Примерна схема за захранване (14)

• 39 116
  • 513
  •   1
Отговори
# 420
Благодаря за отговорите, току-що видях, че на Бебевита има едно "оилешко с тиква" и е единственото без сол, което е идеално. А пък щом има и тиква, супер. Галче , благодаря. На Гербер има много подправки, а и домати още не съм давала, но може пък да пробвам поне първото   bouquet .

Дано на принцеса Калина да й хареса Wink

# 421
Здравейте Косе Босе и мами,
Бебето ми е на 9 м. и имам следните питания. Предварително се извинявам ако нещата са вече дискутирани и се повтарям  Embarassed . За някои от нещата намерих инфо, но не и точно това което ме интересува.

1. Mаруля, зелен лук, зелен чесън и магданоз от кога и как се въвеждат- пак ли по 4-5 дни (първия ден 1 л., втория ден 2 л. и т.н.) и най-вече самостоятелно ли се въвеждат (т.е. ако 4-5 дни давам напр. зелен лук, то през това време  мога ли да въвеждам и други нови храни?). Има ли опасност от алергии при тези храни?
 2. Същото ме интересува и за растителните мазнини, напр. зехтин, рапично, слънчогледово, царевично олио и т.н. и те как се въвеждат- по 4-5 дни ли; самостоятелно ли се въвеждат, т.е. позволено ли е паралелно въвеждане на други нови храни през въпросните дни...? Има ли опасност от алергии при тях (особено за царевичното олио, тъй като нали царевицата не е безобидна откъм алергии).
  3. Заешкото месо колко е богато на желязо- колкото пуешкото и пилешкото или по-малко. Има ли добра хран. стойност?
  4. Просото или елдата- кое предлага повече желязо и кое крие по-голям риск от алергии.
  5. Ориз въведох чрез пюре броколи с ориз (ориза там е около 20 %, т.е. били са микродози ориз, тъй като за 5 дни достигнах до 5 л. от пюрето); после веднага продължих 5 дни с оризова каша на Хипп- започнах с 1 л. и стигнах до 5 л., като своевременно спрях въпросното пюре. Да считам ли, че оризовата каша е въведена и мога ли вече да въвеждам нови продукти (тъй като въпросната каша е първа каша за сина ми и като такава нали изисква 7-10 дни  newsm78 ). По правилен начин ли въвеждам ориза (а именно първо чрез пюрето и после кашата).

Много ми станаха въпросите  Embarassed , ама като се интересувам....
Благодаря предварително за отговорите   bouquet

Последна редакция: вт, 28 апр 2009, 00:14 от Mamche81

# 422
Mamche81,ето за мазнините от Косе Босе :
Растителните мазнини не се въвеждат като нова храна.
Причината не е малкото им количество в пюретата.
Обяснението е, че алергените не преминават в масления екстракт от съответните ядки и семена или преминава минимално количество от тях. Затова вероятността за алергия е много малка.

Затова не е нужно царевицата да е въведена преди царевичното олио, то не е алерген.
Затова е добре царевицата да се въведе отделно (с каша, пюре, нишесте), въпреки че е давано царевично олио преди това.

желязо
елда и просо
подправки
лук,чесън,магданоз и др.

Оризът е въведен.Добре е първата каша да се дава 7-10 дни за да свикне стомахчето с този тип храна.

# 423
Erota,

Много ти благодаря за бързия отговор  Hug
Охххх, сега почва едно червене  Embarassed  Embarassed  Embarassed, защото въпреки че прегледах линковете не намерих отговор на някои от питанията ми Embarassed
Например нещо за марулята и в крайна сметка важна ли е (тъй като имаме домашна);

за зеления лук, зелен чесън и магданоза не разбрах как точно се въвеждат- пак ли по 4-5 дни (ясно ми е че се дават в минимални дози ежедневно), но най-вече  самостоятелно ли се въвеждат (т.е. ако 4-5 дни въвеждам напр. зелен лук, то през това време  мога ли да въвеждам и други нови храни?). Предполагам дава се само бялото на лука и чесъна (може би зелените пера алергизират или няма такова нещо?);

за заешкото месо колко е богато на желязо спрямо пуешкото и пилешкото и има ли добра хран. стойност също не видях  Embarassed;

четох за просото и елдата- но все пак се чудя сравнени едно с друго кое има повече желязо и кое е по-алергизиращо

Иначе Erota, още веднъж благодаря и дано не ти изглеждам нещо неблагодарна или критична, напротив чудесни линкове си предоставила   bouquet

# 424
за зеления лук, зелен чесън и магданоза не разбрах как точно се въвеждат- пак ли по 4-5 дни (ясно ми е че се дават в минимални дози ежедневно), но най-вече  самостоятелно ли се въвеждат (т.е. ако 4-5 дни въвеждам напр. зелен лук, то през това време  мога ли да въвеждам и други нови храни?). Предполагам дава се само бялото на лука и чесъна (може би зелените пера алергизират или няма такова нещо?);

Аз не съм ги въвеждала. Слагат се минимални количества, които са само за овкусяване на пюрето, така че няма нужда от въвеждане по 4-5 дни. Повечето подправки не са алергени. Въвеждат се по-късно, защото може да дразнят стомахчето. Естествено, спазвах и правилото това да е единственото ново за деня, следях и за реакция  Wink Режа предимно бялата част, но слагам и малко зеленко за цвят  Laughing

Зърнени храни
Съдържание на желязо (мг/100 г):
Просо                     6.8
Елда                       3.9
Ечемик (глутен)     6.0
Овес (глутен)         4.6
Пшеница (глутен)  3.1

Месо - съдържание на желязо (мг/100 г):
Телешко месо           3.1
Пуйка (тъмно месо)  2.4
Пуйка (светло месо) 1.2
Пиле (тъмно месо)    1.6
Пиле (светло месо)   1.

# 425
А в БГ има ли готова каша от просо?

# 426
Намерих само комбинирани мултизърнени каши, http://www.papa-bebe.com/ka6i/ban_ka6i/milupa_7z.jpg , тази мисля, че е много добра, но трябва да са въведени всички зърнени храни (поне така мисля). На Блевит кашите също са мултизърнени и съдържат И просо, но аз лично не съм ги срещала.
Ето и една на Сънвал:
Пълнозърнеста каша

Състав: пълнозърнесто брашно от: просо*, ечемик* и пшеница*; витамин В1.
*БИО продукт по предписанията за екологичност на ЕО.
Съдържа глутен, не съдържа мляко.

# 427
А д питам може ли като варя зеленчуците за пюрето да слагам малко доматен сок? Малко поне да се овкуси. До сега не съм давала домат, нито суров нито готвен.

# 428
А в БГ има ли готова каша от просо?

Да, но в момента има проблем с доставката!

Бебешка безмлечна каша от просо на SUNVAL - 200 гр., след 4 месец
Състав: пълнозърнесто брашно от просо* (85%) разтворено, витамин B1, (съгласно изискванията на закона)
* от контролирана биологична селскостопанска продукция
Естествен вкус, Без глутен, Неподсладена, Без мляко

# 429
# 430
Mamche81,марулите се отнасят към суровите зеленчуци подходящи за въвеждане в периода 12-24 месеца.Но Косе Босе ми беше писала в един отговор,че може и към 10 месец да се предложат.
Линкът за желязото,който е написала и Shada се отнася за храните с най-високо съдържание на желязо-заешкото липсва в списъка.Просото съдържа повече желязо от елдата.
Нека и Косе Босе си каже мнението.

# 431
  • София
Един въпрос и от мен. Планирам на 10 мес. да въведа и рибата. Прочетох какво е писала Косе Босе по въпроса.
Като начало са подходящи всички бели риби = лека за храносмилането, слаб алерген (хек, мерлуза, треска, пастърва, калкан, щука и т.н.)
С всеки вид отделно ли се захранва или не? Вероятно не, но...  newsm78
В какво се изразява алергията към рибата?
Била специфична...
Марти се е обривал досега по бузите от банан и от домат - в пюрета, разбира се.
П.П.
Забравих. От месата само свинско не съм въвела. То преди рибата ли да е или след нея?
БЛАГОДАРЯ!

# 432
Един въпрос и от мен. Планирам на 10 мес. да въведа и рибата. Прочетох какво е писала Косе Босе по въпроса.
Като начало са подходящи всички бели риби = лека за храносмилането, слаб алерген (хек, мерлуза, треска, пастърва, калкан, щука и т.н.)
С всеки вид отделно ли се захранва или не? Вероятно не, но...  newsm78
В какво се изразява алергията към рибата?
Била специфична...
Марти се е обривал досега по бузите от банан и от домат - в пюрета, разбира се.
П.П.
Забравих. От месата само свинско не съм въвела. То преди рибата ли да е или след нея?
БЛАГОДАРЯ!
Свинското си го запази за след годинката .. Има достатъчно много други меса.. а и риба като искаш да въвеждаш..
Не се захранва с всеки вид отделно, но все пак като даваш нещо за първи път наблюдаваш Simple Smile

Прочети тук повече за алергията към рибите: http://books.google.bg/books?id=X6igM6vkI_wC&pg=PA38&lpg … V6tLUhc&hl=bg

# 433
  • София
Благодаря.  Hug
Аз е чудех защо за свинското нищо не съм чела... То било за след 1 г.

# 434
Понеже не открих инфо, ще питам пак тук дали има разлика при децата с алергии и тези без?Каква е паузата между нова храна и ваксина? Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт