Да живеем в хармония със себе си - 4

• 72 053
  • 1 151
  •   1
Отговори
# 420
Ето малко информация на български: http://www.dnk.bg/index.php?id=14
Всъщност са доста приятни и неверотно витаминозни, действат добре и изчистващо на черния дроб, но и свалят леко кръвното, кръвната захар. Може да си слагате в микс от сушени плодове и тогава не се усещат силно, а по-скоро по-киселки от стафидите, суш. череши и разнообразяват вкуса.

Да ви питам давате ли екзотични плодове на децата и как им понасят? Личито също ми е любимо, а и доста други, но тук са доста скъпички и са по-скоро като екзотика, а не за постоянна употреба. Но от по-обикновените: манго, папая, ананас - така за разнообразие, давате ли? Че в момента още не са излезли любимите ни череши (ягоди и малини малкия до 3 г. не трябва да яде, да не се алергизира), а и дините са едни такива още гумени, ябълките и круши - едни огромни и незнайно откъде (пак ги ядем де), но в този сезон май хапваме повече салати.

# 421
Да ви питам давате ли екзотични плодове на децата и как им понасят? Личито също ми е любимо, а и доста други, но тук са доста скъпички и са по-скоро като екзотика, а не за постоянна употреба. Но от по-обикновените: манго, папая, ананас - така за разнообразие, давате ли? Че в момента още не са излезли любимите ни череши (ягоди и малини малкия до 3 г. не трябва да яде, да не се алергизира), а и дините са едни такива още гумени, ябълките и круши - едни огромни и незнайно откъде (пак ги ядем де), но в този сезон май хапваме повече салати.

Понеже съм донякъде привърженичка на принципа за ядене на храна, която е характерна за географската ширина, в която си роден.......или ...по- скоро живееш и си се приспособил........
Т.е. такава храна, която расте там, където живееш, затова вкъщи преобладава такава храна.
Предлагам и екзотика, разбира се, но по- малко. Само авокадото ни е доста застъпено. Особено при малкия, защото той много го обича.
манго яде с удовлствие......
По принцип ТОЙ СИ ИЗБИРА САМ. Аз предлагам и ако му харесва, давам....
Без ЯБЪЛКИ обаче не можем..........това е плод, която се омита в промишлени количества целогодишно.
Тук имам възможността да купувам хубави натурални, немски био ябълки.

Ананас и манго също обича и давам. Нямаше годинка, когато предложих манго ......и много го ядеше!
Личи не съм му предлагала още.
Дините се омитат, но в сезона, иначе не купувам.
Толкова е огромно разнообразието от плодове, че не бързам да експериментирам с екзотика.
Още повече, че тя не е характерна за кухнята на моя дом Simple Smile....... 

# 422
realist, мерси   bouquet! Ще почна с твоята книжка, за да надграждам постепенно.
Решила съм да си поръчам от Китай годжита, а за спирулина ... малко си ми е страх, честно казано, как ще ми се отрази. Споделям убеждението на realist за храненето според геогр. разположение. В размисъл ще съм следващите дни за китайската си поръчка  Tired

# 423
Е, аз пок досега не бях чувала и виждала Личи.
М-ник, къде си ги срещала по нашите пазари?

На детето съм давала ананас и манго да опита - мангото го отхвърли категорично, но от ананаса хапна. Толкова е бедно в момента откъм плодове, че разчитам и на екзотиките (вкл. круши от Аржентина), а и засега трябва да избягваме цитросите, така че съвсем се ограничава избора. Специално за ананаса - исках детето да го опита заедно с баща си (като ПЗ), защото аз направо не мога да го понасям и не ми се щеше да не предложа на детето по тази само причина.

Годжитата, или Лиций, ми ги беше проперъчал горещо един специалист по ТКМ, дакато правех курс на лечение и ми бяха много вкусни, макар да имат един леко тръпчив вкус.

Весито, спирулината е много ОК, само може да блокира донякъде усвояването на желязото, но ако си месоядна, едва ли ще ти е проблем.

Момичета, известно е че присъствието на вит. С повишава обсорбирането на не-хемово желязо. Въпросът ми как осигурявате това присъствие в храната си без да правите неподходящи хранителни комбинации. Аз се сетих единствено за богати на вит. С плодове половин час преди основно ястие с богати на желязо зеленчуци, варива, зърна...

Последна редакция: пт, 08 май 2009, 13:36 от Meg!

# 424
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
аз нещо не мога да ям всички плодове и зеленчуци , типични за географския ми район Rolling Eyes

ябълки не обичам, аз плодове много малко ям де и това са ананас, манго и 2 пъти в годината банан Rolling Eyes
от зеленчуците не мога да преработвам чушки, не обичам краставици, тиквичките са ок, но смесени с нещо си...

намерих един сайт на немски, трябва по-задълбочено да гопрочета, където пишеше, че е вредно да се яде ръжен хляб със сладки плодове или сладко... забравих защо.

там пишеше за неподходящите комбинации между храните, но не ми е останало време да се задълбоча.

# 425
Аз ако мога, на ябълки, мандарини и кайсии бих прекарала живота си. Laughing
Ама тия мангота, ананаси  Blush Хич не ги и поглеждам, не мога да си представя да ги опитам, даже.

А иначе обичам да опитвам чужда храна, едно време суши много обичах.

# 426
Аз пък немога да накарам Ванко да яде плодове и зеленчуци Cry,даже сега незнам какво му става,но яде само кренвирш и пастет,направо много съм притеснена.Ако някои може да ми помогне да дава съвети Praynig
Лошото е че даже не иска да опита,например знам че праскова ще му хареса но не опитва това се отнася и за други плодове,а за зеленчуците да не говорим.Вече косата ми настръхна,давам му някакви витамини Floradix Kindervital уж да му възбудят апетита,ноооооо ефекта е нулев. Confused

# 427
Златина, ами тук едва ли има някой в чийто хладилник да влизат кремвирши, пастет и подобни... Знам, че може да е много трудно с детете на 3-4 години да се обяснява за храна и пр. но Вери сподели опит наскоро и явно има работещи подходи. Ако в къщата няма много други избори за храна, ако мама, татко и батко ядат плодове и зеленчуци и на мен ми се предлага друго, сигурно ще отказвам известно време, а после ще опитам...

# 428
  • Пловдив
Да, номерът е тези "храни" изобщо да не се купуват вкъщи.  Wink

И ние ядем месо, но от мноого време не купувам колбаси, готова кайма, пастети...
Пастет, ако имаш домашно приготвен, няма лошо да яде, щом ядете месо, но в този от магазина, кой знае какво има, рога и копита, всичко друго, но не и месо...

И винаги на масата да има купа с плодове...

# 429
Играе ли някой паневритмия?
Утре на централния вход на Южния парк, 10.30ч ще се играе... някаква инициатива за "насърчаване на спортуването и излизането на открито на децата".

# 430
Да добавя още нещо за Лиция: единственият, засега, плод най-богат на вит.Ц; около 500 пъти повече спрямо портокала.

Екзотични плодове ядем и давам; най- вече ананас, манго, папая; личи съм купувала по- рядко; други по- нестандартни плодове мисля, че само съм ги гледала в магазина, не са влизали вкъщи. Simple Smile. Но най-много ядем ябълките. Маги почти всяка сутрин иска ябълка. Ясен както ме види, че хрупам този плод, иска и той. Справя се чудесно за възрастта си /държане и ръфане / с цяла ябълка. Тези седмици и диня похапваме сладко сладко. Зимата наблягахме на грейп, портокали и мандарини. Гледам вече по- малко ги търсим.

Мег, чела съм и знам, че "вит. С повишава обсорбирането на не-хемово желязо", но сякаш не се стремя да го спазвам, не съм се сещала. Но сега като се замисля, примерно едно смути от зеленолистно или кълнове от елда + плод богат на вит.C / или лиций  Wink /, би изпълнило това условие.

Златина, много е важен примера вкъщи. На първо време не купувай неща, които не искаш детето/децата да ядат. От месото купувай само чисто.

# 431
Мег, аз гледам да го спазвам това за желязото. Давам копривена или друга зелена крем супа без млечни и с малко лимонов сок, като добавям и малко цвекло. Като се пасира не се усеща. Сутрин давам понякога просо, елда, овесени ядки с банан или друг плод. На някои супи слагам жълтък, без да включвам млечни. Давала съм и смути от магданоз, лапад и плод.

Златина, единственият изход от тази ситуация е да не се купуват въобще такива неща. Няма как да ги яде, ако ги няма в хладилника и никой друг в семейството не ги яде. И моята дъщеря в България й бяха предлагали няколко пъти кремвирши и беше очарована от тях. А както е слаба и доста придирчива към храната просто се разтопяваха да я гледат как обича кремвирши. Накрая забраних да й дават, а тук въобще не купуваме и ги забрави.
Опитвала ли си да му даваш нов плод докато е залисан в нещо? Моята дъщеря също трудно опитва нови храни, дори и плодове. Първият път й давам мъничко, докато й показвам картинки или гледа някое филмче. После като е вече познато и й харесва яде без проблем.

М_Ник, аз съм давала два пъти ананас и ефектът естествено беше дни наред разстройство. Манго давах малко, но не го хареса. 

Реалист, откъде купуваш годжи берита? Аз не съм виждала в наше село.

Момичета, вярвате ли напълно в биото? Аз купувам повечето неща био, но като потребител си имам съмнения. Особено за нещата от Китай, чиито контролни органи са пак там някъде. Гледам в супермаркета био саламите са на цената на другите салами. Онзи ден гледах био вино за 2евро 0.75л. Не че пием вино много, но ми е интересно как може да е толкова евтино. Един приятел каза, че гроздето било отглеждано без пестици, но технологията е същата, тоест консерванти, аромати, оцветители пак има. В Германия имаше скандал преди години за животни, хранени с фураж, който е стоял в складове, където преди е имало Нитрофен.
Какви са тези био бульони на кубчета? Не пише да имат глутамат, а на вкус са почти като другите. Ако съберете същите съставки в домашни условия, никога няма да придобие същия вкус бульона. Как става номера  newsm78
Също и за яйцата и млякото. Има ли гаранция, че животните се гледат по-хуманно? Те може да не се тъпчат с антибиотици и хормони, но дали не живеят пак в тесни клетки и пр. (гледах преди време част от Земляни и не ми излиза от главата)

# 432
Личи сигурно си виждала, но не си го познала, защото стои забутано по щандовете на големите супермаркети, при екзотичните плодове, те са в дъното обикновено. Имаше вчера в Пикадили, в Хит има (там е с/у входа), даже в нашия ВМВ супермаркет бяха взели. Вкуса е сочен и вкусен, нещо между ягода, грозде и нещо друго.

