекох - после фурната ми се развали, всичко останало превтаса и .... Но пък по-хубв никога не съм правила, а си ползвам все моята рецепта, половинката го удари 200 пъти в масата - стана душичка Simple Smile . Аз мажа винаги с белтък, не го разбивам - само малко с вилица и една-две капки вода.

http://www.flickr.com/photos/bojura/3451299643/sizes/l/

Хубав празник на всички и дъхави козунаци!

Общи условия

Активация на акаунт