КОЗУНАЦИ - вкусни, дъхави, разкошни! (Козуначена тема)

  • 295 773
  • 1 420
  •   1
Отговори
# 555
  • UK/София
  • Мнения: 7 686
 


 Козунакът ми стана с форма на печено прасенце.Признавам, че не се старах да го оформя, не вярвах да стане нещо.Аз съм на диета, не можах да го опитам, но без това остана само едно малко парче -всичко друго се изяде.Сега и представа си нямам как да го направя отново същия Simple SmileСледващата събота ще опитам да направя този на Тандури.Сложих няколко сурови макарона в тестото, така наистина втасва много бързо.

 Благодаря много за помощта която ми оказахте.Специално на max-mama, Джемма и Наталина HugНека последните две  винаги да присъстват в Коледните и Великденските теми.Допринасят много за настроението, амбицията и приготвянето на ястия с желание и удоволствие.Без тях би ми било доста празно тук! Heart EyesБлагодаря ви за търпението, отзивчивостта и красивите неща които показвате!  bouquet  bouquet

# 556
  • Балчик
  • Мнения: 9 289
Биляна, благодаря за милите думи. Козуначето ти е прекрасно- ето че и в газовата фурна става. И аз не кусвам до Великден нищо и само зяпам тука, окапах си вече клавиатурата, лигавче ми трябва. Grinning Първият етап от диетата ми свърши, ама се ограничавам пак до Великден, че тогава ще има изкушения, които не може да не опитам.  Laughing

# 557
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Биляна,радвам се,че си се справила.Какъвто и да е станал козунакът ти,важното е,че е свършил,значи е бил вкусен.

# 558
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 796
Билянка, направо ме изчерви!   Благодаря за хубавите думи! bouquet  За съжаление нямам много време да надниквам по-често във форума вече, та поне си наваксвам около празниците. Mr. Green

Така, аз току що качих снимките от нещата която направих за католическия Великден (тук утре е най-важния ден от празниците). Остана само да снимам масата утре на дневна светлина, че днес следобед ме "нападнаха" неочаквани гости и до сега нямах време за последните приготовления. Затова и не успях да опека тази година агънце както и венец както си бях наумила Sad

Както писах правих козунак- плетеница:



Традиционния тук козунак с извара(Mazanec):



Пиленцата не съм ги снимала още - утре като приготвя масата изцяло.

Иначе ТУК може да видите още снимки!


ПС. Джемма, чудни са сладките и направо очите ми останаха в някои от формичките ти. Hug Heart Eyes

Последна редакция: нд, 12 апр 2009, 23:30 от natalyna

# 559
  • Мнения: 769
Сложих няколко сурови макарона в тестото, така наистина втасва много бързо.

Извинявам се за въпроса,но колко макарони се объркват с тестото? Embarassed
Изчетох цялата тема,но за тях нищо не срещнах......

Natalyna,бихте ли показали снимка ако имате от разрез на козунака с извара.У нас се хапва доста сладичко и гледам да избягвам брашното,затова заменям част от него с извара.Стават по- леки сладостите.
Много хубави неща сте направили smile3501

Последна редакция: пн, 13 апр 2009, 07:28 от nordina

# 560
  • София
  • Мнения: 713
Хайде и аз да се впиша тук като притежателка едва от вчера на хлебопекарна Moulinex 3000.Мъжа ми я купи по повод днешния ми имен ден.Видях какви вкуснотии правите в тях и ми се прииска подобна машинка.Така,днес реших да спретна едно хлебче за обяд!Резолтата беше УЖАСЯВАЩ.Написах 1 000 000 съобщения на Джемма,както и тя на мен.Направо пълно разочарование беше  ooooh!.Втория хляб който направих веднага беше доста по сполучлив,но малко като,че ли недоопечен.При първия явно грешката ми беше,че бях сложила 1/4 от жива мая кубче и нито се наду,нито се опече,а не 1/2 както направих при втория опит на 500гр. брашно.Момичета с такъв модел машина моля ви да ми помогнете със съвети за изпичане на хубав хляб-рецепта и подходяща програма ,както и за козунак-по повод предстоящия празник.Първия хляб се меси,втасва и пече общо 4 часа  на 1 програма ooooh!,втория го включих на програмата за експресен хляб и за 1.30мин. стана-е трябваше му малко повече явно да го допека на 10-та програма.Чакам съвети...моооляяяя виииии  Praynig Кажете и какво брашно използвате за хляб и за козунаци,а също така и мая(суха или жива).Ако е жива,как я приготвяте преди да я сложите в съда на машината? Outta Joint
Миличка машинката ти е много добра! Вътре трябва да има книжка в която има рецепти, аз си купих и везна и следвах указанията 1:1 . Няма рецепта която да не ти стане. Съставките се слагат в реда в който са написани и за начало може би е по удобна  сухата мая. Ако държиш на прясна, задължително трябва да я разтвориш в течността от рецептата. 7гр. суха мая е равна на 21гр. прясна мая. Ще съм доволна ако съм помогнала с моя скромен опит!

# 561
  • София
  • Мнения: 10 239
и на мен ми е интересно за макароните.И как се слагат,тестото се меси с тях и после не се вадят ,така ли?
Искам да попитам в кой де н ще месите козунаците?Аз ще меся четв и петък,дали ще изсъхнат за неделята?

