Примерна схема за захранване (14)

• 38 918
  • 513
  •   1
Отговори
# 195
Косе Босе, моля за съвет в нашия случай. Смятах да започна въвеждането на млечните продукти след 10-ти месец. Обаче, на последната консултация педиатърката ни каза, че можем да изчакаме до годинката, тъй като аз съм се съмнявала за алергия. И ако искам, мога да започна с попара от хипоалергенно мляко (НАН или Фризопеп) и козе сирене. Случаят беше, че след лечение с антибиотик детето получи разстройство, но с даването на пробиотици се оправи бързо. Тогава се консултирах с алерголог и гастроентеролог и мнението им беше, че само от това не може да се предполага алергия. На кърма сме, само в родилния дом и веднъж аз сме му давали адаптирано мляко. Та, нужно ли е да отлагам въвеждането на толкова важна група продукти, поради тези недоказани съмнения? Или да опитам с попара с козе сирене, но с вода или кърма? Много съм объркана и предварително благодаря за твоя съвет!  

# 196
От Косе Босе:
грамажи на месо:
2 к.л. месо/пасирано или ситно накълцано/=10 г месо
2 с.л.месо=25 г месо
3 с.л. месо=40 г месо
1 с.л.месо=1 парченце 2х1 см=10-15 г месо
1/8 чаша=30 г
1/4 чаша=60 г

30 г е приблизително колкото кибритена кутийка

# 197
erota, благодаря за инфото   bouquet Точно това търсех вчера, но някъде съм го затрила  newsm78

Nanane , няма вярно и невярно в захранването  Wink Четеш и правиш своя информиран избор. Това са само препоръки, действай според детето  Hug

# 198

Иначе месото смятах да го предлагам два пъти на седмица, защото така ми се струва, че е здравословно. Педиатърката ни посъветва обаче да е през ден. Сирене пък не искам да предлагам заедно с месото, тъй като е лоша комбинация за храносмилане - значи в месните дни няма да давам...

Сиренето може да го даваш в отделно ядене, не заедно с месото. Например за закуска Peace

# 199
Добре де в тези бишкоти, коитодавам като има царевично нишесте, ечемично нишесте и мляко да ги снятам ли за въведени newsm7
То се оказа че покрай идеята да въведа глутен въвеждам паралено няколко нови неща Thinking
Можа ли да давам примерно царевица в пюре вече.
И друго да питам след колко дни глутен ако няма реакция се смята че не е проблемен и да давам вече други нови неща? Днес вече 3 ден по 1/4 бишкота и няма за сега нищо.

# 200
Добре де в тези бишкоти, коитодавам като има царевично нишесте, ечемично нишесте и мляко да ги снятам ли за въведени newsm7
То се оказа че покрай идеята да въведа глутен въвеждам паралено няколко нови неща Thinking
Можа ли да давам примерно царевица в пюре вече.
И друго да питам след колко дни глутен ако няма реакция се смята че не е проблемен и да давам вече други нови неща? Днес вече 3 ден по 1/4 бишкота и няма за сега нищо.

въведени са всички съставки на бишкотите, но ако даваш пюре с царевица например, започни от по-малко количество (например 1/3 бурканче)

За алергията към глутена - признаците се проявяват незабавно, доколкото знам. Постепенното въвеждане предпазва от развитието на други алергии Peace

# 201
след колко дни глутен ако няма реакция се смята че не е проблемен и да давам вече други нови неща?
В най-тежките случаи признаците се проявяват веднага, но това е свързано и с някаква предистория (алергии, ранно включване на овесена вода и др.)

Обикновено признаците за непоносимост към глутена се проявяват между 9 и 24 месеца или между първата и втората година. Обяснението - с нарастване на възрастта се увеличава количеството и честотата на прием на глутен. Самите признаци са комплексни и са доста специфични, не съвпадат с тези при хранителна алергия към конкретен продукт.

