НО за да се премахнат домовете е необходимо да се извърви доста дълъг път, като се започне от промяната на не един и два закона, което означава, че на първо място е необходима политическа воля това да се случи /колкото и клиширано да звучи, това е истината/, а таква няма, защото определено не се стои със скръстени ръца, доста хора работят за законови промени и то от години, а резултат засега няма. Това разбира се не означава, че въпросните хора ще спрат да опитват, но междувремено със скръстени ръце ли трябва да стоим.
Аз също много искам кардинални промени, също смятам, че това което имаме възможността да направим на този етап е капка в морето и изпадам в ужас от оредяващите все повече редици, но колкото по-малко сме, толкова по-малко можем да направим. въпреки всичко смятам, че ако редовно капе тази капка е все нещо.
Не знам за какви проекти говориш, но домовете няма да се заличат чрез проекти. За да няма домове трябва изоставянето на деца да е в пъти по-малко от осиновяването на същите. Защото такива центрове каквито има на запад вместо домове тук не могат да се направят повсеместно до степен да се заличат домовете. Твърде много са децата, а и голяма част от родителите им са толкова безотговорни, че и помощ от държавата не би ги накарала да задържат децата. А на запад децата в 90% от случаите са максимум на седмичен пансион в социалните заведения /нямащи нищо общо с нашите/, а повечето даже на дневен т.е. родителите вечер или през уикенда си ги вземат и живеят в семейната си среда.
Темата е много дълга и има много още неща да се кажат, за това какво трябва да се промени за да изчезнат домовете в този си вид, но по-важното е, че междувремено не можем да стоим със скръстени ръце и каквото ни е по силите трябва да го правим.
Според мен.