Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ-14

• 64 429
  • 753
  •   1
Отговори
# 660
  • Толбухин
За готов проект,ако ставаше всеки щеше да си вземе за по-евтино Rolling Eyes.Ама не става. Поне аз така знам.
През мъжът ми минаха всичките проекти за къщичките на Кошарица.Но са платихме като отче наш.
За проверка за земята,знам че може -но къде, не знам.Агенциите за недвижими имоти знаят къде и кога-това им е работата.

# 661
Aila надявам се да не досждаме на тук пишещите с въпроси, на повечето от които някъде из темите има отговор. Но смело мога да кажа, че съм хвърляла по 1-2 погледа на досегашните теми и имам бегли познания , все пак мерака ми е от първата тема, а там даже се вижда, че аз първа съм се записала   Joy

Ние, ако ще купуваме терен и ще строим,  ще сме  на около 600-700 кв м. до 1 дка не по малко от 500 обаче, ще има и за двор и басейн живот и здраве по натам.  Не разбирам много, но ако ще е само за двор без басейн мисля че към 500 кв, ще ви е добре то зависи и как е разположена къщата. Примерно сега се нагледах на обяви за готови къщи, където на един терен от 500 кв. къщата е тупната по средата , което за мен е много тъпо( надявам се да не обидя някой). Иначе и ние сме от София и цените на парцелите се доста соленички, но няма начин Tired

# 662
  • Толбухин
Искаше някакво отстояние от оградата,но не помня колко метра.
А за готовите проекти можело,но трябвало да се внимава колко бетон и арматура има.Защото за бързо строителство се правило безгредово.И там заминава много арматура и бетон.Може от къща с индивидуален проект.Прави сте.   bouquet

# 663
  • София/Варна
Здравейте.
За размера на парцела - около 500 квадрата за една къща май е добре.
Отстоянията от границите са по 3метра от улицата и съседите отстрани и 5 метра от съседа в дъното на парцела.
А къде ще се разположи къщата зависи от самия терен. По принцип е най-добре да е към центъра на парцела за да не си казваш със съседите наздраве. Предста ви си ти на 3 метра от регулацията съседа ти на 3 метра общо 6 метра и ставате едно семейство със съседите.

По въпроса със готовите проекти - сложно е според мен.
1 Трябва проекта да е правен за твоя район или друг в който земетръса и снега да са същите или по-високи. Ако са по-високи се набутваш естестено с материалите след това.
2 Трябва да има оригинални мокри печати на специалностите - за което ще си платиш. Мисля че за повторно използване на готов проект искат по 70% от цената поне. А като цяло проекта е най-евтиното удоволствие при правенето на къщата.
3. Терена трябва да е подобен и геологията трябва да е подобна за да се използва готов проект.

При безгредово строителство не отива повече материал. Разхода е същия на стомана и бетон. Но оформянето над прозоците по фасадите става по-сложно и некачествено. По принцип за къща е най-добре да е гредова конструкция.

# 664
* Valia *  Сами ли строите? Накара ме да си замисля отново  Party Ще ми бръмне главата. Ние и двамата не разбирам нищо от строежи, но имаме роднина който е построил 3 къщи сам с бригада, дойде ми идея него да питам .

perdido Това е цената с материали + труд нали. Сподели после коя фирма ви е дала по добри  цени ив и се е сторила най добра. Проекта за къщата колко ви излезна на кв.м. ?
Материали и труд . PeaceЩе споделя за фирмата само да се срещна с тях.  bouquet

