Момичета и момчета, молим за подкрепа!

• 68 005
  • 1 416
  •   1
Отговори
# 1 110
  • София

В 73 няма да имаш проблем, не се притеснявай.

Но все се канех именно във връзка със 73-то, да ви дам пример какво огромно значение има родителската активност, изобщо ние родителите колко е важно да не се възприемаме като странични наблюдатели в училището, от които нищо не зависи. Напротив, всякакви подобни организационни проблеми свързани с вътрешния ред и правила могат да бъдат взети от училищното настоятелство.

Тео, благодаря ти за добрите думи и дано някой път се засечем и познаем... по съседски  Grinning!
Това, което аз като новоизпечен първолашки родител се старая да правя, е да разпространявам вестта за приетата наредба и за важността й сред всички майки (познати и непознати), които срещам (а срещам много!).
Ще измисля и други начини за въздействие, сигурна съм  Laughing

# 1 111
Браво на вас.   bouquet
Възхищавам ви се. Отскоро съм тук, занапред ще се включвам във всякакви инициативи, свързани със здравето на децата ни.
В нашето училище още не знам как е - синът ми по принцип избягва лавката, но има задача след празниците да разучи и дано да мога да го включа в "белия списък".

# 1 112
Дадоха по ТВ, че наредбата не се спазва Sad

# 1 113
Браво,браво на всички вас в Пловдив в петък,бе блъснато дете от кола,докато притичва между двете платна на улицата,за да си купи забранен чипс, отсреща.
Това дете и много други като него,ще тежат на вашата инициативност и безхаберие за сигурността на децата ни.
Искам лично да поздравя ТЕО 777 за нейната всеотдайност и да е запозная с много хора,който си изгубиха работата в Пловдив,Смолян,София,Бургас,Варна,Видин,Монтана,Стара Загора и други градове заради нейната мания и фанатизъм,тези хора искат да се видят с теб в София,всички ще дойдат у вас,за да те питат: как да хранят децата си здравословно с 120 лв помощи за безработни......оттук на сетне..
Когато се прави нещо толкова важно и отговорно,каквото е храненето на децата ни в училище,то не трябва да се прави на парче и от фанатизирани родители,който са се самозабравели, а от отговорни хора с широко мислене,избягващи конфликтите.
Ще ти кажа една тайна ТЕО 777 - всички засегнати фирми,подготвят материални искове срещу теб и твоите познати в министерството  и е само въпрос на време да те намерят с призовки.
 Този форум не е анонимен и на всички вас се записва апито-ви.
Скоро ще се видим лично !!!       

# 1 114
# 1 115
...Когато се прави нещо толкова важно и отговорно,каквото е храненето на децата ни в училище,то не трябва да се прави на парче и от фанатизирани родители,който са се самозабравели, а от отговорни хора с широко мислене,избягващи конфликтите.

Здравейте!
В титлата и подписа си сте написал, че сте лекар по детски болести.
В качеството Ви на такъв, какво е отношението Ви към здравословното хранене на децата?
Във Вашата практика забелязвате ли обезпокоителни тенденции, свързани с начина на хранене на децата и отражението им върху здравето?

# 1 116
не мисля,че ще се получи дискусия с човек,който заплашва.и то неадекватно.

Ще се постараем да стартираме здравни лекции в 31во тази година.
Тъй като темата е на гребена на вълната,мисля да имаме успех Grinning

Тъй като постоянно и с всеки говоря за храна,особено с родителите,тази седмица ще изготвя прости информационни брошури по темата.Кои храни са естествени,кои не,кои за какво са нужни на тялото.кои са оптимални.такива работи.

И мисля,че можем да разчитаме на подкрепата на университетската болница по педиатрия( Laughing)

# 1 117
Постоянно се информирам за лошата тенденция в затлъстяването при децата,но ако са правилни изнесените данни то основния проблем е при децата в предучилищна и 1,2 и клас ,където над 30 % са с наднормено тегло и с множество болести свързани със него.
Именно поради това не смятам,че с подобна наредба се решава нещо радикално,а именно от радикални мерки имаме нужда в България.
Тази наредба е прочетох и като средно интелигентен човек,мога да кажа,че е едно добро пожелание в борбата със затлъстяването.
Ок ще задължим столовете да предлагат по-качествена храна,но колко родители се задължават с наредбата да купуват тази храна -нула,тогава за какво си говорим.
Ако едно дете е ограничено да си купува вафла от училище,а не е ограничено да си купува отвън  тогава за какви рестрикции си говорим или просто се радваме на поредния не действащ закон в БГ.
Няма диференциране на храната на децата от начален клас,среден клас и тези от средните училища,всичко е под общ знаменател.ако на едно дете от 3 ти клас му стига една ябълка ,то за дете от 11 клас трябва 1 кг .за да се нахрани.
Пълно зърнестия хляб е полезен,но е безвкусен,колко деца искат да го ядат- 1-2 % от всички.
Забранени са пържените храни,а после е написано 2 пъти може,ха ха ха смях,със захарните продукти е същото уж са забранени а после два пъти може,ха ха ха голям смях,и това ми е наредба за здравословно хранене в училище.
НЕ ТОВА Е НАРЕДБА С КОЯТО СИ ПРИЗНАВАМЕ ПУБЛИЧНО,ЧЕ НЕ МОЖЕМ ДА СЕ СПРАВИМ С ПРОБЛЕМА,КОЙТО СЕ КОРЕНИ В СЕМЕЙСТВОТО А НЕ В ГАДНИТЕ ЛАВКАДЖИЙ,НО НАЛИ НЕИСКАТЕ ДРЪГО МНЕНИЕ ОСВЕН ВАШЕТО КАКВО ЛИ ВИ ГОВОРЯ ИЗБЩО !!!
БОГ ДА ПАЗИ ДЕЦАТА НИ ОТ ПОДОБНИ НАРЕДБИ !!!

