Кевинчоо.. - Не бе мамо,викаме му Кевчо.

• 24 431
  • 480
  •   1
Отговори
# 330
Чуждопоклонничеството винаги е било присъщо на българина.

Мммм...и имената далеч не са най-лошото.

# 331
Когато навремето хората в БГ са започнали да именуват чадата си Александър, Анастас, Апостол или Андрей, съчетанието им с българска фамилия би трябвало да е изглеждало точно толкова "извратено" и непатриотично, колкото и с днешните Стивън или Майкъл, например. Представете си - накъдето се обърнеш, все Гроздан и Кръстьо Караколеви, и изведнъж - някакъв си префърцунен Александър Караколев... Всяка нова мода, била тя проруска, прозападна или просериална, е първоначално шокираща и впоследствие или забравяна, или удобно намествана измежду останалите "традиционни български" имена  Mr. Green

Всичките са гръцки. Някои библейски, някои още по-стари. И какво от това? Тук не става дума само за корена на името (това май го нищихме вече назад), а и за културни сфери на влияние. Християнската общност на Балканите е с хилядолетни традиции и принадлежността към нея се изявява и чрез имената - на светци, апостоли, големи празници, като повечето са гръцки, после идват турците, после западните и руските влияния, и така нататък. При толкова народ, дето е минал оттук, имената са най-малкото, което са оставили.

То пък Караколев е една българска фамилия, леле мале!

До голяма степен всичко зависи от личното виждане на родителите. А пък, честно казано, спомням си, че когато бях дете, исках да кръстя дъщеря си Изабел (заради рицарските романите за средновековието) или Глория (не помня вече защо, във всеки случай не заради певицата, говоря все пак за 80-те години на 20 век). Сега и през ум не би ми минало подобно нещо. Така че, ако хората станат родители на 20 години, може да мислят по един начин, на 30 и няколко - по съвсем друг. Важното е, че в даден момент са решили, че това име е подходящо за тяхното дете. И тогава то става уникално и неповторимо за тях - точно като детето.

Последна редакция: нд, 05 апр 2009, 22:48 от caritas

# 332

Така че, ако хората станат родители на 20 години, може да мислят по един начин, на 30 и няколко - по съвсем друг. Важното е, че в даден момент са решили, че това име е подходящо за тяхното дете. И тогава то става уникално и неповторимо за тях - точно като детето.

Изглежда че това е същината на въпроса. Всичко останало е махленско клюкарстване.

# 333
Ами да кажа и аз по темата - харесвам българските имена, но пък в крайна сметка не критикувам ничий избор......................., но лично аз не бих си кръстила детето Стивън, Майкъл, Джон и т.н. / нищо лично/

# 334
да използвам темата да ви питам, какво мислите за името кайа (като женско)?

# 335
да използвам темата да ви питам, какво мислите за името кайа (като женско)?
аз го харесвам, едно време си бях кръстила една героиня така Simple Smile

# 336
За името кайа с риск да те засегна,ми звучи като рибата кая.Не бих дала такова име на дъщеря си за нищо на света,не ми харесва изобщо.Трябва да съм тотално "изтрещяла",за да си кръстя детето така.Като моя позната дето си кръсти детето Тая.

# 337
Тая:)

аз изобщо не знаех, че кайа има нещо общо с риба... просто ми се стори благозвучно.

# 338
Извинявай много,ако съм те засегнала,но има такава морска риба-така казват на голямото попче кая.А за Тая,не я кръстиха Таня на бабата, а Тая и и викат Тайчо.Ти си решаваш за името,просто изразих личното си мнение,като не ангажирам никого с него.

# 339
Аз пък се сетих за едни познати на съпруга ми, които кръстиха дългоочаквания си син Верен - на един имотен прадядо (а сетете се защо Wink). На детето му казват Верчо Laughing.
Идеята за името е безумна, според мен...

# 340
Аз пък съм чувала за случка преди много време, една майка която за да не обиди нито майка си Мара , нито свекърва си Тонка , кръстила детето си Маратонка . Естествено тогава още не била излезнала прословутата обувка. Драмата станала .....по-късно.

# 341
Чуждопоклонничеството винаги е било присъщо на българина.

Мммм...и имената далеч не са най-лошото.

Ще ми се разсърдите ама това вашето ми прилича на бой по гърдите в стил "Булгар, булгар!".  Mr. Green

Името на някой далеч не е най-важният критерии за каквото и да било както и гаранция за национално самоопределяне. За име на детето си избрах що годе универсално, кратко име, водена по-скоро от емоцията, не съм гледала и значението, защото това, че ще дадеш на детето си име, което означава определено качество изобщо не е гаранция, че детето ти непременно ще притежава това качество. Що се отнася до моето име - Лора, което хич не е българско, но не е и съвсем чуждоземско, но за момент никога не съм си представяла че мога да се казвам по друг начин - освен че ми харесва безумно е голямо облекчение да звучи добре почти навсякъде по света. Може да мислите че няма да ви пука дали могат да произнасят вашето име чужденците, ама на мен ми е ставало много жал за един Здравко, който не си беше чувал името такова каквото е, откакто беше напуснал пределите на родината - всякакви вариации и перверзии, породени от неспособността на чужденците да произнесат точно това натрупване на съгласни. Баща ми, горкият, който живее тук от известно време мнооого рядко чува Веселин в обръщение към себе си, направо е трагично на колко хора съм обяснявала, че не се казва Вазелин или че може да му викат Веско, а не Велкро (тези лепенките, които се използват вместо копчета по дрехи, чанти и обувки). Най-странното е че никога никой не се е подсмихнал при мисълта, че някой наистина може да се казва Вазелин или Велкро, явно не съм само аз, има и други за които човекът е важен.  Wink

# 342

Ще ми се разсърдите ама това вашето ми прилича на бой по гърдите в стил "Булгар, булгар!".  Mr. Green
Exactly!  Peace

Като всички са такива родолюбци, що ли нашата "мила" страна е в това състояние?!!!
Ако си кръстя детето с БГ име по-добре ли ще стане положението??
Чуждопоклонничество!!!!
Страшен извод, просто нямам думи....

В края на краищата, какво ми е дала тази държава, какво ни е наред, мога ли въобще да разчитам, че правата ми на българин се спазват, за да съм признателна и да искам детето ми да се гордее, че е българче?!!!

Всъщност избора на име нямаше нищо общо с наличието или липсата на патриотични чуства в мен, но като поставяте така въпроса, това е един прекрасен аргумент детето ми да не е с БГ име!
Силно се надявам един ден да не живее тук, а в някоя бяла държава и ще направя всичко възможно да му помогна в това!

# 343
Най-странното е че никога никой не се е подсмихнал при мисълта, че някой наистина може да се казва Вазелин или Велкро, явно не съм само аз, има и други за които човекът е важен.  Wink

Май наистина това ни куца. Просто ни липсва толерантност. Стига името да не е обидно или унизително, какъв е проблемът всеки да нарече детето си както намери за добре и по-важното - както го чувства отвътре? Става ми малко тъжно като чуя някой да подвиква "хайде, бе Марая!" или "Силвестър, тръгваме си вече", но честно казано не мисля, че имам право на отношение, още по-малко - на реакция (защото и на това съм ставала свидетел...)

# 344
Извинявай много,ако съм те засегнала,но има такава морска риба-така казват на голямото попче кая.А за Тая,не я кръстиха Таня на бабата, а Тая и и викат Тайчо.Ти си решаваш за името,просто изразих личното си мнение,като не ангажирам никого с него.

ни най-малко не се обиждам. това си беше чистосърдечно искане на мнения, понеже ми хрумна докато четях темата. а за имена аз нямам много какво да решавам, понеже едва ли скоро ще кръщавам някого. макар че знае ли човек  Simple Smile
благодаря ти за искреността.

Общи условия

Активация на акаунт