Момичета и момчета, молим за подкрепа!

• 67 942
  • 1 416
  •   1
Отговори
# 1 095
  • София
Но нищо, пак ще стане, процесът е тръгнал и е необратим в много по-голяма степен отколкото си мислим.

И аз така си мисля, нищо че късно видях темата и всичко свършено от вас (даже си нямам идея колко труд сте положили, момичета и момчета!   Hug ) и не можах да се включа.
Но оттук нататък, каквото зависи от мен, ще го правя с желание.
След като прочетох написаното в тази тема, започнах по-интензивно да си задавам въпроси, да мисля и контролът върху храненето на сина ми се подобри!  bowuu

Ние сме първолаци в 73-то и все още нямаме стол и лавка, но ще дебна какво ще сложат на витринката като отворят Simple Smile

На 15-ти министърката откри учебната година и не забрави да подчертае съществуването на новата наредба и намерението на уч.ръководство стриктно да следи за изпълнението й.
Стискам палци и й вярвам!

Тази сутрин, докато оставях детето, вървяхме успоредно с 4 или 5-токласници, които с победоносен вид хрупаха брускети, явно закупени от някоя будка на спирката на Костенски водопад  Sad

Няма да е лесно, определено... newsm78

# 1 096

Тази сутрин, докато оставях детето, вървяхме успоредно с 4 или 5-токласници, които с победоносен вид хрупаха брускети
... явно се страхуват, да не би да не успеят да си вземат дневната доза Confused Crazy  ...

А това четохте ли го:

17 Септември 2009, 11:00

Ученици тъпчат раниците си с чипс

Децата в Добрич масово си тъпчат раниците с чипс и снакс, след като се разбра, че те ще бъдат забранени за продажба в школските лавки. Проверка на "Стандарт" показа още, че през междучасията хлапетата купуват дюнери, пици и кока кола от близки павилиони. От вчера започнаха да дават безплатни закуски на децата от I до IV клас. Домакинката на едно от големите школа негодуваше, че миналата година имали по 50 ст. на хлапе, а сега 70, но и те не стигат. Два пъти седмично давали на децата банан и ябълка, а в останалите дни - филия пълнозърнест хляб с маргарин и салам или сирене./ "Стандарт"

http://edu.dir.bg/2009/09/17/news5085528.html

А направи ли ви впечатление комбинацията пълнозърнест хляб+ маргарин+ салам ? Sick

# 1 097
А направи ли ви впечатление комбинацията пълнозърнест хляб+ маргарин+ салам ? Sick
Това никое дете не го ядеше, само пълнеха кошчетата миналата година. Чудя се кога ли ще престанат да го раздават на децата и да харчат парите на данъкоплатците...  Whistling

Тази година единствената промяна е в хлаба, макар че е силно съмнително колко е пълнозърнест.., като гледам този надпис върху едни дунапренени подобия.  Sick

# 1 098
Това никое дете не го ядеше, само пълнеха кошчетата миналата година. Чудя се кога ли ще престанат да го раздават на децата и да харчат парите на данъкоплатците...  Whistling

Тази година единствената промяна е в хлаба, макар че е силно съмнително колко е пълнозърнест.., като гледам този надпис върху едни дунапренени подобия.  Sick
И аз веднага си помислих, че заминава в боклука. По- добре да дават само плодове, за колкото стигат парите. Щом имаме деца, все ще ги нахраним някак- си. Айде, сакън , да си задържат безплатните манджи! Stop

# 1 099
Това никое дете не го ядеше, само пълнеха кошчетата миналата година. Чудя се кога ли ще престанат да го раздават на децата и да харчат парите на данъкоплатците...  Whistling

Тази година единствената промяна е в хлаба, макар че е силно съмнително колко е пълнозърнест.., като гледам този надпис върху едни дунапренени подобия.  Sick

Децата ми не са в училищна възраст, но имам наблюдения в менюто в детските градини. Знам, че има тема за проучване менюто в ДЗ като цяло...кауза пердута ми се струва/искрено се надявам да греша/. Но горното ме провокира да напиша коментара в детската градина сутринта, когато едно детенце питаше майка си какво ще закусват днес...Докато тя прочете, леличката победоносно заяви - "Най-хубавата закуска - сандвич с колбас"...да бе, особено колбаса... Sick...Ако децата в училищна възраст вече може да се предполага, че са възпитани в тази насока, то децата в ясли и градини нямат никакъв избор....

