Майчинството - счетоводно - 18

• 58 571
  • 1 040
  •   1
Отговори
# 180
  • В полите на Пирин планина
по коя - лишаване от свобода Joy
бъзикам се, макар че не е за смях.
Все пак не мисля, че трябва да се притеснява / безсрочния договор си има своята защита относно прекратяването му без съгласие на работника/
но да не влизаме в излишни спорове де

ДейзиГ подчерта в предния си пост факта, че работодателя трябва да бъде уведомен за бременността на жената - най-добре писмено  Peace

# 181
  • София
Здравейте!
Говорих със счетоводството на фирмата, в която работя и от там ми казаха,  че аз трябва лично да подам Приложение 1, Приложение 2, копие и оригинал на акта за раждане на детето, молба за отпуск при бременност и раждане и заповедтта за отпуск при бременност и раждане(която ще ми напишат) в НОИ. Казаха ми, че те само подават болничните, а гореописаните документи трябва лично да занеса в НОИ.
Въпроса ми е така ли е наистина и кога трябва да подам всички тези документи, защото болничния от 135 дни изтича на 6 май.
Благодаря предварително за отговора!   bouquet

# 182
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Говорих със счетоводството на фирмата, в която работя и от там ми казаха,  че аз трябва лично да подам Приложение 1, Приложение 2, копие и оригинал на акта за раждане на детето, молба за отпуск при бременност и раждане и заповедтта за отпуск при бременност и раждане(която ще ми напишат) в НОИ. Казаха ми, че те само подават болничните, а гореописаните документи трябва лично да занеса в НОИ.
Въпроса ми е така ли е наистина и кога трябва да подам всички тези документи, защото болничния от 135 дни изтича на 6 май.
Благодаря предварително за отговора!   bouquet

Не е вярно, разбира се . Всички документи, във връзка с изплащане на обезщетенията от НОИ се представят от работодателя или упълномощено от него лице.

# 183
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Е как сама ще си направиш заповед за ползване на отпуска. От фирмата не и се занимава и затова се опитват да те излъжат ако мине.

# 184
Здравейте, мили мамчета! Сигурно вече ще стана досадна но искам да задам един въпрос. Миналата година подадох декларация за получаване на детски newsm78 но забравих на коя дата и кои месец я подадох. Че въпросът ми е мога ли да проверя в интернет на кога съм я подала и къде да вляза за да видя. Ще съм ви много благодарна ако знаете и ми кажете Praynig  love001

# 185
не можеш, отиди в службата в която си я подала и провери за датата

# 186
Момичета искам да ви попитам вярно ли е че 12 месеца трябва да се осигуряваш на една и съща сума защото една приятелка ми разказа за неиния случаи и се оказва така има ли нещо такова или тя не е разбрала благодаря много

# 187
  • Пловдив
Момичета искам да ви попитам вярно ли е че 12 месеца трябва да се осигуряваш на една и съща сума защото една приятелка ми разказа за неиния случаи и се оказва така има ли нещо такова или тя не е разбрала благодаря много

Не е вярно това.Трябва да имаш 12 м стаж и към момента на излизане в болничен да работиш.Няма изискване да се осигуряваш на една и съща сума 12 м.

# 188
Момичета, нужна ми малко вашата помощ Simple Smile
Искам да съм сигурна, че правилно тълкувам това което пише в трудовия ми договор :
"т.8 Настоящият трудов договор, на основание чл.70 ал 1от КТ се сключва за срок от 6 месеца.
 Договорът влиза в сила от 06.11.2008
т. 9 Служителят започва работа на 06.11.2008
т.10 Срокът по предходния член е в полза на работодателя съгласно чл.70 ал.2 от КТ
т.11. Трудовият договор се смята за окончателно сключен по чл. 67 ал.1 т.1 ако не бъде прекратен по т.8 до изтичане на срока за изпитание"
От това което аз разбрах на 06.05.2009 аз вече ще съм на постоянен трудов договор? трябва ли да очаквам от счетоводството да ми пратят нов договор в който да пише че е постоянен или той автоматично си става такъв? И след 06.05.2009 вече ще се ползвам с правата за закрила на бременните и нямат право да ме съкратят без разрешение от ИТ?
Благодаря ви предварително Simple Smile
да, срочния договор е уреден в полза на работодателя - през тези 6 месеца срок на изпитване може да го прекрати без предизвестие. но когато минат се продължава автоматично същия договор и той се счита за безсрочен, като няма право да те уволнява

Странно ми звучи това "срока за изпитание" - на хляб и вода ли ще го държат човека!?
Формулировката е леко объркана - вече няма "на основание чл.70 ал 1от КТ " - в началото на миналата година отпадна.
Правилната формулировка е "договор по чл. ... във връзка с чл.70 ал.1 от КТ"
Ако е договор по чл. 68 ал. ... тогава е срочен, иначе не е!!!
Има разлика между срок за изпитване и срочен ТД.
Даже в примера в т.11 е посочено, че ТД е безсрочен.

