Аспергер синдром

• 21 014
  • 51
  •   1
Отговори
# 30
Когато ни поставиха диагнозата ни изпратиха на о4ен специалист, хромозомно кръвно изследване / не знам дали така то4но се казва в БГ  Embarassed/ и кръвен тест за алергия към храна. Тези не6та се изследват рутинно след като се постави тази диагноза. За 6тастие зрението му е перфектно. Ето едно линк4е от мен което съм превела в Гугъл, но преводът не е то4ен, въпреки вси4ко се разбира за какво става въпрос. http://translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=no … %7CRepresentasjon

# 31
Запис и от мен Hug
За разликите между Канер и Аспергер-според това,че детето ми проходи/1,3г./ преди да проговори,сме към синдром на Канер,а по всичко останало,към Аспергер.Все пак,иска ми се да сме Аспергер,заради положителната прогноза.
Имаме натрапливи интереси към жици и кабели/всичко свързано с тока/,маркучи пръскащи вода,както и лампи/осветление,пречупващо светлината и поставено под радличен ъгъл/.Да не пропусна и въртящите се неща-просто го замайват.
Стереотипите ни са ужасни-това подскачане и мърдане енергично на пръстите пред очите е много грозно.

# 32
keli , ти направо ме уби с това прохождане  Joy Ако така се слагаше диагноза ЕХЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕй!

За Аспергер и Канер има ясно определени критерии как се поставя диагноза, и двата синдрома има високо и ниско функционални деца.
Канер по принцип е когато проговарянето е почти невъзможно - едва 5% от децата с Канер проговарят и то с няколко думи и много късно.
При Аспергер няма проблем с говора ВЪОБЩЕ! Децата с Аспергер на 2 години си говорят.
Обаче разстройствата в развитието не са само тези 2та, а има един куп, да не говорим за PDD-NOS което ще рече че има нарушение но не отгораря точно на нито един синдром. Масово децата са с тази диагноза.

А положителната прогноза наистина не зависи от диагнозата а от АйКюто на детето и терапиите. Средно и над средно АйКю - това е положителна прогноза с терапия. Децата ще се обучат и проговорят - това е положителна прогноза  -  което не значи че няма да са различни и като възрастни. Но ще могат да водят самостоятелен живот. Много от фисокофунциониращите дори достигат до такова ниво на социализация, че имат дори и семейства.

# 33
Според мене е малко трудно да се определи дали детето първо е проходило или първо проговорило, с изключение на случаите, когато видимо голямо дете все още не говори. Марти проходи на 1, 3 месеца, тогава вече казваше думички, познаваше обаче всички букви до една и цифрите до 10, така че, любимото му беше да седи с детски букеар и се изпитва сам върху букви, като ги казваше, цифрите също, но изречения не правеше, а аз на 1, 3 месеца съм говорела.
Стереотипите са това,което най- много са ме притеснявали винаги и на Марти са абсолютно същите като на детето на Кели. Дина на музикотерапията се включваше в стеротипите му добронамерено и после му казваше "Хайде сега това си го направихме, сега еди какво си да направим" и последните дни, той разперваше по- малко неприемливо ръцете пред очите си и веднага се сещаше и й казваше "Виж, аз те плаша", тя каза, че това е така, защото я е допуснал в неговия свят. Без да преувеличавам, сега са доста разредени тези гадни стереотипи, но се случва в продължение на цял ден, да не ги забележим нито веднъж и според мене, е започнал да осъзнава и да се крие , като ги прави.

Деси, Рео, кажете нещо повече за тези очни изследвания и каква е целта, честно, до сега не съм чувала за връзка или нещо такова. И за крувния тест за алергията за храна много ме интересува. Аз съм направила запитване тук в София, в една клиника, които правят кръвен тест, но лабораторията им е в Холандия и там холандски диетолози правят диетата за конкретния човек- храни, които трябва да яде и такива, които са противопоказни занего. Чакам отговор, тъй като най - малкия им пациент е бил с 5 години по- голям от Марти и са направили запитване към холандските диетолози.

# 34
Ако четеш английски пусни ми на лични емайла си ще ти пратя книгата за визуалната терапия. Там много добре е обяснено какъв точно е проблема /ако го има/.

