Отговори
# 60
Къде живеете, в някое английско село ли? Не мога да си представя, че всички деца около вас говорят само английски.
Миналото лято (дъщеря ми беше на 4,5 г. тогава) бяхме само 2 седмици в БГ. Тя само разбираше български и то на 70% някъде и не говореше изобщо. На втората седмица вече говореше сносен български, е, доста беден и с грешки, но се разбираше идеално с хората. Ако бяхме останали още 2 щеше да го говори без проблем, но си тръгнахме и пак го забрави. Затова ме учудва, че дете, на същата тази възраст, живеещо там постоянно, не говори. Че там българският е във въздуха даже Simple Smile освен ако не е в пълна изолация де.... Както и да е, това са си ваши работи, аз само си разсъждавам от любопитство Peace

Цитат
ЗАЩОТО КАТО ТРЪГНЕ НА ГРАДИНА  ОСОБЕНО С ИЗУЧАВАНЕ НА  АНГЛИЙСКИ ЕЗИК ЩЕ НАУЧИ БЪЛГАРСКИ БЪРЗО
А това не го разбрах съвсем newsm78 Как така, като тръгне особено на английска градина, ще научи бързо български Simple Smile

# 61
биба аз познавам такъв случай-детето /родено тук/ не ходеше на градина-гледаше го майка му с нея говори само на бг,майката и бащата по м/у си говорят на бг.Понеже майката за няколко  години не е научила езика не общува с араби-нито с родата на мъжа си,а бащата е по цял ден на работа детето много слабо разбираше арабски и изобщо не го говореше .Вече на нищо не се учудвам. Peace

# 62
Цитат
ЗАЩОТО КАТО ТРЪГНЕ НА ГРАДИНА  ОСОБЕНО С ИЗУЧАВАНЕ НА  АНГЛИЙСКИ ЕЗИК ЩЕ НАУЧИ БЪЛГАРСКИ БЪРЗО
А това не го разбрах съвсем newsm78 Как така, като тръгне особено на английска градина, ще научи бързо български Simple Smile
[/quote]
като пример тя ходи 3 месеца на частна градина ( от които половината беше болна) и като имат да кажем  задачи по бъл.език  преразказ например и учителката не може да й обясни за какво става въпрос тя няма как да се научи .
не, не живеем в английско село просто работата ми е такава и тъй като града където сме не ми е роден нямам много близки  познати извън работата си . и да естествено че има  няколко приятелчета които са българчета с тях няма  проблем с общуването.
и също така не смятам да живеем тук завинаги след година  сме планували да се преместим в англия за да може малката да ходи на училище там. и пак искам да кажа ,че това е беше варианта за мен може би погрешен според някои но добър за мен тъй като мъжа ми пътуваше много често и ако трябваше той да учи малката на език нямаше да сме доникъде.   

# 63
  • далечно
и аз познавам десетки expats (в Унгария, както и в Италия), които не се интересуват от 'местните' и съответно от езика. Но пък никъде не познавам 'местни', които не се интересуват от себеподобните си до степен да общуват само с чужденци Shocked

jen04, не изкам да те засегна, просто съм изумена от тази тема и то в подфорум, където повечето майки полагат неимоверни усилия децата им да говорят някакъв български  Shocked
успех в каквото си се захванала.

ЗА МЕН БЕШЕ ПО-ВАЖНО ДА МОЖЕ ДА ОбЩУВА С БАЩА СИ ОТКОЛКОТО С ХОРАТА НА УЛИЦАТА ПОНЕЖЕ МЪЖА МИ ПЪТУВА ДОСТА И НЕ ПРЕКАРВАШЕ ДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ С МАЛКАТА ЗА ДА Я НАУЧИ САМ.
ако за мъжът ти е толкова важно детето да общува с него на неговия си език, то човек би предположил, че все ще намери възможност да общува с детето. И аз пътувам служебно много, но намирам време да говоря с детето си

# 64
може би не съм изяснила за градината с английски имам предвид ,че има частни такива в които има програми за англо-говорящи деца с по-засилено изучаване на български език .

# 65
не казвам , че не се интересувам от месните просто е  стечение на обстоятелствата . и честно казано с по голяма част от `месните` не си заслужава да общуваш защото отношението им и начина по които се държат със теб е като към чужденец без значение дали говориш езика или не . и повярвай ми за мен е много по очевадно тъй като живея тук а не си идвам на гости за малко . така че за себе си аз съм намерила варианта в които моето семейство  се чувства най-добре и това единствено има значение.

# 66
jen04 , като чета постовете ти съм почти убедена, че за ВТ става въпрос, и аз бях там служебно, но имах големи проблеми, особено с кола софийска регистрация, ако е това града с две ръце подкрепям мнението ти, че с местните не си струва да се общува, само който е живял като външен човек в тези райони знае за какво става въпрос. Хубаво е,че говориш на малката на английски, но може да научи и български от твоите родители например, принципа е,че щом си почнала на английски, трябва само на английски. Майката на съпруга ми не му е говорила на майчиния си език защото е решила, че детето и няма да израсте в албанска среда. Мисля,че само родителя има право да решава как да възпитава децата си и на какъв език, външните ''доброжелатели" не би трябвало да те интересуват.

Последна редакция: чт, 21 май 2009, 07:51 от mimkis

# 67
благодаря mimkis аз съм на мнение ,че всеки родител решава как да възпитава детето си било то правилно или погрешно . аз съм решила за себе си и не съжалявам . моето дете ще научи български така или иначе но за в бъдеще английския ще й бъде от по-голяма полза.
а които не живял по-дълго в българия с половинка чужденец не знае какво е положението .

# 68
Цитат
а които не живял по-дълго в България с половинка чужденец не знае какво е положението . 

Аз пробвах за около година и половина, а моят мъж дори не му е чак толкова далече манталитета български, защото до 18 годишен е живял в Сърбия. С две думи - не издържахме. Има натиск голям и хич не ти завиждам, много е трудно да споделиш с половинката, че въпреки факта,че това е родината ти се чувстваш като чужденец там.

# 69
  • София
Цитат
а които не живял по-дълго в България с половинка чужденец не знае какво е положението . 

Аз пробвах за около година и половина, а моят мъж дори не му е чак толкова далече манталитета български, защото до 18 годишен е живял в Сърбия. С две думи - не издържахме. Има натиск голям и хич не ти завиждам, много е трудно да споделиш с половинката, че въпреки факта,че това е родината ти се чувстваш като чужденец там.

Съпругът ми е французин с майка българка, но живее в България от няколко години. Не разбирам за какви проблеми и натиск говорите.  newsm78 Сигурно пропускам нещо.

# 70

Цитат
Съпругът ми е французин с майка българка

Това не го разбрах. Искаш да кажеш, че е наполовина българин  Peace, значи не попадаш в графата, за която говориме Peace.  Не е това темата да пояснявам за какви проблеми говоря, ще бъде off topic.

# 71
а ние живеем в бг от почти 8 години така , че съм се нагледала и наслушала на всичко. даже моите роднини не приеха това ,че съм  с англичанин. `да не се свършиха бг мъжете ,че си тръгнала с чужденец` това е най-често срещаният коментар .
при такова отношение защо да бързам да уча детето си на български ,та и тя да ги разбира тези коментари .

# 72
  • София

Цитат
Съпругът ми е французин с майка българка

Това не го разбрах. Искаш да кажеш, че е наполовина българин  Peace, значи не попадаш в графата, за която говориме Peace.  Не е това темата да пояснявам за какви проблеми говоря, ще бъде off topic.

Защо?  Нормално е да мога да попитам и отговорът да не е извън темата. Ако бях излъгала, че е чист французин щеше ли да ми отговориш? Ако е нещо тайно защо се говори във форума? А и темата е да се говори ли на детето на чужд език, а не Какви са проблемите ми в БГ с моя съпруг, който е "чистокръвен чужденец" .

# 73
Цитат
Защо?  Нормално е да мога да попитам и отговорът да не е извън темата. Ако бях излъгала, че е чист французин щеше ли да ми отговориш? Ако е нещо тайно защо се говори във форума? А и темата е да се говори ли на детето на чужд език, а не Какви са проблемите ми в БГ с моя съпруг, който е "чистокръвен чужденец" .
Ок ,щом настояваш, ще ти отговоря. Съпругът ми е еврейн, какви мислиш проблеми сме имали- всякакви, не са приятни етикетите, които му лепяха, дори хора,които не го познават.

jen04  Hug

# 74
точно за това става въпрос след като съм се наслушала и нагледала на коментари и други подобни съм избрала да науча  детето си да говори английски . по стечение на обстоятелствата и средата в която расте е също по-толерантна .

Общи условия

Активация на акаунт