А за желязото - най-лесно се усвоява, като ядеш храни със желязо (пълнозърнести, боб, леща, елда,...) със салата - домати, чушки, краставици, марули - във всички има вит. С. Също чай, кафе не трябва със желязосъдържащи, танина не позволява да се усвоят. Ето и за съдържанието на желязо в храните:
http://www.bg-mamma.com/?action=article;id=532

Виви, и аз от това се опасявам за ананаса, пресен ли го хапва детенце или на компот?
Иначе и на нас цитросовите ни дразнят стомаха.

# 433
Еовин ,

И аз ако мога само на ябълки .........и др. плодове бих я карала ........ Grinning
имала съм периоди, в които съм била само на плодове .... и съм се чудела как да ям и друго.........

Гледам и синът ми вече без плодове не може. Хрупа ябълки с  огромен кеф!
Аз пък немога да накарам Ванко да яде плодове и зеленчуци Cry,даже сега незнам какво му става,но яде само кренвирш и пастет,направо много съм притеснена.Ако някои може да ми помогне да дава съвети Praynig
Лошото е че даже не иска да опита,например знам че праскова ще му хареса но не опитва това се отнася и за други плодове,а за зеленчуците да не говорим.Вече косата ми настръхна,давам му някакви витамини Floradix Kindervital уж да му възбудят апетита,ноооооо ефекта е нулев. Confused

Явно си създала лоши навици и сега ще е трудно да ги промениш от раз.

Първото нещо, което трябва да направиш, според мен, е да не даваш синтетика........спри витамините.

започни лека - полека да приготвяш ястия, богати на зеленчуци, но наподобяващи това, което синът ти възприема и харесва.
Бъди търпелива и постоянна. Не купувай пастети и кренвирши.
Направи една голяма плодова салата, като сложиш плодове, които синът ти обича. Поднеси я в красива чаша. Така ще го заинтригуваш да опита.
Лека - полека Ванко ще си иска сам поредната порция ....... Wink

Мег,
момичетата са ти казали много хубави идеи, аз бих допълнила  нещо, което гледам да го спазвам веднъж на десетина дни. Готвя червена леща /тя е много богата на желязо/ и след като съм изключила котлона, добавям много магданоз /богат на витамин С /
Поднасям винаги със сурови чушки- те също са много богати на витамин С или салата.
На всички вкъщи ни е много вкусно.
Редовно давам към ястията сурови чушки в отделна чинийка- те са много богати на витамин С.
Като готвя просо /много богато на желязо/, избягвам да го съчетавам с млечни.
Например правя каша от просо с коприва.
Или печени кюфтета на хартия от просо, малко овес и спанак.......

Maktub ,

играла съм Паневритмия.......но сега съм, за съжаление, далеч. Simple Smile
Много се зарадвах обаче на хубавата новина! Дано се съберат повече хора и деца там и се насладят на хубавото преживяване!
Ако ходиш, разкажи, моля те,  как е минало Praynig Simple Smile

Виви

годжи берита намерих в Reformhaus. (http://www.vitalia-reformhaus.de/)
Но ако при теб има китайски или азиатски магазин, там също по всяка вероятност ще намериш Peace

За доверието към био-продуктите и аз бях споделила  по- рано своите опасения. Тогава даже едно от момичетата разказа странни неща по сертифицирането на био- продукцията........./мисля че е някъде в тема #3/
Моето мнение е, че няма гаранция в нищо. И аз се съмнявам в бульоните.
Те може да са произведени по био-технология, но не са кой знае колко натурален и  естествен продукт.
Просто са си изкуствен съвременен продукт на технологии........
Такива неща често наричам СИНТЕТИКА  Wink
При мен имаше през март един инцидент с натравяне с био- култивирани гъби.........
догава лекарят ми каза, че не трябва да се предоверявам толкова много на био - продуктите......

M_Nik/,
Суровият ананас не предизвиква разтройство при нас- нито на мен, нито на сина ми, въпреки че той има доста редовен стомах и е само на две години.
На компот не съм му давала. Simple Smile

# 434
Реалист, при вас не се ли играе някъде? Знам, че тук таме по света се играе... Аз се "запалих" преди 5 години, но уви не мога да ходя редовно, иначе има всеки ден.
Инак утре ще е някакъв празник, ето повече информация, за който се интересува - http://www.roditeli.org/projects/single.aspx?id=60

Общи условия

Активация на акаунт