Ако дискова херния имаш ти, на купон с нас бъди! - 2

• 238 091
  • 1 163
  •   1
Отговори
# 315
Можете ли да дадете координати на добър диагностик в София. Имам  резултат от ЯМР. Имам и херния  Confused

# 316
Здравейте на всички. И аз се престраших да пиша. Нова съм при вас, но ви чета от повече от седмица. Вие ми помагате да понеса болките. Вече от месец имам силни болки в десния крак , тазовата област, и ниско в корема и ингвиналната гънка. Болките наистина са жестоки. И понеже не ме боли кръста никой не предлагаше изследване на гр. стълб. Вчера обаче правих спешен скенер. Той не е съвсем разчетен от специалист - логично - почивен ден. Но със сигурност има херния на L5-S1. Болката е жестока и за съжаление прогресира. Утре имам среща с неврохирург в моя град . Надявам се да издържа психически.

# 317
  • София
Мама Саши, добре дошла в темата!

Явно за първи път си в криза, не че ако си за втори или трети път стресът е по-малък...
Болката наистина е страшна, но ще намалее, ако ти назначат адекватно лечение.
Трябва и покой, щом са ти толкова силни болките.
Защо директно при неврохирург ще ходиш, а не при невролог?
Желая ти болката да намалее по-бързо!  Hug

# 318
Здравейте на всички. И аз се престраших да пиша. Нова съм при вас, но ви чета от повече от седмица. Вие ми помагате да понеса болките. Вече от месец имам силни болки в десния крак , тазовата област, и ниско в корема и ингвиналната гънка. Болките наистина са жестоки. И понеже не ме боли кръста никой не предлагаше изследване на гр. стълб. Вчера обаче правих спешен скенер. Той не е съвсем разчетен от специалист - логично - почивен ден. Но със сигурност има херния на L5-S1. Болката е жестока и за съжаление прогресира. Утре имам среща с неврохирург в моя град . Надявам се да издържа психически.

Мама Саши, добре дошла в отбора и кураж! Всички сме си мислили, че няма да издържиме. И желания да се хвърляме от тераси сме имали, но се издържа. Гледай само да си с покойна защото от това зависи по-бързото възтановяване. Спокойната нервна система е първото задължително нещо за да се възтановиш. И си пази стомаха, че всички лекарства са гадни и го съсипват. Пиши и ще ти е по-лесно.
Наздраве за всички Георгевци! newsm24

# 319
Благодаря за куража. За стомаха знам. Дори съм с  проблем  итам. Обаче няма как. На инжекционни стероиди съм  и нестероидни през устата. Плюс Нексиум. А неврохирург избрах защото познавам специалистите в моя град - в системата съм. И съм доста недоверчива.

# 320
Имам един огромен грях към всички вас (а сега и към себе си). Не вярвах колко силно може да боли ДХ. Смятах че хората преиграват или просто имат нисък праг на чувствителност. За мое съжаление Господ реши да ми покаже колко не съм била права.

# 321
  • София
Мама Саши, казват, че споделен грях е половин грях.  Hug
Истината е, че който не го е изпитал, никога няма да разбере колко силно може да боли...
Аз съм с доста висок праг на издръжливост, но след първата криза винаги ме е било страх дали ще мога да издържа и друг път на такава болка.
Е, отговорих си...

Ти лекар ли си или медицинска сестра?  Hug

# 322
Аз съм фелдшер. Нещо коет вече не произвеждат в България. Извинете за късния час. Обаче явно съм и доста депресилене и не мога да спя. През последните нощи четях вас. Всъщност от тогава съм по-добре в емоционално отношение. Ако не ви бях открила не знам как щях да издържа. Благодаря ви.

# 323
Привет на всички  Hug ЗАвърнах се от странство и ми е хубаво ,че съм отново  в България . МОга да се похваля ,че при деветчасовото пътуване на отиване и още толкова на връщане ,  не съм изпитала никаква болка и това се дължи на колана , с който пътувах . В момента , в който го махнах ( реших да експериментирам )  и кракът ми започна да се обажда . А имах големи резерви към него преди време .   С колана и на малко по -високи токчета мога да ходя , когато се налага .

