КОЗУНАЦИ - вкусни, дъхави, разкошни! (Козуначена тема)

  • 295 815
  • 1 420
  •   2
Отговори
# 630
  • Мнения: 1 440
Чета, че обсъждате времето за втасване...да се отчета и аз..правя рецептата на Джемма за Традиционен козунак. Първото втасване пише, че е 30-40 мин. но при мен се получи 1 час на температура 23'С. После пише 20 мин втасване, но моят отне около 40 мин. Накрая след сплитането мисля беше около час докато бухне добре и да става за печене (уточнявам, че слагам тестото накрая в затоплена на 30'С фурна).

# 631
  • Там някъде нейде !!!
  • Мнения: 1 136
bonni, кранц= ли е на кранч? Ако да, аз ще направя от козуначено тесто обаче, само ще го оформя като кранч.
П.П аха ,сега видях, че е друго.

А резултатите- с 15 дневен курс плодолечение, 10 дневно захранване, 3 дневен детокс след това и сега продължавам на нискокалорийна храна.. Обаче на Великден ще си хапна, но след това пак разтоварване с плодове и чай и детокс. Peace
Малко разводнявам темата, ама кво ще рече ДЕТОКС?

# 632
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 656
Да се запиша с една рецепта, на най-страхотният козунак, който съм опитвала. Е, понякога го и правя  Simple Smile Съжалявам, че нямам снимка, но обикновено до снимка не се стига, изяжда се моментално Simple Smile
Тази събота ще го забъркам в машината за хляб на програма месене и втасване. Количеството тесто е много за машината, така че трябва да се раздели на 2 или на 3, според видът на машината. Оформянето на козунака става на ръка, а печенето - във фурната.

Великденски козунак
Празнична рецепта
Продукти: 1.500 кг. Брашно, 30 грама жива мая (от кубчетата), 1 и половина чаена чаша прясно мляко + малко мляко за плънката, 125 грама свинска мас, 250 грама масло, 2 и половина чаени чаши захар, 9 яйца, 2 лимона, 1 супена препълнена лъжица сладко от портокалови кори, 2 кафени чашки ром (ако няма ром, може и бадемов аперитив или коняк), 1 и половина чаена чаша смлени орехи, 60 бадема, половин чаена чаша стафиди, 3 пълни супени лъжици пудра захар, 3 ванилии (на прахчета).
Приготвят се следните смеси:
1.   В съд се слагат ¾ чаша топла прясно мляко, 1 яйце, 30грама мая, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол (равни) и 250 гр. брашно за да стане рядка каша, която се оставя на топло да втасва.
2.   В съд се смесват ¾ чаша мляко, 9 яйца (като 1 е без белтък), 1 ½  чаша захар, стафидите и се разбъркват, прибавя се 125 гр. свинска мас с 3 ванилии.
3.   Смесват се 2 лъжици настъргани портокалови кори, сок от 1 лимон и настърганата му кора и 1 кафена чашка ром и се оставят да престоят поне 30 мин.
4.   Плънка – 1 ч.ч. захар се смесва с прясно мляко и 1 ½ чаша смлени орехи да се получи рядка каша. Слага се на котлона за ври до сгъстяване на слаб огън колкото рядък мармалад. Прибавя се 1 лъжица сладко от портокалови кори и 1 кафена чашка ром; разбърква се да стане хомогенна маса.
(Плънката търпи и вариации – може да бъде и само от някакво сладко с добавени в него начупени орехи или бадеми).
5.   Глазура „Морска пяна” – Разбиват се заедно 1 белтък, сока на 1 лимон и 3 с.л. пудра захар.
6.   Украса – 60 бадема се слагат да врат за малко и се обелват.

В голям съд се слага останалото количество брашно. Омесва се със смеси 1, 2 и 3, като се налива лъжица след лъжица стопеното 250 гр. масло. Меси с до поява на мехурчета. Оставя се да втаса на топло в подходящ съд (може да се включи фурната на 30-35 градуса и да втасва там, втасването е ориентировъчно около 1 час). След втасване се взема част от тестото, разстила се върху намазана с мазнина повърхност и се разточва да се получи дълъг и тесен правоъгълник, дебелината е горе долу 1 см. Намазва се с готовата плънка и се навива на руло. Правят се три такива рулца и внимателно (да не се прокъсат) се сплитат на обикновена плитка. Плитката се слага в намазана тавичка и се защипва добре в двата края за да не излезе плънката.  (Вместо плитка, може да се направи и само на едно голямо руло, но тогава то ще трябва да е по-дебело). Отнова се оставя да втаса на топло. На края рулата се намазват с глазурата «морска пяна», набождат им се обелените бадеми и се пекат на 175 градуса без вентилатор. (След като се изпече, глазурата побелява и изглежда точно като морска пяна).
По желание рулото или плитката може да се намаже и само с разбит с вода жълтък, да се поръси със захар + бадемите  и така да се пече.

