Варна - протест във връзка с детските градини!

• 21 322
  • 493
  •   1
Отговори
# 375
мерси много.   bouquet

# 376
  • Варна
Тъй като няма да бъда утре на срещата искам да кажа и моето мнение по въпроса. За мен основното е, че трябва да се строят нови градини, защото така или иначе Варна няма да става по-малка, а ще се разширява и съответно децата и ще стават все повече и повече. Наясно съм обаче, че няма как да се открият 2000 нови места в близките месеци/година, т.е. периода, който всички нас ни вълнува, защото както писа една потребителка малко по-нагоре след 2-3-4 години нашите деца ще са вече в училищна възраст. Най-краткосрочното решение освен разбира се построяването на тези 2 градини, които са предвидени за тази година е паричното обезщетение за родителите с пълен набор от документи, чиито деца не са приети в общински градини и са записани на частни такива, в това число клубове или пък ползват услугите на детегледачка /последното го уточнявам изришно защото във Варна лицензираните частни детски градини са 3 или 4 и за тях също има списък от чакащи/. Откриването на полудневни детски градини към читалищата с педагог и такса пропорционална на тази в целодневните градини /мисля, че yasmina беше споменала за такава в която ходи нейното дете и би могла да сподели схема/. Създаването на родителски/граждански комитет, който да има ролята на контролен орган по отношение на разходването на отпуснатите средства за детски заведения.  В една съседна тема например беше даден линк към статия, в която беше написано, че наемът, който "Малкият принц" трябва да плати на общината за 10 г напред е 1,1 млн лв. Не знам какъв е разчета за строителството на 1 детска градина, но за да има смисъл тази общинска града да се дава под наем за ЧДГ то с тези пари би следвало да се построят поне още 2 нови градини с такъв капацитет. В противен случай би следвало да се изисква наемът да е по-висок или сградата да се освободи /нямам нищо против частните градини, още по-малко против "Малкият принц", но при тази криза с липсата на места в общинските такива е цинично да се дава точно тази сграда под наем и да се твърди, че това са възможностите на общината и нови градини и места за построяването им няма/.

Последна редакция: сб, 04 апр 2009, 21:19 от sharli

# 377
lala намира се на пешеходната алея по средата преди паметника от дясно  на кръстопът е ( до тази оградената с мрежа площадка е близо ако се сещаш с люлките и парзалките)
представлява едно паднало дърво и много голяма поляна
та на този кръстопът има една палма в средата и до нея се нареждат пуканки , балони да продават
sharli схемата на тези занимални общинските е много проста ,аз даже взимам с мен и една майка - моя приятелка  , мойто и нейното са в една група , но тя не влиза тук
та ние двете като виждаме нашите деца с какво желание я посещават  и че ако я намаше тази занималня и както не са приети на градина и си седим и си чакаме да се освободят места в горни групи и не става, ( 2 пъти вече подаваме документи) просто не ми се мисли

след протеста  на другия ден когато  пак се събрахме сутринта бях 50 на 50 дали да дойдем , защото имахме ангажимент , но събужда се мойто и почва да пее новите песни които  е научило  за великден и да говори за децата от там и ми казва хайде да ходим при госпожата , при приятелите- ами казвам ви скочих като тапа и събудих другата майка на пожар (дамата с бялото палто, някой я знаят , но тук не влиза) и викам давай да ходим , може да не е идеален варианта на тези занимални , защото са на 2 смени поради липса на помещения и се лишават от сън през месец , и биологичния им часовник - постоянно се налага да го сменят , което не е добре, ами ако го нямаше това местенце .....
градини трябва да се строят  постоянно, но не трябва да се допуска  това ; за това дете място има  - за това няма къде

# 378
  • Варна
И аз ще дойда

# 379
Аз мога да давам идеи он-лайн, но не мога да отделя в момента време за срещи..
Сама съм утре с детето, а и имам служебни дела за наваксване, че шефа вече гледа страшно

