Момичета и момчета, молим за подкрепа!

• 69 216
  • 1 416
  •   1
Отговори
# 270
И  аз  съм  с  вас.Моя  син  по принцип  не обича  сладко  или  такива  чипсчета  .Но  масово  съседските  хлапета  се  тъпчат  с  тях.

Joy Joy Joy  Заради своето дете ли си "ЗА" петицията или защото съседските хлапета се тъпчат с тях? Ех,тази хубава българска черта,да надничаме в паницата на съседа  Mr. Green

flower, не се заяждай с хората. Проблемът е обществен и всеки има право на позиция, дори да няма деца. Аз по-скоро мога да кажа, че е кофти бг черта да смятаме, че всеки човек с някакъв проблем си е виновен сам и сам трябва да се оправя.
Трябва ли да си обясняваме, че затлъстяването е социално значимо заболяване и че когато много хора в едно общество са болни, това дърпа всичките му членове назад икономически и всякак?

# 271
  • София
И  аз  съм  с  вас.Моя  син  по принцип  не обича  сладко  или  такива  чипсчета  .Но  масово  съседските  хлапета  се  тъпчат  с  тях.

Joy Joy Joy  Заради своето дете ли си "ЗА" петицията или защото съседските хлапета се тъпчат с тях? Ех,тази хубава българска черта,да надничаме в паницата на съседа  Mr. Green
Погледни го не като паница, а като пуловер. Обаче  пуловера на комшийчето е пълен с бълхи... , а седи на един чин с детето ми. Дано ме разбра, макар че забелязвам, че не успяваш винаги  да улавяш тънкостите.
 Май спасявка по единично прокламираш  Thinking

# 272
Погледни го не като паница, а като пуловер. Обаче  пуловера на комшийчето е пълен с бълхи... , а седи на един чин с детето ми. Дано ме разбра, макар че забелязвам, че не успяваш винаги  да улавяш тънкостите.

Много си права, спасяването по единично е най-големия ни проблем, не само тук, изобщо за всичките ни проблеми.

Аз също нямам проблем вече, реших си го, само в началото ми беше трудно, защото детето се шашна като тръгна първи клас. И точно това ме вбеси страшно, откъде накъде, ще ми създават такива проблеми и ще ми объркват детето, при положение, че вече съм положила толкова труд в това отношение и съм положила правилните основи, това в личен план. Отделно след като вече задълбах проблема, разбрах колко е сериозен, как ей така между другото е задълбал навътре и със скоростта на лавина набира скорост, поради множество причини, и как зад всичко това не седи нищо друго, а само нечии частни интереси.

Закона вчера не е бил приет и не се е стигнало още до нашата буква в него, но съм помолила да следят за тази буква, много зорко. Hug Само дай боже да го приемат този закон в този парламент.

# 273
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=347003

Тази година бях отначало леко объркана, но после...приех много добре минилекцията която изнесе медицинката сестра на ДГ на първата родителска среща.
Объркана, защото си казах- ама защо ги говори тези неща? Всички ги знаем!
Говори за това че не трябва да даваме на децата сокчета, особено тези от по 5-10ст., да не пушим в тяхно присъствие(че понякога децата идват на ДГ с дрехи вонящи на цигари), че плодовете и зеленчуците са много полезни и трябва да присъстват ежедневно в менюто им. Че е по- добре да приготвят домашно кексче, отколкото да купят на децата вафла.
На една следваща среща обаче чух как мислят някои майки...и разбрах много добре че такива минилекции трябва да бъдат честа практика!!! Много от майките(говоря за масовите майки, не тези пишещи тук) си нямат и идея какво съдържат нещата, които купуват на децата си, а още по- малко как влияят на здравето на децата.
Когато голямата дъщеря беше на ДГ не сме чули такава минилекция, така че тези родители също биха могли да научат нещо.
Мисълта ми е....продължение на горните постове! Че би трябвало да се образоват и самите родители! Под формата на брошури, безплатни беседи... или нещо подобно. Аз лично съм ходила, но пак към ДГ на психобеседа за проблемите във възпитанието и агресията на тази възраст. Но не навсякъде това се прави! А има нужда.

Как ви завиждам за мед. сестрата, само ако знаеш! Специално да я поздравиш от нашата група, браво на нея!  bouquet

Точно така е, и родителите трябва да бъдат облъчвани с това инфо, те са комплексни нещата естествено. Но ако в училището липсват тези продукти, ако има образователни часове на темата, това ще е много добро послание и за самите родители.

# 274
 Аз подписах,защото ми пука какво си хапват децата ми,обаче знайте ,че на министър Желев хич не му дреме!
Няма да коментирам повече #Cussing out

# 275
Тео, връщам те на 11-12та страница по въпроса за училищните лекари, нямах много време да пиша и чета темата тия дни.

Чела съм длъжностната характеристика на медицинска сестра в основно училище и тя съвпадаше едно към едно със задълженията, които бяха изброени за въпросните лекари, които ще връщат. Правих специално проучване заради статията, интервюта.
Педагогическият съветник и психологът също имат подобни задължения - и двете страни се справят чудесно.

Аз нямам нищо против това да има лекари в училищата, но нека не се припокриват задължения и нека да имат право хората да работят...

Имам и личен опит и наблюдения от няколко града в страната за това как медицински сестри, психолози и педагог съветници си вършат работа по кампании за превенции, профилактика и т.н. Бях координатор на една такава и отделно бях лектор, имам визия за нещата, хората са доста съвестни.
Това един лекар едва ли би се навил да го прави, защото ще е вид понижение за него, учил сто години и накрая да изнася лекции за болести предавани по полов път и наркотици. ОК - ще се намерят 10 идеалисти ентусиасти, дори 100 да се намерят...няма да са достатъчно и да са навсякъде, където има нужда.

Не искам да ти убивам ентусиазма, просто казвам защо според мен идеята няма много да работи на практика.

# 276

flower, не се заяждай с хората. Проблемът е обществен и всеки има право на позиция, дори да няма деца. Аз по-скоро мога да кажа, че е кофти бг черта да смятаме, че всеки човек с някакъв проблем си е виновен сам и сам трябва да се оправя.
Трябва ли да си обясняваме, че затлъстяването е социално значимо заболяване и че когато много хора в едно общество са болни, това дърпа всичките му членове назад икономически и всякак?

Не се заяждам,но е супер нагло и невъзпитано,да си пъхаш носа дет не трябва. Ами щом са разрешили родителите,какъв е проблема децата да ядът каквото искат?????

Наистина не ги улавям,HELP ME  Praynig  Wink

# 277
Може ли едно въпросче? И вафлите ли ги намирате за опасна и отровна храна?

# 278

basilisk,извинявай,но не всеки който яде от отровните за вас храни,страда от затлъстяване или е на път да мре. В това изобщо не може да ме убедите.

# 279
  • София
Ей на това му се вика риторичен въпрос...

Момиче, имаш л питнайс годин, м? (признавам, това е завист)

# 280
Ей на това му се вика риторичен въпрос...

Момиче, имаш л питнайс годин, м? (признавам, това е завист)

Много добре знам какво питам? Та на въпроса.В ръцете си държа пакет вафли Кредо с шоколадов вкус. Съдържание:брашно,хидрогенирано растително масло,захар,какао на прах,сухо мляко,лецитин,ванилин,сода бикарбонат,сол,аромати.  Кажете ми сега,кое е отровното на тези вафли?

# 281
  • София
Стига си се правила на интересна, вземи почети малко.

хидрогенирано растително масло - доказано канцерогенно
аромати - какви и колко вида? Едва ли използват натурален сироп за ароматизиране, по-вероятно да е някое Е. А пишат ли ги тези Е-та изобщо?
захар - колко? А можеш ли да си сигурна, че съдържанието не е 3 пъти повече, отколкото пише?
сухо мляко - при нормални обстоятелства, що не? Само че нашите любими производители използват най-евтиното и некачествено, с неизвестно какви добавки и неизвестен произход. Може и китайско, с меламин.

И все пак, една вафла не е болка за умиране, детето понякога с удоволствие си хапва за десерт. Нито пък един чипс или снакс ще ни убие. От едни шарени бонбонки, дето са само захар и оцветители, също нищо няма да ни стане. Обаче когато тези неща са единствените, които се предлагат на детето, това е престъпление.

# 282
flower_burgas, правиш ли разлика между отровна и нездравословна храна?
Ако беше гъбарка, щях да ти го обесня по лесно - има отровни, има и неядливи гъби.
Къде на 19 страници видя някой да говори за отровни вафли?

# 283
Много добре знам какво питам? Та на въпроса.В ръцете си държа пакет вафли Кредо с шоколадов вкус. Съдържание:брашно,хидрогенирано растително масло,захар,какао на прах,сухо мляко,лецитин,ванилин,сода бикарбонат,сол,аромати.  Кажете ми сега,кое е отровното на тези вафли?

Можеш ли да кажеш колко от съставките са от естествени продукти, преминали през обработка, която ги прави откровено вредни?
Ако не - да помагаме.. Simple Smile

# 284
Не знам дали обърнахте внимание в предаването, но г-жата от общината каза нещо много важно, аз я помолих. Имало наредба, в която пишело, че директорите, заедно с родителите (това е променено и добавено миналата година), упражняват контрол на храната в стола и лавката. Т.е., че родителите законово имат право да контролират, да проверяват и т.н... От нашето у-ще родителите се заинтересуваха за тази наредба и искаха, ако мога да я намеря, да сме я залепили на видно място. Дали можем да я намерим? newsm78 Предполагам и за другите училища ще е интересна наредбата, особено там, където изобщо не ви пускат до стола и лавката.

Иначе специално в нашата лавка, сега след шума дето вдигнах, има две огромни купи с портокали и ябълки, и свършват много бързо, убедих се лично в това. Така, че това дето се разправя, че децата не си купували са пълни глупости, дори и на фона на боклуците, не можете да си представите колко апетитни и привлекателни са купите с плодовете, следобед вече са свършили.

Общи условия

Активация на акаунт