Примерна схема за захранване (14)

• 38 915
  • 513
  •   1
Отговори
# 300
Косе Босе, да разбирам ли, че мога да въведа различни зърнени, докато въвежам глутена - например 7 дни овесена каша, после на 8-мия ден 7 лъжички овес+1 лъжичка ръж и т.н. докато достигна пълното количество?

# 301
Привет момичета!
Доста ви чета, но не съм се включвала (до сега  Wink). Някъде бях чела, че глутена трябвало да се въведе м/у 6 и 8 месеца, без да е аргументирано защо точно тогава. Така ли е наистина? Бебето ми е на 8 м. и половина и скоро не мисля че ще стигнем до него предвид темповете ни, а и късното захранване. Мислех да го въведа някъде след 10 месеца и половина, предвид това че първо искам да въведа месо и жълтък (струват ми се по-важни групи храни).
Дали наистина изтървам периода за въвеждане на глутена или такъв няма? Може ли глутена да почака?

Само да добавя, че малко се притеснявам тъй като глутена е силен алерген (бебчо няколко пъти има подобно на разстройство след твърда храна, а също и малки пъпчици в областа на памперса- дали е алергия обаче не знам, мога само да предполагам  newsm78). Това също е причина да искам да отложа въвеждането му във времето.

Последна редакция: нд, 19 апр 2009, 19:11 от Mamche81

# 302
Косе-Босе,иска ми се да въведа месото скоро.До сега сме опитвали:тиква,морков,картоф,броколи,пащърнак,карфиол,ориз,безмлечна оризова каша,ябълка,круша,синя слива,грозде-всичките,за съжаление,само с пюрета на Hipp и Sunval и кашата на Milupa.
Гого е изключително кърмен на поискване,захранен на 5м и 20 дни.Нямаме заместено хранене,хапва около обяд 30-40 до 50 г.максимум зеленчуково пюре,към 16-17h същото или дори по-малко количество каша+плод.
Мисля да въведа пуешкото с чистото пуешко пюре на Hipp.Месото в цялото бурканче е 50г.Дали е удачен този вариант?Какво количество от това пюре мога да слагам в неговите 40-50г порции?И изобщо достатъчно ли е това количество твърда храна?Той  определено има интерес към нашата храна,но не показва желание за повече количества  от това,което му предлагам.
Поздравления за темата и хиляди благодарности за това,което правиш  bouquet.

# 303
Мами, купих царевична каша на Frisocrem и после прочетох, че съдържа захар. Не намерих друга само царевица или царевица с ориз без захар. Нали уж не бива да се дава захар и сол поне до 1 год., защо слагат и в кашите и пюретата.... newsm78 Как процедирате давате ли каши със захар. Исках да въвеждам и пуешко с пюрета на Hipp и там има сол. Какво да правя, не мога да намеря био месо, ако взема пуешко например от магазина дали става, дали не се втелявам прекалено. Истината е че досега въвеждах заек с купен такъв, нямам от къде да взема от село или био. Споделете как правите!

# 304
  • София
Количеството сол сигурно е много малко. Не се притеснявай. Аз давам купени пюрета, предимно на ХИП.
Царевицата можеш да я ваведеш с някакво зеленчуково пюре, ако искаш да отложиш захарта за по-нататък.

# 305
Аз въведох царевицата с каша Ябълка на Хумана.
Можеш да я въведеш и с нишесте.Приготвя се с 1 ч.л. царевично нишесте и 100 мл вода- вари се  на котлона около 5 минути до сгъстяване.Добавя се  плодово пюре или пасиран плод,кърма или АМ по желание.
Киселът не съдържа витамини от В-групата на зърнените каши,както и добавените витамини в готовите каши,така че кашите са за предпочитане.
кисел

Hug  Hug  Hug Много ти благодаря,Ерота!

# 306
Мисля да въведа тези дни месото, обаче разбрах,  че трябва да има пауза между него и глутена, който вече ни е въведен. Сега да спра ли да му давам бисквитка докато въведа месото newsm78 и колко дни след като дам месо мога да продължа да дам бисквитата.

