Благовещение и Освобождение - 20 пъти празнично настроение от ЕЛАДА

• 18 823
  • 300
  •   1
Отговори
# 150
# 151
здравейте мами, моята дъщеричка от 1 седмица вече ходи на ясла, но милата незнае и думичка на гръцки... знаете ли колко време ще и трябва докато започнат да се разбират там, малко притеснена ми се вижда сега малката

На каква възраст е? Нормално е да е леко притеснена. И мойта така, като се върне след 3 месечен престой в България гледа тъпо, когато й се заговори на гръцки. Обикновено след 4-5 дни вече е в час... Smile
По принцип децата много бързо се адаптират. Дай й малко повечко време. Също така предупреди и учителките да са по-внимателни с нея... Гледайте детски по телевизията и четете всяка вечер приказки... Hug Peace

# 152
Здравейте момичета,нахълтвам така във вашата тема защото ще се местя да живея в Атина,заминавам при приятеля ми,който е българин и живее в Атина от 8-9 години.В началото няма да работя и ви моля да ми кажете какво да правя,къде да се разхождам,та дори и от къде да пазарувам ooooh!ще живея в квартал "Kaлитея'.Ако можете разкажете да за този квартал,какво представлява,далече ли е морето,изобщо ще съм ви много благодарна за всякаква информация  bouquet.

# 153
Здравейте!
За празниците ще пътуваме до Гърция, но сме четирима възрастни и две деца,а искаме да тръгнем с една кола. Интересува ме какви са глобите защото е ясно че сме в нарушение..
И още- има ли някакви изисквания за колите - възраст,марка, че нещо много ни наплашиха

# 154
Здравейте, да Ви питам знае ли някой, ако майката не работи, може ли бащата да получава детски и по какъв начин  става? До коя институция в Атина се подава молба и каква е процедурата?
Благодаря  предварително.
Хубава вечер на всички!

# 155
Здравейте, да Ви питам знае ли някой, ако майката не работи, може ли бащата да получава детски и по какъв начин  става? До коя институция в Атина се подава молба и каква е процедурата?
Хубава вечер на всички!

Не ти разбирам въпроса. По принцип и майката, и бащата получават детски надбавки към заплатата. Доколкото знам се плащат от работодателя. Ако един от родителите е безработен, регистриран в ОАЕД, получава от ОАЕД надбавката, ако не е регистриран мисля, че нищо не получава. По принцип по тези въпроси се обръщаш към счетоводител - те са запознати с действащото законодателство, процедурите и особеностите на различните застраховки.

# 156
Здравейте и от мен.Сутринта бях в болницата уж щях да раждам,но след прегледа се видя,че нямам никакво разкритие а и бебка и е добре в корема на мама и доктора реши да ме остави до четвъртък.Ако не тръгне сама да излиза до тогава,ще ми го предизвикат-неможе повече да чакаме,последен срок ми даде до тогава.Това е за сега момичета от мен и ви пожелавам лека вечер

# 157
... интересува ме какви са глобите защото е ясно че сме в нарушение..
И още- има ли някакви изисквания за колите - възраст,марка, че нещо много ни наплашиха
сумата за същото нарушение в бг, умножаваш я по 10 и слагаш знак ? след нея  Laughing

Чочи love, защо приятелят ти не ти разкаже за вашия квартал  Thinking  изглежда бая голям...ако не е наблизо морето,  има удобен транспорт... квартални малки магазинчета би трябвало да има на всеки ъгъл, но са по-скъпички.

takuzi леко раждане  Simple Smile

# 158
здравейте мами, моята дъщеричка от 1 седмица вече ходи на ясла, но милата незнае и думичка на гръцки... знаете ли колко време ще и трябва докато започнат да се разбират там, малко притеснена ми се вижда сега малката

На каква възраст е? Нормално е да е леко притеснена. И мойта така, като се върне след 3 месечен престой в България гледа тъпо, когато й се заговори на гръцки. Обикновено след 4-5 дни вече е в час... Smile
По принцип децата много бързо се адаптират. Дай й малко повечко време. Също така предупреди и учителките да са по-внимателни с нея... Гледайте детски по телевизията и четете всяка вечер приказки... Hug Peace

на 3 годинки е, по принцип е много общителна, сега в градината ми казват че е много послушна и изпълнителна, но е свита, затворена. дано научи по барзо езика, иначе ходим с голямо желание

# 159
Радост сигурна съм че бързо ще се приобщи. Мои близки които живеят в Германия преди около година записаха дъщеря си която не знаеше и дума от немския език. След третия ден коментара и беше: "Бабо, те децата много говорят, но аз нищо не им разбирам" След 15 ден вече поправяше баба си в произношението на някой думи.
Такузи пожелавам ти леко раждане и дано започне от самосебе си.
Бриета както ти е казала и Азале глобите са солидни и хората не се колебаят да глобяват. На твое място не бих рискувала да тръгна в нарушение в чужда държава и без да знам езика.

# 160
Хубава вечер на всички!

От 2000 (май, вече не помня) и двамата родители могат и трябва да получават детски надбавки.
Основното и главно условие е - от счетоводството, където работи мъжът ти да иска удостоверение, че работодателят НЕ внася детските надбавки. След това с едно тесте от документи се отива в ΟΑΕΔ и там се подава молба + упоменатите вече документи. (трябва да видя какви точно бяха), но едното от тях е акт за раждане на детето. Този акт се издава от общината. Ако имаш още въпроси питай..
(и аз ще се разровя за документите...)

# 161
takuzi , леко и безпроблемно раждане ти пожелавам!   bouquet
Здравейте,момичета!
Извинявайте,че така се намесвам в темата ви, но имам нужда от малко съдействие- трябва ми гръцка сим-карта, за предпочитане на принципа на предплатените разговори. Ако има вариант и да не са много скъпи разговорите до България би било чудесно! Въпросът ми конкретно е следният- каква карта, на кой оператор и откъде (магазин на оператора, бензиностанция, знам ли?) бих могла да си купя.
Благодаря ви за вниманието, лека нощ и бъдете здрави   bouquet
terpsyhora , ако намериш магазините на carrefour можеш да си закупиш за 5 евро такава карта. Разговорите до България се таксуват по 24 цента на минута. Отделно в зависимост от сумата, с която си заредиш карата получаваш и бонус от 10 до 30% от нея . 

# 162
ако намериш магазините на carrefour можеш да си закупиш за 5 евро такава карта. Разговорите до България се таксуват по 24 цента на минута. Отделно в зависимост от сумата, с която си заредиш карата получаваш и бонус от 10 до 30% от нея . 

Аз нали съм Тома Неверни.... Но къде прочете за тоя бонус  Thinking Thinking
И 24 цента... Thinking
пак съм спала... Crossing Arms

# 163
veselinap, имам такава карта.  Wink При зареждане за 5 или 10 евро бонуса е 10%, а за 20-30%. 

# 164
Хубава вечер на всички!

От 2000 (май, вече не помня) и двамата родители могат и трябва да получават детски надбавки.
Основното и главно условие е - от счетоводството, където работи мъжът ти да иска удостоверение, че работодателят НЕ внася детските надбавки. След това с едно тесте от документи се отива в ΟΑΕΔ и там се подава молба + упоменатите вече документи. (трябва да видя какви точно бяха), но едното от тях е акт за раждане на детето. Този акт се издава от общината. Ако имаш още въпроси питай..
(и аз ще се разровя за документите...)

Аз не разбрах. В момента заплатата ми се формира като към основната ми се добави надбавката за диплома, надбавката за брак и в един момент като имам бебче и надбавката за дете. По подобен начин се формира и заплатата на съпруга ми. Т.е. когато имаме дете всеки от нас ще получава надбавка към заплатата си за дете. Ако единия от нас спре да работи, другия пак ще получава надбавка за дете. Защо трябва да вземе удостоверение, че съпругът не получава такава надбавка... или по друг начин се формират детските?

Общи условия

Активация на акаунт