# 665
newsm78 Чудя се на всички вас, които сте решили да строите с фирми. Чудя ви се и не мога да ви се начудя как ви се дават двойно повече пари за нещо, което и сами можете да направите. Още повече, че като строите с фирма си спестявате главоболията по време на строителството, но пък после си навличате главоболия за цял живот от тарикатлъците  на повечето фирми.
На нас грубият строеж ще ни излезне 70-80 евро на квадратен метър,при това със тухли Поротерм '38, керемиди Тондах и ред други скъпички материали -за къща на 2 етажа-170 кв.м., с гредоред над втория етаж и използваемо подпокривно пространство-90 кв.м.-строено по стопански начин, затова според мен за 100 кв.м. къща на един етаж без екстри,ако после си оправяте повечето от довършителните работи сами или с близки и познати-спокойно ще стигнат 30 000 евро.
  А що се отнася за сглобяемите къщи-ако са направени както трябва,те излизат по-скъпо от масивните постройки. Иначе верно ги правят бързо, но пък ако строите в полски терен-помислете си какъв хубав материал ще осигурите за гризачите в района за следващите години...................
Аз пък се чудя що за тенденциозен коментар... всеки си гледа от своята си камбанария... Аз може да съм недоволна от фирмата, с която работихме, но си признавам, че ни е спестила много ежедневни грижи, за което сме си платили. А цената е, че работим и изкарваме за да си плащаме... никой от нас не може да си позволи да напусне работата за да се отдаде 1 година на строежа... съдба
А това с тарикатлъка и главоболието за цял живот не го разбрах  Thinking  Въпроса е в крайния резултат, а той може да е добър или не и по двата начина  Wink Вече сме го говорили това.
Успех желая на всеки Peace

Къде ще е разположена къщата в терена и дали ще си пиеш ракията със съседа също е толкова относително и въпрос на огранизация на двора, чеее... надали има едностранен отговор, за всеки терен, както и според разбиранията на чорбаджията си е различно. Живеете ли в къщи? Аз живея, разстоянията са подобни, 3 метра до оградата от нашата къща и толкова и съседите, имаме 4 броя и с някой от тях не се виждаме с месеци...

Готови проекти тук не е прието да се ползват и съответно разправията не е по-малка, както и цената. И при това положение нещо ми се губи смисъла да се ползва такъв. Като ще даваш пари си направи "твоя" проект  Wink

# 666
  • София
Ама разбира се че с бригада излиза по евтино.В една строителна фирма има много хора които искат и те да ядът от теб. Колкото и грозно да звучи.
Строителните фирми са решение при много големи обекти като бизнес центрове и блоково,но за малки обекти идва скъпо.
После ако и те ще те снабдяват е ясна работата,ще го вземе за 2 лв ще ти каже 5 .А кога то и нищо не разбираш е още по лесно за тях.  Laughing
Мъжът ми работи в строителна фирма,но нашата къща си я правихме с нашата бригада.Запълниха времето в празните месеци,в смисъл когато нямаха работа.
Принципно е така, но никой от вас не слага в сметката личното време, което се губи в разправии. Ние си направихме разчет, че времето, което ще отделиме за разправии с майстори, купуване на материали и всичко свързано със стоежа, ще ни е по-скъпо от наемането на бригада. Така че нещата са двуяки и всеки трябва да си направи сметка.

# 667
  • Толбухин
Захарно цвекло права си,но това което се прави ще е моят дом.И не ми тежи че хвърлям време за него.А и на моя не му е все едно какъв материал ще се използва за къщата.Последния път една седмица избира минералната мазилка.Все пак се прави веднъж.
И всичко ни е било с бригади,за фаянса за измазването и шпакловката за изолацията и за минералната мазилка.Дразня се защо трябва да дам на някой 100 лв,като тази работа мога да си я свърша и сам/а.
Казвам права си защото докато другите бяха на разходка със семействата си ние сме били на къщата.Няма празници няма делници.Но не съжалявам.

# 668
Във момента заради кризата малките строителни фирми работят на цени по-ниски от това да си хванеш бригада , за да могат да останат на пазара така че сега е момента да се строи на ниски цени . А относно бригадите съм против тъй като по цял ден трябва някой да е ангажиран със тях да ги гледа какви ги вършат ние си изпатихме със тях . след това хванахме такава малка фирма и се споразумяхме за цена много изгодна и съм много доволна , Ако някой иска мога да я препоръчам много се стараят всичко да е точно . работят на цени по- договаряне без ДДС и фактури си е мнго ниска цената .