# 307
Косе Босе, много ти благодаря!

# 308
Мисля да въведа тези дни месото, обаче разбрах,  че трябва да има пауза между него и глутена, който вече ни е въведен. Сега да спра ли да му давам бисквитка докато въведа месото newsm78 и колко дни след като дам месо мога да продължа да дам бисквитата.

Паузата не означава да спреш да даваш глутен, можеш да продължиш, а между въвеждането на двете неща да има определен интервал, през който можеш да въвеждаш други неща - плодове/зеленчуци/каши. 

# 309
Мами, купих царевична каша на Frisocrem и после прочетох, че съдържа захар. Не намерих друга само царевица или царевица с ориз без захар. Нали уж не бива да се дава захар и сол поне до 1 год., защо слагат и в кашите и пюретата.... newsm78 Как процедирате давате ли каши със захар. Исках да въвеждам и пуешко с пюрета на Hipp и там има сол. Какво да правя, не мога да намеря био месо, ако взема пуешко например от магазина дали става, дали не се втелявам прекалено. Истината е че досега въвеждах заек с купен такъв, нямам от къде да взема от село или био. Споделете как правите!
В началото следях стриктно за сол,захар,обезмаслено мляко.Сега вече си позволявам да давам готови каши със захар,бисквитки плазмон,които също я съдържат.Не мисля,че е в кой знае колко голямо количество.Доста е трудно да спазваш да не даваш това и онова.Ако си правиш всичко вкъщи става,но аз нямам толкова време,понякога се налага да дадеш и купена храна!Мисля,че в разумни количества няма проблем! Peace

# 310

Глутен се въвежда:
- в края  на 6 м. при захранване на 4-6 месеца
- около 8 м. при захранване на 5-6 месеца

Повечето европейски схеми предвиждат глутена в началото на 7 м. Причината – след възраст 4 месеца рискът от проблеми с глутена е далеч по-малък и не е оправдано да се отлага назад във времето. Освен това късното въвеждане на глутен след 9-10 м. може да бъде рисково, защото детето приема по-големи количества храна и по-често в сравнение с дете на 6 месеца примерно. Този риск обаче се отнася най-вече за деца с предразположение или неправилно ранно захранване.

В други схеми глутенът се въвежда по-късно. Причината – например американските схеми като цяло са оправдано или неоправдано предпазливи и отлагат повечето храни. Освен това, подходът за по-късно въвеждане на глутен е съобразен по-скоро с предишните препоръки да се захранва задължително след 6 месеца, но от две-три години препоръките на ААП са ревизирани и се допуска захранване във възрастта 4-6 месеца.

Глутенът не е силен алерген.
Става въпрос за непоносимост, не за класическа алергия – организмът не може да преработва определен белтък в житните растения (т.е. глутенът) и оттам идва проблема.
Затова глутенът не е списъците с алергени, но се захранва внимателно, защото колкото и малко да са случаите на проблеми с него, преодоляването на непоносмостта е доста тежко.

Вероятността за проблеми с глутена е много малка, ако детето е:
- наследствено необременено
- неалергично
- кърмено
- захранено след 4-6 м.

Може да започнеш с глутена, като първата глутенова храна предлагаш като нова храна няколко дни. После продължаваш да го предлагаш със същата или друга глутенова храна, като паралелно захранваш с други нови неща. Важното е да не се прекалява с количеството в началото (дава се само по един път дневно) и да започнеш с храни с ниско съдържание на глутен (овес, ечемик или друга, но не пшеница).

На възраст 8.5 месеца месото е с приоритет, после глутен. Жълтъкът може да почака.

--------------------------
/От една по-стара тема/

Възрастта не е единственият и най-важен фактор при въвеждането на глутена.
(Общата за всички педиатрични школи препоръка е да не бъде преди 4-ти месец)
Кърменето например има доказано защитен ефект конкретно в този случай.

