Момичета и момчета, молим за подкрепа!

• 69 614
  • 1 416
  •   1
Отговори
# 750
Съгласна съм с Тео. Разбира се, че първо в семейството се възпитава храненето и отношението към храната, но това семейство трябва да има подкрепа: да не се излъчват реклами, които казват, че за да пораснеш непременно трябва да ядеш НЕскуик или в противен случай ти си виновен, ако не ти порасне детето, че вместо плодове е достатъчно да даваш натурален сок, че чипсът бил направен от екологично чисти картофи и т.н. Не може да полагаш усилия да даваш пример, да обясняваш и после да те пита детето защо Иванчо яде от лафката солети и вафли, а той не може - все пак има една възраст, в която поведението на приятелите е много важно за децата. После - има ли някаква алтернатива на тези лавки? Питам - защо се хвърля цялата отговорност върху родителите, и в същото време тези родители, които са поели тази отговорност и полагат усилия, БИВАТ СЪБОТИРАНИ, защото някой го мързи, защото за някой интересите на търговците са по-важни от здравото население на страната. Иначе да - има родители, които не са осъзнали колко е важно децата да се хранят здравословно децата и за тях наистина трябва информационна кампания и натякване , че в семейството се започва. Но наред с това трябва да се положат усилия за промяна на поведението на търговците и телевизиите.

# 751
Питам - защо се хвърля цялата отговорност върху родителите
Защото така си измиват ръцете. Един вид "вие си възпитайте децата, а не искайте ограничаване". Тук следва лекция за това, колко е вредно да се ограничава едно дете и как колкото повече го ограничаваш, толкова повече иска забраненото.
Така казват "ако децата ви ядат боклуци, вие сте виновни" - прехвърля се отговорността.
Може би затова е хубаво, ако се правят подобни предавания да има и психолог, който да обясни сложността на възпитателния процес и че не става дума нито за ограничаване, нито за липса на обяснения от страна на родителите. А за липса на избор най-вече - поставят те в море от боклуци и ти казват "ако си възпитан, няма да посегнеш"...

В таятема може да се види точно този начин на мислене.

# 752
Защото така си измиват ръцете. Един вид "вие си възпитайте децата, а не искайте ограничаване". Тук следва лекция за това, колко е вредно да се ограничава едно дете и как колкото повече го ограничаваш, толкова повече иска забраненото.
Защо не показаха и другата страна - на родителите, които са вложили усилия да възпитат някакви хранителни навици у децата си, но започвайки училище, на децата се гледа като на извънземни, защото "обществото" (колективът) не е дозрял. Къде е ролята на училището при проблеми от този сорт?
Не биха могли да се разглеждат отделно неща, които по презумция би трябвало да се допълват. Децата се изграждат като личности не само на базата на личния пример на родителите все пак..

И друго не ми хареса, през цялото време се повтаряше тезата, че видите ли, болшинството от децата са с наднормено тегло, и това е основната причина да се мисли за промяна в храненето. Да не мислите, че майките на деца, които не са с преждевременнио затлъстяване, ще се вслушат и ще се трогнат от подобни предавания? Защо никой не обърна внимание на това, че храната която ядем вече не е храна, а химия. И че ако не се промени начинът на мислене, в полза на природосъобразния живот, а се мисли само за бърза печалба, цялото общество ще загуби. Децата са нашето бъдеще, и на тях следва да се гледа като една перспектива изобщо, вкл. като отношение към природната среда и ресурсите, в макроикономичерски план А не като на консуматори!

# 753
И друго не ми хареса, през цялото време се повтаряше тезата, че видите ли, болшинството от децата са с наднормено тегло, и това е основната причина да се мисли за промяна в храненето. Да не мислите, че майките на деца, които не са с преждевременнио затлъстяване, ще се вслушат и ще се трогнат от подобни предавания? Защо никой не обърна внимание на това, че храната която ядем вече не е храна, а химия. И че ако не се промени начинът на мислене, в полза на природосъобразния живот, а се мисли само за бърза печалба, цялото общество ще загуби. Децата са нашето бъдеще, и на тях следва да се гледа като една перспектива изобщо, вкл. като отношение към природната среда и ресурсите, в макроикономичерски план А не като на консуматори!

Това е основният проблем! Не е сложно да се разбере, с който и да разговарям, всички го разбират, но в обществен план и на всеослушание сами виждате как се предствя проблема и от коя страна!?! Как да не се нервираш!

Така казват "ако децата ви ядат боклуци, вие сте виновни" - прехвърля се отговорността.
Може би затова е хубаво, ако се правят подобни предавания да има и психолог, който да обясни сложността на възпитателния процес и че не става дума нито за ограничаване, нито за липса на обяснения от страна на родителите. А за липса на избор най-вече - поставят те в море от боклуци и ти казват "ако си възпитан, няма да посегнеш"...

В таятема може да се види точно този начин на мислене.

Съвсем точно! Нагледно представено и обяснено, като как изглежда проблема в очите на институции, училища, директори, дори и родители, защото последните веднага се съгласяват с предишните изброени. За съжаление и медиите, представят проблема от тази гледна точка, което ама хич не помага за същинското му решаване.

# 754
Съгласна съм с Тео. Разбира се, че първо в семейството се възпитава храненето и отношението към храната, но това семейство трябва да има подкрепа: ...

Да, то все едно семейството е някаква извънземна структура, дето няма общо с останалия свят и не е пряко зависимо във всяко отношение от случващото се наоколо!

А за децата, дето не са ги учили в къщи, ами какъв по-добър промер и защита от това, да бъдат научени в училище, нали това влиза в училищните задължения, така поне твърдят ДАЗД, цитирайки законите и наредбите! Както много напред някъде писахме, мерките взети в училището, сами по себе си ще имат огромна образователна функция, и за самото семейство, не само за детето! Защото всички знаем как децата обясняват и повтарят наученото в у-ще, видяното, особено, ако е и било интересно за тях.

Мда! Просто не знам вече, честно да ви кажа, това е втората тема с не знам си колко страници, и няма, няма влезне някой "компетентен" който да ни обясни "компетентно", да не пишем глупости, ами да си възпитаме децата!

# 755
Аз пък обичам Зрънчо и чипс, кръвните ми изследвания сочат холестерол под нормата, така, че проблемите със затлъстяването ги търсете в тъпканите с хормони меса, не в глупостите, които и без това децата едва ли ядат всеки ден...
Иначе , като не искате да си ги купуват, имате ли решение - в Америка изпращат децата с кутия, приготвена от вкъщи храна - вие ще ставате ли 5 или 6 за да приготвите закуска на детето си за училище, а тя дали ще е вкусна  дотогава, а здравословна ? При всички положения - можете да намалите малко джобните, да изпращате детето с две плодчета на училище и да настоявате за някаква купонна система, за размяна срещу качествена храна, но както занете, навсякъде е едно и също за малко пари - лошо качество, най-много нещо пържено... Хубави, чисти столове , може да се направят във всяко училище, защото те имат такива помещения, но цената на храната ще бъде висока, ако е качествена, а и  ще стане много натоварващо - кой по-напред ще се храни, кой ще въвежда ред , всичко е пълна утопия засега и вие много добре знаете. Затова наблегнете на говоренето вкъщи - какво трябва и какво не трябва да се яде, ако детето ви е разумно, ще ви послуша, ако ли не - сърдете се на него. не на  министъра, той не ви е възпитавал детето... Който и да е министър, съмнявам се да промени нещо. Решение може да има само в хубаво частно училище с комфортен стол и платежоспособни родители, с предвидено време за  хранене и т.н.  Това няма да стане в държавните училища, които тепърва ще западат все повече!

# 756
Аз пък обичам Зрънчо и чипс, кръвните ми изследвания сочат холестерол под нормата, така, че проблемите със затлъстяването ги търсете в тъпканите с хормони меса, не в глупостите, които и без това децата едва ли ядат всеки ден...
Иначе , като не искате да си ги купуват, имате ли решение - в Америка изпращат децата с кутия, приготвена от вкъщи храна - вие ще ставате ли 5 или 6 за да приготвите закуска на детето си за училище, а тя дали ще е вкусна  дотогава, а здравословна ? При всички положения - можете да намалите малко джобните, да изпращате детето с две плодчета на училище и да настоявате за някаква купонна система, за размяна срещу качествена храна, но както занете, навсякъде е едно и също за малко пари - лошо качество, най-много нещо пържено... Хубави, чисти столове , може да се направят във всяко училище, защото те имат такива помещения, но цената на храната ще бъде висока, ако е качествена, а и  ще стане много натоварващо - кой по-напред ще се храни, кой ще въвежда ред , всичко е пълна утопия засега и вие много добре знаете. Затова наблегнете на говоренето вкъщи - какво трябва и какво не трябва да се яде, ако детето ви е разумно, ще ви послуша, ако ли не - сърдете се на него. не на  министъра, той не ви е възпитавал детето... Който и да е министър, съмнявам се да промени нещо. Решение може да има само в хубаво частно училище с комфортен стол и платежоспособни родители, с предвидено време за  хранене и т.н.  Това няма да стане в държавните училища, които тепърва ще западат все повече!

