Кевинчоо.. - Не бе мамо,викаме му Кевчо.

• 24 405
  • 480
  •   1
Отговори
# 300
Какво значение има къде ще живее детето и как чужденците ще произнасят името му? Това е поредното ни слагане на наколенките. Дреме ми на мен, че Джон Смит не може да прочете Аспарух Караджастефанов. Това си е проблем на Джон, да се оправя. Ако Аспарух си харесва името и е доволен, че е Караджастефанов, значи всичко е наред.  Peace

Джон Сmит не го mисли - всичко ще се научи да проинася, не го подценявайте. Важното е въпросното дете да е свястно и да иmа за какво да се споmенава иmето mу. Това е тъп аргуmент как, видите ли, няmало да mогат да mу казват иmето. Аз живея в Сев.Аmерика и детето mи си е с бълг. иmе, както и ние с mъжа mи,  естествено. Няmаmе грижи с произнасянето. Колегите ни знаят кякто иmената, така и фаmилиите, mакар да не са от лесните. Просто не търсете поводи да си кръщавате децата изчанчено - това е признак ня ниско саmочувствие и индикатор за яки коmплекси.

# 301
Така е. Ако детето ни е Петърчо, 100% не сме порстаци, имаме високо самочувствие и нямаме коплекси.

# 302
Аз теб, молестоза, те разбирам. Както и другите момичета, които споменаха, че или те са чужденки, или мъжете им.
Ама тези, които са си съвсем българи, тяхната склонност към модернизъм не ми е много ясна.
Понякога и новоизмислените български имена са ми странни...Живомир, Цветозар и прочие.
Но нямам право, нито има смисъл, да съдя някого за това как е кръстил детето си, че и да му се подигравам.
Но не съм аз тази, която ще казва на хората да си кръщават децата, както на мен ми е кеф.
То ако беше така, половината щяха да са кръстени на герои на Толкин, а другата на прабългарски владетели  Mr. Green
Така че просто...човек трябва да приеме, че другите имат различен вкус и това е.
Не може всички да сме еднакви. А и не трябва Simple Smile Скучно би било.

# 303
Еовин, те повечето герои на Толкин звучат като прабългарски владетели и обратното (особено обратното)  Laughing! Да не споменаваме пък Бороми и Фарамир!

# 304
Има нещо такова, да.
Някой питаше в една друга тема за Боримир.
И аз се чудех къде съм чела такъв герой Joy, после свързах какво бъркам Laughing
Тука някой беше пуснал някакъв прабългарски именик.
Имаше бая имена като за орки Laughing
Пфу, как си мечтая да ми се родят момче и момиче близнаци и да ги кръстя Еовин и Еомер.
Много ще им е звучно съчетанието с фамилията  Joy

# 305
Според мен дискусията се измести към това кое име е хубаво и кое - не.
Това винаги е въпрос на личен избор на родителите и аз уважавам този избор.
Друг е въпросът, че традиционните български (или поне българско звучащите и популярни) имена са символ на национална принадлежност - затова и аз повече уважавам българите, които кръщават децата си с български имена, независимо къде се намират по света.
Някакси, когато децата са кръстени с чужди имена, ми звучи като срам от произхода.
За съжаление, обаче, той не може да се промени, независимо от името...

# 306
Мисля, че родителите са единствените, които имат право да говорят за името на детето си. Те са го избрали, вложили са себе си, емоциите си, надеждите си, пожеланията си за бъдещето на детето си. За тях избраното име е най-хубаво и най-подходящо за детето им. И никога не би ми хрумнало да си правя изводи за някого от името му. Все ми е тая дали приятелката ми се казва Мари, Станка, Имелда или Чън Циао, стига да ми е приятелка.
Като говорим за произход, моят е доволно омесен и като че ли българските ми предци са сумарно най-малко. Обаче аз се смятам за българка и където и по света да се озова, българският език ще ми е най-мил, българската кухня ще ми напомня за дома, а химнът ще ме просълзява. Но това изобщо не значи, че ще кръстя дъщеря си Капка, например, щото е чисто българско име.
Може би някой ден ако имам момиче, ще я кръстя Лусия. Защото името е звучно, нежно и красиво. Звучи като пожелание. И ще е кръстена на майка ми Светлана, не за да "продължи" името, което лично за мен е една нелепа традиция - сякаш някой може да повтори друг човек, и сякаш това изобщо е нужно. Смятам, че всеки има уникална съдба и не трябва да му се натрапва чужда такава, пък макар и само с името, от едната гордост бабата и дядото да кажат "Младите ме уважиха МЕНЕ!". Харесвам това чуждо женско име, не само заради звученето, а защото е пожелание новият човек да носи чиста и светла душа - точно като тази на майка ми.
И колко ли хора ще говорят зад гърба ми че съм родоотстъпник и чуждопоклонник  ooooh!...

# 307
  • В къЩи.
roxanne25  smile3501  202uu

# 308
...
Като говорим за произход, моят е доволно омесен и като че ли българските ми предци са сумарно най-малко. Обаче аз се смятам за българка и където и по света да се озова, българският език ще ми е най-мил, българската кухня ще ми напомня за дома, а химнът ще ме просълзява. Но това изобщо не значи, че ще кръстя дъщеря си Капка, например, щото е чисто българско име.
...
И колко ли хора ще говорят зад гърба ми че съм родоотстъпник и чуждопоклонник  ooooh!...

И двете неща важат в пълна сила за мен, за съжаление...
Ама не ми пука. Просто се разня от чудото тесногръдие...

# 309
Така е. Ако детето ни е Петърчо, 100% не сме порстаци, имаме високо самочувствие и нямаме коплекси.

Съвсем друго е , ако детето ни е Питър.

# 310

Да, разбира се. И в двата случая много можем да съдим за мозъка на родителите.

# 311

Да, разбира се. И в двата случая много можем да съдим за мозъка на родителите.

Засега няма тест за интелигентност, за да бъдеш родител. Затова има деца, които се казват  Сони, Панасоник и Айва.  Красиво звучи. 

# 312
Аз съ твърдо за българските имена би трябвало като се дава име на едно дете да се види дали ще подхожда с бащиното с фамилията,защото много смешно ми звучи Майкъл Иванов Петров например.Моето се казва Александър и означава защитник на мъжете.

# 313

няма да удряш гъза в тавана, ако майка ти се казва да речем Марулка.

Предпочитам майка ми да се казва Марулка,но да ме е научила,че този израз не се употребява от дама!

# 314
  • Пловдив
Ако знаете колко подигравки съм отнесла заради името си (Геройка)  от съученици.Всеки ден се прибирах с рев вкъщи, щото някой ми се присмял.Дядо ми се наложил така да ме кръстят.
Накрая майка ми не издържа на тормоза и ми смени името( на 9 години бях) на това, което тя си е искала, а и така винаги се е обръщала към мен.
Дядо ми доста време беше много сърдит.

Та много е важно, когато давате име на детето си.

Eто затова е важно името, за да не натрупа комплекси още от ранна възраст който после трудно се изкореняват.Иначе и според мен няма значение дали е българско или чуждо и дали се съчетава с фамилното име. Важно е да не предизвиква подигравки от връстниците си още  при запознанството си с тях.

Общи условия

Активация на акаунт