В първото мнение съм писала по въпроса.  Wink

# 189
Момичета, нужна ми малко вашата помощ Simple Smile
Искам да съм сигурна, че правилно тълкувам това което пише в трудовия ми договор :
"т.8 Настоящият трудов договор, на основание чл.70 ал 1от КТ се сключва за срок от 6 месеца.
 Договорът влиза в сила от 06.11.2008
т. 9 Служителят започва работа на 06.11.2008
т.10 Срокът по предходния член е в полза на работодателя съгласно чл.70 ал.2 от КТ
т.11. Трудовият договор се смята за окончателно сключен по чл. 67 ал.1 т.1 ако не бъде прекратен по т.8 до изтичане на срока за изпитание"
От това което аз разбрах на 06.05.2009 аз вече ще съм на постоянен трудов договор? трябва ли да очаквам от счетоводството да ми пратят нов договор в който да пише че е постоянен или той автоматично си става такъв? И след 06.05.2009 вече ще се ползвам с правата за закрила на бременните и нямат право да ме съкратят без разрешение от ИТ?
Благодаря ви предварително Simple Smile

Имай предвид, че всички отпуски и болнични, които си ползвала, удължават срока за изпитване. Така че ако имаш такива, си ги прибави към тази дата!

# 190
не съм много запозната - бях останала с впечатление че се дава 90 % от мини.работна заплата
може би ще ти отговорят или виж по-назад в темата

Моля, прочетете внимателно този първи пост! Отговорът на Вашият въпрос може би е някъде тук! Благодаря!

# 191
 ДейзиГ,благодаря за отговора,но не ми е в това проблема,изплащат ни заплатите месец за месец.Бюджетната година съвпада с календарната и 12-те заплати трябва да се изплатят в съответната година,но си права има  на места заплатите за съответния месец се изплащат в следващия,а през декември превеждат по 2 заплати(за м.11 и м.12).Искам да съм сигурна с срока,дано някой го знае ...

Провери си по ПИК - там има и статуса на болничния.
Ако има нещо некоректно в него, ще ти го върнат за поправка.

Нямам забележка към НОИ в това отношение - спазват си законовия срок. Дори в повечето случаи за седмица превеждат обезщетенията.  Hug

# 192
  • На земята
Много полезна информация има в тази тема. Имам един въпрос: Работодателят ми не е коректен в изплащането на осигуровките. Скоро излизам по майчинство и се съмнявам изведнъж да стане редовен. Има ли някакъв начин да бъде задължен да си превежда осигуровките навреме? Има ли институция, която следи за тези неща и мога ли да подам жалба към някого?

# 193
Здравейте! Изпаднах в следната ситуация:
Бях бременна и направих спонтанен аборт.
Смятах, изчислявах, но напразно.
В момента има промяна в осигуряването в нашата фирма .
Досега ме осигуряваха на пълната заплата(заплата+премия) в НОИ.
Но от март месец вече ме осигуряват на 660 лева (това се съобщи април месец).
Ние не сме се отказали и ще започнем да работим за бебе като мине известен период.
Ако искам да се осигурявам на максимума какво трябва да направя?
И колко пари ще трябва да доплащам всеки месец?
В случаи на премии (пред НОИ) има ли някакви облекчения от страна на работодателя?
Благодаря предварително на всички, които ми отговорят.

# 194
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Много полезна информация има в тази тема. Имам един въпрос: Работодателят ми не е коректен в изплащането на осигуровките. Скоро излизам по майчинство и се съмнявам изведнъж да стане редовен. Има ли някакъв начин да бъде задължен да си превежда осигуровките навреме? Има ли институция, която следи за тези неща и мога ли да подам жалба към някого?

Няма

Общи условия

Активация на акаунт