Става въпрос за това, че на някои деца очичките не работят заедно и се получава едно разминаване което мозъка неможе да разбере и тези деца трябва да носят призматични очила.
Другото  е ПЪЛЕН преглед на зрение - дълтонизъм, движение на очичките и т.н. Не само за очила. За всякакви отклонения. Преполагам всеки очен доктор може да направи профилактичен такъв. Но трявба да намериш детски специализт, защото има разлика в зрението на децата и възрастните. Примерно моето дете има 1 диоптър разлика и доктора каза, че на по-голямо дете би сложил очила, но на моето не, защото очите трябва да се мъчат да се тренират и ще наваксат.

А това за прохождането е наистина смешно, моите и 3те са проговорили след като са проходили  Joy  Големия ми син проходи на 9 месеца, е няма просто дете дето да е проговорило на тая възраст. Той общуваше с около 10 думи близо до 2.5 годинки, когато се отприщи да говори. Но на 2 години имаше изречения/"ика ам"/

Малкия батко проходи на 18 месеца/на годинка още неможеше да си стои на краката като го държиш под мишниците/,първите думички бяха на около 3 годинки, изречения на 4г.;

а най-малкия проходи на годинката. И тогава единственото което говореше беше тататата мамамамма ама на всичко без да влага смисъл. На 2 години ползваше 10тина думи, не правеше изречения и аз нали съм паника почнах да го водя по логопеди.... там за 2 месеца терапия стана такъв бърборко  Joy  Най вероятно беше въпрос на няколко седмици да почне да прави изречения, но аз вече си бях напрашена и си го водех при терапевтите на малкия батко да го наблюдават. Диагностицираха го с "ЕСТЕСТВЕНО" закъснение, което се случва при 3езичните деца - това значи +- 3 месеца около 2рата годинка, децата трябва да правят изречение..

# 35
Деси,разбира се,че не се поставят диагнози само с прохождането Grinning,но ми направи впечатление,че е споменато.Определено на 1г. 3м.,когато проходи,детето ми не казваше нищо,освен "ме",което означаваше мед.Не сричкуваше нищо друго.Сочеше с пръст към това,което иска и ако веднага не го разбера,започваше да крещи и изпадаше в истерии.Това продължи доста дълго.На 2 г. имаше ехолалия на не повече от 5-6 думи,които повтаряше многократно и безпричинно.На 3 г. Използуваше смислено "да" и "не",но другите изрази бяха ехолалия-без да ги разбира,повтаряше някакви неща.Основно показваше с пръста и мучеше.След като ни изписаха лекарства,започна да запомня цели книжки и да ги казва на изуст,но при спиране на лекарствата всичко се върна по старому.Това говорене ли е? Почти до 4 г. той използуваше за себе си "ти" вместо аз.Някъде на тази възраст започна смисленото говорене и обяснения,които правеше на базата на това,което е чул.Въпросите включихме м/у 4,5 и 5,5 г.,като последно започна да пита"защо".Това съвсем не е нормалното проговаряне на около 2г.?

# 36
Днес бяхме при психиатър и на въпроса ми дали сме към Аспергер,отговорът беше "не".Имаме Атипичен аутизъм.Пиша това,за да не се заблуди някой,който чете темата и приема че всичко написано тук е от родители на деца с Аспергер. Simple Smile

# 37
Едва ли има значение какво е, някакво разстройство на развитието - дали Аспергер или ПДД_НОС и т.н. няма значение - важното е да се осигури помощ и терапия на детето на време.
Дали е високофункционален едва ли ще разберете докато детето не порасне малко. А и това зависи от колко и каква терапия ще получи колкото се може по-рано.
За мен няма друго значение освен това да мога да му помогна най- пълноценно , но другите около него -баба , дядо ,та дори и баща му много държат да знаят какво ТОЧНО му има сякаш това ще помогне .Уж са наясно , че трябва основно внимание ,много грижи и пак внимание но...
За бабата е важно да е нахранен и понеже той много обича компютъра и се ядосва като не му давам да играе тя демонстративно му разрешава пред мен - за да не се сърди детето .Дядото  по принцип не говори много и някак си не знае как да контактува с него , баща му пък има желание да общуват но примерно след новините и вечерята ако може и след любимото предаване и след като си почине от работа .
Както казах вече Марди  много обича да играе на компютъра и там доста говори и слуша какво му обясняваш - че даже и разбира . Научил се е сам да си инсталира игри ,но обича куестовете и иска да има някой голям до него да му подсказва , но аз не успявам винаги покрай всичко друго С писането и другите занимания положението е същото - всички са на мнение че трябва много да му се помага , но го правят примерно по 10 мин . събота и неделя и после му казват "бягай да си играеш " или нещо такова .
Та както казах за мен няма никакво значение каква ще е диагнозата - стига да накара другите около мен да видят наистина проблема и да ми помогнат да направим най доброто за Марди   

# 38
mardiros,

Всико, което се прави с детето, има хай- голям ефект, когато всички, които имат досег до детето, са включени и съпричастни. Мисля, че във вашия случай, понеже сте по- голямо семейство, е добре, ако се опиташ да обясниш проблема с възприятията, комуникацията, терапията, на всички вкъщи, за да могат всички да участват. Ок, нега татко му си изгледа предаването, но през това време, някой друг да го поеме, след като свърши предаването, да отиде при деттео и се наведе, на нивото на очите му , и му предложи занимание, но двамата. И между другото, като сте повече хора вкъщи, имате повече възможност, всеки от вас, да се занимава с "бистър ум" с детето и необременен, че ние като сме само двама човека, единия бил с детето цял ден и вече толкова превъртял, че другия ако не го поеме по спешност следобяд, не се знае до къде може да се стигне. Специалистите казват, че такива деца се гледат нормално от няколко човека, на смени и с почивки, защото иначе умората от такове дете е жестока.
И съвсем точната диагноза наистина няма значение, тъй като тя се измества във времето, променя се, важносто е да се работи с детето целенасочено и се знае какви са дефицитите му, за да се гонят.

# 39
Всъщност в къщи сме аз ,Марди , таткото и малкия Ванко .Децата ходят на градина , връщаме се в 17,30 и се почва - вечеря , чинии , чистене и т.н.
Бабата и дядото идват от време на време(събота или неделя) ,колкото да развалят дисциплината - децата знаят че те им разрешават всичко и въобще не ме слушат .Марди пита баба си за  компютъра и тя му разрешава да играе по цял ден .После поне 3 дни говори и мисли само за игрите от компютъра - нищо друго не го вълнува .Не мога да и обясня че това му вреди  #Cussing out
Единствено тук намирам разбиране . Sad
На 22.05 бяхме в София с него .Беше много развълнуван от пътуването с автобуса , на първичният преглед се представи много добре , д-р Трендафилова ни похвали за развитието от 3,5г. до сега.Действително каза че не е Аспергер , но ще преценят какво е след един месец когато отидем за хоспитализация . 

# 40
Колкото повече хора има близо до детето с които то да общува редовно, му изработват повече модели на поведение които да следва, и които имат голяма роля в развитието му.
Когато получава информация от един човек основно, има опасност от неразбиране-т.е единия казал нещо описвайки образа в съзнанието си,а какво е приело детето като информация няма как да разберем,освен ако то не я визиулизира.Пример-Рони ме пита-мамо ,помниш ли като бях малък(сега е на 18)какъв знак ми показа,че означава природа.Аз съм му обяснявала нещо което той е разбрал като знак.И аз не съм усетила.

# 41
mardiros не се настройвай за диагноза - видях, че логопед ти е споменал за аспергер - не е това в никакъв случай - Аспергер е единствения от спектъра където няма никакъв проблем със речта, но ги има другите симптоми.

И д-р Трендафилова изрази съмнение на първичния преглед че е Аспергер .Юли месец ще ходим да ни хоспитализират .Мислех да го съчетая с музикотерапия и биофитбек ,но няма да стане май .
За музикотерапията трябва да се уговорим още от сега ,а биофитбека е от 13 юли .

# 42
аз също страдамот синдром на аспергер, както дядо ми и  баща ми и от 5 годишен съм ходел по олимпиади по шах, учил съм се да заварям с оксижени,електрожени, и висша математика и и доста маниакален интерес към някои теми, обаче повечето хора неразбират този синдром и започват да се държат доста сурово с този тип хора които са много по умни от нормалното просто правят нещата по техен начин,

# 43
cecitox , на колко си години? Пиши повече за себе си, ще бъде много интересно за всички предполагам!

# 44
...ще бъде много интересно за всички предполагам!
smile3521 ооо да. На мен ще ми е интересно да науча нещо повече  Peace

Общи условия

Активация на акаунт