Първата глутеновата храна (овес) се предлага няколко дни както всяка нова храна - за да се тества и реакция към самия продукт и самата комбинация. Например овесените ядки невинаги се толерират добре. Добре е да се дава само по един нов продукт.

Бих се доверила на мнението на алерголога и гастроентеролога.
От друга страна, няма нищо фатално, ако отложиш млечните продукти след 1 год., стига да се дава достатъчно кърма и АМ.
Каквото и да решиш, няма да бъде грешно.

# 202
А кисело мляко добре ли е да се яде?
Кисело мляко - кога

... картоф ... Ще се брои ли за въведен след няколко дни с това пюре?
Искам да попитам и какво следва след първите пет-шест зеленчука. Каша, плод?

Картофът вече е въведен. Значение има не само количеството, но и честотата на предлагане:
- Реакцията към храна се проявява най-късно до 72 часа, по този признак картофът се счита за въведен, защото е предлаган поне 3 дни.
- Количеството въведена храна има значение най-вече за натрупването на алергени т.е. за случаите на хранителна непоносимост, но картофът не е такъв зеленчук. Увеличаване на количеството в продължение на 5-6 дни има значение и за адаптацията на храносмилането, но щом продължението не е чист картоф, а малко количество от него, няма проблем да се пробва.

След зеленчуците:
- плодове на пюре (за начало са достатъчни само 2-3 вида, после се минава на каша)
- каша (традиционно следваща храна в много схеми на захранване)
- месо (има такива официални и много добре аргументирани препоръки, кашата остава след месото)

# 203
Здравей Косе Босе,
Отново имам нужда от съвет. Дневният режим и най вече спането на Мими започва да се променя, а аз не съм сигурна как да подредя храненията.
В момента сме както следва:
8.00 - 70-80 мл кърма
9.00 - пшеничен грис с вода и още 60 мл кърма към който добавям за момента пловода каша с праскова за да я въведа. (тоя грис го давам вече 2 седмици, за да въведа плавно глутена и имам чувството че й е страшно омръзнал)
След това играе малко и заспива около 10.30 -11.00 часа. Този сън продължава до 12.30 най-често.
12.30 - 110 мл кърма
13.00 - зеленчуково или месно пюре около 150 гр. Това се проточва до 14.00 ч в най-добрия случай
След това излизаме уж за да заспи, но следобедния сън започва да се измества все по-късно. Напоследък съм имала случаи да заспива чак в 16.00 когато трябва да пие кърма. И тази кърма вече повече от седмица е най-рано в 17.00 ч
17.00 - 160 мл кърма
19.00 - готова каша оризова или овесена безмлечна с плод или аз й правя плодово пюре с някаква каша (елда или ориз или овес)
20.00 или 20.30 когато ние вечеряме й давам парченца банан или парченца картоф на пара, защото иска да яде с нас.
21.00 кърма 160-180 мл
и след това 2 нощни кърменета.

Конкретните ми въпроси са:
къде по-добре бих наместила пресен плод. Повечето майки го дават сутрин около 10 часа, но техните деца са закусили в 8, а ние тогава ставаме и двете и някак не мога да я мятам веднага на кашата. А в момента го давам късно вечер и ми се струва че не е много удачно, но го правя в случаите когато нямам под ръка картоф.
Искам да разнообразя закуската, но още не съм въвела млечните. Каква идея имаш за това. И мога ли например да и направя директно цяла порция попара с препечен хляб, при положение че вече сме стигнали цяла порция пшеничен грис (който си е каша всъщност). И тая попара като реша да я правя какво да й сложа освен хляба? Мога ли да започна да въвеждам млечните с хипоалергенно АМ или с кърма? После смятам да сложа малко масло и накрая малко сирене и така да ги въвеждам.
Струва ми се че паузата след обяда до кърмата става твърде дълга, макар че тя си я изчаква без проблем. Днес обаче реших да пробвам да й дам малко плодово пюре навън преди да заспи и изяде 40 гр. След това спа по-дълго до 17.30. Удачно ли е да сложа например тук пресния плод като сме навън или нещо друго. Тя все още не е яла нито солети нито бисквити, нищо което да може да се яде от ръка, а ми се струва че ще й хареса. Какво е подходящо за възрастта й. Гледам че другите майки дават солети, но те са целите в сол или обикновени бисквити, но с тях подозирам че ще се задави. Има едни бебешки, но те са с млечни продукти.
Ако да речем тук изместя плодовото хранене, мога ли да изместя вечерята й по-късно заедно с нас и вече да й давам не сладки каши, а например някаква зеленчукова супичка и коричка хляб, за да участва с нас по време на вечерята?
Благодаря ти много за помощта   bouquet

