Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ-14

• 64 510
  • 753
  •   1
Отговори
# 195
  • густо майна Филибето
SLADKA MAMA, видях я терасата Peace

# 196
страхотна , 500 кв.м. по принцип би трябвало да са достатъчни , но всичко е относително.2500 лв е добра цена , но зависи какво включва.Третото питане не го разбрах ?! Проектът е за стръмен терен и вашият също е такъв , така ли ? Ако е така , не съм много сигурна , че можете да използвате готов проект !  Rolling Eyes

# 197
Нека и аз най-после кажа нещо за нашата къща,което да е в полза на другите,захванали се с това начинание. Simple Smile .Проекта ни излезе 22 лв/кв.м.,включваше всичко:"Арх, СК, Електро-вътрешно, ВиК, ТТЕ, ПБЗ, ВП, Озеленяване"(това го копирах направо от договора).По принцип сме доволни от екипа,който ни го направи-аз поне не направих нито един компромис с идеята си-казах какво искаме и архитектката ни предложи няколко проекта,които ние обмислихме,направихме забележки,после тя прави промени и т.н.,докато стигнахме крайния резултат(ще се опитам да кача снимки ,ама не съм сигурна дали ще мога).Решихме да строим с Porotherm '38,за което излишно на няколко пъти бяхме предупредени от архитектката,че стаите ще се свият с 13 см откъм външните стени.........но,мерихме,гледахме,мислихме и си останахме с това решение.Конструкторката ни обясни ,че заради тези тежки тухли,ще трябва да се подсили конструкцията-бетонът не е кой знае колко повече,колкото армировката,но и това приехме-все пак като стойност сега армировката ни е под 4000 лв-някъде бях чула,че къщата се оскъпява от довършителните работи,а не от грубия строеж.Затова и това приехме.Къщата е студено място,не е като в блок с ТЕЦ.Затова бих направила така,че после да имам по-малко проблеми с топлото.А ако решим-може в все пак да си сложим '25 Porotherm.(но едва ли ще решим).
(Не съм възхитена от екипа само заради чакането-цели 4 месеца чакам днешния ден,в който най-после си получих папките newsm53 ,но вече имам нещо в ръце и ще забравя за чакането)
Проектите ни бяха изготвени с количествена разбивка на материалите-колко куб.м. бетон,колко армировка,колко куб.тухли-поотделно за външни и вътрешни,покривна конструкция-площ и т.н. и то на всяко ниво.Архитектката каза,че това по принцип си се включва в цената (но аз 100 пъти повтарях,още от подписването на договора,че ще държа на тази подробност)-повечето фирми се правят на ударени и ако излишно не си кажеш,че държиш на това ,изобщо не ти го правят.
А за стойността на всичко "имало специалисти,които срещу допълнително заплащане ти правели такава количествено-стойностна оценка.....................На мен ми казаха,че цената е 500 лв #Crazy Да си гледат работата............
бетона върви около 115 лв/куб.м.
арматурата -0,80 лв,а с изработка на заготовките- до 0,95 лв
остава ти само една неизвестна за грубия строеж-кофража...............нея не можах да си изчисля,ама щото не знам как
Покрива ще го правим такъв: http://www.betkers.bg/katalog.pdf по-надолу има и ценова листа-може би ще дойде по-скъпичко от най-обикновения покрив,но един познат е с такъв и казва,че е бил от първите,направили такъв покрив преди 20 години и нищо не е пипал по него,нито му е прокапал

500 лв. няма да дам,за нещо което и аз мога да си го сметна.
Дано и аз ви бъда с нещо полезна,ще пиша по-нататък за премеждията ни

Последна редакция: чт, 30 апр 2009, 13:26 от gaba

# 198
Май успях и снимки да кача
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=371224
Това са 2 къщи на калкан-за да се ориентирате-нашата е по-малката,"квадратната", без овални форми

# 199
и аз да успокоя малко пепита  Hug
На груб строеж момиче, всичко изглежда много по-ужасяващо от колкото е... аз чак последния път като ходих се успокоих, че дневната ни никак не е малка всъщност  Laughing
За Поротерма и аз бях останала с впечатление, че сте проучили, предвидили и си давате сметка за последиците... но в крайна сметка ще се получи както сте го поискали... дебел зид, не се ядосвай толкова  Peace
Къщата от 40кв... ние бутнахме една такава и като я видях колко здрава се оказа сърцето ме заболя... в никой случай не съжалявам... но факта, че не сте бутнали вашата може да е за добро... аз вече не съм убедена, че с бутането и отново изграждането излиза по-евтино... излиза същото, само малко по както го искате  Peace
Здрави нерви ти пожелавам.

габа, хубава информация за строителките от Пловдив  Peace

За прозорците, има процентно отношение прозорец/стая, което дава достатъчната светлина. bob_bs може да каже по-точно?!

страхотна, всичко е относително... 500кв си е един достатъчен двор за къща. Но как си представяш нещата, голяма къща и малък двор, малка къща и голям двор или нещо средно. Съответно цената... Желание да има ще стане  Peace

х_diabet_mama, ако те са виновни ще се поправят, ако е заради твое ново виждане по въпроса... ще ги черпиш  Laughing Но не отлагай, дерзай  Peace  

# 200
  • густо майна Филибето
gaba, вашата къща повече ми харесва. Дали защото е светла, изпъква. Но и иначе си е по-хубава Simple Smile

# 201
СЛАДКА МАМА, и на мен прозорците ми малеят Peace Помислете докато е време.
габа, къщата е мн. симпатична Peace

# 202
Благодаря момичета за успокоителните думи. Днес наляхме първа плоча. Поуспокоих се , тъй като дневната наистина си се оказа че е 38 кв.м. Ако утре не вали ще правят цоклите и почват зидарията.

Решихме да е с най - дебелите тухли , тъй като не е задължително да правим изолация.Беше освен с тази цел , а  и да бъде по - здраво. Притеснението ми най - вече беше , че в старата къща , която е строена 1982г. не са правили предните стоманобетонни колони , а плочите лягат направо върху тухлите. От това или поради причина , че минават тежки камиони по пътя стените са малко понапукани. Конструктора каза , че има вариант сградата вече да е слегнала и това да не продължи ,но... Спрях да се ядосвам , тъй като поразрешихме доста неща и вече като че ли си наместих какво ще бъде. Освен това най - трудното мина.

# 203
pepita66 , честита първа плоча !   bouquet Да покажеш снимки !  Grinning

Предполагам , че имате носещи колони или не ? Ако имате , как смятате да ги изолирате , щом на тухлите няма да има изолация ?

# 204
Габи и нашия покрив е с такива керемиди.

Диди благодаря. Снимки нямам ,тъй като ми се скапаха тези на апарата и не съм купувала нов комплект / зареждаеми /.Обещавам в почивните дни да измисля нещо.
Имаме носещи колони на новото ,не знам как ще ги обличаме. Техническия каза да не правим изобщо изолация , че хвърляме пари върху пари и зида става вече към 50 см. . Помня и мнението на " Боб бс " за топлинния мост. Ох незнам. Ако изолираме само колоните пак няма да спрем мухъла , а и ще ми се получат зъбчета в самите стаи отвътре , ако направим зида по - навътре така че да се равни с колоните след изолацията.

# 205
Габи и нашия покрив е с такива керемиди.

Диди благодаря. Снимки нямам ,тъй като ми се скапаха тези на апарата и не съм купувала нов комплект / зареждаеми /.Обещавам в почивните дни да измисля нещо.
Имаме носещи колони на новото ,не знам как ще ги обличаме. Техническия каза да не правим изобщо изолация , че хвърляме пари върху пари и зида става вече към 50 см. . Помня и мнението на " Боб бс " за топлинния мост. Ох незнам. Ако изолираме само колоните пак няма да спрем мухъла , а и ще ми се получат зъбчета в самите стаи отвътре , ако направим зида по - навътре така че да се равни с колоните след изолацията.

Какво значение има дали зида ще е 40, 50 или 80 см? Изолацията се слага отвън, не ти отнема място. Но при положение че разчиташ на тухлите да изолира, е АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да изолираш бетоновите елементи с поне 5 см фибран, положен в самия кофраж преди отливането - плочи, колони, шайби, щурцове, дори балконите. Иначе ще имаш гарантирано мухъл по всички бетонови елементи отвътре и по таваните в ъгъла към външната стена. Бетонът е много лош топлоизолатор, всъщност проводник на топлина. Аз не разбирам защо изобщо хората "спестяват" полагането на изолация, при положение че ако няма такава, се налага да се внимава много за всякакви термомостове и да измазват отвън и полагат минерална мазилка което като цяло излиза дори и повече пари, отделно че е усложняване, което на практика гарантира проблеми, освен ако не го правиш или надзираваш лично през цялото време.

# 206
Момичета, парцела е бил 1000м2, но човека от който го вземаме, решил че не му е необходима толкова голяма площ и го разделя на две, неговият строеж вече е почнат, от неговата до нашата къща (евентуално) ще има 7м разстояние, а от другата страна нямам комшии и няма възможност да имам, последна къща ще сме.Къщата ще е на три етажа, два отделни апартамента по около 120м2, и приземния който не включва гараж, (в съседство от нас няма да има никой и ме посъветваха да не пускам гараж в плана а отделно да го направим, ама да се стигне до там тогава ще го мислим), да ви кажа видях плана на къщата и останах доволна в общи линии.
казаха ни че на груб строеж ще ни излезе около 40 000лв. до покрив(с него де)
Аз ви четох постовете малко по напред ама не схванах какви са тия големи тухли, по нашия край строят с тухли четворки, тези за които вие говорите по- големи ли са?

# 207
Момичета, парцела е бил 1000м2, но човека от който го вземаме, решил че не му е необходима толкова голяма площ и го разделя на две, неговият строеж вече е почнат, от неговата до нашата къща (евентуално) ще има 7м разстояние, а от другата страна нямам комшии и няма възможност да имам, последна къща ще сме.Къщата ще е на три етажа, два отделни апартамента по около 120м2, и приземния който не включва гараж, (в съседство от нас няма да има никой и ме посъветваха да не пускам гараж в плана а отделно да го направим, ама да се стигне до там тогава ще го мислим), да ви кажа видях плана на къщата и останах доволна в общи линии.
казаха ни че на груб строеж ще ни излезе около 40 000лв. до покрив(с него де)
Аз ви четох постовете малко по напред ама не схванах какви са тия големи тухли, по нашия край строят с тухли четворки, тези за които вие говорите по- големи ли са?

360 m2 за 40 000 лв?!? Някой много сериозно ви е подлъгал.

# 208
Защо, тухлите в момента са по 70ст.с ДДС, желязото е 1,2-1,3лв.за килограм, и цената е за груб строеж без довършителните работи, квадратурата всъщност  е 340, може и аз да бъркам но на мен ми се вижда съвсем разумно пък и тази цена беше сметната с някаква програма на база на количествена сметка. 
Сигурно съм ви много смешна в момента хора но аз все още не съм толкова в час както сте вие, и моля предварително да ме извините ако прочетете някакви "глупости" от мен

# 209
желязото е 80 ст. обаче.

Общи условия

Активация на акаунт