Момичета и момчета, молим за подкрепа!

• 67 867
  • 1 416
  •   1
Отговори
# 60
Подписах петицията и изпратих мейли!
Току що ги пратих на всички. Не успях само да намеря ел.адреси на Гергана Паси и Меглена Кунева. Не успях да ги намеря в сайтовете, които са дадени.

Oт екипа на Миглена Кунева писах на:

ЖИВКА СТАНЕВА
ЗАМЕСТНИК-НАЧАЛНИК НА КАБИНЕТА
BERL 8/241
 +3222985831
 Jivka.Staneva@ec.europa.eu

Законодателство за защита на потребителите (ГД САНКО, отдел А2, Б2)
Колективни искове на потребителите и искове за преустановяване на нарушения (ГД САНКО, отдел Б4)
Правосъдие, свобода и въпроси по сигурността
Обществено здраве
Безопасност на храните

Държавни помощи

Ето какво й написах, ако ще ви помогне като идея (прикачих Отвореното писмо като документ):

Uvajaema g-jo Staneva,

obrashtam se kam Vas s molba za sadeistvie po problemite povdignati ot nashia iniciativen komitet, s koito mojete da se zapoznaete v Otvorenoto ni pismo, koeto Vi izprashtam.

Sazdadohme i peticia:
http://www.bgpetition.com/zabrana-za-vrednite-bokluci/index.html

Tova sa samo dve snimki na uchilishtni lavki, kartinata e sashtata v pochti vsiako balgarsko uchilishte, izkliuchitelno sme vazmuteni i ogorcheni ot bezdeistvieto i bezdushieto na otgovornite institucii po tozi problem.

http://www.bgphoto.net/request/photo/4815/11369/7779231/.jpg

http://www.bgphoto.net/request/photo/4815/11369/7779230/.jpg

S uvajenie:.........................

За Гергана Паси пратих на този мейл:

Дирекция "Информация, връзки с обществеността и европейска комуникация"
Директор: Албена Воденичарова
Телефон: +359 2 971 14 08, +359 2 971 37 78, +359 2 948 22 18
Факс: +359 2 870 30 41
е-mail: iprd@mfa.government.bg

# 61
Току що ми се обади Дора Овчарова от НЦООЗ, да ми каже добра новина, усилията ни дотук вече са дали резултат. В петък май проектозакона за здравето е минал на първо четене и са добавили нужната точка там в него, за да се обсъжда и приеме нашата проектонаредбата . Казали са й от Комисията, че до края на тази седмица закона има вероятност да се приеме, което означава, че има страхотни шансове и наредбата да се приеме. Най-голямите ни страхове бяха да не оставят този закон за след изборите, защото тогава и наредбата ни щеше да се отложи за незнайно кога във времето. Просто страхотно! Hug

Дора Овчарова и колегите й са ни страшно благодарни за усилията ни и за гражданския натиск, защото за тях това е и подкрепа на тяхния труд и усилия. Обещах да й пратя линкове за разпространението на писмото ни в медиите.

Трябва да продължаваме в този дух, за да приемат на всяка цена и наредбата и най-важното да не вземат да променят нещо в текста й!

# 62
Подписах

# 63
# 64
Вече започнах да получавам отговори. Grinning

"Здравейте!

Намирам противречие в т. 3:

3. Да се забранят рекламите на вредни "храни" на територията на училища, детски клубове и т.н. и в телевизионното време около детските програми. Да не се допускат до рекламното пространство реклами на нездравословни продукти, рекламирани от деца и адресирани до деца.
В първото изречение позволявате рекламирането на нездравословни храни извън времето "около детските програми", следователно във време, когато децата имат достъп до телевизионните предавания, а във второто - очаквате това да не се случи. Нали, дори и да не са адресирани пряко до децата, рекламите достигат до тях, особено чрез триковете за манипулиране от рекламосъздателите?
В някакъв смисъл, според мен, сте уязвими във втора точка, защото има часове за физическа култура (физическо възпитание и обучение). В тез часове е задължително да се формират ценности за здравословна двигателна активност...
Все пак, поздравявам ви за инициативата. Само заедно могли да се преборим с мощните икономически интереси, докато човечеството страда от корумпираност, подкупност, нищета в духовните си етажи.
Запитах се само - а духовната нищета, която пъпли от телевизионните екрани в "детско телевизионно време", и опростачава бългърските ни деца, не ви ли ткревожи еднакво!? Много ще се радвам, ако като родители настоявате властоимащите да решат този проблем паралелно...

