КОЗУНАЦИ - вкусни, дъхави, разкошни! (Козуначена тема)

  • 295 447
  • 1 420
  •   1
Отговори
# 1 170
  • Мнения: 1 168
В готово тесто не може да се добавя мая, но има една друга тънкост. Меси се нова доза с двойно повече мая, след това двете теста се съединявам и измесват много добре. Peace

До тук са ми готови :
 - козуначеният шрудел
 - кранч с макова плънка
 - козуначени сиренки
 - сифли с макова и кифли с орехова плънка
 Сега се пекат още 2 козунака, а в двете машинки се меси още по 1/2 доза традиционен козунак във всяка.
А бе, жена, ти си като фабрика за козунаци!  bouquet

# 1 171
  • София
  • Мнения: 8 525
Седи ми 'тестото' едно като на шупли цялото... тосет се разпада, не е заедно ...

То аз не съм от момичетата ама да ти кажа, че май на всички първите опити не всякога излизат сполучливи. Значи аз моите дето сега ги кандърдисвам в момента са по подобна рецепта (то май всички рецепти са почти еднакви) и за сега за чукна на дърво, глава, чесън и не знам още на какво си нямам проблеми. Даже втасаха втори път и наредихме вече бадемите и захарта отгоре и вече се печат.

Не мога точно да разбера какво значи да ти се разпада тестото. Кажи например много ли е меко или много твърдо. Това с шуплите дето го викаш ми прилича малко като на превтасало тесто ама така не мога да преценя.

# 1 172
  • Бургас
  • Мнения: 1 718
На мен мира не ми дава за провала и мисля отново да се захвана по-късно!

# 1 173
  • София
  • Мнения: 8 525
На мен мира не ми дава за провала и мисля отново да се захвана по-късно!

Айде да го наречем несполучлив опит. Иначе давай давай ние сме с теб.  Peace

# 1 174
  • Мнения: 28 943
Искам да кажа на Как'Сийка, че това не беше честно!!! Бях решила да направя само кифлички, докато тя не пусна карамеления козунак и сега цял ден ще меся...

Аааа, не съм аз! Stop
esy е виновна, тя е подстрекателят!   Mr. Green

# 1 175
  • Мнения: 638
Така-а-а тестото втасва ве4е 1 4ас ,заплашва да излезе от тавата!Добре стана ,направиха се мехури,блъсках го 100 пъти  Simple Smile
Разбивах го с миксер и комбайн(машината за хляб бе6е заета).
Правя козунак на Тандоори по рецепта на Скарлет О`Хара,миналата година за 1-ви път правих съ6тата и стана много вкусен на конци.6те 4акам сега да видя как е,тука6ните козунаци не ми харесват,пък и друго си е дома6ния,да сложи6 каквото иска6.
За плънката - имам сладко от сливи,4удя се да го сложа,как мислите,6те комбинирам с орехи и канела?
Каква плънка сложихте на въ6ите козунаци днес?

# 1 176
  • Мнения: 115
  И тъй изчетох всичко дотук,не на един път де  Wink видях страхотни произведения на изкуството ,за което поздравления  smile3525

  Миналата седмица щях да се включвам отново с козунака на макс-мама за машина,правих го пак и пак не стана,но този път се сетих,че този път аз я обърках,но късно.Вместо 250гр.пр.мляко съм сложила само 125,стана твърд,сладък хляб,който не остана де  Mr. Green

 Сега,за трети пореден път ,правя същия козунак и си чакам машинката smile3516,после ще показвам и аз  Peace



  още веднъж поздравления за сполучливите козунаци,на тези на които не станаха днес-не се отчайвайте и не се отказвайте  Hug

 Специални благодарности на макс-мама за търпението с което обяснява почти на всяка страница по два или три пъти едни и същи неща  mamma

# 1 177
  • Мнения: 324
Момичета и Дядо Хаджия, моля, кажете на каква стайна температура може да втаса добре козунакът. Вкъщи е към 21-22 градуса. Да ползвам ли фурната за втасването се чудя.  Thinking