# 669
  • Толбухин
Хм,точно по тази причина много големи строителни фирми фалираха или не плащат на бригадите си.И хората се чудят как да изкарат за единия хляб.
Последната бригада за минер.мазилка беше от голяма стр.фирма в града ни,която не е плащала отдавна или не осигурява работа.Хората ни предложиха много добра цена от 5 лв./кв.м. само за труд.Без фактури и ДДС-та.

# 670
По отношение на дилемата строителна фирма или бригада:
Ясно е, че ако става въпрос за малка и стандартна къща може и бригада. Понеже проучвахме и този вариант, ще кажа че като си направихме сметката обаче колко време ще изгубим за да се занимаваме с осигуряване не материали за тая бригада, с движене на документите по целия строеж, ще ни излезе по-скъпо. Най-малкото защото времето е пари и сме си направили сметката, че ако това време прекарваме на работа вместо на строежа ще ни е по-изгодно.
Избрахме да строим с фирма. Цената, която ни дадоха е доста добра -313 на квадрат с Поротерм, с медния купол и Брамак. Освен това в нашата къща има доста разхищение на бетон Laughing Тази цена е такава, защото имат склад за строителни материали. За качеството на строителството още нищо не мога да кажа, но вече им се доверихме.

# 671
Нещо взе да става за или против Строителните фирми...
Повдигнах темата, защото ме дразнят крайни коментари от този род:
newsm78 Чудя се на всички вас, които сте решили да строите с фирми. Чудя ви се и не мога да ви се начудя как ви се дават двойно повече пари за нещо, което и сами можете да направите.
И не защото съм за или против фирмите или пък за-против бригадите, принципен е въпроса.
Тук сме се събрали големи хора за да си помагаме не да си размахваме пръст.
 Hug

pavletutka, честита ви фасада  Hug би ли я снимала отблизо да видя за каква точно мазилка става въпрос, аз съм харесала един вариант, но идея си нямам още как и викат спецовете  Laughing

galana_s, дай да видим и от вашата къщурка снимчици дее  Wink

# 672
Днес като се поосвободя ще отида на строежа Peace Ще поснимам и заедно със снимките от изкопа ще ги кача. До уитре обещавам Laughing Не можахме да дочакаме заливането на бетона, запрашихме на почивка и сега сигурно ще се изненадам Party

# 673
  • Толбухин
Влачена силиконова мазилка Deko
http://pavletutka.snimka.bg/architecture/nashiya-dom.247887.15023820
http://pavletutka.snimka.bg/architecture/nashiya-dom.247887.15023839
Половинката искаше да е влачена нагоре-надолу и наляво-надясно.Само кафявото трябваше да е няколко идеи по-тъмно,но с него наглава излиза ли се.

# 674
Въпроса не е толкова дали да се строи с фирма или бригада,а в това,че за строителството на еднофамилна къща не е необходимо да е непременно с фирма.
Строителството на такава къща е от 5 категория и може и по стопански начин.
Нищо не пречи да е фирма,която има добри отстъпки от доставчици,а договора ,който се сключва с нея да е на  стопанки начала-по този начин фирмата може да се ангажира с доставката на материалите,съответно да се ползват и отстъпките й,и същевременно да не се начислява ДДС на труда,което позволява да се постигне достатъчно добра цена на крайния продукт,без да се правят компромиси с качеството.
От миналата година насам,въпреки че мога да строя и по двата начина,съветвам клиентите договорите,които сключваме,да са именно по тоя начин,понеже кризата е засегнала всички и няма смисъл да се дават грешни пари за ДДС и други неизбежни разходи на фирмата,когато това не е необходимо...

Общи условия

Активация на акаунт