Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ-14

• 65 034
  • 753
  •   1
Отговори
# 240
benche , добре дошла в темата !
Предполагам , че статут на земята наистина може да се смени , но процедурата е дълга и тромава.Нашите парцели също са бивши ниви.Повече от година и половина отне смяната на статута.Бяхме наели фирма да се занимава.Доколкото разбрах сега е станало още по-трудно и бавно
.

# 241
  • София
Ами стила ще е модерен, минималистичен. Изчистени италиански дивани, бамбукова кухня, малко неща леки линии.

В такъв случай забрави за кованото желязо Peace

В никакъв случай не се взаимноизключват. Ако си създавате подобни стереотипи на мислене, ще лишите жилището от интерес. Чистият модерен минимализъм е доста скучна история и с доста студено излъчване. Никъде не е казано че стилът трябва да е чист.

Hug за еднаквомислещите. И аз си падам по еклектиката, нали така се раждат новите стилове  Peace .

В четвъртък е приемният ден на главния архитект на общината.
Ако се сетите за някой съвет по въпроса - приемам с благодарност!

Не разчитай много на думите на главния архитект. Нашия ни каза едно, но човека, който се занимава със статута на практика а не на теория, като архитекта, каза, че както и Диди е писала отнема 1-2 години и поне 2 000 лева на декар.

# 242
Ние наляхме цоклите и в понеделник почват зидарията. Обаче каква е набутвация с тези тухли не е истина. Някъде трябва да се режат за да стане сглобката - може да трябва половин тухла , че и по - малко. Такава  машина е много скъпа и при нас няма. Та ще се подзижда с еденички.

# 243
¨¨*:•. Диди .•:*¨¨ , благодаря за посрещането!
Дългият срок звучи обезкуражаващо.
Там е работата, че мястото много ни харесва, има гледка, просторно е, през 1 парцел има къща. Комуникативно е, макар и ливада - черният път е съвсем къс, сигурно 50-70 м от главния. Стълбът за тока е на 50 м. Цялото село няма канализация така или иначе и ще се прави септична яма.
Другите парцели, които гледахме, са доста по-скъпи и между къщи, което ме доближава някак до градския пейзаж. Но пък там сигурно наистина е по-лесно.
Ще ми се да опитаме. Няма ли вратички и други варианти?

х_diabet_mama , 2-те хиляди за декар се прежалват, защото ливадата е значително по-евтина като цена от урегулиран парцел, но тези 1-2 години .... newsm78. А кой всъщност на практика се занимава със смяната на статута - фирма ли и какъв специалист да търсим? Оф, ще чуем все пак първо архитекта, защото може и хич да няма възможност.

# 244
benche, а къде се намира въпросната ливада? И нас ни привлече по-евтината нерегулирана земя, но сестра ми работи във фирма за строителен надзор и ме разубеди. Наистина звучи обезкуражаващо, още повече, че по всяко време всяка институция може да каже НЕ и дотам......

# 245
benche , ако статут подлежи на смяна , няма други вратички или варианти.Има си фирми , които се занимават само с това.Вземат повечко пари , отколкото ако сама се заемеш с това , но ти спестяват доста време и нерви.Както описваш парцела , значи си заслужава чакането , а щом е и по-евтин.Поговорете с архитекта и намерете и фирма , която ще ви каже най-точно в какви срокове и колко ще ви струва смяната на статута.

pepita66 , набутвацията не е от тухлите.Просто са ти такива размерите на стените.И при обикновена четворка се налага допълване с единичка или рязане.Ние също имахме такива моменти , но са много малко , защото техн р-л изчисляваше стените и тухлите ги взимахме на траншове.На места вместо да режем , слагахме 2 единици.
Относно рязането и нашият строител се дърпаше за тези тухли и казваше , че трябвало специална машина , която той няма.В крайна сметка се оказа , че изобщо не му трябва такава машина и тухлите се режат съвсем нормално.Но в момента не мога да ти кажа с какво ги рязаха.Но преди още да ги вземем четох по форумите за това рязане и хората споделяха , че няма проблеми.

# 246
здравейте момичета Heart Eyes
Ние сме вече на финалната права.Имам още малко да довършвам вътре в къщата .Имам проблем с изработката на вътрешната стълба защото този , който щеше да ни я прави ни мота 3 месеца и беше брутално изгонен от мен #2gunfire.Сега къщата е готова обзаведена но няма как да стигнеш от първия до втория етаж Joy Joy.
Майсторите ми вече се занимават с двора и навеса . Пътеките са готови.Къщата е 80 % измазана,абе.....вижда се края.Двора ще има да се прави дълги години/все пак са 2 декара,а парите свършиха отдавна/
Скоро ще снимам и ще покажа резултата от 6 месечния ми труд

# 247
Спешно питане!

Вчера мъжа се видял с негов познат който си купил "дървена къща" (така я нарече) от някаква Варненска фирма.Приятел на този човек продавал спешно подобна,не сглобена за 5 000 лева.Къщата е около 60-70 квадрата.
Свекърите имат един парцел който е в регулация,с канализация,ток,вода.Мислим да строим на друго място но сериозно се замислихме дали да инвестираме малко,да купим тази къща,да я сглобим и после продадем.
Интересува ме дали за целта ще ни трябва разрешително за строеж след като не е тухлена къща?

# 248
Леле Ани ,толкова ли време мина !?Браво на теб.Показвай  веднага . Свършвай по - бързо и идвай при мен , че има доста работа.

# 249
Щастие , от това което прочетох в нета , трябва да имаш разрешително за строеж !

# 250
Леле Ани ,толкова ли време мина !?Браво на теб.Показвай  веднага . Свършвай по - бързо и идвай при мен , че има доста работа.
Joy Joy Joy
вече съм спец .Даже майсторите ми предложиха да им стана технически и да поемаме обекти Joy Joy Joy

# 251
Ами добро предложение , като гледам какво си сътворила справяш се по - добре от мъж , да взема да изгоня моя  технически Joy Joy

# 252
Ние наляхме цоклите и в понеделник почват зидарията. Обаче каква е набутвация с тези тухли не е истина. Някъде трябва да се режат за да стане сглобката - може да трябва половин тухла , че и по - малко. Такава  машина е много скъпа и при нас няма. Та ще се подзижда с еденички.
Има гръцки тухли, който са срязани на 2 т.е. не са срязани баш, но имат разрез и с едно почукване се чупи лесно на две). По-изгодно е. Във всяко пале тухли има 1/3 от тях такива разрязани.
Не съм сигурна за цената, но е 70-75 ст. с доставка до обекта и качване по етажите с техен камион тип кран.
Ние лепим с лепило, а не варова смес. изчислихме, че излиза почти същото, но е в пъти по-здраво.
Българските тухли са по 50 ст, но пък не са равни и отива повече лепило и са страшно грозни. В същия момент после на стените пък, ще отиде повече замазка.
Така сме си преценили.

# 253
benche, ние също сме на етап смяна на статута на земеделска земя/при това собствена/. първоначално ни казаха, че ще отнеме около 3 месеца. да ама не. вече втора година и не сме приключили процедурата. всичко става бавно и с много нерви. ако не бързаш със строежа, захващай се, ако ли не търси нов парцел. и все пак да не те отчайвам. може във вашата община нещата да стоят по друг начин.

# 254
beki_11k , с фирма или сами извършвате процедурата ?

Общи условия

Активация на акаунт