# 1 100
Това никое дете не го ядеше, само пълнеха кошчетата миналата година. Чудя се кога ли ще престанат да го раздават на децата и да харчат парите на данъкоплатците...  Whistling

Тази година единствената промяна е в хлаба, макар че е силно съмнително колко е пълнозърнест.., като гледам този надпис върху едни дунапренени подобия.  Sick

Децата ми не са в училищна възраст, но имам наблюдения в менюто в детските градини. Знам, че има тема за проучване менюто в ДЗ като цяло...кауза пердута ми се струва/искрено се надявам да греша/. Но горното ме провокира да напиша коментара в детската градина сутринта, когато едно детенце питаше майка си какво ще закусват днес...Докато тя прочете, леличката победоносно заяви - "Най-хубавата закуска - сандвич с колбас"...да бе, особено колбаса... Sick...Ако децата в училищна възраст вече може да се предполага, че са възпитани в тази насока, то децата в ясли и градини нямат никакъв избор....

Но учениците няма как да бъдат възпитани в това, защото каквото и да правиш вкъщи,в детската градина крехките им главици биват "премоделирани"  от разни лелки, за които най- великата закуска е именно горната. Sick Затова трябва да се почва наистина от детската градина / най- късно/.
Горещо се надявам , че в новия рецептурник за детските градини ще липсват поне подобни изгъзици.

# 1 101
Днес разпитах детето как се е отразила наредбата в тяхното у-ще и май ще имаме проблем. Според нея асортиментът не се е променил много - все още се продават кубети, чипс, шоколадови вафли и някакви "пастички" (не можа много да ми обясни какви). Зрънчо няма.  Rolling Eyes За съжаление едва ли ще ги хвана в работно време, защото лавките не отварят в 7.30, когато я изпращам до училище.., но все ще намеря време тия дни да ги посетя. Според вас дали кубетите, чипса и вафлите са достатъчни за да алармирам РИОКОЗ..?  newsm78

Aма няма какво да ги хващаш в работно време, директно утре се обаждай на телефона и поискай проверка в училището ви. Детето ти е казало какво продават, това е предостатъчно. Аз поисках проверка за много по-малко, просто исках да проверят има ли плодове наистина в лавката и да се сложат на предна линия, и да се проверят менютата със задна дата в стола, дава ли се риба, плодове и всичко, това им е работата на РИОКОЗ. Пълен отчет ми дадоха после. Сега във връзка с новата наредба лично от министъра са им наредени постоянни проверки, можете да се обаждате дори само, че искате проверка спазва ли се наредбата. В много училища не ги допускат изобщо до лавката, те какво, как да знаят. Само такава проверка може да им даде яснота.

# 1 102
Децата в Добрич масово си тъпчат раниците с чипс и снакс, след като се разбра, че те ще бъдат забранени за продажба в школските лавки.

А нас пък на родителската среща ни предупредиха, че е забранено да се внася в училище такава храна. Казаха ни, че който слага храна на детето си, тя трябва да е съобразена с новото изискване да не е нищо пакетирано (само кроасани разрешавали) и най-добре да е приготвена от нас.
Отделно ако все пак ученикът излезе извън района на училището и си купи нещо такова, трябва да си го яде извън училището. Не знам колко време ще се спазва и дали на по-големите ученици им пука въобще. Обаче дребосъците не се хранят с боклуци поне в училище. Още не са им дали безплатните закуски де, затова  Mr. Green

# 1 103
Ние сме първолаци в 73-то и все още нямаме стол и лавка, но ще дебна какво ще сложат на витринката като отворят Simple Smile

В 73 няма да имаш проблем, не се притеснявай. Ние се познаваме с баща от вашето у-ще, Тодор Кондов, много ни помага. В това у-ще има много активни родители и именно под инициативата на Кондов тези боклуци са забранени за продажба на територията му още преди година май. Освен това той е инициирал и образователни програми по темата в у-щето и те се случват. Онзи ден снимаха и от ТВ по въпроса. Точно същото като него тръгнах да правя и аз в нашето у-ще, но просто не срещнах разбиране в началото, не попаднах на подходящия човек. Laughing Та се роди тази инициатива, ама всяко зло за добро. Mr. Green Та проблеми във вашето у-ще няма да имаш, ние сме в съседство с вас, 104-то. Hug

Но все се канех именно във връзка със 73-то, да ви дам пример какво огромно значение има родителската активност, изобщо ние родителите колко е важно да не се възприемаме като странични наблюдатели в училището, от които нищо не зависи. Напротив, всякакви подобни организационни проблеми свързани с вътрешния ред и правила могат да бъдат взети от училищното настоятелство.

# 1 104
Сега във връзка с новата наредба лично от министъра са им наредени постоянни проверки, можете да се обаждате дори само, че искате проверка спазва ли се наредбата. В много училища не ги допускат изобщо до лавката, те какво, как да знаят. Само такава проверка може да им даде яснота.

Teo, благодара ти, ще позвъня още след празниците. Всъщност няма лошо да имат проверки по-често, това ще ги накара да не си позволяват волности и да бъдат винаги "под конец".
Това ли е телефона за София?

81 30 443

Дежурен здравен инспектор, стол, бюфет...РИОКОЗ

# 1 105
Ако децата в училищна възраст вече може да се предполага, че са възпитани в тази насока, то децата в ясли и градини нямат никакъв избор....

Ако ти кажа с какво ги хранеха в у-щето в стола на обяд, с/у 2 лв. за купон, направо ще ти призлее и градинското хранене ще ти се стори песен. Без да отварям дума за лавката.

Готвят нови наредби за храненето и в градините и в детските кухни за най-малкте деца, това го знам от МЗ.

# 1 106
Всъщност няма лошо да имат проверки по-често, това ще ги накара да не си позволяват волности и да бъдат винаги "под конец".
Това ли е телефона за София?

81 30 443

Дежурен здравен инспектор, стол, бюфет...РИОКОЗ, София

Да! Hug Днес писах и на БТВ, Тази сутрин с молба да кажат дежурните телефони на РИОКОЗ поне за по-големите градове в страната, защото трудно се намират. А ако родителите не могат лесно и бързо да направят връзка и да сигнализират при нарушение, наредбата просто пак няма да се спазва. Дано да го направят.

Но ми хрумна, че най-лесно и бързо всеки от вас може да получи телефона, като се обади на телефон справки, иска телефон на дежурен здравен инспекторат, РИОКОЗ. Много по-лесно и бързо, отколкото да го търсите в гугъла.

# 1 107
  • София
БЯЛ СПИСЪК НА УЧИЛИЩАТА, спазващи по собствена убеденост новата Наредба № 37

104-то София
73-то София
Училището на Янечек (?)

еееееееееех! не е малко! три птички пролет правят!

Янечек, де да беше така и в нашето... Такива подигравки, все едно някакви злонамерени наредби се спускат отгоре, за да им пречат. Говоря първо за родителските коментари, но и за учителско-директорските за съжаление...

Ако всички директори бяха като вашия, Янечек, нямаше да има "лаФкаджия", дето да гъкне, родителите щеше да ги е срам да слагат вафли в раниците и децата щеше да ги е срам , че родителите им нямат 1 мин. да им намажат 2 филии с нещо.

Последна редакция: сб, 19 сеп 2009, 11:50 от ОП

# 1 108
AVE!
НА ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ ОТ 73-ТО.За желанието,отговорността и силата!

# 1 109
  • София
Калесин , възможно ли е да публикуваш тук последните "разработки" на уч. настоятелство в 73-то, ако не са с патент  Simple Smile ?

Общи условия

Активация на акаунт