# 380
Понеже съм извън Варна няма да мога да дойда, но понеделник мога да дойда в Общината  Peace

# 381
Мили мами, не се отказвайте! НО нека не се настоява само за нови ДГ. След 4 години децата ви ще бъдат първолаци. И тогава къде ще ги приемат? Сами знаете, че проблема с ДГ е от няколко години. Същия проблем започва сега с училищата и приема в тях. На територията на Варна няма построени нови училища. Оптимизацията на училищната мрежа обхвана само 1 ЕГ и ФЕГ, които ги разделиха. Но за сметка на това Цветния остана само с едно училище с прием от 1-ви клас. На "Цар Симеон" му строят вече година и нещо салон, но училището си е в старата сграда и приема на първолаци не е увеличен въпреки застрояването и населяването на района с млади семейства с деца. Там и градина няма /на Слънчо й правят ремонт, а там е района/ Преди 2 учебни години намалиха района на училището, тъй като едвам поеха децата в близост до него, а блоковете на Владислав /които от 30 години са му район/, останаха извън района му. Страшното е, че управниците не ги е грижа. Един ми заяви, че "...това е проблем на следващото управление..."   #Crazy и напусна заседанието на Комисията по образование.

# 382
Чудесен е е ентусиазмът, който набирате, но нещата няма да свършат до сформирането на работната група. Да ви напомня само че искахме Обществен Съвет, а не Работна Група към Временна Комисия в Общиснския съвет.Функциите на двете са различни...но и това е добро начало....Та нещата няма да свършат до тук, оттук нататък започва истинската работа. Пазете ентусиазмът за редовно посещаване на Комисията по Образование и Новата Комисия с наше участие. Ще трябват хора и  посещаване на заседанията на Общинските Съвети. Сами видяхте, контрол трябва да се упражнява и това е нашето място, за наблюдаване работата на общинските съветници , които сме избрали и за реагиране, когато не работят адекватно. Често на заседанията им се правят опити да се прогласува нещо, с което повечето дори не са запознати а е очевидно не в интереса на обществото.
Гражданският контрол трябва да бъде на всички нива!
Относно тези , които ще бъдат в Работната Група,
 1во - трябва да са хора, които няма да се поддадат на натиск от страна на директорки на ДГ, работодател или предложения на общинари,
 2ро - трябва да са хора, които ще решават проблема генерално, а не на парче, т.е трябва да виждат достатъчно ясно коренът на проблема,
 3то - трябва да имат все пак възможност за събрания в работно време,
плюс е опит в сферата на утвърждаване на гражданските права и работа с институциите, познаване на структурата и организацията на ДГ и училищата(на проблемите в тях)....
Ако има детски учителки и/или директорки, които познавате и ще имат желание да работят в тази насока, ще са много полезни с опита си.
Също е добре да има хора, които разбират от финансите в строителството - кое за колко пари и за колко време се строи.

http://www.moreto.net/novini.php?n=41184
Днес+   2009-04-02 18:02:37

Правилата за прием в детските градини във Варна ще бъдат променени. За целта ще се създаде и работна група, в която ще влязат и представители на родителите.

На сесия днес варненските общински съветници решиха в състава на комисията да влязат: Павел Димитров от ГЕРБ, Неделчо Михайлов /Нашият град/, Валерия Ангелова и Николай Джагаров от БСП, Цвета Георгиева от “Атака” и Красимир Маринов от “Отечество”.

Павел Димитров днес се присъедини към срещата на председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов с протестиращите родители. Той се включи, за да обясни пред медиите, че гербаджии не били организирали протестите пред общината вчера.

Шефът на местния парламент обеща пред майките, че през тази година във Варна ще бъдат построени още три нови детски градини, освен предвидените две. Родителите обаче не бяха допуснати до заседанието на Общинския съвет. Полицаи охраняваха както входа на зала “Пленарна”, така и фоайето пред кабинета на председателя на ОбС.

Досега на сесии са допускани всякакви протестиращи. Преди време дори общественикът Росен Марков успя дори да се съблече по бельо по време на сесия, преди да го отведе полицията.

Подлагат ни бананова кора, промяната в правилата за прием няма да доведе до увеличаване на ДГ или местата по тях! Това вече сме го коментирали!

Предложения и обосновка за уастници в работната група ще ви дам на срещата  - до скоро!

Последна редакция: нд, 05 апр 2009, 10:29 от Маришка

# 383
Момичета, аз днeс съм "отцепник"  Sad Мaлкият се събуди с температура  Cry Надявах се баща му да се върне po-rano да го гледа, но явно ще се забави. За съжаление няма да мога да дойда. Кaквото и да решите съм с вас Peace
Пишете после тук  Hug

Последна редакция: нд, 05 апр 2009, 13:27 от tsve_te

# 384
  • Варна
За съжаление и моите планове се объркаха.... #Cussing out Всяка неделя става така правим си планове и после......ни ги развалят....Утре за колко е срещата никъде не пише..

# 385
момичета мен утре ме няма - вместо следобед се наложи да отида  на работа сутринта.

# 386
Тъй като няма да бъда утре на срещата искам да кажа и моето мнение по въпроса. За мен основното е, че трябва да се строят нови градини, защото така или иначе Варна няма да става по-малка, а ще се разширява и съответно децата и ще стават все повече и повече. Наясно съм обаче, че няма как да се открият 2000 нови места в близките месеци/година, т.е. периода, който всички нас ни вълнува, защото както писа една потребителка малко по-нагоре след 2-3-4 години нашите деца ще са вече в училищна възраст. Най-краткосрочното решение освен разбира се построяването на тези 2 градини, които са предвидени за тази година е паричното обезщетение за родителите с пълен набор от документи, чиито деца не са приети в общински градини и са записани на частни такива, в това число клубове или пък ползват услугите на детегледачка /последното го уточнявам изришно защото във Варна лицензираните частни детски градини са 3 или 4 и за тях също има списък от чакащи/. Откриването на полудневни детски градини към читалищата с педагог и такса пропорционална на тази в целодневните градини /мисля, че yasmina беше споменала за такава в която ходи нейното дете и би могла да сподели схема/. Създаването на родителски/граждански комитет, който да има ролята на контролен орган по отношение на разходването на отпуснатите средства за детски заведения.
Това е и моето мнение Hug

Детето ми започна да посещава полудневен клуб и въпреки, че ще се наложи през месец да се лишава от следобедният сън, плюсовете от социален контакт ще са в повече.

Събраха ли се поне 5-6 желаещи за срещата в понеделник сутринта?
Трябва да искаме постижими неща в кратки срокове, на всички е ясно , че 2000-те деца от 2006 набор например няма да ги огрее тази година с 2-те детски градини и няколко пристройки. Да искаме компенсации за неприетите деца, полудневни занимални, то строежа на детските градини е ясно, прозрачност на приема.......

Вече си мисля, че колкото по-нормално семейство имаш, толкова си по-прецакан за съжаление:) Joy

# 387
Още веднъж се извинявам, че не успях да присъствам на срещата до "кривото дърво"   bouquet Някой ще ни запознае ли какво решихте? Утре кой ще присъства? Или направо утре ще пишете?

# 388
Добро утро,
Какво стана вчера? Какво решихте? Надявах се някой да е писал вече.

# 389
Първо за "кривото дърво" - решихме, че е най-добре наредбата по приема изобщо да не се бута ДО КРАЯ НА СЕПТЕМВРИ, когато ще е ясно колко точно деца ще останат без градина, а с редовни документи. Освен това, приоритетът на исканията ни са строежът на градини да задоволи недостига на места, а не набутването на 100 деца в група и отпадането на деца по социален признак.

Днес:
1. г-н Гуцанов каза, че 6 нови градини ще се строят до края на септември /всъщност като го попитахме за срока не отговори конкретно, но ние ще настояваме до септември да са готови/ - една във Виница, една в Аспарухово, и четири във града. Едновременно с това ще подновят "Слънчо" и ще започнат д-р Головина на Цар Асен.

2. Обществения съвет ще включва всички равнища на образованието във Варна /от Ректори, през директори на градини и училища, специалисти в различни области и ние - майките и бащите на децата/.

3. До сряда трябва да му предадем шест имена на хора, които ще влязат в Обществения съвет от страна на родителите. Шест от нас и нашите семейства.

4. За това утре - от 19,00часа на Амфитеатралната площадка под Пантеона в Морската градина трябва да се съберем, за да решим кои от нас ще ни представляват в съвета, а също и да посочим още поне 12 - 18 души, които ще поемат щафетата, когато някой от първите шест не могат да присъстват на ротационен принцип. Всички, които могат задължително да дойдат!!!!!

5. Трябва да си направим общ скайп, защото трябва всички да знаят какво се договаря, и да имаме равен достъп до информация.

Общи условия

Активация на акаунт