От 1 ½ кг. брашно се получават до 3 рула в зависимост от големината им. Времето за приготвяне (при добра организация) е около 8 часа.

# 633
  • Мнения: 471
Детокса въобще не е за тази козуначена тема.
Внимавайте много с козунаците по Великден, че след плодуването най-лесно се лепят. Имам опит в тази сфера и аз.

# 634
  • Мнения: 471
Непозната лейди, добре звучи, но и сложничко ми се вижда. Сигурна ли си, че е най-страхотния козунак, за да се захващам?
От къде намираш сладко от портокалови кори, досега не съм виждала?

# 635
  • Балчик
  • Мнения: 9 289
О, UNKNOWN LADY Hug, закъсня мила. Ние вече обсъдихме козунака ти и го сложихмена първа страница. Peace Даже не помня кой си направи труда да намали продуктите,за да е подходяща рецептата за машина -не си чела внимателно Simple Smile. Отдадохме му залуженото почитание. Аз лично още не съм стигнала до него, ама съм си  копнала рецептата отдавна и я пазя старателно . Peace
 

П.П Моето панетоне стигна до средата на формите. Лягам си и го оставям до сутринта.

# 636
  • Мнения: 305
Макс-мама, мерси. Точно за тази рецепта си мислех. Много ми я похвалиха.

Джемма, страхотна воля имаш. И на всичкто отгоре да правиш такива вкусотии  newsm10  Страхотна си!

# 637
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 656
Ей, аз даже съм забравила кога и на кого съм я давала рецептата Grinning
Не съм чела всичко, признавам. Козунака си струва и то много, но е пипкава работа.
Сладкото от портокалови кори е повече за аромат и може да се замени с всякакво друго, важното е да има настъргани кори от лимон и портокал. Вътре в плънката може да се сложи и малко разтворено нес кафе. Става супер Peace

# 638
  • Мнения: 769
Абе Нордина с какво брашно го прави козунака.Че аз напоследък с натуралната закваска все бяло брашно слагам пък все тъмен хляб излиза.
Аз правих със Софи - Мел.Досега провали с него съм нямала Rolling Eyes.
Ама като те слушам newsm78 нещо започна да ме съмнява newsm78

Бъни брашното е на Софи - Мел за козунаци.
те това е и ако има класиране за провали да не ми вземете  първенството


И ако пусна рецепта за козуначен чийзкейк,да не се чудите какви глупости говоря smile3532
това нещо ще е там, натрошено омесено с масло,изпечено и залято да не се вижда какви съм  ги вършила

# 639
  • София
  • Мнения: 4 181
Nordina, защо така се е получил и аз правих моя козунак със същото брашно , но си беше беше жълт от домашните яйца. Много странно. Даже ми хареса брашното и вече съм се запасила за съботното козунако месене. Да не си слагала шоколад в тестото newsm12

# 640
  • Мнения: 1 486
Привет момичета!
Имам спешно питане към майсторките-може ли козуначеното тесто да се замрази във фризер,и ако е възможно как точно се процедира?
Благодаря!  bouquet

# 641
  • София
  • Мнения: 4 181
Привет момичета!
Имам спешно питане към майсторките-може ли козуначеното тесто да се замрази във фризер,и ако е възможно как точно се процедира?
Благодаря!  bouquet

По - вещите в занаята коментираха, че замразяват вече изпечения козунак. И аз бях разбрала за тестото, но уви.

# 642
  • Мнения: 769
Да не си слагала шоколад в тестото newsm12
Не съм слагала шоколад в тестото.Сложих само какао със стафидите и захарта,ама то гледам там си стои.Това,че не се надигна много, предполагам е от маята.Гледах я.....в срок на годност е.Преди време правих питки с нея и станаха много хубави,затова взех пак от нея.Да си призная избягвам да правя теста с мая,защото изисква много време и после всичко изчезва за норматив.Обаче защо стана такъв цвят е голям хикс.В голяма чуденка съм. #Crazy
То не,че не съм имала и други изцепки,ноооооооо.....тази май-ще вземе първа награда.

Последна редакция: вт, 14 апр 2009, 09:48 от nordina

# 643
  • Мнения: 1 440
nordina,  наистина много странно това с цвета newsm78 Аз снощи правих кекс с хл.сода и стана ей така тъмничък, но и какаова смес имаше, може и от това да е..
Сега да питам Джемма - ако искам в рецептата за традиционния козунак да добавя малко ром, къде мислиш е най-добре да го сложа? Имам и ромова есенция, но ми се иска да използвам и истински Grinning Миналата година киснах стафидите в Бейлис...дали ако сега заменя с ром ще има отличителен вкус?

# 644
  • Мнения: 1 223




Аз съм правила Кранц,но миналата година,трябва да видя по коя рецепта беше.Много хубав беше станал.

Ето го
и рецептата  http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,610.msg18794.html#msg18794
Max-mama,би ли ми казала в миналогодишния ти кранц локум ли си слагала,или на мен ми се привижда?Чудя се как да разнообразя плънката?

Общи условия

Активация на акаунт