Извинявайте, ако въпросът ми вече е обсъждан в темата  Embarassed

# 1 178
  • Мнения: 70
Страхотни сте момичета!Толкова много сте изписали,е не мога всичко да изчета.И аз ще правя козунак и кфлички.Аз не меся за първи път,но тук видях интересни тънкости,които ще са ми от полза.Исках да направя кифличките с мак ,но не можах да намеря.Ще използвам мармалад и отделно ще направя с орехова плънка.А карамеления козунак ме заинтригува,може би ще е такъв.Като съм готова ще докладвам.

# 1 179
  • Варна
  • Мнения: 172
Слънчогледка, по-добре го слагай във фурната. 20-21 градуса е много ниска температура за козунак.
pina, благодаря за съветите. И аз не знам какво се получи предния път. Май на първото втасване превтаса, а после не втаса достатъчно. Днес съм поверила малката на баща й, а аз бдя над козунаците. Дано да се получат Praynig.

# 1 180
  • София
  • Мнения: 1 388
Момичета страхотни неща и моят пърият е готов. Кога да ги извадя от тавите веднага или като изстинат?

# 1 181
  • София
  • Мнения: 1 388
Още един въпрос  вторият е във фурната третият ще чака ама има опасност да превтаса какво да го правя дали да го размеся още ведъж или каквото стане?

# 1 182
  • Луната ни пази
  • Мнения: 3 008
Момичета и Дядо Хаджия, моля, кажете на каква стайна температура може да втаса добре козунакът. Вкъщи е към 21-22 градуса. Да ползвам ли фурната за втасването се чудя.  Thinking

Извинявайте, ако въпросът ми вече е обсъждан в темата  Embarassed
Аз включих електрическата печка и го сложих до нея! Мисля, че ще се получи.

# 1 183
  • Мнения: 1 168
И аз мисля, че е по-добре във фурната на максимум 50 градуса. Иначе ще ги чакаш бая часове. Не че аз не прибегнах към втасване в по-хладна стая, но то беше защото разделиг тестото от едно замесване за 2 печенета. Та първото го дофтасвах на отворена фурна /че моята почва от 100 градуса/, а второто в другата стая. Втората доза стана май по-добре. Поне не прегоря, иначе не смея да разрежа, но май си има и конци като гледам напуканото.
Ето и малко снимки:
1. От първата изгоряла партида http://www.snimka.bg/album.php?album_id=365767&pid=11675350
2. От втора партида - едното в кексова форма, другото в гювечета /от тук нататък/: http://www.irinavasileva.snimka.bg/album.php?album_id=365767&pid=11675351

Евка, извади ги  от тавата топли и ги завий с кърпа докато изстинат. За да не превтаса, сложи го на по-хладно място, ще втаса по-бавно.

# 1 184
  • Мнения: 332
Момичета, много ме вдъхновявате   bouquet , благодаря на всички ви , първо разглеждам снимките на козунаците ви и после се хващам и аз.


Това е първият ми козунак от партидата по тази рецепта


...Огромно благодаря на авторката!   bouquet

Та, таз рецепта и мойте козунаци ги направи Simple Smile   Рецептата ми беше много лесна за изпълнение. Само разбих набързо жълтъците със захар и белтъците също, и тогава ги сложих (по рецептата не пишеше бият ли се, не се ли) И към стафидите сложих малко нарязани фурми, както и орехи и бадеми. Аз всяка година май по различна рецепта ги правя, кога излизат, кога не, но за първи път са с толкова конци и бухнали (това от едното пиленце, което изядох) за сега имам снимка само на готовите козунаци, отвътре, когато изстинат. Отгоре не донамазах плънката, заради дребните, да не вземат само сладки питки да искат после.

http://stefkaa.multiply.com/photos/album/40/40#2
http://stefkaa.multiply.com/photos/album/40/40#3

Общи условия

Активация на акаунт