Hug Браво Аненка,добре им го каза.  Joy

# 757
вие ще ставате ли 5 или 6 за да приготвите закуска на детето си за училище, а тя дали ще е вкусна  дотогава, а здравословна ?

Сещам се за една реклама за супи от пликче ...не помня марката.... Та, една въздебеличка, рошава, потна и очевидно не-наясно с технологиите лелка, кълца ли кълца като луда зеленчуци, а друга с модерна рокля и прическа сипва пликчето и ВОАЛА - живота и е песен....Та, Аненка, жалко и за теб, че имаш подобно отношение.

Понеже не знам къде точно да попитам, ако можете да ми дадете някаква информация за соковете Арония, които се предлагат в ДГ, одобрени от висшите инстанции и пр. Снощи бях на Родителска в бъдещата ни ДГ, та там се споменаха тия сокове, ама имам спомен, че някъде се обсъждаше тяхното съдържание...Някаква разтворима напитка е това, но ми се каза, че щом е одобрена от РИКОЗ (дано правилно го изписвам) нямам право на претенции и независимо от моето желание ще се предлага на детето... Та, моля за малко инфо (за съдържанието предимно) и ...дали имам право да откажа да се дава на детето ми? Упоменато ли е някъде в нормативен документ, правото ми на отказ? Очевидно с въпросната директорка няма да се разберем на нормален език, а сигурна съм, че ще имам и други несъгласия с хранененто.

# 758
Сигурно пак не съм в темата,ама не ми стана ясно защо се набляга на това затлъстяване като се говори за боклукчивата храна.И в БТВ това ми направи впечатление,сякаш няма деца,дето се тъпчат със Зрънчо и едва са покрили минимума мазнини в тялото си.Моите племенници и двете са в тази категория.Изобщо не разбирам защо говорим за диети,а не за здраве и с какво да заменим химията в лафките.

# 759
Сигурно пак не съм в темата,ама не ми стана ясно защо се набляга на това затлъстяване като се говори за боклукчивата храна.И в БТВ това ми направи впечатление,сякаш няма деца,дето се тъпчат със Зрънчо и едва са покрили минимума мазнини в тялото си.Моите племенници и двете са в тази категория.Изобщо не разбирам защо говорим за диети,а не за здраве и с какво да заменим химията в лафките.

Точно това и аз написах, че ме подразни. Нямам идея защо журналистите акцентират само на малка част от проблема. Не че е маловажен, но той е само капка в морето..
От подобни предавания ефекта е нулев. Ще обърнат внимание само майките, чиито деца ВЕЧЕ ИМАТ здравословни проблеми, ЗАЕДНО със затлъстяване.
Останалите - какво..?  newsm78

# 760

А де, а де?!? И аз не мога да разбера!

"Изобщо не разбирам защо говорим за диети,а не за здраве и с какво да заменим химията в лафките."

За това е темата, а си говорим за затлъстели деца, не че е малък проблем, не че няма общо по веригата, ама далеч не е основното. Това е резултат от цялото, като комплект от проблеми, плюс обездвижването на децата, вследствие на много съвременни проблеми, които именно налагат максимална отговорност от страна на държавата. Изобщо видимото (спряганото в случая затлъстяване), е само една микроскопична част от целия проблем. не знам защо така се представя проблема, има само два варианта, неразбиране, или така им изнася!

# 761
Щото медиите са изкривени в жълта посока.
Щото единственото важно явно е външният вид.

# 762
Ами да,прави сте,в днешно време всичко невидимо за очите се търси ако е довело до 2 резултата:пари или красота.Все пак никой не би се заинтересувал колко здравословнос е храните ако н сте красиви.
За това май почвам да клоня повече към домашната кухня-така ако някой иска детето му да яде чипс-ще може да го купи от супермаркета,ако не иска-ще трябва да се постарае да има какво да яде.Поне така си мисля,че трябва да подходим-да се замислим какво биха яли тези деца ако не ходеха на училище.
А какво стана с така недолюбваните училищни столове?

# 763
Щото медиите са изкривени в жълта посока.

Зрънчова работа, ние чакаме сериозно отношение, а то..., пак Зрънчо! Joy Tired Омазана работа като цяло, мазна един вид, не можеш да я разбереш. Чакаме сега да видим, Желев като какви ще ги сътвори!

# 764
Между другото на жълтите медии можете да им покажете това:

http://www.puls.bg/health/food/news_2205.html

Общи условия

Активация на акаунт