Мама Саши , дръж се ! Като ти отмине кризата , ще се почувстваш по -добре , но животът ти ще трябва да се промени в известна степен . Ще трябва повече да се пазиш , тоест  да мислиш малко повече за себе си . Всички тук сме на това дередже от прекалена самоотверженост и игнориране на състоянието ни от самите нас JoyНИкой , който не е с диагноза дискова херния , не може да изпита нашите проблеми и болки . Учудвам се само , като чета моите съмишленици , защо по време на криза не изписват Манитол на системи заедно с другите лекарства .

Софи , наистина  не всяка дискова херния е за операция . ФАктът ,че сме на крака ( поне повечето ) и имаме по - малко болки ни
позволява да минем и без рязане . Имам приятелка , която е от 15 години с дискова херния и се държи , като посещава един път годишно санаториум , а е на 56 години . Друг е въпроса с шийните дискови хернии , защото в областта на шията каналът на гр. мозък е по -тесен и по - лесно може да се притисне , в следствие на което да настъпят необратими последици . На мен ми предстои изясняване на точно такъв проблем - в областта на шията , за да видя дали и там не се е " родило " нещо  Laughing

Лек ден на всички  Hug

# 324
Имам един огромен грях към всички вас (а сега и към себе си). Не вярвах колко силно може да боли ДХ. Смятах че хората преиграват или просто имат нисък праг на чувствителност. За мое съжаление Господ реши да ми покаже колко не съм била права.

Мама Саши, това всички сме го преживяли. На чужд гръб и 100 тояги са малко! Жалко, че и ти усети болката. А аз пък съм с нисък праг на болка. Това е ясно. След операцията ходих на зъболекар и от никаква манипулация се изпотих от болка.
Наде, интересно ми стана и на мен за манитола. В деня преди операцията ми вливаха манитол и долу-горе болката намаля. Не знам само в домашни условия как може да се ползва манитол-може ли да се пие? Моята майка пие по лъжички против запек .

# 325
Лили , Манитол- а има противооточно действие и помага на прищипания нерв , който става оточен при притискането , да се върне към горе-долу нормалното си състояние , а с това да отзвучат и болките и състоянието на човек да се подобри . Така като чета , имам впечатления ,че много малко лекари го изписват при криза и разчитат само на нестероидните противовъзпалителни и на кортикостероидите . МАнитол се прави 5 дена при криза , не е препоръчително по -дълго време , както и кортикостероидите , защото те пък повлияват хормоните в организма . Аз бях с абокат , през който ми течеше Манитол  и пускахме и Солу - Медрол ( кортикостероид ),  и Би - Профенид . Останалото беше на таблетки през устата - МИлгамма Н , Аулин ( при по -силни болки ) и Мидокалм .

# 326
МАнитол се прави 5 дена при криза , не е препоръчително по -дълго време , както и кортикостероидите , защото те пък повлияват хормоните в организма . Аз бях с абокат , през който ми течеше Манитол  и пускахме и Солу - Медрол ( кортикостероид ),  и Би - Профенид . Останалото беше на таблетки през устата - МИлгамма Н , Аулин ( при по -силни болки ) и Мидокалм .

Добре са те надрусали с кортикостероиди. И на двете операции ми слагаха манитол и бях много доволна. Но тези кортикостероиди ми повлияха доста зле. Мисля, че от тях имунната ми система се посрина. Вирусите ме хващат моментално и не мога да се оправя дълго време. Преди не съм се разболявала с години. То поне да ми бяха помогнали! А то само се натрових.