Според проучване на шведски изследователи (което често се цитира от специализирани в детското здраве и хранене източници), рискът от развитие на цьолиакия зависи едновременно от поне 3 фактора:
* първоначалното количество на глутена (при въвеждането му)
* възрастта (след 6 месеца)
* кърменето (по време и след на въвеждането на глутена)

Резултатите от проучването показват, че рискът от развитие на цеолиакия може да се снижи с:
- 25%, ако се въведе глутен след 6-ти месец
- 40%, ако глутенът се въвежда, когато детето все още е на кърма
- 65%, ако месец или повече след въвеждането на глутена, детето получава кърма

Няма категоричен отговор дали подходящата възраст в комбинация с други фактори гарантира, че болестта няма да се прояви изобщо или проявата й само ще бъде отложена на по-късен етап.

# 311
За начало (например първия месец) са достатъчни 5-10 г месо.
* В порция от 50 г може да се сложи по-малко месо и да се предлага 5-6 пъти седмично – 5 г месо на 50 г пюре са 10%, което е нормата при захранване с месо. Готовите пюрета са съобразени с  тази препоръка.
* Другият вариант също става - около 10 г месо в началото на 40-60 г пюре, като в случая се редува през ден с безмесно пюре.

мога да въведа различни зърнени, докато въвежам глутена - например 7 дни овесена каша, после на 8-мия ден 7 лъжички овес+1 лъжичка ръж и т.н. докато достигна пълното количество?
Да.

# 312
... дали е по-добре да изчакам да излязат и други сезонни плодове и да ги дам пресни или да купя пюрета ...
Може да предложиш пюрета за разнообразяване на вкуса, освен това така плодовете се считат за въведени и после може по-смело да предлагаш пресни (въпреки че в пресен вид се въвеждат с едно наум, все пак са по-силни алергени от пюретата).

... Един месец след въвеждането на глутена нали е добре за въвеждане на пшеница ... 
 Добре е. Масло може 7-10 дни след нея.

... дали пропускам някой, който е ценен и подоходящ за възрастта ни ...
Тези са най-важните. Хибаво е, че се предлагат зелен боб и грах, техните белтъчини са ценни.
Може малко лук като подправка – обикновен или праз. 

... Вече не пасирам нещата, които могат да се намачкат ...
След 8-10 м. спокойно може да се дава непасирана храна.
Ръжените ядки не са леки, за тях е добре да се продължи с пасирането.

... Притесних се и дали не я прехранвам ...
Количествата съответстват на възрастта.
Пък и щом яде с желание и няма рекации към храната, това е най-важното.

... закуска трябва ли вече да давам или може по-нататък ...
След 9 м. нтатаък - когато прецениш и когато детето е готово.
Не трябва, но може да пробваш.

... Кашата сега я давам към 15,30-16 ч. ...
Може по това време, може между 18 и 19 часа. Както е най-удобно за режима.
Хранене привечер е напълно допустимо за възрастта.

... Какво е съотношенето зърна:вода за правенето на каша от ръж и ечемик?
зърна:вода = 1:2
Зависи много от зърната – по мои наблюдения био зърната увират по-бавно и изискват малко повече вода.
Варят се поне 10-15 минути след накисване.

... къде мога да прочета повече информация относно храненето и храните ...
Трудно ми е да препоръчам нещо достатъчно изчерпателно по всички точки по-горе. В момента правя нещо като библиография на разлчините източници за захранване и се получава над 3-4 стр. списък с най-важните и най-добрите книги, схеми и т.н.
Проблемът е да се намерят насоки, които съответсват на българския начин на хранене, с традиционни български продукти.
wholesomebabyfood.com е доста изчерпателен, освен за отделните продукти, има и информация за хранителната пирамида, рецепти. Но едно наум, защото някои от препратките им не са специализирани в детското хранене, има и референции към сайотве на производители.

# 313
  • Бургас/Пз
Косе Босе, започвам захранването с месо.
 Взела съм еднокомпонентно пуешко пюре на Сънвал. Пише че съдържа 40% пуешко месо, а бурканчето е 80гр. Това означава ли че самото месо е 32гр. , защото по мои сметки така излиза. Питам защото ако е така мога да сложа 1/3 от бурканчето което ще е 10гр пуешко месо. В противен случай би трябвало да разделя пюрето на 8 части за да сложа 10гр. И тотално се обърках.  newsm78 Confused
Ако някой друг има някакво становище моля също да се включи.

# 314
Косе Босе, много ти благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт