Египет - трета тема

• 51 680
  • 705
  •   1
Отговори
# 105
И още малко за любознателните...

От "редовите" египтяни ги отличава това, че са наследници на номадските племена, които към края на 19. век започват да водят уседнал живот. Имат своя йерархия, на която се крепи редът в племето – най-малката клетка е семейството, следва кръгът от братовчеди, а начело на племето е шейхът – той правораздава, решава проблеми, взема решения. Ръководят се от обичайно право –съвкупност от правила, норми на поведение и наказания при нарушаването им (такова е имало и по нашите земи в далечното минало). Отделните племена живеят в определени териториални граници. Имат своите особености, език, традиции и ценности: опростен живот, задружност, уважение към племенната организация, собствен ритъм на живот.

За това,че бедуините принадлежат към различни племена и идват от различни страни и области и не е редно да се възприемат като хомогенен народ, вече писах. Само да добавя,че по диалектите, които говорят, може да се каже откъде са дошли – т.е. запазили са самобитността и разликите помежду си. Аl Rashida примерно са дошли от Катар. Други са дошли от Леванта, трети – от Нубия, четвърти – от нашия край - Балканите...Има отвсякъде.

В огромното си болшинство са мюсюлмани сунити.

Езиците, които говорят – различни диалекти на арабския; Beja или Bedawi – афро-азиатски език, който се говори от бедуини в Египет, Судан и Еритрея.

Повечето са уседнали, но има и такива, които продължават да живеят като номади и да се движат в търсене на пасища за своите стада от камили и кози.
Движейки се сред пустинята, бедуините се ориентират по звездите, по различни природни забележителности, по камъни, маркиращи пътя им. Оставят в пясъка знаци, даващи информация кога са били там, откъде са дошли, накъде са поели...Пътуват с малко багаж, като оставят закачени в клоните на дърветата торби с храна, вода, оръжие. Изключително наблюдателни са и могат да разберат кога последно е валяло, колко, къде могат да намерят вода, годна ли е за пиене и т.н.

Има модерни бедуини – с мобилни телефони, сателитна телевизия, коли...Това са последиците от досега им със съвременния свят най-вече в районите с развит туризъм. Има и такива, живеещи така, както прадедите им са живяли.
Обличат се така, че дрехите им да ги предпазват от палещите лъчи на слънцето, но същевременно да позволяват на бриза да влиза между отделните пластове дрехи и да охлажда телата им. Жените се обличат в черно, покриват лицата си, но често и мъжете омотават шал около главата и лицето си, за да се предпазят от слънцето и пясъка. Децата по-често са облечени с модерни (в смисъл не традиционни) дрехи. Традиционно бедуините се обличат много скромно.

Живеят обикновено в палатки, изтъкани от камилски и кози косми.Задължение на жената е да се грижи за палатката, която позволява „стените” и да се навиват и вдигат, така че да се проветрява от вятъра или пък да се прикрепят плътно към земята в случай на пясъчна буря. Палатките обикновено се състоят от две стаи – едната за гости, другата само за жени.

В някои племена шейхът се избира, в други – се предава по наследство от бащата на най-големият син. Мъжете имат обикновено една съпруга, но има и такива с повече. Възможен е дори вариантът, при който едната съпруга живее в града, а другата – в пустинята. Но малко бедуини могат да си позволят това. Бедуините (и от двата пола) се женят в ранните си тинейджърски години. Традиционен сватбен подарък в днешно време е сателитната чиния.

На разводът има право както мъжът, така и жената. В по-стари времена за жената е оставала палатката, а мъжът е задържал животните. Днес често съпрузите решават с помощта на шейха при кой да останат децата и как да се разпредели имуществото.

Гостоприемството на бедуините е пословично. Посрещането на гости е и начин да се получи информация за случващото се, да се научат новините.

Бедуините са интересна част от културното богатство на Египет и е наистина жалко, че държавата се интерсува от земите, които те обитават, но не и от самите хора. Въпреки всичко те казват: „Ние сме Египтяни и независимо от негативното отношение към нас от страна на правителството, ние сме патриоти”...

# 106
С удоволствие пускам поредната тема за Египет. Намерението ми е да попиша в нея малко за това, което остава скрито от погледа и сетивата на туриста (поради краткия престой, многото емоции, впечатления) - а именно битието, (не)волите и културата на съвременния египтянин. Надявам се така да помогна на тези, които искат да надникнат по-дълбоко в душата на тази приказна страна.

Спорти за това говоря
 Много много ще ми бъде интересно newsm53

# 107
Да, предположих...Малко по-нагоре в темата бях споменала,че всъщност е много трудно да се пише без да се замесват религия и политика. На това (и на оскъдното ми свободно време) се дължи неохотността ми. Но мерси за побутването. Ще гледам да напрвя нещо по въпроса  Peace

# 108
Така те искам  newsm10
Знаеш ли от кога чакам   newsm12
Пък и без да искаш можеш много да ми помогнеш smile3521
Да дадеш отговор на въпроси който ме тормозят newsm47

# 109
Понеже усещам накъде  биеш, пиши ми по-добре на лични  Mr. Green

# 110
Здравейте момичета Hug
Знаете ли чартъри до Шарм края на август, началото на септември дали има. Проверих, предлагат само Хургада, а ми се иска този път Шарм Peace
Old Sport , много интересна информация както винаги   bouquet

# 111
Долорес, доколкото знам чартърите през лятото са само до Хургада. Потръси нещо до Шарм от Германия примерно  Peace
После докладвай  Mr. Green

# 112
Спорти аз ще почакам   newsm53 да чуя разказа ти  Peace пък после ще задавам въпроси на лични smile3521

# 113
Долорес, миналия ден ми казаха, че чартърите до Египет били спрени до към края на август  newsm78
Елку, вярно ли е това?
Асефа, както искаш  Peace

# 114
  • Beyond the Frontiers
Дати за чартъра по програма Хургада  са всяка събота на Тез тур. Хургада -Кайро Полети на  06.06, 20.06, 04.07, 18.07, 01.08, 15.08, , 29.08, 12.09  и 26.09.2009               
Кайро -Хургада Полети на  13.06, 27.06, 11.07, 25.07, 08.08, 22.08, 05.09  и 19.09.2009               

Няма програма за Шарм.

# 115
Мерси   bouquet И аз така мислех, но на една приятелка и били казали от Аламатур (май),че ги били спряли  Crazy

# 116
Може да има нещо такова, защото и агенцията с която ходя няма оферти за Египет.  newsm78

# 117
Може би някои го предлагат, други не. Освен да замолим Елку да каже кои агнеции го предлагат, че да сме полезни на хората, коит искат да го ползват  Peace

# 118
  • Beyond the Frontiers
Извинявам се.  Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed EmbarassedОказа се, че всички са го спрели чартъра, но информацията им на сайта стои и не са си направили труда да уведомят агенциите.
Липсва интерес поради високите температури.

# 119
Е, поне синхронизирахме информацията  Peace Мерси много!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт