СТРАСТИ - Градините в СОФИЯ

• 80 403
  • 1 563
  •   1
Отговори
# 900
Ами аз да кажа за 168 ЦДГ Слатина- строи се и до септември трябва да е готово- не ми се вярва,освен това хората на Савина и нашата кметица се кълнат, че филиалите в блоковете се запазват. Въпреки това от 3 групи се обявяват първо 75 нови, а сега 50 нови места, което е странно. Освен това явно няма да стане за септември, защото 1. всеки ден минавам покрай строежа и виждам че не е до никъде и 2. обявили са за септември само 1 първа група- явно ги е страх да обявят повече, защото няма да са готови
Иначе имаше терен , отреден за нова градина кв. 92, но има рестистуция и хората на савина казаха да забравим за нова градина в район Слатина , защото положението било много "зле". За сметка на това препоръчаха да си водим децата на градина в крайните квартали, защото "бил по- чист въздуха" и "стига сме се блъскали " из тая София"- без коментар просто....

# 901
  • гр.София
 Няма лошо. А транспорт ще осигури ли,Савина?

# 902
......
Да, имам основания да мисля, че от Сирма самоволно да "дописали" тук-там без официално или неофициално съгласуване. И това остава незабелязано именно защото хората най-разумно предполагат, че Джонев се е допитал до СОС преди да тълкува, но за някои неща съм доста сигурна, че не е така. от няколко места съм чула (неофициално, разбира се), че Джонев изземва функции.
Това, което ме притеснява е, че прибързаните писания от Сирма ще повлияят в крайна сметка на официалния Правилник за приложение, когато го приемат....
Little wingles, как мислиш, групова жалба от засегнати родители л трябва да се подаде, до Фандъкова?Трябва да се знае, че тези неща не остават незабелязани и хората се възмущават!

primavera,
Да, трябва да подадем жалба. Дали групова или няколко индивидуални, мисля,че не е толкова важно. Може да се използва виртуалното деловодство, да не ходиш дотам лично: http://www.sofia.bg/virtdelovodstvo.asp

# 903
  • София
Здравейте. Не пиша, но следя темата.

Поздравления на таткото и майката за списъка с неползваните по предназначение ДГ! Това е най-реалната възможност за бързо увеличаване на местата. Може ли тази информация да се вмести в официално запитване до общината? Да се сведе до знанието на повече хора-по предавания в медиите и т.н.?

Щурчо, може ли да попиташ следващия път госпожа Ф. какъв е капацитетът на сградата на Еспа? И колко деца учат в градината и? Само в градината, без училището! И какъв наем плащат? И кой , по дяволите, ще поеме отговорността, за ползването на сграда за 150 деца(поне) от 40, срещу жълти стотинки!? Как общинара може да реве,че няма пари за изграждане на нови градини, а старите да се подаряват? Моля ви, наистина задайте тези въпроси, ако може първо писмено, после в национален ефир!

За Младост 1-  Данъчното се махна от сградата на ДГ, но там ще отидат социалните. На тяхно място, в Младост 2 , би трябвало да се възстанови ДГ. Така разбрах от нашата учителка, не мога да гарантирам за достоверност.

# 904
Здравейте мили мами!
Искам да ви попитам за обновяването на регистрациите. Питам от името на моя приятелка,която не може да влезе в системата. И какво всъщност трябва да се обнови?
Благодаря ви предварително!

# 905
Здравейте. Не пиша, но следя темата.

Поздравления на таткото и майката за списъка с неползваните по предназначение ДГ! Това е най-реалната възможност за бързо увеличаване на местата. Може ли тази информация да се вмести в официално запитване до общината? Да се сведе до знанието на повече хора-по предавания в медиите и т.н.?

Щурчо, може ли да попиташ следващия път госпожа Ф. какъв е капацитетът на сградата на Еспа? И колко деца учат в градината и? Само в градината, без училището! И какъв наем плащат? И кой , по дяволите, ще поеме отговорността, за ползването на сграда за 150 деца(поне) от 40, срещу жълти стотинки!? Как общинара може да реве,че няма пари за изграждане на нови градини, а старите да се подаряват? Моля ви, наистина задайте тези въпроси, ако може първо писмено, после в национален ефир!

За Младост 1-  Данъчното се махна от сградата на ДГ, но там ще отидат социалните. На тяхно място, в Младост 2 , би трябвало да се възстанови ДГ. Така разбрах от нашата учителка, не мога да гарантирам за достоверност.

Със сигурност ще я попитам.. Hug
Между другото, от човек, който работи в ЕСПА знам,че в ДГ има 56 деца общо във всички градински групи и всичките се обслужват от ЕДНА помощник възпитателка .. Иначе са разделени в 3 групи и си имат по две педагожки..
Отделно има и училище в тази сграда...така,че..реално доста повече деца посещават въпросното Частно училище..
Таксата обаче там е ...600 ЕВРО на месец и..за мен е недопустимо да се прави компромис, като се увеличава срока за ползваме с още ПЕТ!!! години за почти жълти стотинки..!

За Младост 1 и аз така чух..На протеста попитах Фандъкова, тя явно не знаеше или не й се искаше да потвърди- каза ми да не вярвам на слухове... newsm78... (дано да ме опровергае и да ремонтират сградата като ДГ)..
НО...това е сградата (където бяха НОИ и Данъчна служба), на което преди 2г направиха ремонт като за административна сграда (след като вече се е знаело,че има проблем с местата в ДГ!!)..та...някак..съм склонна да се доверя на слуховете..
Изумителното в случая е,че в тази сграда все още се помещава Детската кухня на целия квартал..т.е..със сигурност родителите биха били много щастливи, ако се възстанови като ДГ.

# 906
Няма лошо. А транспорт ще осигури ли,Савина?

Аз пък питам..ЗАЩО не е осигурен 3 до 8 минутния ПЕШЕХОДЕН достъп до ДГ за децата ?
..
Направо е безумно някой разумен човек да предлага да развозва деца на по 3 г. по един час във всяка посока..

# 907
  • София
Възмутително - ИСКАМ точна сума на наема, който подобни градини, вземащи по 600 ЕВРО на дете, за да се възпитава дори по-зле от посещаващите общински градини плащат!!! Кой го контролира това, те ако вземат наем, който би трябвало да вземат, да видиш как ще изникнат 44 нови ДГ, които не можели да наваксат, че и на строителите ще плащат достатъчно, че да има желаещи да изпълняват поръчките, да не ми се оправдават

# 908
  • София
Много моля, някой, който има някаква информация за 72 ЦДГ в овча купел, да ми каже, че вече много се двоумя, разбрах, че била много навътре от спирката и не знам да я оставям ли в кандидатурите. Мили мами и татковци, съображението ми да кандидатствам за тази градина е, че искам детето ми да се познава с децата, с които ще играе навън (иначе не знам как ще стигам навреме до там с 2 транспорта вечер), затова, моля, кажете ми кандидадствате ли за тази градина (то не че има много други възможности)

# 909
  • София
Щурчо, учениците са си в училищата! Сградата е за детска градина. И защо трябва да е проблем на общината къде ще се помещава едно частно училище?! Имало е свободни сгради-дали са им ги под наем. Срокът е изтекъл, сградите са нужни, редно е да се прекрати наемът. Ако от СО са на друго мнение-нека го напишат и обосноват в публичен дебат. Не знам колко се плаща в Еспа, не е моя работа, но за толкова години поне дограмата да бяха сменили! Те общинските у-ща вече са с ПВЦ дограма. Но пък са си прави хората-не е тяхно, защо да влизат в преразход. Преди точно 3 години, пак масовите протести на майките, накараха общината да изгони друго частно у-ще от сграда на ДГ в Младост 2. И пак до последно ги моткаха, та трябваше да се зашуми много, за да го направят.

А за сградата на НАП-пак добре,че ще се открие ДГ в Младост 2. Не знам какви са възможностите , всички общински структури да се преместят в други сгради и да освободят ДГ. Някак не вярвам,че е възможно...

# 910
Щурчо, учениците са си в училищата! Сградата е за детска градина. И защо трябва да е проблем на общината къде ще се помещава едно частно училище?! Имало е свободни сгради-дали са им ги под наем. Срокът е изтекъл, сградите са нужни, редно е да се прекрати наемът. Ако от СО са на друго мнение-нека го напишат и обосноват в публичен дебат. Не знам колко се плаща в Еспа, не е моя работа, но за толкова години поне дограмата да бяха сменили! Те общинските у-ща вече са с ПВЦ дограма. Но пък са си прави хората-не е тяхно, защо да влизат в преразход. Преди точно 3 години, пак масовите протести на майките, накараха общината да изгони друго частно у-ще от сграда на ДГ в Младост 2. И пак до последно ги моткаха, та трябваше да се зашуми много, за да го направят.

А за сградата на НАП-пак добре,че ще се открие ДГ в Младост 2. Не знам какви са възможностите , всички общински структури да се преместят в други сгради и да освободят ДГ. Някак не вярвам,че е възможно...

100% подкрепям,че трябва да направим всичко възможно да си върнем въпросната сграда...скоро..
Просто..е срамота..Особено като знам,че собственичката е Алиса Софиянска и нейния съпруг реално унищожи въпросните 44 ДГ...
Смятам,че е недопустимо от страна на Общината да проявява подобна "толерантност", която е за сметка на децата на София и реално..не е важно каква е таксата в ЧДГ- това си е тяхна политика и Общината не й е работа това, но..нека поне си спазват собствените решения! Като са обявили мораториум и са взеле решение да не отдават повече под наем, и  особено, като твърдят, че на 5 ЧДГ са прекратили договорите з анаем предсрочно..е...изумително,че точно ЕСПА се ползва с подоен статут на превилегирована ЧДГ!
Нищо лично срещу децата, които учат там. Може и да получават супер обучение..НО...след като 15г ползват Общинска база , смятам е редно да се преместят и е върховно нахалство да продължават договора си с цели 5г !
..
Относно общинските структури..Смятам,че могат да бъдат настанени в абсолщтно всяка свободна сграда в София. И тежките изисквания на които трябва да отговаря една ДГ, поради които не е възможнод а се откриват навсякъде ДГ, след като вече са изпълнени за тази сграда е СРАМОТА да не бъдат използвани по предназначение, а в тази сграда,която е строена за ДГ да се настани администрация, при това на Общината!

# 911
  • София
  Съгласна съм напълно! Нека тези въпроси-за съответните градини-се конкретизират и да ги пратим като официално писмо до общината. Когато имаме тяхното становище, конкретно за всяка отделно, може да се поиска публичен дебат в някоя ТВ или да се внесат като конкретни предложения....
   Защото , според мен, това са единствените места, на които можем да се надяваме до септември.  Rolling Eyes На първо време и най-остро трябва да се концентрираме върху тях, защото изграждането на нови не се знае колко ще продължи, знаете как е. Stop
   А къде в Младост 3 ще се открива нова ДГ?

# 912
  • гр.София
По молба на Little wingels пиша тук, да уточним ден и час за среща на Инициативния комитет и всички други желаещи-
- Утре след 17ч в парка Заимов.
- Събота-пак в някой парк.

Няма много време,така че бързичко всеки да си каже възможностите и желанията.

Мойто хлапе е полуболно и изчаквам.( Ако не стане много зле мога в събота без него да дойда)

# 913
Аз съм за утре, защото ще съм без дете! Mr. Green (но няма проблем и за събота)

# 914
По молба на Little wingels пиша тук, да уточним ден и час за среща на Инициативния комитет и всички други желаещи-
- Утре след 17ч в парка Заимов.
- Събота-пак в някой парк.

Няма много време,така че бързичко всеки да си каже възможностите и желанията.

Мойто хлапе е полуболно и изчаквам.( Ако не стане много зле мога в събота без него да дойда)

Аз съм ок за петък, събота съм на детски рожден ден, на много близка приятелка и няма как да финтирам.

Относно жалбите- подписвам се под всяка такава, дори и под съдебен иска, стига да се стигне до там!

Общи условия

Активация на акаунт