Пролетта вече е дошла, радост за нашите цветя

• 34 089
  • 460
  •   1
Отговори
# 120
  • На края на света !
Така е Лени ,ама и ние като бабите ,всичко под един знаменател ,аз все още незнам моето чудо какво е ,по листата немога да го позная , Embarassedи на всичкото отгоре ,не  се приспа и смятам да започна да си го поливам ,защото си имаме 2 бебенца Hug

# 121
Аз на някои места чета, че амарилис и хипеаструм е едно и също, някъде пък ги разделят.Не мога да разбера, но това, че е цъфнал по-рано е от това, че е подготвен по-рано.Моят амарилис/хипеаструм сега още не е цъфнал, но се е случвало да цъфти февруари и тогава ме беше много яд, че трябваше да си цъфти вътре, а исках да ми краси балкона.
Но след прецъфтяването не е добре да се реже нищо, полива се до края на лятото или началото на есента и после не се полива, листата изсъхват, не се режат, аз дори и цветоносното стъбло не режа някой път, на семена се надявах, но не съм сяла.
Аз се сдобих с резници от мушки и сакъзчета, но докато нацъфтят както искам, доста време ще мине.Иначе продават по 3.60 лв. сакъзчета, мушките са по 3 лв., а налбите по 6 лв.Но в единия градински център / вече има 2/, видях мушки и сакъзи по 2.70 лв. и може да си взема 2 броя, дано не ми се повторят, че не знам точно какви са ми дали.

# 122
На моя амаралис пише Amaryllis Red Lion. Eто това е
Оставям го, ще го засуша пък каквото стане. И аз си мисля че са ги подготвили по рано. Дано оцелее за другата година.  Praynig
К@ми  точно сега го погледнах и моя, няма да го режа да видя какво ще стане най накрая.
Аз да се оплача кучето на хазяите заедно с най малкото дете  (което е на 11 години) са минали през цялата ми градинка  Sad Дано не ми се унищожат цветята.  Praynig

# 123
  • Бургас
Тази сутрин на път за офиса се влюбих в едно великденче-цялото в цвят,лилаво.Не се сдържах и прежалих 5 лв.
Сега изникнаха и въпросите-да му вземам ли нова саксия и да го пресаждам или да го оствя с тази,докато прецъфти?
Къде да го държа-на балкона или в стаята?
В къщи от години се мъча с едно такова,с малко по-тънки листа. Е,на листа върви,но досега не е цъфтяло.А съм си го взела от баща ми,неговото не спира да цъфти по коледа.Къде бъркам?

# 124
Ох, Вики-Хриса, заболя ме като прочетох за градинката, но да се надяваме че няма да имаш щети. Hug
За амарилиса не се притеснявай, като изсъхне му дай покой, можеш и на тъмно да го държиш и на по-хладничко и като решиш да го будиш, да почнеш по малко да поливаш.Аз обикновено чакам да почне да се подава нещо и тогава започвам да поливам и до сега все са ми цъфтяли.Белият го изгубих /измръзна/ и другият намалко да изпусна, но е добре, само чакам да цъфне и така се притеснявам да не би да не иска.Но надежда не губя, при мен все листата излизат първи, а после цвят.

# 125
  • Габрово (троянка омъжена за габровец)
Тази сутрин на път за офиса се влюбих в едно великденче-цялото в цвят,лилаво.Не се сдържах и прежалих 5 лв.
Сега изникнаха и въпросите-да му вземам ли нова саксия и да го пресаждам или да го оствя с тази,докато прецъфти?
Къде да го държа-на балкона или в стаята?
В къщи от години се мъча с едно такова,с малко по-тънки листа. Е,на листа върви,но досега не е цъфтяло.А съм си го взела от баща ми,неговото не спира да цъфти по коледа.Къде бъркам?
Не го мести аз знам, че коледниче и великденче не се местят, когото има пъпки  Peace Нека и някой друг да каже  Tired

# 126
Момичета, да ви се оплача - от семенцата, които си посях май само латинките ще се получат. Лавандулата и незабравките също са поникнали мъничко, но за тях разбрах, че щели да цъфнат чак догодина.   Confused Калдъръмчетата и лобелията умряха.  Cry Посяла съм си и мимулус, но и той поникна толкова дребен и тънък, че не вярвам да оцелее.  Cry Май ще се откажа вече да си сея семена. Досега освен латинки друго не съм успявала да завъдя по този начин. А бях така оптимистично настроена...

Вчера си купих няколко страхотни мушката - бяло, оранжево и розово, преливащо от светло към тъмно. Надявам се, че няма да загинат. Уж са непритенциозни.  Не знам какво ги правят цветята в цветарските магазини, но почти винаги като си ги донеса вкъщи и скоро умират.

# 127
Утро77, честити ти мушката.И моите петунии от семенца още ги няма.За амарилиса разбрах момичета,явно са различни цветя.А за цветята от магазините,мисля че са форсирани и за това умират като ги гледаме у дома,форсирани с цвят колкото да ги продадат и до там.А някой има ли здравец,моят започна да се съживява,ама незнам дали ще цъфне и тази година.

# 128
utro77 , блъскат ги с нещо подсилващо за да имат търговски вид. Пък и съм забелязала, че ако не ги пресадя и да ги освободя от онова увитото по корена, си отиват, колкото и да ги поливам.
Оранжево мушкато не съм виждала. Предполагам, че е разкошно. Hug
А латинките са непретенциозни. Колкото посея, толкова поникват.
От моя разсад само босилекът ми е излязъл, нищо друго засега. Rolling Eyes Ама не се отказвам аз....
Здравецът ми е полудял направо. Даже скубах, че е превзел и розите ми.

Последна редакция: чт, 09 апр 2009, 17:54 от luna

# 129
Луна я кажи щом здравеца ти е полудял,моя е с малки листа да го пресадя ли в по-голяма саксия,аз го държа на полусянка?

# 130
Луна я кажи щом здравеца ти е полудял,моя е с малки листа да го пресадя ли в по-голяма саксия,аз го държа на полусянка?
Щом не вирее, пресади го. Моят е в две големи полубурета, бучнат на шега. Навън беше цяла зима, пред южната фасада на къщата.

# 131
  • Бургас
Ясно,да си седи в саксийката моето великденче.
Дълго търсих босилек из нашите магазини и накрая една съседка ми даде -вносен,френски,ама ориджинал. WinkНасипах щедро в сандъчето на терасата и всеки ден го заглеждам.Знам,че му е рано още,но като не се трае..
В другото щедро изсипах семена на лобелия,че мтого ми хванаха окото на снимката.Да ги видим и тях.

# 132
  • Русе
Привет момичета!Три дни ме нямаше,а сега не мога да насмогна да чета Grinning
aitep,много хубава темичка Hug

# 133
Утро, съжалявам за разсада ти, но си мисля, че вероятно си ги преполяла и затова са загинали или от слънцето, ако ги е огрявало. newsm78
Все пак изчакай, може още някое неизкарало да избие.Честити мушката, покажи ни ги! Grinning
Да ви кажа за моят разсад - понеже ме е страх да не преполея, това което правя е да засушавам и нищо не изкарва, накрая занесох всичко на остъкления балкон на слънчево и топло, почнах да поддържам влажна почвата и вече четвърти ден все ми никне по нещо.Екзотиките още ги няма, но и те се покажат. Praynig Grinning
Belle Fleur, така е, като си ти цъфти хубаво, дръж си го там, да не сбъркаш нещо.Аз цъфтящи не пресаждам докато цъфтят, чак после.

# 134
Здравейте, момичета! Доста отдавна не съм писала, виждам, че има много нови (за мен) любителки на цветята! Поздравления за красотите, които всички показвате и за полезната информация!  Hug

Част от цветята бях изкарала на терасата още средата на март, и в момента са живи все още, но някои от тях са някак посърнали. В неделя подхраних всички с Кристалонче, надявам се да се съживят от хубавото слънчице!

Тези, които оставих в хола, всички са много добре, дори имам някои изненадки:
- Детелинката се събуди, дори разцъфтя в нежно розово-лилаво – http://www.snimka.bg/album.php?album_id=258303&pid=11439530 и http://www.snimka.bg/album.php?album_id=258303&pid=11439533

- Ето това цвете, с което и миналата година съм ви занимавала, също цъфна (за 1ви път, не му бях виждала цвета) - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=258303&pid=11439521 и http://www.snimka.bg/album.php?album_id=258303&pid=11439525. Прилича на спатифилум, но не е. Ако някой го разпознае, ще съм много благодарна!

- Ето тук може да видите как избиват нови листенца на малката ми красавица Dracaena godseffiana (Florida beauty) - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=258303&pid=11439537.
Изненада ме – очаквах да избият нови листенца от старите клончета, а не директно от почвата, но моментът на изненада е още по-сладък.

Ето и две нови придобивки – каланхое - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=258303&pid=11439517 и Dracaena fragratissima "Massangeana” - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=258303&pid=11439544.

Иначе аз съм добре, малко ми е по-трудничко вече със ставането, сядането, сгъването и т.н., но това са сладки деудобства.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт