Примерна схема за захранване (14)

• 38 922
  • 513
  •   1
Отговори
# 285
Отново имам въпрос към Косе Босе:
1. Дете на 10 месеца може ли да яде хляб и какъв - бял, черен и т.н.?
2. Какъв чай може да приема на тази възраст?

# 286
  • София
JeniB   Hug
Ще изчакам седмица - две и пак ще му предложа спанак, но ще му направя домашно пюре. Иначе още си ходи беззъбо детето, но нищо чудно да има изненади, хич не дава да му бъркам в устата. За сега не ми е отказал нищо за хапване. Дано зъбоникненето не го направи злояд.

# 287
Здравейте момичета! Аз съм давала кремчета , грис и други с прясно мляко , а кога може да си пие в чист вид? Все го отлагам това .. мисля си че щом пием на NESTLE млечната напитка за деца след 1 г. няма проблем , а дали е така?

# 288
Лелеее това за Данониното е голяма краста май Rolling Eyes .. то аз да си призная ... събирам влакчето  Embarassed, а за ягодите си знам че в чист (пресен) вид се дават след 3 г.  Peace Ще внимавам малко повече какво и давам... ,че производителите само печалбата си гледат #2gunfire

# 289
За сега реакции от ягодите нямахме.

# 290
Ерота, а тази реакция има ли връзка с това, че Симонка има алергия към белтъка на кравето мляко? Какво ти казаха докторите?
Казаха,че е от ягодите  Rolling Eyes
Колкото успях след 1 година й давах млечни и няма реакция,дори белтъка съм въвела преди 2 месеца и сега на 1г.6 месеца мисля да дам прясно мляко.
Но реагира на всичко,което е с АМ с повръщане на фонтан и аз не знам каква е тази алергия.
Плодовите дуети на Хип,които са с обикновено краве мляко се приемат добре,а каши с АМ-не.

# 291
Искам да попитам с какво е най-добре да въведа царевица? Четох за нишесте,каша... Това нишесте как се приготвя? И може ли да замести кашата,с плод може ли да се комбинира? Благодаря ви!  Hug

# 292
Аз въведох царевицата с каша Ябълка на Хумана.
Можеш да я въведеш и с нишесте.Приготвя се с 1 ч.л. царевично нишесте и 100 мл вода- вари се  на котлона около 5 минути до сгъстяване.Добавя се  плодово пюре или пасиран плод,кърма или АМ по желание.
Киселът не съдържа витамини от В-групата на зърнените каши,както и добавените витамини в готовите каши,така че кашите са за предпочитане.
кисел

Последна редакция: пт, 17 апр 2009, 14:27 от erota

# 293
На 10.5 месеца е и от два месеца може би сме на 4 хранения.
08 ч - 190 АМ
12 ч- 190 месно или зел пюре, всякакви видове
16 ч - 190 плодово пюре с йогурт или извара, или плодово пюре + АМ
20 ч - 180 - 190 АМ, като понякога преди това яде обикновени бисквити - 1-2 бр. макс.

А зърнени храни?
Едното хранене е добре да бъде нещо на зърнена основа, това е много важно както заради калориите и ускорения растеж на организма, така и заради специфичните витамини и минерали от зърнените храни. Може да е както за закуска, така и вечеря на тази възраст.

На 10-11 месеца е добре да има вече 3 твърди хранения. АМ не се брои за основно хранене. Около 500 мл мляко и/или други млечни дневно е нормата за след 1 година, преди това са нужни поне 600 мл.

Интервалите на хранене са добре, 4 часа е нормална пауза, ако детето не е кърмаче. Бисквитите могат да се предлагат между храненията, това е добър подход. В случая се считат за междинно хранене, от което детето също има нужда на тази възраст освен трите основни хранения. Като междинно хранене могат да се дават и пресни плодове.

Може плодово пюре два пъти дневно – сутрин и следобед с кашата. Не е нужно да е един и същ плод, детенцето вече е захранено с доста неща. Ако е по-удобно да се раздели пюрето или по друга причина – може да се дава един и същ плод в рамките на деня, не е задължително да се редуват.

Последователността на храните е добре. Може да се разменят местата на маслото и плода след него, за да има малко повече време между ръжта и млечните, но може и така. За 5 дни може да се въведе цялата доза сирене; другият вариант е да се достигне почти цялата доза, а след това паралелно със следващата храна сиренето се увеличи до 30-40 г за още 2-3 дни примерно. 

Предложи чай, ако те притеснява пълният отказ на вода, но предлагай вода по всяко време. Опитай веднага след хранене, има мнения на дами тук, че тогава децата са най-склонни да пият.

# 294
Ягодите, освен киселината, са проблем и защото освобождават хистамин от клетките. Затова при деца с алергии се избягват. В общия случай самата киселина обикновено провокира обриви и червени петна, но не и толкова тежки реакции при по-големи дечица. Освен това проблемни са най-вече суровите ягоди и количеството - в готовото мляко едва ли има повече от няколко процента плод, и то пюре. Ако ягодите са причината, това е строго индивидуална реакция, едва ли възрастта е проблем.

Относно възрастта – всеки си преценява, но според различни схеми на захранване ягоди се въвеждат между 1 и 2 год., обикновено това означава след 1 год. Тук във форума също има няколко такива схеми. Ягодите не са в началото на списъците с храни-алергени - пшеницата, рибата и дори някои видове месо са по-алергизиращи от тях. Освен това има бебешки каши за след 8 месеца - ягодовата съставка е преработена и не е проблем да се дават.

За Панадол и ягодовата есенция – тя всъщност е комбинация от различни помощни вещества, само ароматът е ягодов.

Лекарите най-добре могат да преценят, но щом детето все още реагира противоречиво на различни видове краве мляко, едва ли само ягодите са проблема.

От една предишна тема – има и мнения на други дами преди това.
Плодовете и разделното хранене

# 295
Благодаря ти,Косе Босе    bouquet
Никой в семейството няма алергии,откъде се взе това чудо не знам.

# 296
... последната седмица ми отказва зеленчуците ... а яде кашите и плодовете, да и смесвам ли зеленчуци с плодове
Отказ в продължение на седмица-две, че и повече, не е проблем.
Ако отказът продължи упорито, тогава опитай комбинация от зеленчуци с каша; чак след това микс от зеленчуци и плодове.

1. Дете на 10 месеца може ли да яде хляб и какъв - бял, черен и т.н.?
2. Какъв чай може да приема на тази възраст?

Може хляб.
Не е нужно да е препечен.
Може от всякакви зърна, но ръженият е най-трудносмилаем.

Бял хляб (непълнозърнест пшеничен) = преди 1 год.
Черен хляб (непълнозърнест ръжен, непълнозърнест смес от различни зърна) = преди 1 год.
Черен хляб (пълнозърнест от всякакви зърна) = след 1 год.

След 1 год. е добре да се редуват пълнозърнест с рафиниран хляб. Пълнозърнестият хляб е отличен източник на фибри и някои групи витамини, но е беден на минерали, включително желязо. Пълнозърнести храни може преди 1 год., но пълнозърнестият хляб и подобни тестени изделия са отделна категория - те се препоръчват не по-рано от 12 месеца, дори след 15-18 м. След 1 год. са достатъчни 30-60 г хляб дневно. На тази възраст хлябът вече успешно допълва хранителния режим.

Чай

# 297
Благодаря, Косе Босе.

# 298
И аз благодаря  bouquet
Вчера изяде 40-50гр царевица с картоф, а днес 120-130гр зеленчукова супа (но на закуска много малко от кашата+ 1 банан) Simple Smile

# 299
Косе Босе, дали ще можеш да коментираш и по мойте въпроси, когато имаш време  Praynig

Пак ми изникнаха няколко въпроса:
- досега съм въвела само няколко плода - ябълка, круша, банан и авокадо и ми се иска да разнообразя малко, но освен манго (което смятам да дам другата седмица), в момента има само цитрусови плодове, за които още сме малки. Та въпросът ми е дали е по-добре да изчакам да излязат и други сезонни плодове и да ги дам пресни или да купя пюрета, с които да дам примерно праскова, кайсия и слива  newsm78?

- мога ли след пшеницата веднага да дам масло или трябва да има пауза между тях, в която да давам някакви плодове/зеленчуци? Един месец след въвеждането на глутена нали е добре за въвеждане на пшеница (дала съм овес и ръж, другата седмица ще давам и ечемик)? 

- от зеленчуците досега съм дала картоф, морков, тиква, тиквичка, броколи, пащърнак, зелена чушка, зелен боб и грах, утре ще й давам карфиол. Следващите, които предвиждам са спанак и цвекло. Чудя се дали пропускам някой, който е ценен и подоходящ за възрастта ни Thinking

- Вече не пасирам нещата, които могат да се намачкат, както и ядките, от които правя каши (само ръжените, защото са доста едри) и детето няма проблем, яде си ги, но след нещо, което прочетах се зачудих дали пък не й натоварвам много коремчето така и дали усвоява достатъчно  добре храната newsm78.
Притесних се и дали не я прехранвам, тя си изяжда към 190 мл пюре на обяд и 190-200 мл каша с плод следобяд, но винаги си суче преди или след това, отделно още няколко пъти на ден я кърмя. Дали е много?  А закуска трябва ли вече да давам или може по-нататък? По принцип мислех като въведа глутена да дам и закуска, но ми се струва, че яде достатъчно засега и още изчаквам  Rolling Eyes Кашата сега я давам към 15,30-16 ч., защото въвеждах нови продукти - първо плодовете, после зърнените, сега като въведа и ечемика да я изместя ли по-късно, към 18-19 часа или може и така да си остане?

Какво е съотношенето зърна:вода за правенето на каша от ръж и ечемик? Рових се да търся, но не намерих никъде  newsm78. И колко време горе долу се варят, ако са накиснати предварително?

Косе Босе, можеш ли да ме насочиш къде мога да прочета повече информация относно храненето и храните. Иска ми се да знам кои зеленчуци и плодове на какво са богати, кои имат фибри или повече целулоза  други особености, и най-вече как е правилно да се комбинират различните храни, защото сега чета тука в старите теми, че на по-напреднал етап от захранването е важно храните да се комбинират правилно, а аз нямам представа кое с кое трябва да се комбинира  Blush. Сега като й правя меню за седмицата, просто гледам да изредя всички неща, които съм въвела по 2-3 пъти и да ги редувам, но дали ги комбинирам подходящо, нямам дея  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт