Варна - протест във връзка с детските градини!

• 21 438
  • 493
  •   1
Отговори
# 225
Ами дайте от сега да подготвим нов протест за 1 юни. то е ясно, че до тогава нищо няма да се случи към по-добро. Имаме и време, и желание.
Днес ми направи впечатление, че никой от Ос не отговори защо са спрени ремонтите и дострояванията на вече съществуващи градини, както и защо не започват предвидените нови строежи. Всеобща тайна е, че Общината бави парите на изпълнителите. Затова и ремонтът на "Слънчо" е спрян, а не защото е пропаднал първия етаж (както се говореше)

# 226
  • Варна, морето и сините вълни!
На 1.06 можете да повикате за подкрепа и родителите на децата в чиио ДГ ще се правят великите ремонти с евро парите. Казват че 50% от децата ще вземат в сборни групи (в по една рупа  приемна ДГ се настаняват дец от 1ва до 3 та грпа) Остават обаче 50% които си остават без градина посред лято, когато е сезона!Това е само идея де Peace

# 227
Родителите стават все по силни, обединени и осъзнати. Днешният протест го показа.
Странно е да се очаква точно родителите да знаят всичко, да са изключително подготвени или организирани при положение, че са се дигнали от опашките пред детските градини и са отишли директно пред общината. Но това според мен е по-добре, отколкото да се оплакват на близки и познати!

Учудващо е, колко неподготвени са всъщност общинските съветници, както и представителите на администрацията. Именно тяхно е задължението да са знаещи, да имат предложения, решения и визия за справяне с проблемите. Поведението на Кмета е доста нелюбезно, а някои от изявленията обидни, цитираните цифри не са подкрепени с конкретни доказателства.

Peace Катюша, радвам се че не съм единствената, която е на мнение, че само ако натрупания опит се предава на идващите след нас, има шансове за напредък.

Последна редакция: чт, 02 апр 2009, 11:56 от JuliaP

# 228
Това е предложението за конкретни искания пред ОС Варна след малко в 9 часа:

Проблемът с недостига на места в детските градини не може да се замени изцяло с парично компенсиране. По-важния аспект е, че за половината деца няма да има възможност за достъп до социално- образователна програма. За постигането на подходяща среда за развитие на децата е необходимо цялостнотно планиране на социлните и образователни услуги , които се предлагат в нашия град.
-   До септември 2009 да бъдат завършени всички започнати ремонти.
-   До 01.05.2009 да се определят срокове  за започване и приключване на строежите за нови детски градини по Дългосрочната строителна Програма на община Варна 2007/2013г – общо 5 на брой: ЦДГ в кв. Младост Проектант –“Фрибул” ЕООД, ЦДГ на ул. “Цар Симеон”  Проектант- “Фрибул”ЕООД (по план започната през 2008 и завършена 2009), в двора на ОУ”Хр. Ботев” Проектант- “Ератоконсулт”ЕООД, ЦДГ на ул.”Капитан Райчо” Проектант-“Декуманус”, ЦДГ в района на ул. “Батак”.
-    Компенсации за децата с редовни документи за прием, останали без място в детските градини с по 150лв/месец за дете, докато не се намери решение с местата в детските градини.
-    Да бъдат разкрити  алтернативни форми за социално-образователни заведения с полудневен режим за деца от 4 до 6 г., към читалищата или други подходящи общински сгради, с такса близка до таксата на общинските детски градини. 
-   Да се подпомогнат частните инициативи свързани с приоритетни* социални дейности за нашата община, като:
а)Се определят за всяка календарна година приоритетните* социални дейности, които ще бъдат спомогнати от общината
б) да се освободят частните сгради от местните данъци и такси, в които се извършват соц.дейности с приоритет
в)да се отдават безвъзмездно сгради и помещения – общинска собственост за развиване на приоритетни* социални дейности
* приоритетнa социалнa дейност e създаването на социално-образователна среда за нашите деца, за всяка една възраст.

Така Община Варна ще изпълни предписанията на подписаната от РБългария Конвенция за закрила на детето, като се погрижи за нормалното развитие на децата и осигури на родителите възможност за трудова заетост.
Статистиките за броя на регистриранитемолби и приетите деца,  кандидатствали в детските градини по възрастови групи, може да изискате от Общинска администрация и да планирате необходимите за компенасация средства според сроковете за изпълнение на новите детски градини.

# 229
  • Варна, морето и сините вълни!
Мили дами, вие бяхте ли вчера на протеста пред Общината? Така както чета май някои от вас  са били само за купона. Нито една от вас не изказа адекватно мнение. Никой не отрича че има недостиг на детки градини и ясли. Но ще отрече ли някой построяването на детската градина до Кауфланд? Или на другите детски градини които се ремонтираха в Левски? Ще отрече ли някой че последните 20 години това са първите детски заведения ремонтирани и изградени на ново. Живея до Кауфланд - детската градина е прекрасна. И евала на Председателя на Общински съвет Борислав Гуцанов, че вчера съвсем адекватно и подробно обясни пред всички ни  какво става въпрос, какво предстои, къде.
Не съм била там, но не вярвам някой да е бил там за купона!
Никой не отрича че са построени тези ДГ! Но градината до Кауфланд колкото и прекрасна да е не работи към момента. А и тези 2 детски градини са хубаво нещо, но са крайно недостатъчни! И къде спаха толкова години? Защо се затвориха толкова много ДГ? От поне 4 години само обещават. За 4 години 2 ДГ и няколко пристройки ще ме прощавате но са крайно недостатъчни за НАЙ - ДОБРИЯТ ГРАД! Sick
Защо като всичко е по мед и масло децата които все пак са късметлии и влязат в ДГ са натъпкани като сардели в една стая? Защо само част от децата имат шанс за обрзование?
Това за купон ли е?

# 230
Детски дом Гаврош - това е бивша ДГ. В момента се ползва за циганчета които уж спасяват от лошите им родители и нещата се финансират от фондация. Добре, но нека тази фондация си построи сграда и тази да я даде на нашите деца, или да си ползва тази сграда, а да построи нова за ДГ.
Оп оп оп.....
Детски дом Гаврош, се намира върху терен, който от известно време насам е частна собственост......и както се сещате, скоро и циганчетата няма да ги има....
Въпроса е по-скоро, кой глупак направи така, че няколко ДГ в града се оказаха с реституционни претенции, от хора, които вече са били обезщетени от държавата/общината???

# 231
  • Варна
Мили дами, вие бяхте ли вчера на протеста пред Общината? Така както чета май някои от вас  са били само за купона. Нито една от вас не изказа адекватно мнение. Никой не отрича че има недостиг на детки градини и ясли. Но ще отрече ли някой построяването на детската градина до Кауфланд? Или на другите детски градини които се ремонтираха в Левски? Ще отрече ли някой че последните 20 години това са първите детски заведения ремонтирани и изградени на ново. Живея до Кауфланд - детската градина е прекрасна. И евала на Председателя на Общински съвет Борислав Гуцанов, че вчера съвсем адекватно и подробно обясни пред всички ни  какво става въпрос, какво предстои, къде.

И аз не съм съгласна с мнението ти. Бях там! Не отричаме нищо направено и аз се радвам на ДГ Делфинче и какво като не можем да бъдем приети там, само минаваме и цъкаме.
Моля не забравяйте, че кмета е трети мандат кмет от по 4 години, от 99та или нещо такова е кмет и това че от 1-2 години са се активизирали въобще не ги оправдава за предните 7-8. Даже е срамота!!! Щото точно те са продавали старите сгради на ДГ. И Общинските съветници повечето от доста време се подвизават там, да не се правят на ударени

# 232
Смятах да идвам от 9ч днес .Но личната лекарка на сина ми реши да ни накара да чакаме за бележка за яслата 40 мин. Rolling Eyes Явно приоритет и бяха бабите ooooh!

# 233
ето нещичко от Днес+
Още три нови детски градини ще строят във Варна
02.04.2009 10:38

Три нови детски градини ще бъдат построени във Варна – в районите “Приморски” и “Вл. Варненчик”, както и близо до Автогарата, заяви днес председателят на Варненския общински съвет Борислав Гуцанов, по време на среща с протестиращи родители.

Той припомни, че освен тях вече е започнала и процедурата за строежа на две нови забавачки – в “Младост” и “Аспарухово”. Гуцанов посочи още, че в близост до детска градина “Детско градче” ще бъде взето допълнително помещение под наем, където също ще има място за нови групи деца.

Тъй като недостигът на места е най-значителен при най-малките, обмисля се вариант децата от IV група да ходят на предучилищна подготовка в училищата, което ще освободи места за по-ниските възрастови групи.

От своя страна родителите настояха за прозрачност на приема. След името на всяко дете трябва да бъде изписано, дали е влязло с предимство, смятат те. По мнението на някои от тях, трябва да бъде въведена и квота за децата с предимство.

Според представителите на местната власт обаче е достатъчно да бъдат променени правилата за прием и това ще реши проблемите.

Сесията на Варненския общински съвет днес е недостъпна за родителите. Заради проваленото заседание вчера, днес униформени служители не допускат протестиращите в залата.

# 234
О ние им предлагаме варианти ,но никои не ни чува Wink

# 235

то простотията по хората ходи, virna теб те е посетила мнооооогократно
а за купона пред детските градини защо нищо не каза - изкажи се и за него да те чуем

# 236
  • Варна
Здравейте протестиращи майки! И аз вчера бях на мястото на "горещата точка", но това което се случи не е много повод за гордост от наша страна. Интереса е наш и нашие деца нямат къде да ходят на градина.Но на всички ни е ясно, че с магическа пръчица не стават нещата. До сега не бях имала личен контакт с шефа на ОС - Б. Гуцанов, но от вчера съм очарована от компетентността  с която ни представи какво е направено и какво е заложено тепърва относно изграждането и отремонтирането на детските градини и ясли.
Мисля си че май вместо да протестираме е по-добре ние да предлагаме варианти на действие и алтернативи за удовлетворяване на собственият ни интерес. Не е никак лесно и просто! То ако беше нямаше да съществува въобще проблема и вчера да сме там.... вардейки ни полицаи!!!

И аз бях там с двете си деца. Не съм очарована!!! Не е МОЯ работа да давам идеи, въпреки, че се опитвам да го правя. Никой не идва да свърши моята работа. Те са във високата сграда, за да мислят, а не да са в услуга на трибуквени и не само групировки. Нали плащат на специалисти. Има интернет, може да се поразровят да помислят... ПО ясни причини днес не бях пред общината, но от по-горния пост става ясно, че са се погрижили да няма протестиращи родители. Очарована ли си от отношението на КМЕТА към протестиращите??? Аз не съм и не бях и преди 2 години. Не съм махленка и не изпълнявам ничия поръчка!!!! Не му прави чест! И не мисля, че преминаването на 4-та група в училищата е решение, защото скоро няма да има място и за учениците. Прелива се от пусто в празно и се замазват очи.
И за да не кажеш пак, че съм за купона там: изказах мнението си пред журналистите, а не бях просто на лафче.
Съжалявам за несвързания си пост, но съм бясна. За съжаление мирните протести придвижват нещата" по лъжичка на година"

# 237
Такива новорегистрирани защитнички на Гуцанов - чак сте смешни, по-точно смешна, щото съм убедена, че е едно лице, хайде моля ви, не пасем трева  Laughing

# 238
Вчера бях, но днес по обясними причини не можах да дойда.Какво стана с нашите искания за прозрачност на приема и ако тези обещания за три нови детски градини не бъдат спазени от кого да искаме отговорност. А какво стана с децата, които няма да бъдат приети и градини все още няма.

# 239
  • Варна
Вчера по опашките се говореше / незнам доколко е вярно /, че за новата ДГ до Кауфланд от обявените 25 места, вече са обещани 16 / 6 за Общината, 8 за фирмата строител и 2 за фирмата озеленител на ДГ/. Ако това се окаже вярно, Общината ще е построила нова ДГ за 2 млн. лева и  свободни само 9 места за 1-ва група. То не ,че и 25-те са много.

Някой има ли информация дали това е истина ?

Общи условия

Активация на акаунт