# 1 118
Колега,за първи път чувам,че децата са "хранят"с ябълки.
Не Бог,а НИЕ отговаряме за децата си.

Grinning

# 1 119
Постоянно се информирам за лошата тенденция в затлъстяването при децата,но ако са правилни изнесените данни то основния проблем е при децата в предучилищна и 1,2 и клас ,където над 30 % са с наднормено тегло и с множество болести свързани със него.

Много съм съгласна с това. Хранителните навици се изграждат много преди тръгването на у-ще (което не пречи, разбира се, опита за въздействие и в тази възраст).
Вие, като специалст, какво предлагате в тази насока (освен актуализация на остарелите рецептурници в дз)?

П.С. А откъде идва съмнението Ви по отн достоверността на изнесените от НЦООЗ и МЗ данни?

Не Бог,а НИЕ отговаряме за децата си.

Peace

# 1 120
ДА ИМЕННО НИЕ ОТГОВАРЯМЕ ЗА ДЕЦАТА СИ,КАТО РОДИТЕЛ ИСКАМ В УЧИЛИЩНАТА ЛАВКА ДА ИМА ПО-ГОЛЯМО РАЗНООБРАЗИЕ ОТ ТОВА,КОЕТО ДАВА НАРЕДБАТА В МОМЕНТА.
ЕДНО ВРЕМЕ ,КАТО ИМАШЕ САМО ВАФЛИ ДА НЕ СМЕ СТАНАЛИ ИЗРОДИ,ИМАМЕ ХУБАВИ И ЗДРАВИ ДЕЦА.
СРАВНЕНИЕТО С ЯБЪЛКИТЕ Е РИТОРИЧНО.МНОГО ЯСНО ,ЧЕ НЯМА ДА ГИ ХРАНИМ САМО С ЯБЪЛКИ,НО С КАКВО ОСТАНА - ВСИЧКИТЕ МАЗНИ БАНИЧКИ И ПОДСЛАДЕНИ ВАФЛИ С КАНЦЕРОГЕНЕН АСПАРТАМ,ЗАХАРТА Е ЗАБРАНЕНА НО НЕ И ПОДСЛАДИТЕЛИТЕ.
ТАКА СЕГА ОТ ТРЪН ТА НА ГЛОГ СЕ НАСАДИХМЕ,МАХАМЕ ЗАХАРТА И УВЕЛИЧАВАМЕ КАНЦЕРОГЕННИТЕ ДОБАВКИ,ОТ КОЙТО ДЕЦАТА НИ СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ ЩЕ РАЗВИЯТ РАК СЪС СИГУРНОСТ.
ЕТО ЗА ТОВА НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С ТАЗИ НАРЕДБА 37 И ВСЕ ОЩЕ МНОГО МАЛКО ХОРА ГО ОСЪЗНАВАТ,КАКВО СА НАПРАВЕЛИ ОТ МНОГО ПРЕСТАРАВАНЕ.

# 1 121
Едно време асартама/вид подсладител/ се е използвал като пестицид в селското стопанство,после се сетили,че е много сладък и почнали да го слагат във всичко,знае те ли скъпи родители,че любимите дъвки на децата орбит съдържат подсладителя СОРБИТ и оттам идва името им ОРБИТ ?
Колко родители знаят,че масово няколко фирми за диетични продукти с подсладители  започват предлагането им в училищата в България.
Поздрави на инициаторите на наредбата,не сте се сетили за това досега нали ? честито на всички !!!

# 1 122
Простете, Plovdiv6666, но винаги е по-лесно т.нар. намиране на кусури и позицията на страничен наблюдател и зрител-критик, отколкото предприемането на инициатива и търесенето на начини за решаването на даден проблем.  Peace

В тази връзка ще Ви бъда изключително благодарна, ако впрегнете енергията си в положителна посока и дадете Вашия принос в посока положителна промяна на статуквото.

Като начало можете да отговорите на въпроса ми по-долу  Grinning

# 1 123
# 1 124

Много съм съгласна с това. Хранителните навици се изграждат много преди тръгването на у-ще (което не пречи, разбира се, опита за въздействие и в тази възраст).
Вие, като специалст, какво предлагате в тази насока (освен актуализация на остарелите рецептурници в дз)?

П.С. А откъде идва съмнението Ви по отн достоверността на изнесените от НЦООЗ и МЗ данни?...

Общи условия

Активация на акаунт