С уважение и благодарсност за стореното,
Вилия Великова
главен експерт
Дирекция „Обществено здраве”
Министерство на здравеопазването
Бул. „Ал.Стамболийски” 39
1000 София
тел: +359 2 9301 267
факс: +359 2 988 3413
ел. адрес: vvelikova@mh.government.bg

Vilia Velikova
Senior Expert
Public Health Department
Ministry of Health
39 Al. Stamboliiski Blvd.
Sofia 1000 Bulgaria
Tel: +359 2 9301 267
Fax: +359 2 988 3413
e-mail: vvelikova@mh.government.bg"

Изобщо не сме уязвими в т. 2, после ще пиша защо. А принципно, ако сме уязвими някъде, идеята ни е от ясна, по-ясна, те като експерти да съчинят текстовете по-добре.
Мене много неща ме тревожат, обаче ние хубаво като родители ще настояваме, ще го направим, ама аз пък се питам властимащите какво правят?!

# 65
  • София
Подпис и пълна подкрепа! Единственият начин за въздействие върху безхаберието е този. Успех и Hug

# 66
  • София
Подписах.

# 67
Честно казано не разбирам отговора на г-жа Великова. Нейния мейл по-скоро ми се струва неясен и противоречив. 
Но да не се вторачваме в подробностите сега, важното е да се върви напред.
Бтв, няма противоречие в т. 3.

# 68
Има ли желаещ да ни представлява? Много спешно трябва да отговорим, така че казвайте!

"Здравейте!

Пишем ви от сутрешния блок на БТВ "Тази сутрин" във връзка с протеста ви срещу боклуците в лавките.
Бихме искали да направим дискусия в студиото по тази тема, като вече поканихме представители на Столичната община, заснехме и репортаж с мнение на диетолог за това,което се предлага в училищните лавки. Бихме искали, разбира се, да поканим и  представител на форума, който да изрази позицията и тревогата на родителите. Понеже не сте оставили  никакви координати под писмото, пишем тук с молба да ни се обадите и да се уговорим за утре сутрин. Разговорът ще започне в 8.48 ч. "

# 69
Тео, това е супер, нали ще отидеш, аз бих отишла, но не съм в България.
Само че защо общината - проблемът не е само за София? А и общината няма нищо общо с наредбата, за която се борим. Може би на някой му е по-изгодно да се прехвърли на общината, хехе. 

Последна редакция: пн, 13 апр 2009, 14:35 от basilisk

# 70
Тео, и аз мисля, че няма по-подходящ от теб. И без това ще ти излезе име на платен провокатор  Joy

# 71
  • София
Вече започнах да получавам отговори. Grinning

"Здравейте!

Намирам противречие в т. 3:

3. Да се забранят рекламите на вредни "храни" на територията на училища, детски клубове и т.н. и в телевизионното време около детските програми. Да не се допускат до рекламното пространство реклами на нездравословни продукти, (когато са) рекламирани от деца и адресирани до деца.
В първото изречение позволявате рекламирането на нездравословни храни извън времето "около детските програми", следователно във време, когато децата имат достъп до телевизионните предавания, а във второто - очаквате това да не се случи. Нали, дори и да не са адресирани пряко до децата, рекламите достигат до тях, особено чрез триковете за манипулиране от рекламосъздателите?
......

Да, вярно е, че има неяснота, която обаче напълно изчезва, ако пишеше и това с червените букви.

# 72
Grace, мога само да си мечтая да съм такъв. В супер краен случай, ще отида пак да се излагам по медиите, някой желаещ да дойде да се излагаме заедно, а може и като сме две по-малко да се изложим. Всички софиянки една крачка напред, моля!

Последна редакция: пн, 13 апр 2009, 15:49 от teo7777

# 73
Извинявам се , но няма да подкрепя. Абсолютно съм против това ваше начинание. Ако искате децата ви да хапват здравословно им пригответе закуските от дома си и им давайте купони за стола ,ако искате да хапват здравословно. Като спрете лавките ще ги принудите да ходят до близките магазинчета да си ги купуват, което означава ,че ще закъсняват за часове и ще излизат от училищния двор.

Последна редакция: пн, 13 апр 2009, 14:59 от bebe_efi

# 74
Подписах и се присъединих към каузата.
Веднъж на лафката в едно училище видях едно пълничко момиченце да пита продавачката, има ли ябълки. И тя го изгледа подигравателно: Ябълки ли, не продаваме такива неща, имаме плодово мляко на Данон. И момичето си взе, какво да прави милото. Толкова тъжно ми стана  ooooh!
Желая успех на инициативата  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт