Момичета и момчета, молим за подкрепа!

• 67 746
  • 1 416
  •   1
Отговори
# 1 335
  • София
Тео, благодаря за проправката, направо ме е срам... и аз се подведох...

Арт мама, права си категорично, че нещата трябва да се подредят по приоритети.

Но един принцип, който съм научила от по-умни хора от мен, е, че разплитането на кълбото става от края.
Хващаш най-лесното за решаване и го решаваш, после другото и третото и така вървиш към сърцевината.

Няма изключения от този принцип... винаги работи. Железен е!
Разбира се, ако искаш да постигнеш сигурен резултат.
Другият вариант, хващането на бика за рогата, е бързо, но и силно рисковано решение. Може да постигнеш всичко, но и да се сринеш...
И едното, и другото са начини...

Лавките са за махане, защото:
1. Предлагат лоша храна за нашите деца.
2. Не предлагат добра храна за нашите деца.
3. Родителите ще имат стимул да дават на децата си домашно приготвена храна, като няма лавки.
4. Бюджетът на семействата, които сега дават пари за лавки, ще се облекчи, в много случаи.

Да, една част ще продължат по инерция да дават пари, за да отскачат децата до външните капанчета, но и това ще отмре с времето, постепенно, заради налагането на другия модел. Особено, ако периметърът за външните павилиончета се увеличи драстично.

# 1 336
  • София
А помните ли , в началото на темата  ни питаха: Вие сега какво, да не би да искате и лавките да забраните?  Simple Smile

Обаждах се в РИОКОЗ (извинете ако се повтарям) - питах отменена ли е Наредба 37, щото лавките са заляти отново с боклуци...

# 1 337
  • София
И те какво?

# 1 338
  • най-шареното място
Пепеляши, така е, ще трябва да дават храна от вкъщи.
Но без образоване или някакво принуждаване, родителите могат спокойно да дадат пликче кубети, кроасан и пакет чипс...
Това е основната прична тази мярка, да ми се вижда не толкова маловажна, колкото безполезна.

# 1 339
  • София
РИОКОЗ - не е отменена наредбата, били под контрол лавките.

hahaha

# 1 340
  • София
РИОКОЗ - не е отменена наредбата, били под контрол лавките.

hahaha

Да, ама не!
Щото нашата учителка ми каза, че няколко пъти са идвали от началото на годината (учебната) и потвърди това, което знам и аз, а именно, че боклуците си стоят по рафтовете!!!

Днес, като взимам детето, ще видя отново с очите си какво продават в нашата...

Арт мама, права си за образоването. Това е правилният път - хем е позитивна мярка, хем върши работа.
То с ГМО-то, ако го нямаше целият този образователен шум... надали някой щеше да каже категорично "НЕ".

Като се има предвид, че броят на заинтересованите расте всяка минута, толкова много хора могат да се занимават с няколко неща и по няколко въпроса да се работи, едновременно.
За мен, както и за много мои познати и приятели, училищните лавки са паразитни звена.
Те на Запад са го решили въпроса кардинално и отдавна. Просто няма такива.

Иначе, мисля, че разбирам позицията ти: това не е най-важното в момента.
И не съм съгласна.
Защото в този момент детето ми е на училище. Сега негов съученик му предлага кубети, сега той си взима боклука, пъха си го в устата и дарява организма си с още една доза...
Това се случи и вчера, и утре ще бъде същото.
Искам да спре!

Утре звъня в РИОКОЗ, за да разбера какво мислят да направят по въпроса с нашата лавка. Това засега.

# 1 341
  • най-шареното място
Позицията ми е, че самата забране не помага.
Няма повече да пиша, защото това го пиша поне за трети път.
И моето дете е на училище без пари и с опасността да опита кубети.

С тази опасност и конфузните ситуации на чудене и разпити защо не яде зрънчо, живее от както е на твърда храна. И опасността не е в лавката за него.
Не и за децата, които се хранят предимно и основно с боклуци според мен и теб.
За последен път  - важно е как се хранят децата, а не какво накусват и хапват веднъж дневно. Това ако мислиш за всички. Ако е само твоето си... ти си знаеш.

ПС За запада, за който аз знам липсата на лавка върви със задължението да се осигурява нормална /не бърза/ храна и плод за храненията в училищно време. Всяка страна си решава проблемите, но този начин ми харесва на мен.

# 1 342
  • София
...ПС За запада, за който аз знам липсата на лавка върви със задължението да се осигурява нормална /не бърза/ храна и плод за храненията в училищно време. Всяка страна си решава проблемите, но този начин ми харесва на мен.

Да, нашите безплатни закуски понякога са и пакетирани кроасани, пък им ги навират в ръцете безплатно (то, и тях сме си ги платили, де...).

Днес на направих видео от лавката в стола на нашето училище - все едно гледаш представителен щанд на забранените храни  #2gunfire

Ще пусна линк скоро.

# 1 343
...ПС За запада, за който аз знам липсата на лавка върви със задължението да се осигурява нормална /не бърза/ храна и плод за храненията в училищно време. Всяка страна си решава проблемите, но този начин ми харесва на мен.

Да, нашите безплатни закуски понякога са и пакетирани кроасани, пък им ги навират в ръцете безплатно (то, и тях сме си ги платили, де...).

Днес на направих видео от лавката в стола на нашето училище - все едно гледаш представителен щанд на забранените храни  #2gunfire

Ще пусна линк скоро.

Хм, ти с това доказателство направо в РИОКОЗ върви.

# 1 344
Позицията ми е, че самата забране не помага.

Абе Арт мама, ти сега топлата вода ли мислиш да откриваш, естествено, че само забрана не върши работа. Ти вкъщи като казваш НЕ, нали обясняваш и ЗАЩО. Това е същото, като се забрани с наредбата, трябва да има и регулярни образователни мероприятия по темата, както в часове, така и в извънкласни дейности, които именно да обяснят защо се забранява. Единственият гарантиран начин да се стигне до всички деца е чрез образователната система, а това е и единственията начин да се стигне и до родителите на тези деца, защото децата пренасят всичко научено вкъщи. Чрез децата информацията стига и до родителите.

# 1 345
  • най-шареното място
Тео7777, значи ще ме разбереш, че никаква причина не виждам, да се чака затварянето на лавките за да започне образоване на децата и родителите им.

И пак пиша, била съм свидетел на подобен жалък опит в детска градина  - "давайте и вие плодове, зеленчуци, риба и черен хляб...ние даваме, ама и вие помагайте..." и маргаринена филия през ден, а флуор - всеки... същевременно това естествено никак не кара мамите купуващи само бял хляб да експериметнират поне...

# 1 346
Тео7777, значи ще ме разбереш, че никаква причина не виждам, да се чака затварянето на лавките за да започне образоване на децата и родителите им.

Че кой е седнал да чака това? Той Вълчев се съгласи за образованието по темата, съвсем конкретно, ама изборите дойдоха. И МОНМ и МЗ запяха старата песен, всеки на свой глас, категорично не щат да пеят заедно, ходи се разбери с тях. ooooh! А казуса за съществуването на лавките е отделна губерния, съществуването им е вредно. Не носи полза за никого, освен на частни търговски интереси, а на децата само вреди. И това се обосновава и на наши и на международни детски права и защита. Затова и не съществува никъде другаде, защото е в противоречие на закони и е опасност за децата.

# 1 347
  • София

Ще пусна линк скоро.

Хм, ти с това доказателство направо в РИОКОЗ върви.

Току-що пуснах сигнала в РИОКОЗ, записах името на инспектора (новак). След 2 седмици ми каза да звънна за отговор какво е направено.
Видеото там работа няма да свърши, освен, ако не кажат, че няма забранени храни в лавката... дано не се пробват...

# 1 348
Бойкот му е майката, ама пак казвам не разполагате с подкрепа, за съжаление прекалено много са тъпите пенки, дето не виждат нищо лошо в зрънчото с подаръците, сами им ги купуват и дават, аз като си бях ваканцията в България едвам опазих мойто, че и много услужливи на всички деца раздават. Ако има начин малко майките поне от вашия клас да притиснете или поне някакви образователни курсове да поведете, че тъпите пенки да се научат малко. Пък тогава бойкот на Колето, щото той само от удар по джоба разбира. А институциите са  ooooh!, хич не им пукат децата, то е ясно.

# 1 349
Много щедро се обясняваше, че ще има обучения за правилното хранене в училищата. Доколкото си спомням, не само децата щяха да обучават. Какво се случи с тези хубави идеи?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт