Борбата с рака- духовното оцеляване и физическото преодоляване-11

• 44 501
  • 441
  •   1
Отговори
# 345
 ettie , привет , звучиш много бодро, поздравления, за което!Моята операция беше на 23,01 , а първата ми химия на 13,02 .Имах ракови клетки и в лимфните възли , не знам дали има значение това.Приятно съм изненадана ,че в България правят операции и реконструкции едновременно , пак не съм в час  Embarassed
  Относно раздвижването ,бъди упорита ,но и внимателна.Аз така се направих на "мъж" на третия ден , напънах се да си вдигна ръката "както преди" и така ме заболя, че .....Просто не бързай.Вече мога да правя всякакви движения с ръката си , но подмишницата ми е безчувствена, като изтръпнала я усещам , мисля, че е резултат от махнатите лимфни възли.На теб махаха ли ти лифни възли?Лъчетерапия ще правиш ли?
  Soniad , радвам се ,че вече си с твоята коса!!!!
  Утре почвам лъчето.

# 346
Ети привет и от мен  Hug Аз също бях много учудена, че най-накра някой в БГ-то е направил операция с мисъл за жената, т.е. реконструкция. Обикновено се реже яко. Би ли споделила името на лекаря, който те е оперирал?
Честно казано за мен ще бъде много интересно да споделяш с времето как изглежда и усещаш реконструираната гърда. Какви процедури ще следват и т.н. нямаме друго момиче с подобна операция. Имаме момиче с реконструирана гърда за която е взет мускул от гърба, но точно такава със запазен кожа и експандер нямаме. Имам множество въпроси:
- колко време ще вливат разтвора, като продължителност във времето?
- ще бъде ли необходимо подмяната на импланта след време  ако да кога?
- обикновено се прави повдигане с имплант и на другата гърда за да имат еднаква форма, при теб това ще го правят ли?
- лъчетерапия ще имаш ли?
- като казваш запазена кожа, имаш ли предвид запазено зърно и ареала?
Извинявам се, че така те заливам с въпроси, но е тема, която живо проучвам.

# 347
Честит Гергьовден на всички, макар че деня вече преваля  :lol:

Ети, "Добре дошла" и от мен  Grinning
Упражненията вече ги имаш, масажа върви заедно с тях
Това което те пита ЕХХО, живо интересува и другите, така, че ще сме благодарни ако споделиш
Не знаех, че в BG-то правят реконструкция в момента на операцията

Хули лигите ми потекоха. Аз днес готвя агнешка чорба, става страхотна и е леко разтоварваща  Laughing

# 348
Имаме нов борец в редиците ....
Ети и от мен   Hug  love001 Попаднала си на точното място. Тук винаги ще ти дадем едно другарско рамо за подкрепа, за кураж. Ме стискаме заедно палци. Ще се тревожим и успокояваме взаимно...
А когато е необходимо ще те сритваме и леко по д-то Whistling Whistling, за да не униваш и изпадаш в черни дупки...
Ще се черпим за добрите резултати... Peace Peace

По въпросите ти. Да, и аз започнах химията 35 дни (календарни) след операцията и диагнозата. Т.е максималният срок е около 30-40 дни след интервенцията. За упражненията са ти казали момичетата. Съвет - раздвижвай постепенно и постоянно. Натоварвай също постепенно. Сега, в началото по-кротко с ръката.

newsm51 newsm51

# 349
Привет, момичета!!! newsm51
И на новия боец ПРИВЕТ!!! Най-точното място си избрала. Сигурна съм, че ще ти се отрази много добре присъствието и участието в този форум, така както и на всички нас. При мен схемата беше малко по-различна - 20 дни след операцията започнах лъчетерапия. И след 24 нагревки започнах химиотерапията - може би почти 3 месеца след операцията. Упражненията на Ангелари наистина са вълшебни - надявам се че вече си разбрала.
След многото почивни дни и голямото плюскане ето ни днес отново на работния фронт. По празниците аз хоцках насам-натам, но вече сте разбрали и че се видяхме с Хули. Прекарахме си много добре, беше супер приятно. Макар че съм убедена, че ако сме повече човечета би било още по-весело. Ноооо, има време за всичко - надявам се!
Сега ви пожелавам слънчев и усмихнат ден, изпълнен с много, много усмивки и късмет

# 350
Здравейте ,моми4ета  Simple Smile
Привет ,Ети Hugна то4ното място си попаднала  Simple Smile.Операцията ми беше на 17.03 ,а първата вливка на 10.04.Казаха 4е заради ,възрастта ми ме издърпват на пред .Имах ,разсейки и в лим. възли.
Soniad- Би ли ,изпратила и на ,мен упражненията  Praynig
                                     Лек ден ,  на вси4ки  bouquet  bouquet  bouquet

# 351
Момичета имам едно спешно въпросче: "Освен в Онкологията в Дървеница, къде още може да се направи сцинтиграфия?"
И евентуално някой знае ли как стоят нещата с частно /платено/ извършване на изследването

# 352
  • София
В диспансера в Младост без направление е 160 лева.
Сцинтиграф има и в Дървеница, но не зная каква е цената.
Също във Военна болница, Александровска и Токуда.
Не си спомням в Първа градска болница доставиха наскоро нов апарат, но може и да се бъркам със скенер.
Ангелари, току що получих информация от първа ръка, че от 1.06 в диспансера в Младост ще заработи съвършено нов апарат.
Така че не бързай е моя съвет.

# 353
Хули благодаря
Явно не трябва да бързам, това ми беше урока на който ме научи живота преди година
Винаги когато не се подреждат нещата има защо

Лалева изпратих ти упражненията
Трябва да ги пусна и на Майката на Вики, за да ги публикува на първа страница
Майката на Вики, искам и други неща да ти пусна, такива които съм си вадила от темата във фаворитите
Но нещо оборотите все не ми достигат  smile3532
 hahaha hahaha Да ми пита човек защо
Но тези дни трябва да се взема в ръце   bouquet

# 354
Ангелари, потвърждавам думите на Хули, че в Младост ще има нов апарат. Аз като правих сцинтиграфията преди 3 месеца, чаках доста време, запознах се с лекарите там и те ми казаха, че другият път апарата ще е нов и по-модерен. Така че не бързай!

# 355
angelary Благодаря   bouquet  bouquet  bouquet

# 356
  • София
Здравейте момиченца и от мен! Laughing
Едва сега смогнах да се прибера от онкото! Беше лудница, като след празник, бяхме около 50 човека!
Утре от 10.30 ч. съм на химиотерапия, о..о....ох  такава гадост ме чака! Mr. Green
По време на празниците гледах да не мисля за това, но сега вече не мога да избягам! newsm78

# 357
Здравейте, момичета, убедена съм, че съм на правилното място! Така ми беше омръзнало да слушам  и чета черногледи неща, кое колко било страшно и кое колко - лошо,  че вие ми дойдохте просто като светлинка в тунела.

Иначе аз не съм много "стресната" от това, което се случва, по-точно - надявам се, че ще ме разберете правилно - нагласата ми е, че изпълнявам един пореден проект с име "Рачето е тук, да му помогнем да си отиде". Проектът си има график, ясни следващи стъпки, и идентифицирани участници. Остава само да се изпълни. Е, не е толкова лесно, колкото звучи, защото проектната логика не отчита определен физически дискомфорт (с който определено не съм сигурна как ще се справя), както и не дава опциите в случай на неочаквани отклонения. Но поне няма колебания какво е следващото дейстивие. Което, на фона на последните 15 - 17 - 19 години, в които неведнаж съм заспивала с ужаса, че нямам никаква представа какво трябва да направя, за да реша проблем в рамките на следващите 24 часа, е просто приказка.

Стига толкова лирически отклонения.
Отговарям последователно.

Соня и Ангелари, много благодаря за упражненията! Пробвах ги, с някои се справям по-добре, с други - по-зле, но всяко нещо с времето си.

При мен операцията е правена от д-р Младен Младенов - http://www.vita.bg/spec.php?sp=18&d=10 - това е профилът му от болница Вита, но аз бях в Света София. Още от самото начало ми предложи реконструкция, и аз се съгласих, не толкова заради визията (не съм в първа младост, на 48 съм), колкото заради това, че по принцип имам доста тежък и плътен бюст (още си имам полвинката от него) и едно тотално отстраняване би довело до проблеми в гръбнака. Но мисля, че д-р Младенов прави доста операции с реконструкция, поне в същия ден заедно с мен имаше още една.
Частта с реконструкцията не се поема от здравната каса, т.е. импланта си го купих допълнително и си го занесох в болницата.
- Реконструираната гърда: засега изглежда по-висока и по-закръглена, отколкото очаквах. Все още я усещам малко като чуждо тяло, особено в началото имах чувството, че някой ми е залепил черупка от костенурка отпред и аз трябва да се движа с нея Simple Smile Все още мускулът не се е отпуснал и е доста твърда, постепенно се очаква това да отмине. Така че сигурно ще се промени доста в следващите месеци, ще пиша.
- Разтворът: по време на операцията вляха 120 кубика, после на три пъти по 40. Очаквам до края на май да го влеят целия (при мен се очаква да се влеят общо около 400 кубика, но лекарят каза, че ако преценя, може да са и по-малко). Тогава щяло да се види и каква е общата форма и обем. Така че информация и по тази тема ще следва в бъдеще Simple Smile
- За другата гърда - да, и на мен ми казаха, че обикновено се коригира и формата на другата гърда, но с лекаря преценихме, че ще обсъждаме това по-късно, когато видим как точно ще се оформи оперираната.
- За запазената кожа - имам предвид, че не се е налагало да се взима кожа от друго място. При мен не можаха да бъдат запазени зърното и ареолата, заради инфилтрации в мамилата (то оттам се видя и проблемът - зърното започна да хлътва), но е запазена останалата част от кожата на гърдата, за да бъде оформена реконструираната. Имам си хоризонтален шев през средата. Може би ако зърното не е засегнато би могло да се запази, знам ли? 

Лимфни възли са махнати, около десетина (не си личи точно от епикризата). Това май не е много? Чувствам си ръката относително добре, имам само изтръпване в подмишницата, както пише и Сиса.  Лекарят каза, че това било нормално, докъм третия - четвъртия месец щяло да отшуми.

Не знам дали ще имам и лъчетерапия, засега в протокола на комисията пише само химиотерапия, но след като излезе HER-а ще има нова комисия и тогава може да решат и нещо друго.

Иначе още от втората седмица си карам колата самостоятелно (никаква хидравлика на волана и ръчни скорости,  задната се включва с натискане надолу, при оперирана дясна ръка - шофьорките ще ме разберат Simple Smile).

Имам и един въпрос към често пътуващите: правите ли нещо специално за оперираната ръка при пътуване със самолет? Четох някакви неща за ластични бинтове и компенсиращи ръкави, необходимо ли е? Че другата седмица ще се наложи да попътувам малко...

Хайде стига съм писала, че стана два километра пост!

Утре сутринта съм на консултация при химиотерапевтката, стискайте палци:)

# 358
Margi4, стискам палци за утре, дано всичко мине възможно най-леко!
 newsm10

# 359
  • София
Момичета, вижте какво копнах от другата тема за рака http://www.novini.bg/anglichanin_se_izlekuva_ot_rak_za_osmi_pore … details_2497.html Тоя все едно ми е син  Joy Joy Joy
Маргич, стискам всичките си палци и не се страхувай, ще мине и замине  Peace

Общи условия

Активация на акаунт