Кевинчоо.. - Не бе мамо,викаме му Кевчо.

• 24 384
  • 480
  •   1
Отговори
# 225
  • Sofia
Тъй като се съпругът ми е американец и първоначлно плановете ни бяха да живеем в Щатите, бях много щастлива от възможността да кръстя дъщеря си Джейн- това е любимото ми чуждоезично име от детските ми години ( от малката героиня в книгата "Мери Попинз). Да, но сега живеем в България и ми е писнало всеки път, когато непознати хора попитат детето как се казва, при отговора: "Джейн" ме поглеждат много озадачено и си личи как си мислят-' Ето  и тая, дето за нея няма хубави български имена"- аз няма да седна да обяснявам на всеки срещнат, че и фамилията не е българска. Така, че моето мнение е, че човек трябва да е толератен към избора на останалите.

# 226
... аз няма да седна да обяснявам на всеки срещнат, че и фамилията не е българска. Така, че моето мнение е, че човек трябва да е толератен към избора на останалите.

Peace
А и фамилията не е определяща. Моите деца са с българска фамилия, но аз не съм българка...
Пък и в градината на децата (специално в групата им) сигурно 80% от децата са с универсални имена. И всички звучат прекрасно...

# 227
Моето дете е с чуждо име - на някои им харесва, на други им е смешно - така се отнасят възрастните.
На децата около нас не им прави впечатление, което е най-важното, дори в неговата група имаше още момченце със същото име, а аз си мислех, че сме уникални.
Все повече деца ще се кръщават с чужди имена и съм сигурна, че след време на никой няма да прави впечатление комбинацията име + фамилия "ОВ" .

Коментираше се някъде Ричард Груев - никога не съм го имала за нещо странно или смешно, просто го приемаш като човек.

Не съм изчела цялата тема, но честно казано не ми пука от мнението на околните - на мен и съпруга ми, името на детето ни харесва, ние сме си го избрали и не съжаляваме нито за миг.
Тооолкова му отива.
 Heart Eyes

Освен това винаги съм харесвала чуждите имена, няма българско име да ми харесва достатъчно ....
Да, не съм патриотка, родолюбка, така че не се чуствам задължена с нищо да поддържам българското в семейството.

Ако някой хубав ден имам още деца, бих им дала също такива красиви чужди имена.
За момиченце любимите ми са Паола, Бианка или Катрин.
Е, за момче съм избрала най-хубавото според мен, ще трябва да помисля повече, ако някога ми се наложи Wink

# 228
Аз съм против повечето чужди имена..звучат смешно, понякога дори абсурдно в съчетание с българска фамилия. Много се чудя на родителите, които в стремежа си да бъдат модерни кръщават децата си безобразно. Как ви звучи 'Марк-Антаний' , дори не ' Антоний'...на мен ми звучи като сто и някой си елемент в Менделеевата таблица  Joy Ами 'Изидор'? А 'Дейвид'? И като го викат за обяд ' Дейвидеееееее'...ужас...съжалявам, ако някой се обиди, но има прекрасни български имена и доста интернационални, които не звучат смешно и неадекватно.
Поради тази причина и нашите синове носят чисто български имена - Георги и Йордан и много се гордея с това! Най-малкото защото искам да се чувстват българи, да обичат страната ни и смятам, че с името се полага основата.
Чуждите имена са ми смешни и изпитвам съжаление към децата които ги носят - родителите им нямат идея какви подигравки ги чакат в бъдеще.
В тази връзка имаше една много хубава статия в списания "Моето бебе" преди време - "Кръстихме го Корни на дядо му Семко" - беше много показателна за тази нова мода в имената на децата.

# 229
  • София
Аз съм против повечето чужди имена..звучат смешно, понякога дори абсурдно в съчетание с българска фамилия. Много се чудя на родителите, които в стремежа си да бъдат модерни кръщават децата си безобразно. Как ви звучи 'Марк-Антаний' , дори не ' Антоний'...на мен ми звучи като сто и някой си елемент в Менделеевата таблица  Joy Ами 'Изидор'? А 'Дейвид'? И като го викат за обяд ' Дейвидеееееее'...ужас...съжалявам, ако някой се обиди, но има прекрасни български имена и доста интернационални, които не звучат смешно и неадекватно.
Поради тази причина и нашите синове носят чисто български имена - Георги и Йордан и много се гордея с това! Най-малкото защото искам да се чувстват българи, да обичат страната ни и смятам, че с името се полага основата.
Чуждите имена са ми смешни и изпитвам съжаление към децата които ги носят - родителите им нямат идея какви подигравки ги чакат в бъдеще.
В тази връзка имаше една много хубава статия в списания "Моето бебе" преди време - "Кръстихме го Корни на дядо му Семко" - беше много показателна за тази нова мода в имената на децата.

Не съм изчела темата и още нямам дете, но със сигурност няма да го кръстя с чуждестранно име. Освен че не ми харесва, мисля че се създават много смешни асоциации. Давам пример: извеждам си кучето в Борисовата градина, изведнъж се чуват викове:"Джимииии, Джимииии, къде си?" И очаквам някое кутре да излезе от храсите....но виждам една баба със забрадка да тича към детенце....е, някак си не ми върви....защо този Джими да не е Митко? А???

П.П. Само искам да спонема, че не съм родолюбка....съвсем НЕ.

Последна редакция: чт, 02 апр 2009, 18:53 от Red tree

# 230
Проблемът в тази тема е тесногръдието на много хора. България, а дори и София е едно голямо село, в което всеки зяпа у канчето на съседа.
Колко трябва да си изперкал, за да започнеш да съжаляваш чуждите деца заради имената им.

# 231
  • E-CLM & CH-VD

Едно дете, което е израснало с Кевинчо в детската градина, едва ли ще му се подиграва след време за странното име. Виж, ако родителите му непрекъснато му набиват в главичката колко смешно и грозно е името на другарчето му - тогава може и да му се подиграват.
Интересно защо децата не намират за странно да си играят с Майкъл, Кикаха, Изидор и който и да е? Може би защото нямат предразсъдъци.
А дали хилядите млади хора, принудени да заминат извън България по икономически причини, се чувстват родолюбци само заради типично българските си имена?

# 232
 Peace
Може и да сте прави - но за себе си!
Изказах лично мое мнение и не мисля, че е необходимо да се обсъжда, заклеймява или пък да ми се поставя диагноза - форума е точно за това - да се обменият мнения, идеи и пр.
Не съм задължила с него никого!  Hug

# 233
Моето дете е с чуждо име - на някои им харесва, на други им е смешно - така се отнасят възрастните.

Що, какво му е на Стефчо, па макар и Стивън

# 234
Peace
Може и да сте прави - но за себе си!
Изказах лично мое мнение и не мисля, че е необходимо да се обсъжда, заклеймява или пък да ми се поставя диагноза - форума е точно за това - да се обменият мнения, идеи и пр.
Не съм задължила с него никого!  Hug

Ако аз сега изкажа мнение, че съжалявам децата, на които им викат Жорко... това мнение ли ще е, или индиректна обида... 

# 235
  • София
Колкото до чуждото име с българска фамилия... То както е тръгнало след две поколения вече и фамилията ще е чужда  Peace
В крайна сметка всеки да си кръщава децата както си му харесва! Иначе ще се наводни с Иван-човци и Марийки. Дано децата един ден да си харесват имената, дадени от родителите им. Това, че не понасям чуждите имена, не означава, че не съм толерантна към избора на родителите, които са си кръстили децата по този начин. За мен е важно името на моето дете, а не на другите  Wink

# 236
  • някъде под слънцето...

Едно дете, което е израснало с Кевинчо в детската градина, едва ли ще му се подиграва след време за странното име. Виж, ако родителите му непрекъснато му набиват в главичката колко смешно и грозно е името на другарчето му - тогава може и да му се подиграват.
Интересно защо децата не намират за странно да си играят с Майкъл, Кикаха, Изидор и който и да е? Може би защото нямат предразсъдъци.
А дали хилядите млади хора, принудени да заминат извън България по икономически причини, се чувстват родолюбци само заради типично българските си имена?

Peace Peace Peace
само да добавя
помислете си колко патриоти4но би си 4увствала някоя
Галина(коко6ка), Васка(вана), Станка(уморена),  живее6та в Италия например(в скобите  е зна4ението на думите на италиански)?

# 237
  • София

Peace Peace Peace
само да добавя
помислете си колко патриоти4но би си 4увствала някоя
Галина(коко6ка), Васка(вана), Станка(уморена),  живее6та в Италия например?

Това ми хареса!  Joy

# 238
Ха , аз пък май ударих с един куршум 2 заека  Mr. Green
Дида е каката , малкия е Матю ( ей това за "Ю'то е моя идея ,като му изкарам акт за раждане  Wink) . Иначе и двамата са кръстени на родителите ни . Дъщеря ми е на майка ми Дида , сина ми е на свекър ми Матьо ( за Ю-то вече си признах).
 Обаче малкия тук си го записах както се спелва Матю на английски Matthew, а не както би се изписало на българки с латински букви. Където и да решим да живеем , няма да му е чак толкова "несъвместимо" името .
 А пък ако успеят и да ме убедят може и Матьо да го запиша в българския акт за раждане  Laughing

# 239
Желязко /ютия/ в Полско Laughing
Даже имаме много смешен случай  с едни гости от Полша по този повод .
Разговор между свекърва ми и полякинята гостенка, и двете слабо разбират другия език.
Полякинята вика на свекърва ми на полски : Тука преди малко видях желязко, а сега къде е?
свекърва ми: Аааа нямаме Желязко у дома./И обяснява за синовете си като усилено жестикулира/ Малкият се казва Свилен, а големият Евгени, Желязко нямаме. Naughty
Полякинята продължава: Ааа ама аз видях, че тука беше желязко. И така след като спорят известно време , накрая  всъщност става ясно, че тя търси ютия да си глади жената. Голям смях падна и до днес се смеем на тази случка. Joy

Общи условия

Активация на акаунт