# 562
  • Русе
  • Мнения: 410
Хайде и аз да се включа в тазгодишната великденска тема.
Вчера направих репетиция за козунаците след като изчетох всички рецепти, защото и миналата и по-миналата година пак така направих и доколкото си спомням най-много ми допадна козунака на Наталина и този на Танита.
Та, вчера направих по рецепта на Наталина. Разделих тестото на 2 - единия го опекох без нищо, а другия с мармалад от сливи. Страхотни са на вкус! Но аз понеже нямах везна и не можах да измеря точно колко е 700 гр. 1 брашното  ми е дошло в повече, защото станаха по-тежки и не бяха на конци. Но при следващото месене ще намаля брашното и се надявам да се получат с конци. Иначе вкуса е страхотен!
 Наталина   bouquet

Снимки няма, защото са изядени  Simple Smile

# 563
  • Мнения: 259
Здравейте момичета!Не съм веща по козунаците,та затова реших да попитам някой неща./надявам се че няма да се сърдите/.Майка ми правеше козунаци по рецептата на Джема за Шуменски козунак ,но аз никога не съм обръщала внимание на това как,какво,кога и т.н. Simple SmileМиналата година пробвах да направя и той взе ,че стана,ама тази година при пробата ми нещо се омаза,а именно;
-козунака стана клисав,уж тестото втаса,ама нещо след като го оформих се степа,не бухна.И сега вупросите ми:
1.Може ли това да се дължи на повече сложено масло при оформянето?
2.Да се дължи  на това,че като  разтеглих тестото и го намазах с течен шоколад,след което го навих на руло и го усуках и после с 3 такива фитила направих плетеница? Ще бъда доволна ,ако някой ми каже къде съм сбъркала.

# 564
  • Мнения: 4 358
Биляна екстра ти е станал козунака Peace.
Нат разгледах ти снимките.Вълшебница си Peace Peace Peace
Мен вече ме затресе предстартовата треска #Crazy

# 565
  • Мнения: 223
Здравейте момичета,
страхотни козунаци сте спретнали smile3501 smile3501
чета темата вече цяла седмица и се надъхвам, защото реших, че тази година аз ще си меся козунаците Flutter
дано да се получи; не правя репетиции, защото после няма кой да яде такова количество; разчитам изцяло на късмета на начинаещия Laughing и в петък се мятам да козунакствам, пък каквото стане; после ще се документирам успеха / провала на произведението си и ще го споделя с вас;
и за да не е само спам, това са великденските ми курабийки;

децата похапнаха в процеса на украсяването, но тези успях да ги скрия за празника; малкият реши, че са близалки и даже след като се убеди  в обратното, си ближеше глазурата преди да схруска курабийката Laughing

# 566
  • Разград
  • Мнения: 3 114
mitsie ,много красивички. PeaceУспех ти пожелавам в козунакоправенето.

# 567
  • Мнения: 11 607
Така както гледам.......Не е зле да направя курабийки.....Но пък са голяма игра...И като гледам...Номера е в глазурата след това......Дали ще успея да ги направя така...а и нямам хубави бои.......Джемма, ти като намираш добри продукти, защо не се обаждаш да правим заедно заявки? Да си имаме и ние агънца и пеперудки, боядисани с хубави бои?

Кажете ми колко време отнемат тези курабийки, меденки и пр., как става номера на пръчката да са забодени.

И от толкова рецепти да се чудиш коя рецепта да избереш....Чудя се......Тя Пина на диета, ама ще меси, после няма да яде...Дали да не и идем на нея на гости...После минаваме през Джемма, накрая Бъни и така съм изпробвала поне едно 50% от рецептите на 1 стр. Не че ще откажа на Наталина да я посетя и нея, ама не е казала......Наистина..и аз се чудя коя рецепта да подхвана...

Леле...тази седмица ще мирише яко на козунак.....Точно срещу работата ми има баничарница и към 16ч. всеки ден мирише ужасно вкусно на козунаци.......Как да започнеш диета?

Биляна, Наталина, поздравления! Ох...дали ще направя нещо, не че няма магазин...Ама тя Бъни като изкупи козунаците от там...за мен дали ще остане нещо?????

# 568
  • Мнения: 223
Маме, аз не съм кой знае какъв майстор в украсяването на курабийки, но ще ти отговоря; няма нищо сложно в набучването на клечка: взимаш шишче, от тези дървените и нанизваш, като внимаваш да не се пробие тестото, вече изрязаната с формичка курабийка Hug; после ги печеш с шишчетата и готово, стават на клечки; украсявато е малко буткаво, при мен 1-2 часа, зависи много дали хлапетата са край мен Grinning, но пък децата така се радват, че си струва Grinning; дори само на точки да ги направиш, пак стават красивички Hug; аз лично, използвах боя за яйца за оцветяването;
успех  bouquet

# 569
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 796
Момичета благодаря за милите думи!   bouquet
Всички яйца и меденки са раздадени вече на децата които ходят тук да сурвакат(или поне нещо такова правят). Следобеда си го оставям за отмора и кафе с приятелки!  Grinning


Natalyna,бихте ли показали снимка ако имате от разрез на козунака с извара.У нас се хапва доста сладичко и гледам да избягвам брашното,затова заменям част от него с извара.Стават по- леки сладостите.
Много хубави неща сте направили smile3501

nordina, ето разрез на мазанеца (както се казва тук):
Не  е точно козунак, консистенцията е по-твърда - по-скоро си е като сладък хляб, но вкуса е много приятен и лек. Не  е и много сладък. Миналата година правих една рецепта но с мая и не ми хареса как стана. Тази година направих рецепта с бакпулвер и мисля, че стана много по-вкусно.

mitsie, много красиви са станали сладките ти! радвам се, че си харесала идеята за сладки на клечка. И тук първи се разграбиха точно те! Peace

Маме, трябваше да пишеш по-рано за гостито - аз вече привърших с приготовленията. Mr. Green Другата седмица няма да правя нищо - поканени сме у сестра ми (която също живее от няколко години в Чехия), та тя ще се погрижи. аз само козунак или нещо такова ще занеса. Peace

Приятно приготовление на всички, мили дами!  bouquet  bouquet  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт