Кевинчоо.. - Не бе мамо,викаме му Кевчо.

• 24 551
  • 480
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Не харесвам чуждите имена. Имаме си достатъчно хубави български такива!
Моята дъщеря се казва Катерина. Реших да е с буквичката на свекър ми. Когато забременях, за пореден път препрочитах "Железният светилник" и се присетих за името Катерина. Въпреки драматичния край на героинята в книгата, смятам, че името е прекрасно  Wink

# 196
не знам за вас, но аз си имам нов любимец - казва се Винету Келешев smile3532
В едно интервю човекът обясняваше, че иска да си смени и фамилията и стане Винету Вождов, ама нещо имаше проблем със смяната.   Laughing "Винету" също е негово творение, а не на родителите му и наистина се мислеше за вожд, май има някакви психически отклонения човекът.

# 197
Не изчетох цялата тема ама ....не съм националистка , нито традиционна ....но като чуя Джеф не така ..... или Ричи не прави това .....Сара престани ..... и т. н  в парка  или където и да е , се озъртам и си мисля ,че викат по кучетата си  newsm78

# 198
  • София
Онзи ден в парка попаднахме на две малки госпожици с благозвучните имена Марчела и Беатрис! Замалко да се почувствам глупаво, че съм си кръстила детето с елементарното Катерина  Mr. Green Joy

# 199
Онзи ден в парка попаднахме на две малки госпожици с благозвучните имена Марчела и Беатрис! Замалко да се почувствам глупаво, че съм си кръстила детето с елементарното Катерина  Mr. Green Joy
,
 което има гръцки произход и означава "чист". Името е страхотно!

Много тук говорят за български имена, а те се оказват с чужд произход, но просто са възприети много по-отдавна и не правят впечатление, че всъщност са чужди имена, за разлика от
Кевин например.

# 200
  • София
Много тук говорят за български имена, а те се оказват с чужд произход, но просто са възприети много по-отдавна и не правят впечатление, че всъщност са чужди имена, за разлика от
Кевин например.
Peace

Спор няма!
Дори и моето Антония е гръцко име, но тъй като от памтивека се среща и у нас, от много се възприема като българско. Същото е с най-често разпространеното Ана/Анна. Мария също! Като се замислим май като чисто български ще останат само Гица, Митра, Пенка и пр.  Mr. Green
Но Патрик, Николас, Марчела, Карла и т.н. определено не могат да се впишат в пейзажа  Wink

# 201
На мен ми харесват и българските, и другите имена. Според мен който има толкова категорично мнение колко е ужасно да си кръстиш детето с чуждо име, явно е с доста закостенели виждания и не може да приеме нищо ново (не искам да засегна никого, но ми е омръзнало да чета колко са еди какви си хората, избрали чуждо име за детето си). Моите деца и двете са с не типично бърлгарски имена и ако имам трето, пак ще е с по-нетрадиционно, за да си подхожда с имената на другите две. Пък че на някой не му харесва - ще го преживея лесно  Simple Smile

Между другото, имам няколко имена, които са ми крайно неприятни, но никога не бих го споделила с някого, особено пък с родители, кръстили детето си по този начин. Колко трябва да съм сигурна, че моят вкус за имена е много по-добър от техния, за да го направя, интересно ми е...

# 202
  • Mediterraneo
Май проблема, ако съществува въобще, не е толкова в "чуждите" имена, а в това, колко сме свикнали с тяхната употреба в ежедневието ни.

Съгласна съм напълно. След време, ако се даде шанс на нахлуващите имена, съвсем типични и за Бг реалност ще са Освалдо и Касандра, например. А Димитър и Александър ще се "износят", така както Геновева или Параскева( пак например).

# 203
  • някъде под слънцето...
Когато висях по страниците с тълкувание на ли4ните имена и си избирах не6то за дъ6теря ми, се водех от условията, да бъде универсално( в мисъл да не създава трудностти при  произно6ението му  по света), да има хубав смисъл, и да бъде благозву4но.... имах си цял списък, около десетина имена, но в последния момент, раждането много се усложни и и дадох името на светията  на деня в който се роди..., за късмет то отговяря6е на вси4ки условия.. Виктория...
Беатрис  съ6то е много красиво име.. а зна4ението му е "да носи радост",   при мен отпадна от списъка, поради при4ината 4е не е разпространено в България, а дъ6теря ми е и българка.
По повода на типи4но българските имена...няма да ви казвам какви усилия полагат вси4ки да произнесат презимето ми(тъй като тук  презимето е по важно от фамилията в смисъл 4е по принцип първото презиме е на ба6тата, а второто на майката), обикновено след първата сри4ка спират и ме гледат объркано... Joy

# 204
  • между морето и небето

По повода на типи4но българските имена...няма да ви казвам какви усилия полагат вси4ки да произнесат презимето ми(тъй като тук  презимето е по важно от фамилията в смисъл 4е по принцип първото презиме е на ба6тата, а второто на майката), обикновено след първата сри4ка спират и ме гледат объркано... Joy
В училището на малката отдавна ги научих, че фамилното и име е последното. Изобщо не могат да си обърнат езиците да кажат Z. Това не означава, че трябва да я записват по техния си начин.

# 205
  • някъде под слънцето...

В училището на малката отдавна ги научих, че фамилното и име е последното. Изобщо не могат да си обърнат езиците да кажат Z. Това не означава, че трябва да я записват по техния си начин.
На акредитацията ми,имената ми са изписани име през име фамилия, но вси4ки по навик 4етат името и през името, добре 4е името ми е универсално та поне него могат да про4етат Grinning
А по лекарски   и зъболекарски кабинети, 4етат името ми и запо4ват да ме търсят с поглед, за да не им се налага да запо4нат да сри4ат Joy, когато се налага да взема 4ас за поликлинака за мен , ба6та ми или майка ми, предпо4итат вместо да им кажа имената, да ги търсят по номер на социална осигуровка.
Дъ6теря ми е записана в у4или6те по тука6ните стандарти, все пак живее тук и е и испанка..

# 206
Според мен който има толкова категорично мнение колко е ужасно да си кръстиш детето с чуждо име, явно е с доста закостенели виждания и не може да приеме нищо ново (не искам да засегна никого, но ми е омръзнало да чета колко са еди какви си хората, избрали чуждо име за детето си). 

Между другото, имам няколко имена, които са ми крайно неприятни, но никога не бих го споделила с някого, особено пък с родители, кръстили детето си по този начин. Колко трябва да съм сигурна, че моят вкус за имена е много по-добър от техния, за да го направя, интересно ми е...
това мнение съвпада точно с моето  Peace

# 207
Не харесвам чуждите имена. Имаме си достатъчно хубави български такива!
Моята дъщеря се казва Катерина. Реших да е с буквичката на свекър ми. Когато забременях, за пореден път препрочитах "Железният светилник" и се присетих за името Катерина. Въпреки драматичния край на героинята в книгата, смятам, че името е прекрасно  Wink
Катерина е велико име просто! И двата пъти като бях бременна, бях сигурна, че ще родя момиче и се подготвих със списък с имена - Катерина и Магдалена бяха най-отпред. Да де ама сега си имам двама сина  Mr. Green!

# 208
  • София
Катерина е велико име просто! И двата пъти като бях бременна, бях сигурна, че ще родя момиче и се подготвих със списък с имена - Катерина и Магдалена бяха най-отпред. Да де ама сега си имам двама сина  Mr. Green!
Hug
На приятелката ми дъщеричката пък е Магдалена  Grinning

# 209
Не съм привърженичка на имена като "Пенка" и "Спиридон", но чужди имена ми звучат смешно и нелепо в съчетание с българска фамилия.
Бих избрала нещо интересно, но и да се връзва с другото име.

Общи условия

Активация на акаунт