# 327
Здравейте и от мен.От месец и половина ви чета всеки ден.Тук съм благодарение на Текс,който ме "откри" в един друг форум и ми писа,че при вас всичко е обяснено доста подробно и най-вече-разбираемо.Благодаря,Текс!Сега по темата.За да не става дълъг поста направо ще би покажа моето "бебче" http://www.snimka.bg/album.php?album_id=374081 На фона на тази "огромна буца" както казаха неврохирурзите,аз почти нямах болки.Никакво изтръпване на краката,никакво изтърване в гащите.Единственият проблем беше,че въобще не можех да се навеждам (как да се навеждам като тази "буца" подпира кръста като клин).Естествено зимата болката се засилва,но като се затоли в началото на април,болката намаля до такава степен,че аз започнах да изпълнявам плана,който си бях направил през болезнените зимни дни.Тръгнах на ФИТНЕС....Колкото и да е отричано физическото натоварване,аз следвах философията,че ако мускулите са в добра кондиция,то и гръбнака ми ще е добре.Сутрин на фитнес за час-час и половина,следобед 15-ина километра с велосипед (в момента не работя и имам свободно време).Започнах и диета.Спрях да ям хляб и наблягам на плодове и зеленчуци.Хапвам си и месо,но от полезното ( пилешко и риба).След 10-ина дни двуразови тренировки и диета,свалих 4-5 килограма,но най-важното което се получи е,че успях да се наведа за първи път от година и половина.Изпитвах лека болка при навеждането (все пак хернията не може да изчезне от каране на колело),но мускулите придържаха гръбнака добре...Избрах фитнес-залата,защото зимата няма къде да плувам в моя роден град.Не ви казвам да тръгвате веднага на фитнес.Нали при всички е строго индивидуално.Аз рискувах и се чувствам много добре...Много дълъг стана поста...Очаквам мненията ви за снимката,а после ще има продължение на романа ми... TO BE CONTINUED...                                                                                                                                   П.П. Чудя се дали не е възможно всички,които имат такива снимки да си ги покажат,да се "огледаме отвътре"?Не че това ще ни помогне,но поне може да разсъждаваме,защо при големи хернии има слаба болка и обратно...

Последна редакция: чт, 07 май 2009, 10:56 от mitak10

# 328
mitak10 , "разкошна " буца си имаш на ниво L4 - L 5 и не е лошо да внимаваш повече с натоварванията . Има притискане на текалния сак ( дура матер = твърда обвивка на  гр.мозък  ) , гр .мозък е интактен , снижаване на височината на прешлените на това ниво , по -изразено на пети прешлен . На по - долното L5 - S 1  ниво ми се вижда , че излиза още една херния , но все пак не мога да бъда много сигурна , след като снимката не е в ръцете ми , а и не е показано в детайли при всеки прешлен какво е положението . ЗА да имаш само болки при навеждане , вероятно задният надлъжен лигамент все още не е разкъсан , но вече имаш притискане на нервни коренчета , откъдето идват и болките . Вероятна диагноза " дискова протрузия " ( или още сублигаментарна дискова херния ) . Около 20 % от пациентите в такова състояние могат да нямат оплаквания или те страдат от „ишиас” или от болки ниско в кръста, които да се дължат на компресия на  преминаващо нервно коренче  или на възпаление на синувертебралните нерви, разположени в задната част на диска . И все пак ми се струва ,че при такава голяма херния не може задният надлъжен лигамент да остане здрав ( тоест да е налице вече екструзия на диска в предното епидурално пространство ) , макар че след време е възможно хернията " да се свие " до около 50 % . А сега ни напиши каква ти е точно диагнозата Simple Smile

Последна редакция: чт, 07 май 2009, 11:17 от ***elpida***

# 329
***elpida*** права си както винаги. На долното ниво имам "тотална дискова протрузия" Освен това си имам и малко шипче,както и разместване на прешлена.Направо съм "огън".Първите 2 въпроса на всеки доктор който ми види снимките са "На колко години си" и "Имал ли си някакви сериозни травми в миналото".Личи си учудването им,защото явно имам сериозни увреждания,а всъщност оплакванията са ми само в кръста.Все пак се стига до извода,че слабите симптоми на сериозния проблем се дължи на широк вертебрален канал

Общи условия

Активация на акаунт