# 204
Момичета ,дайте ми съвет относно непиенето на вода. Не иска и капчица да пийне,сменях биберони,слагах накрайници - не и не ooooh!. Ползва си шишето да си чеше венците.Преди не смятах,че е проблем но вече имаме 2 твърди хранения ,а другата седмица мисля да въвеждам трето,та ще стане само два пъти мляко.Режимът ни е следният:
  7,00 - 200мл. АМ
10,30 - 180-200мл. АМ(тук ще започна да въвеждам третото хранене с глутенова каша,че нещо много го отложихме май  Confused)
13,30 - месно/зеленчуково пюре около 200гр.
17,30 - безглутенова каша ,смесена с плод 1:1 около 200 гр.
21,30 - 230 мл.АМ

Не знам ,като не иска да пие водата ,дали да не взема някакъв чай или пък сок Rolling EyesЗащото течностите,които ще поема ще са много малко ,около 430 мл само.

# 205
Здравейте момичета,

Искам да питам с какво въведохте ечемика и ръж-та. Аз намерих тези продукти....някой от вас ползвал ли ги е?

http://www.bioset-bg.com/zlatnaniva_bg.php

Дори купих това,

http://www.bioset-bg.com/hotphp_rr_bg.php

отворих го за да спия една лъжичка да накисна, нооооо има аромат на кафе....да не объркам нещо......и да дам на детето нещо дето хич не му трявба Wink)))
Моля ако имате някакви впечатления...

Знам,че има био, но в момента няма как да се сбодия с тях....затова търся друг вариант, че иначе много забавям захранването с глутен.....
Давайте съвети моля.....за сега няма да давам нищо, ще чакам да кажете Wink))) Hug

# 206
Косе Босе, благодаря!

Flying, аз в момента въвеждам ръж с ръжени ядки - има ги в био секцията на Фантастико (само там успях да ги намеря). В био магазините намерих ръжени и ечемичени ядки - смесени. С тях ще въведа ечемика. А това, което си купила не става - то си е кафе, и на опаковката е показано. Едно време имаше такова кафе от ръж Wink

# 207

Flying, аз в момента въвеждам ръж с ръжени ядки - има ги в био секцията на Фантастико (само там успях да ги намеря). В био магазините намерих ръжени и ечемичени ядки - смесени. С тях ще въведа ечемика. А това, което си купила не става - то си е кафе, и на опаковката е показано. Едно време имаше такова кафе от ръж Wink

Къде са тия био магазини? Моля те дай ми адрес, или ми обясни, както ти е удобно. Благодаря предварително  Hug

# 208
margarita1, мога да кажа само за София. Ръжените ядки ги купих миналата седмица от Фантастико в Студентски град. Смесени ръжени и ечемичени намерих в един магазин за диетични и био храни в Младост 1 - до пазара. Дано съм ти била от полза.

# 209

Къде са тия био магазини? Моля те дай ми адрес, или ми обясни, както ти е удобно. Благодаря предварително  Hug
Аз купих ръжени и ечемичени ядки от Пикадили в Мола на Стамболийски Peace

Общи условия

Активация на акаунт